Kanasoppaa kahvikupista

Mistä tulevat etiketit? Kuka on ne keksinyt? Miksi ne keksittiin? Pelkästään uskonnot eivät tehtaile sääntöjä, vaan niitä väännetään ihan sivistyksenkin nimissä ja arvostuksen piiristä suljetaan ulos ne juntit, jotka eivät sivistyksen sääntöjä ymmärrä ja noudata.

Miksi ihminen haluaa ja suostuu kävelemään muiden perässä sääntöjä noudattaen? Tajuavatko ihmiset edes sitä, että heidän elämäänsä vaikuttaa niin paljon muiden ihmisten keksimät säännöt?

Joku haluaa välttää uskontoja, jotta saa elää vapaasti elämäänsä ilman kahlitsevia sääntöjä, eikä ymmärrä ollenkaan olevansa suorastaan niiden orja.

Mikä vaate, asuste on sopiva mihinkin tilaisuuteen? Mitkä värit sopivat yhteen ja mitkä eivät? Mikä on muodikasta, trendikästä ja mikä jo eilinen? Mikä on hameenmitta tänään ja lahkeenleveys huomenna? Onko viime talvena ostamani pipo tänä talvena jo historiaa ja annanko sen jollekin köyhälle vai säilytänkö naamiaisjuhlia varten?

Vaivalla keräämäni antiikkihuonekalut eivät ole IN tänään, myynkö ne vai vienkö kierrätykseen? Pois ne on kuitenkin roudattava, sillä nyt puhaltavat sisustamisessa lauhat ja leppeät tuulet pellavaväreineen ja puhtoisine valkoisineen, terästettynä mustalla.

Mitä ruokaa syön ja mistä astioista? Mikä tee ja mikä kahvi on jaloin juoma nyt ja tänään? Leipä, jota puren, pitää valmistaa tietyssä leipomossa, jos edes syön sitä, kun sen syöminen on niin vanhanaikaista ja junttimaista.

Sokeri, suola, lisäaineet, yrtit ja mausteet, milloin dikkaan ja milloin en, kaikki johtuu siitä, mitä asiantuntijat ”ameriikoista” mistäkin aineesta ja sen terveellisyydestä sanovat.

En halua olla juntti juntti juntti

en halua olla juntti juntti juntti

Sivistys ja pönötys, tiede ja tutkimukset,

niihin uskon järkeni voimalla, aivojeni ohjaamana.

Jotta voin käydä livessä ja somessa viisaita keskusteluita ihmisten kanssa, jotta voin tyrmätä erimieliset mennen tullen, minun on luettava lehtiä, kuunneltava ja katsottava uutisia, seurata aikaa ja ilmiöitä, opetella sivistyssanoja ja eri aloihin kuuluvia termistöjä. Varsinkin juntit saa hiljaiseksi vaikeilla sivistyssanoilla ja termeillä, ne kun pläjäyttää nenän eteen, niin johan tuli hiljaista poikaa ja tyttöä. Vielä kun viittaa tutkimuksiin ja asiantuntijoihin, niin homma on sillä selvä ja juntti todettu juntiksi.

Maalaisjärki ei uutuuden tuulissa kestä, se kun on juntattu lantaiseen maahan. Trendit, brändit, ajan hermot, aksentit, intonaatiot, muotiäänteet sössöttävine ässineen ja äänitorven narahteluineen; niillä mennään ylitse ruohonjuuren ja iäti virranneiden jokien.

Minulla on idoleita, ihanteita, tyyli ja taju,

niihin ei lannanhaju millään mahu.

Kun syön, syön harkiten ja kauniisti katetun pöydän äärellä kynttilöiden himmeässä valossa. En niin kuin äitini, joka söi mykyrokkansa suoraan kattilasta. Tai kuten siskoni, joka kanasoppaa kahvikupista litki istuen sohvalla jalkojensa päällä. Enkä voi käsittää veljeäni, joka kylmää makkaraa aamupalaksi matkalla kouluun järsi. Isäni tapa syödä kaurapuuroa lihapullakuorrutuksella on suoraan metsien syvyyksistä, enkä halua sitäkään tapaa itselleni periä.

Pitää olla jotain, että on jotain, jos ei ole jotain, ei ole mitään.

”Jotain”, sehän on jonkun keksimä juttu. Niin, mutta se on älykästä, fiksua. Uskotko siihen, sehän on kuin 80-luvun olkatoppaukset? Älä niistä muistuta, se oli ohimenevä hairahdus! Eikä tässä ole kyse mistään uskosta, olen ateisti. Uskonnot ovat ahdistavia sääntöineen. Sinäkö sitten elät mielesi mukaan, tuohon en usko?!

Jotain mieltä pitää olla ja se pitää kuuluttaa kovaa ja korkealta. Pakolaiset, maahanmuuttajat, työn perässä tai väkivaltaa pakoon. Voit auttaa vaikka kutomalla sukat, toitotat ja et kudo itse yhtään sukkaa. Voit majoittaa huoneeseesi pakolaisen, etkä majoita itse yhtään. Voit lahjoittaa rahaa, etkä ropostakaan itse anna. No ainakin voi puolustaa heitä rasisteilta, etkä mene väliin vaikka näet rasismia. On hyvä auttaa, en minä sitä, mutta pönötys.

Tärkeintä on olla valveutunut tai ainakin sen oloinen. Pelko on junttiutta ja tahallista. Meillä on hyvin kun on työttömyystuet ja kaikki eikä tarvitse juosta henkensä edestä. Onhan meillä työttömyyden takia tai vastaavista syistä itsemurhiin sortuneita. Mutta hehän valitsevat hirttoköytensä itse! Valitsevatko?

Pönö on Jumalani, ei minulla ole muita jumalia.

Guess, M.K., Dukati, oikein kirjoitetut yhdyssanat, lempimusiikki, Marimekko, Audi100, Yliopisto, rikkaiden alue, Wagner.

 

2 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Niinpä.

  Joten helpointa olla ihan oma itsensä ja pötkähtää sille patinoituneelle perintösohvalle, minkä värit eivät vastaa nykytrendejä, mutta siinä on niin suloista loikoa.

  Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä vähemmän enää välittää, mitä muut minusta ajattelevat. Eläkkeellä ei tarvitse kelvata juuri muille kuin itselleen ja Jumalalle, jolle on aina kelvannutkin Jeesuksen tähden.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Sepä se juuri on sitä aikuisuutta, että tapetit ovat 30 vuotta vanhat ja sisustus täynnä kerroksia eri vuosikymmeniltä ja se vanhin tuoli on mukavin istua. Vaatteet ovat muodikkaat minulle jos niissä on mukava olla, turvallista. ja erilaiset salsat ovat sooseja tai sekotuksia. Kupista on kiva juoda kanakeittoa, jos olo on flunssainen, mutta uudet ruokalistasanat kuulostavat hebrealta. Haittaakse? Ei.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit