Kaiken maailman Maria(t)
Kirkkovuodessa lähestymme kärsimysaikaa eli hiljaista viikkoa ja sitten ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä. Paastonajan loppupuolelle sijoittuu suuri jouluun liittyvä Kristus-juhla, Marian ilmestyspäivä. Sen ”luonnollinen” ajankohta on yhdeksän kuukautta ennen joulua.
Raamatussa on useampi Maria, mutta tunnetuin heistä on Jeesuksen äiti. Häntä kutsutaan Neitsyt Mariaksi, Taivaan Kuningattareksi, Meren Tähdeksi (Stella Maris) ja niin edelleen. Hän on erityisesti katolisen maailman ihmisten hurskauselämän keskeisin hahmo Jeesuksen ohella. Kun menemme katoliseen kirkkoon, kohtaamme siellä krusifikseja ja Jeesuksen kuvia, mutta kohtaamme aina myös Marian patsaan tai hahmon tai useita sellaisia.
Evankeliumin mukaan enkeli Gabriel ilmestyi Marialle ja toi viestin suuresta tehtävästä, jonka Jumala antoi Marialle. Maria hämmästyi ja pelästyi, mutta otti tehtävän kuitenkin vastaan. Siten Mariaa pidetään uskon ja luottamuksen sekä myös nöyryyden esikuvana.
Reformaation myötä Maria ja häneen liittyvä hurskaus riisuttiin melkein kokonaan protestanttisesta hurskauselämästä, mutta nyt Maria on tehnyt ”comebackin” myös meidän tuntemaamme kirkollisuuteen ja hengellisyyteen. Toki edelleen meillä Marian asema on paljon pienempi kuin se on katolisten sisariemme ja veljiemme hurskauselämässä.
Maria on antanut nimen lukemattomille tytöille ja naisille ja myös miehille. Marian kautta monet köyhien maiden naiset ovat saaneet lohtua ja voimaa elämäänsä. Ehkä joskus Maria on ollut naisten nöyränä pysymisen kuva, mutta entistä enemmän Maria on inspiraationa naisten voimaantumisesta ja erilaisten elämän ja kirkon tehtävien ottamisesta.
Jos kirkko olisi vain miesten kirkko, olisi kristillinen usko ehkä kuollut jo aikaa sitten. Pitkään naiset olivat kirkossa vain kuulijan tai palvelijan roolissa, mutta nyt ymmärrämme, että naisia tarvitaan myös johtajina ja erilaisissa tehtävissä. Kun Maria kantaa Kristusta luoksemme, niin meistä jokainen voi kantaa Kristusta maailmaan. Kirkko tarvitsee myös naisia johtajikseen.
Maria on kaiken maailman Maria. Evankeliumi Jumalan rakkaudesta ja hänen mullistavasta arvojärjestyksestään on tarkoitettu kaikkeen maailmaan, aivan kaikille ihmisille! (Itä-Savo-lehden Pyhäpäiväksi-palstan kirjoitus 25.3.2023).
Toivo Loikkanen
21 kommenttia
Toivo L,
Jumalansynnyttäjä ja Jumalanäiti ovat Marian nimitykset, jotka kolmas ekumeeninen kirkolliskokous vahvisti Neitsyt Marialle. Käsittääkseni myös protestenttiset yhteisöt yhä kunnioittavat tätä päätöstä.
Vallankäyttö ja valtaan pyrkiminen (”johtajuus”) toisia alistamalla tuntuu olevan kovin tärkeää monille, Jumalanäti on kuitenkin esimerkki oikeanlaisesta nöyryydestä ja palvelemisesta.
https://www.ortodoksi.net/index.php/Jumalansynnytt%C3%A4j%C3%A4
Kiitos kirjoituksesta Toivo! Autuas Neitsyt Maria neuvoo tien Kristuksen luo. Hän on meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen äiti, Jumalansynnyttäjä. Hän joutui kulkemaan kipeän tien. Hän on meille hyvä esimerkki, miten suostutaan Jumalan kutsuu ja miten kulkea siinä nöyrästi.
Siitä, miten yleinen nimi Maria on, käyvät esimerkiksi lasteni isomummit Ester Maria, Martta Maria, Jenny Maria ja Anna Maria.
