Kaikki olevainen on Jumalasta riippuvaa

Hämähäkki rakentaa verkkoa. Kesken kaiken hän katselee luomustaan. Kaikki muu näyttää hyvältä mutta yksi asia häntä vaivaa. Hän haluaa poistaa ylhäältä tulevat seitin haarat. Ne näyttävät niin kummallisilta. Hän haluaa itse olla kaikkein korkeimmalla ja katkaisee ylös suuntautuvat seitit.  - Rakenne romahtaa.

 

Juuri näin suhtautuvat muutamat filosofiaa heikosti ymmärtävät lukiessaan René Des Cartesin, 31.3.1596-11.2.1650, filosofiaa. He tarttuvat Descartesin yksitäisiin lauseisiin, mutta irrottavat ne yhteydestään. Tulos kääntää systeemin ylösalaisin, käsitys romahtaa kuin yllä kerrotulla hämähäkillä.

Cartesiuksen järjestelmän perusteisiin kuuluu että koko olevaisen olemassaolon perusteena on Jumalan voima.

"Jos maailmassa on mitään kappaleita, mitään ymmärryksiä tai muita luontoja, jotka eivät ole aivan täydellisiä, niin niiden oleminen täytyy olla jopa niin riippuvaista Jumalan voimasta, etteivät ne voi hetkeäkään säilyä ilman häntä."

 

"Jumalan eksistenssi on ensimmäinen ja ikuisin kaikista totuuksista, joita voi olla, ja vain siitä ovat kaikki muut peräisin."

(René Descartes. Teokset 1. ss 142, 270. Käännös Sami Jansson.)

Lukijalle kerrottakoon että Hollantiin muuttaessaan Des Cartes otti mukaansa vain Raamatun ja keskiajan suuren teologin Tuomas Akvinolaisen tekstiä.

 

4 kommenttia

 • ismo malinen sanoo:

  Tästä on paljolti juuri kysymys. Kaikki teologinen pohdinta menee harhaan, jollei ymmärrystä ohjaa usko Totuuteen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Raamattu todistaa, että kaikki on tehty Jumalan Sanalla. Kun Jumalan Sanaa ei enää maapallolta löydy, se häviää, koska Sana on perustus, jonka päällä kaikkion.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit