Kansanedustaja

29 §
Kansanedustajan riippumattomuus

Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.

Lainaus !

Muut määräykset eivät sido, mutta antaa keppiä kintuille, jos ei tottele sanelua? Tapaus Hoskonen! Tili pieneni, kun hän toimitti edustajantointaan perustuslain hänelle määräämällä tavalla! Joku tässä nyt ei täsmää!

14 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Edustaja Hoskonen toimi kuten Hänen omatuntonsa sanoo ja Eduskunnassa toimimisessa Hän katsoo äänestäjiään.

  Keskustan menettely on omansa. Ei ihme ettei puolueen nimiharkinnassa Suomen Keskusta sitten mennyt läpi kun yksi huomasi siittä saatavan vähemmän sopivan lyhenteen ottamalla Suomen sanasta alku ja Keskusta sanasta loppu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Eduskunnassa puolueet toimivat eduskuntaryhminä ja niissä on omat ”lainalaisuutensa”. Eduskuntaryhmät ohjaavat edustajien toimintaa. Nimeävät jäseniään eduskunnan erilaisiin luottamustehtäviin (valiokuntapaikkoihin, hallintoneuvostopaikkoihin ym.) Ehkä vastapalvelukseksi ne vaativat edustajilta yhtenäistä toimintaa tärkeissä päätöksissä, jotka eivät ole ns. omantunnonkysymyksiä.

  Jos edustaja ei alistu eduskuntaryhmänsä saneluun, niin tapana on heitä siitä rangaista tai varoittaa. Minusta eduskuntaryhmien toiminta on ymmärrettävää, hyväksyttävää ja jopa laillista.

  Jos ”Edustaja Hoskonen toimi kuten Hänen omatuntonsa sanoo ja Eduskunnassa toimimisessa Hän katsoo äänestäjiään”, niin näin hän sai tehdä, mutta kantaa nyt toimintansa seuraukset. En ymmärrä, että mikä em. toimintakulttuurissa ei täsmää.

  Oletan, että Lauri Lahtinen tuntee em. asiat hyvin, mutta oliko blogin tarkoitus vain herättää keskustelua?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tiedän toki, mutta minusta perustuslain pykälä ei tunne ryhmäkuria ja näin tulee rikotuksi. Minun oikeustajuni sanoo näin, mutta se voi olla kivikaudelta. Jotenkin tuntuu, että liian usein koetellaan rajoja ja sitten kilpaillaan kaikkien lakien tulkinnasta, kenen mielipide on pätevin. Aina kuullaan asiantuntijoita, mutta miksi asiantuntijat ovat niin erimielisiä monesti? Pitäisikö asiantuntijoita alkaa sanoa mielipidevaikuttajiksi?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pietari Kuittinen sanoo:

   No mikään perustuslaki ei tunne ns ”lehmänkauppojakaan”, mutta niillähän valtaosin maaseutukuntien paikalliset päätökset tehdään. Lehmänkaupat ja iltalypsyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Mitään lakia ei saada niin eksaktiksi, että ei jäisi tulkinnanvaraa. Lain käyttö tumioistuimissa on lain tulkintaa. Meillä alkaa olla hyvän koulutuksen ansiosta monia tulkitsijoita, mitä tulee juuri perustuslakiin. Ehkä perustuslakia täytyisi rukata ?

  Poliittinen ryhmäkuri koskee kaikkia puolueita, se perustuu puolueiden yhdessä sopimiin asioihin tai puolueohjelmiin. On siis täysin ymmärrettävää. Jos esimerkiksi hallituspuolueiden edustajat äänestäisivät miten haluavat, hallitus ei kauan pysyisi pystyssä. Hallituspuolueiden edustajien tulee äänestää niin kuin hallitusohjelmassa on päätetty. Muussa tapauksessa hallitusohjelma menettäisi merkityksensä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Venttas holl! Eikö olisi parempi niin, että hallitusohjelma kirjoitetaan niin hyvin, että kansanedustajat antaessaan kannatuksen ministerille kannattaisi myös ministeristön toimintaa. Vapaaehtoisuus olisi parempi kuin pakko. Pakottamalla ihmiset johonkin, joudutaan todellisesti harvainvallan alle. Pakotettu yksimielisyys ei ole todellista yksimielisyyttä ja siksi paineet purkautuvat joskus.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jorma Hentilä sanoo:

  Sitoutuminen yhteisiin yleistavoitteisiin ja yhteiseen ohjelmaan lähtee jo mahdollisen tulevan kansanedustajan liittymisestä tietyn puolueen jäseneksi. Asettuessaan ehdokkaaksi mahdolliseen puolueen sisäiseen jäsenäänestykseen kansanedustajaehdokkaista ao. henkilö sitoutuu puolueen vaalitavoitteisiin. Tultuaan valituksi ehdokaaksi puolueen listoille sitoutumisen aste on vielä vahvempi. Kansanedustajan tehtävään valituksi tultuaan ao. henkilö on sitoutunut edistämään puolueen tavoitteita.

  Tiedämme, ettei yksikään puolue saa eduskunnassa läpi tavoitteitaan sellaisenaan tai pysty sanelemaan hallitusohjelmaa. Päätökset syntyvät neuvottelujen ja kompromissien kautta. Tässä vaiheessa joillekuille kansanedustajille saattaa olla vaikeaa hyväksyä kompromissin tulos. Eduskuntaryhmät edellyttävät yleensä äänestämistä neuvottelutuloksen puolesta. Joissakin tapauksissa annetaan perustellusta syystä lupa poiketa ryhmän päätöksestä. Päätöksenteon vakaus ja ennustettavuus edellyttävät kansanedustajien toimimista ryhminä.

  Kannattaa muistaa, että kukin liittyy puolueseen vapaaehtoisesti ja pyrkii edustajaksi kunnallisvaltuustoon tai eduskuntaan omasta tahdostaan ja tietää itselleen ottamansa velvoitteet.

  Edellä olevan ei pitäisi olla epäselvää varsinkaan vähän pitempään tätä maailmaa eläneelle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Charlotta Lindfors kiinnitti hyvin huomiota lakien tulkinnanvaraisuuteen ja siihen, että monet toimintatavat eduskunnassa perustuvat puolueiden yhdessä sopimiin käytäntöihin. Käytännöt perustuvat monesti kirjoittamattomiin sääntöihin, eikä niitä ole kirjoitettu lakipykäliin.

  Ei ole vaikea myöntää, etteikö Eduskunnan toiminnassa ole paljon vajavuutta ja sitä tarkasti seuraava voi monesti ihmetellä, että missä mennään? Hyvä esimerkki oli viimeviikkoinen sekaannus EU:n elvytyspakettikeskustelussa. Siinähän oli puhemiehillä epäselvyyttä, että voiko saman lain käsittelyssä esittää asian pöydällepanoa uudestaan, vaikka yksi pöydällepanoesitys on kertaalleen jo hylätty.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Jos kaikki edustajat kaikissa puolueessa äänestäisivät miten milloinkin huvittaa, lainsäädäntötyö tulisi mahdottomaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Onko nyt tulkittava niin, että aatteiden aika on mennyttä. Enää ei suuret aatteet yhdistä ihmisiä saman lipun äärelle, vaan jokainen menee ajamaan omaa etuaan ja äänestäjiensä etua, Siksi pitää tehdä pakkoliikkeitä, että asiat jotenkin sujuvat. Jos edustajat painavat oikeaa nappia vain pakotettuna, tehdäänkö silloin oikeita ja rehellisiä päätöksiä lainkaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pauli Kannisto sanoo:

   Huomaa kommenteista lukijoiden olevan paljolti kepu:n äänestäjiä. Itsekin olin sitä ennen. Hallitusneuvotteluissahan ei ole alunperin ollut ko. asiaa esillä eikä edustajien pitäisi ikinä äänestää vastoin perustuslakia. Hoskonen äänesti jo Haaviston tapauksessakin rehellisesti ja on viimeisiä kunnon kepulaisia. Mutta kepu pettää aina…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Käsittääkseni yksi edustaja ei saa yksin mitään aikaan. On sitten kyse kummallispolitiikasta, tai eduskunnasta. Joten on kai selvää, että ryhmäkuria tarvitaan, jotta asioita saadaan eteenpäin. Jos joku niskuroi tätä vastaan, niin samalla hän vaarantaa myös seuraavat puolueen kannalta tärkeät tavoitteet. Joten rangaistus on ihan välttämätön. Jos vapaat kädet annettaisiin kaikille, niin kävisi juuri noin, mitä Seppo kommentoi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Taisin vahingossa keksiä uuden nimityksen kunnallispolitiikalle. Saapi vähintään hymyn aikaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.... Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri L Lahtinen youtube.com

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit