Kaipaan Jeesusta

Viime viikkojen julkisen elämän myllerrykset ovat olleet niin valtavaa suurusluokkaa, että mieli tekisi kirjoittaa niistä. Äänestäjien älykkyyttä aliarvioidaan selkeästi ministerivalinnoissa . Hyvä veli (ja tässä tapauksessa sisar) kerho toimii avoimesti. Liberaali ja vasemmistolainen hallitus, jonka olettaisi puolustavan ihmisoikeuksia, kätteli juuri Iranin teurastajien vielä mielenosoittajien verestä tahmeita käsiä. The Guardian lehden mukaan noin 200 000 ihmistä on osallistunut äskettäisiin mielenosoituksiin, joissa yli 7000 on vangittu ja Iranin hallitus on murhannut satoja mielenosoittajia brutaalisti.

Kotimaan politiikassa julkisuuteen vuotaa papereita, joiden allakirjoittajat eivät ole omien sanojensa mukaan niitä koskaan nähneetkään. Suomessa on nyt niin sanottu banana republic meininki. (Pakko lisätä: suokaa anteeksi kaikki maailman banaanit jos tämä loukkaa teitä.) Naisena ihmettelen suuresti sitä, että uuden hallituksen naisenemmistöä hehkutetaan medioissa. Eikö miehiltä ja naisilta pitäisi vaatia samaa ammatillista pätevyyttä samanlaisiin tehtäviin? Miksi sukupuoli on nyt niin tärkeä asia?

En kuitenkaan aio kirjoittaa vuoden 2019 viimeistä tekstiäni näistä asioista. Olemme tulossa Jeesuksen syntymäjuhlaan. Hän on Kuningas, jonka valtakunnalle ei ole loppua. Hänen edessään jokainen polvi tulee notkistumaan, ja jokainen kieli tunnustamaan, että Hän on Herra. Koska Hänen kuninkuutensa ei ole tästä maailmasta, se ei ole luonteeltaan korruptoitunutta ja itseään korostavaa. Hänen valtakunnassaan pieni on suuri, ja kaikkein vähäisin on Hänen veljensä. Samalla Hän on puhdas ja pyhä. Hän haluaa lahjoittaa tämän puhtautensa jokaiselle, joka antaa Hänen tulla sydämeensä.

Jotkut ehkä ihmettelevät enkö hepreaa puhuvana tiedä, että Jeesus ei todennäköisesti syntynyt oikeasti juuri joulukuussa? Näinhän on, että Luukkaan evankeliumi antaa meille hyvin täsmällistä tietoa siitä, mikä pappien ryhmä palveli Sakarjan ollessa vuorossa. Tästä voidaan päätellä, että Jeesus syntyi Lehtimajanjuhlien aikaan. Lehtimajanjuhlat ovat luonteeltaan messiaaninen juhlapyhä, jonka Jumala määräsi kansalleen.  Ajankohta sopii myös paimenien kertomukseen Raamatussa eli syys-lokakuussa ei olisi vielä liian kylmä olla lampaiden kanssa ulkona yölläkään. Mutta joulukuinen joulu on vakiintunut kristikunnan perinteeksi ja ajankohdaksi, jolloin Jeesuksen syntymäjuhlaa vietetään. Sen tähden -ajankohdan raamatullisesta ja historiallisesta taustasta riippumatta- vietän ja vietämme nyt Jeesuksen juhlaa.

Yhteiskuntamme on vuoden 2019 lopussa toimivuudestaan huolimatta kaaoksessa. Monet kärsivät suuresti. Lasten ja nuorten käytösongelmat ovat lisääntymässä. Päihteitä käytetään paljon. Köyhyys ja tuloerot ovat on lisääntymässä. Joulun viettäminen on sitäkin tärkeämpää jos se ohjaa meidät näkemään kärsivän lähimmäisemme. Sen se ilmeisesti tekee. Monet osallistuvat keräyksiin ja haluavat antaa lahjoja pyyteettömästi. Monet antavat nyt myös aineettomia lahjoja. Monet seurakunnat kutsuvat yksinäisiä  jouluaterioille, joilla he saavat syödäkseen, mutta tulevat myös nähdyiksi. Uskon Raamatun valossa, että nämä asiat ovat Jumalan mielen mukaisia ja miellyttävät Häntä. Jos kansakuntamme lakkaa tyystin miellyttämästä Häntä, päädymme tilanteeseen, jossa Jumalan suojeleva käsi vetäytyy yltämme. Sellaista mahdollisuutta en uskalla edes ajatella!

Kansa, joka vaeltaa pimeydessä, on näkevä suuren valkeuden.

Paitsi vuodenaikamme pimeyttä meitä ympäröi myös arvojen puute ja hengellinen pimeys. Jeesus on ainoa, joka voi tuoda sellaisen valkeuden, joka ei poista ainoastaan ulkoista pimeyttä. Katselin eilen illalla televisiosta erään entisen rikollisen puheenvuoroa. Hän kertoi elämänsä onnetonta tarinaa, jonka Jeesus muutti ja johdatti hänet vankiloihin ja nuorison pariin kertomaan totuutta. Tästä miehestä, joka aiemmin vain rikkoi ja särki, tuli niin kuin sanotaan yhteiskunnan pilari. Tällaisessa muutoksessa on lääke yhteiskuntamme ongelmiin.

Siksi tänä jouluna kaipaan Jeesusta. Kaipaan Häntä, joka on Lahjan Antaja ja Lahja.

 1. Susanna Kokkonen: ”Yhteiskuntamme on vuoden 2019 lopussa toimivuudestaan huolimatta kaaoksessa.”

  Jännä juttu. Minä en ainakaan näe mitään ihmeellistä yhteiskunnallista kaaosta yhtään missään. Millaista kaaosta mahdat tarkoittaa?

  ”Monet kärsivät suuresti.”

  Itse asiassa nykyään yhä harvemmat kärsivät verrattuna mihin tahansa aikaan historiassa.

  ”Lasten ja nuorten käytösongelmat ovat lisääntymässä.”

  Miten ja millaisista tilastoista tämän voi havaita?

  ”Päihteitä käytetään paljon.”

  Alkoholin tilastoitu kulutus on ollut laskusuunnassa kymmenisen vuotta.

  https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/paihteet/alkoholi/alkoholijuomien-kulutus

  Huumeiden käyttö on yleistynyt jonkin verran ja yleistyy jatkossakin, sillä kannabiksen suosio kasvaa. Muissa huumeiksi laskettavissa päihteissä ei ole erityistä liikehdintää suuntaan tai toiseen.

  Päihteiden kohdalla kannattaa huomioida, että ihminen on aina pyrkinyt päihdyttämään itseään, milloin minkäkin aineen tai metodin toimesta.

  ”Köyhyys ja tuloerot ovat on lisääntymässä.”

  Tuloeroista kannattaa tietenkin pitää meteliä että aihe pysyy tapetilla, mutta eipä ne nyt mitään erityistä repeämistä osoita pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.

  https://findikaattori.fi/fi/58

  Köyhyydessä olemme menneet pitkällä aikavälillä huimasti eteenpäin. Siinäkin on lyhyen aikavälin heittoja, mutta oleellista on pitkän ajan kehitys, joka on ollut jatkuvasti parempaan päin.

  Ehkä maailma ei ole lähellekään niin huonossa jamassa kuin me usein kuvittelemme?

  • Blogisti: ”Joulun viettäminen on sitäkin tärkeämpää jos se ohjaa meidät näkemään kärsivän lähimmäisemme.

   Näkeekö blogisti al-Holin leirin lapset, joille löytyisi koti Suomesta, jos löytyisi yhteinen poliittinen tahto kotiin tuomiseksi? Vai ovatko he outoja, joille ei löydy kotia yltäkylläisestä Suomesta, Mat.25:43? Kristillisdemokraatit ilmeisesti katsovat olevansa niin vanhurskaita, ettei Jeesuksen sanoma koske heitä, kun lähtivät mukaan Halla-ahon välikysymykseen. Heille ei ole kukaan vielä kertonut, että vanhurskaus on käännös oikeamielisyyttä tarkoittavasta sanasta.

   Hengellinen pimeys on todella syvä oikeistolaisessa kristillisyydessä. Vihervasemmistolla on Ut:n arvot, joten Raamatun kontekstissa osat ovat vaihtuneet. Niin Jeesus kertoi tapahtuvan tuomiopäivänä ja samasta asiasta kertoo kansojen tuomio. Ei kysytä asioita, joihin kristityt on valmennettu, vaan tekoja, joita he eivät ole tehneet, vaan ovat päinvastoin estäneet vihervasemmistoa tekemästä sitä, mikä on oikeudenmukaista jo yksin maallisten sopimusten perusteella.

  • Tapio Tuomaala tuot esille kokoajan ”oikeudenmukaisuutta” ja ”oikeamielisyyttä”, selitäppä nyt tähän asiaan liittyen kun nämä aikuiset ovat liittyneet isisiin ja olleet siis mukana siellä kun on tehty mitä armottomampia tekoja niin mitä on oikeudenmukaisuus tässä tapauksessa, siis kuinka tulee toimia oikeudenmukaisesti?

  • Kiitos Susanna lämminhenkisestä ja lohdullisesta puheenvuorosta, joka kriittisyyden piikeistä huolimatta säilytti valoa korostavan luonteensa. Oli erinomaisen miellyttävää tekstiä monessakin mielessä… Ei vähiten siksi että heprealaisiin juurin perehtyneenäkin osaat antaa arvoa myös suomalaiselle joulun kulttuurille. Minulle se on välillä vaikeaa. On niin äärimmäisen surullista että katolinen kirkko katkaisi kristillisyyden alkuperäiset juuret ja toi juhlapäivien tilalle omat korvikkeensa ja mausteensa, muutti sapatin ettei juutalainen voisi tulla seurakunnan yhteyteen, muodosti perustan antisemitismille.

   Koen että elämme erityistä morsiusseurakunnan aikaa jossa seurakuntaa puhdistetaan ja palautetaan juurille… Niin kuin kaikessa, tässäkin on vaaransa. Voi käydä että ajaudutaan yltiöpäiseen judaismiin, joka ei enää olekaan juurille palaamista vaan jotain muuta. Kaiken keskellä on syytä pitää katse ja focus Jeesuksessa…

   Ja kyllä, minäkin vietän joulua ja nautin siitä. Vietän sitä ylösnousseen Mestarin ja Herran maanpäällisen vaelluksen syntymäjuhlana ja valon ja läheisyyden juhlana keskellä pimeää. Vaikka sitä valitettavasti ei nyt vietetäkään lehtimajanjuhlan aikaan.

 2. Susanna Kokkonen: ”Äänestäjien älykkyyttä aliarvioidaan selkeästi ministerivalinnoissa . Hyvä veli (ja tässä tapauksessa sisar) kerho toimii avoimesti. Liberaali ja vasemmistolainen hallitus, jonka olettaisi puolustavan ihmisoikeuksia, kätteli juuri Iranin teurastajien vielä mielenosoittajien verestä tahmeita käsiä.”

  Ihmettelin eo. Kokkosen kitkerää arviota Suomen laillisen hallituksen kokoonpanosta ja sen toiminnasta. Tuli epäilys, (en tiedä onko aiheellinen) että syy arvioinnin kielteisyyteen saattaa löytyä politiikasta. Suomen nykyisessä hallituksessa kun ei ole ns. Israelin ystäviä – ei siinä tietäkseni ole Israelin vihollisiakaan.

  Toki täällä saa kirjoitella politiikkaakin ja sieltä Israelista katsottuna Suomen poliittiset toimet saattavat näyttää kovinkin kielteisiltä. Onhan täällä tietenkin ongelmia. Yksi ongelma on al-Holin leirillä olevat Suomalaislapset. Heidät pitäisi saada kotimaahan. Toivottavasti uusi hallitus löytää hyvän ratkaisun tähän ongelmaan.

  • Tiihinen. ”Yksi ongelma on al-Holin leirillä olevat Suomalaislapset. Heidät pitäisi saada kotimaahan. Toivottavasti uusi hallitus löytää hyvän ratkaisun tähän ongelmaan”.

   No Suomen lain mukaan nämä Ai-Holilla olevat suomalaisnaiset saavat palata Suomeen. Ei heitä kukaan kiellä sitä tekemästä. Koska Suomen valtio ei maksanut heidän matkaansaa Kalifaattiin, ei ole minusta kummallista, jos he saavat maksaa itse kotimatkansakin? Korkeintaan heidän lastensa matkakustannuksien hoitamista vosi minusta harkita veronmaksajien varoilla.

 3. Blogissa todetaan Raamatun kanssa yhtäpitävästi Jeesuksesta, että ”Hän on Kuningas, jonka valtakunnalle ei ole loppua. Hänen edessään jokainen polvi tulee notkistumaan, ja jokainen kieli tunnustamaan, että Hän on Herra. Koska Hänen kuninkuutensa ei ole tästä maailmasta, se ei ole luonteeltaan korruptoitunutta ja itseään korostavaa.”

  On arvostettavaa, että tähän aikaan vuodesta Jeesus esitetään nykyisessä asemassaan taivaallisena kuninkaana eikä avuttomana ihmislapsena, jollainen hän oli parisen tuhatta vuotta sitten. Psalmi 72 tuli mieleeni noista sanoista, siinä kuvaillaan nimittäin profeetallisesti Kristuksen erinomaista hallintoa:

  ”Olkoon hänen tuomionsa köyhän turva, maan vähäiset saakoot hänen apunsa, ja sortajat hän murskatkoon, niin häntä kunnioitetaan polvesta polveen, niin kauan kuin kiertävät aurinko ja kuu… Kukoistakoon oikeus hänen päivinään, ja vallitkoon rauhan runsaus, kunnes kuuta ei enää ole. Merestä mereen hän hallitkoon, suurelta virralta maan ääriin asti… niin maa kasvaa viljaa yltäkylläisesti, vainiot lainehtivat vuorten harjanteilla asti…Pysyköön hänen nimensä ikuisesti, muistettakoon se aina auringon alla. Tuokoon se kaikille siunausta, ja kansat ylistäkööt hänen onneaan.”

  Jokaisen kannattaa verrata nykyistä ihmisten vallanpitoa Kristuksen hallintomalliin. Sellaiseen Raamattu kannustaa kaipuun kohdistamaan blogin otsikon mukaisesti.

  • Rauli: ”Blogissa todetaan Raamatun kanssa yhtäpitävästi Jeesuksesta, että ”Hän on Kuningas, jonka valtakunnalle ei ole loppua. Hänen edessään jokainen polvi tulee notkistumaan, ja jokainen kieli tunnustamaan, että Hän on Herra”

   Kiitos Rauli totuudesta. Teidän Raamatussa ”jokainen polvi tulee notkistumaan” Jehovan edessä eli Jeesus on Jehova.

   UMK Room. 14:11 ”Onhan kirjoitettu: ”’Niin varmasti kuin minä elän’,+ sanoo Jehova,* ’minun edessäni jokainen polvi taipuu”

   Joko Rauli viimeinkin tuli selväksi ettei Jeesus ole enkeli Mikael?

 4. Sama ammatillinen pätevyys ? Onneksi eduskunnassa on ammatteja ja koulutuksia laidasta laitaan, joten näkökulmia löytyy. Poliittinen pätevyys on eri asia. Se perustuu paljolti kokemukseen, näkyvyyteen ja yhteistyökykyyn, koska yhden puolueen hallitusta ei demokratiassa ole olemassa. Nykyhallituksessa on paljon uusia ministereitä, mutta jokainenhan on ”uusi” aloittaessaan uudessa työssä. Nykyhallituksessa on hyvä koulutuspohja, joka kuvastaa sitä, että Suomessa naisten koulutustaso on miehiä korkeammalla. Tämä tulee näkymaan kaikkialla muuallakin yhteiskunnassa, jos miehet eivät petraa. Ennen pätevyys tarkoitti miessukupuolta. Naisen tuli olla moninkertaisesti miestä koulutetumpi kilpaillakseen työmarkkinoilla tasavertaisena miesten kanssa. Mutta kun nainen menestyy, setämiehet ja näköjään täditkin vähättelevät.

 5. Toistuuko nyt jouluevankeliumi? Tapahtuuko jälleen kerran lastenmurhat valtapelin tuloksena? Ehkei noita leirilapsia ammuta tai muuten sanan mukaisesti tapeta ,mutta tietojen mukaan lapset sairastelevat ilman hoitoa ja kuolleisuus on suuri.

  Syvästi tietoisena kaikesta Jeesus joutui kantamaan hengissä selviytyneen syyllisyyttä Herodeoksen lasten murhasta. Tämä näkyy sitten hänen toimintansa aikana hänen suhteestaan lapsiin.

  Nyt sitten uhrataan lapsia politiikan alttarilla. Toivoisi tosiaan että Jeesus , laulun sanoman tapaan , syntyisi myös politiikasta päättäjien rintoihin tänäkin jouluna ja että he toimisivat sen hengen mukaan. .

  • Hirn. ”Syvästi tietoisena kaikesta Jeesus joutui kantamaan hengissä selviytyneen syyllisyyttä Herodeoksen lasten murhasta. Tämä näkyy sitten hänen toimintansa aikana hänen suhteestaan lapsiin”.
   Tällainen selittely on aivan omaa psykologisointiasi. Jeesuksen suhde lapsiin olisi ollut yhtä hyvä ilman kansanmurhasta selviytymistäkin. Jeesus rakasti lapsia.

Susanna Kokkonen
Susanna Kokkonenhttp://www.susannakokkonen.com
Luennoin Suomessa ja eri puolilla maailmaa sellaisista aiheista kuin holokausti, antisemitismi, kansanmurhat ja rasismi. Koulutukseltani olen filosofian tohtori. Olen kirjoittanut useita holokaustiin ja antisemitismiin liittyviä kirjoja.