Mariamnen torni
Oli myös Mariamne, josta te ette taida tietää mitään, koska hän vaikutti ennen aikojen alkua, eli ennen Jeesusta. Mariamne oli juutalainen prinsessa, Hyrkanosten suvusta, hänet oli hyvin nuorena naitettu Herodekselle, joka hänkin oli silloin nuori. Mariamne oli Herodeksen suuri rakkaus, jopa elämää suurempi, koska mustasukkaisuus teki hänestä hullun.
Mariamne sai kaksi poikaa, ja sanonta: ” myös sinun sydämesi läpi on miekka käyvä” sopii paremmin Mariamneen, koska Herodes surmasi hulluudessaan nämä heidän kaksi poikaansa ja myös Mariamnen.
Herodeksella oli linna, jossa oli neljä tornia ja yksi niistä oli Mariamnen torni.
Kun puhutaan Maria Magdalenasta, on sana Magdala oletteu olevan paikkakunta josta tuo Maria oli kotoisin, mutta sellaista paikkakuntaa ei ole ollut siinä ajassa. Magdalan on päätelty tulevan sanasta Migdal, joka tarkoittaa tornia.
Mielenkiintoista vai mitä ? Eräänlaista piiloviestintää.
Apokryfikirjassa kerrotaan, että Jeesuksella oli kolme Mariaa, äiti, sisar ja kumppani, kuitenkin vain yksi Maria. Toisin sanoen, äiti sisar ja kumppani, olivat yksi ja sama. Kristittyjen luulisi hyvin ymmärtävän tämän kolmiyhteisen Marian, koska kolme on heille yksi. Ja sana Mar on syyrian kielellä herraa tarkoittava sana. Mari= herrani. Jeesuksella oli siis yksi herra, kolmessa persoonassa, synnyttäjä, hoivaaja ja rinnalla kulkija.
Allahilla oli aikoinaan kolme tytärtä, joita palvottiin eri seuduilla kutakin, mutta pojat tulivat kateellisiksi ja sanoivat: ’ tyttöjäkö vain, eikö poikiakin,’ ja niinpä tytöt pudetettiin pois. Nyt ei ole tyttöjä, Allah toimii poikien kautta.
Kirjoituksessani jätin mainitsematta, että katolisten ohella Maria on keskeinen ja tärkeä myös ortodokseilla.
Jos edellinen kommenttini vaikuttaa käsittämättömältä, niin selitän.
Marian isä oli nimeltään Eeli, ja Jeesus huutaa ristillä Eli, Eli, joten Marialla ja Jeesuksella oli sama isä, Eeli. Jeesus kultsuu Isää jopa jumalaksi.
Näin Maria oli myös Jeesuksen sisko. Sama Maria on siis äiti ja sisko, ja jos äiti ja sisko yhdessä persoonassa ei ole myös kumppani, niin kuka sitten? Joten kolme Mariaa, kolmiyhteinen Maria.
On sanottu, että Jeesuksella oli epäselvä sukutausta, ja onhan se, jos ei liitä sinne utopiamaailman elementtejä.
Maria on muunnos heprean Mirjamista eli ’katkeranmeren’ (Mir joom) tyttärestä. Marioita oli Jeeuksen haudalla kolme. Thiering: ”Syy siihen, miksi kaikkia kolmea Jeesukseen liittyvää naista kutsuttiin Mariaksi, ei johdu sattumasta, vaan siitä, että se oli arvonimi. Hepreaksi nimi on Miriam. Profeetta Mirjam oli Mooseksen sisar (2. Moos. 15:20-21). Kertomuksessaan Therapeutaista, essealaisten sukulaisista askeeteista, Philo Aleksandrialainen kirjoittaa, että nämä egyptiläiset askeetit pitivät säännöllisiä kokouksia, joissa he esittivät liturgisen draaman Exodusista musiikin ja kuorotanssin kanssa. Heillä oli kaksi kuoroa, yksi miesten ja yksi naisten, koska nämä yhteisöt hyväksyivät naisia, mikä antoi heille mahdollisuuden suorittaa eräänlaista palvelutyötä. Mieskuoroa johti mies, joka toimi Mooseksen roolissa, kun taas naiskuoroa johti ”Miriam”. Riittävästi ansioitunut nainen sai tämän tittelin. Hän oli yleensä nainen, joka valittiin kuninkaan tai papin vaimoksi dynastian hallinnon mukaan. Jeesuksen äidillä oli tämä arvonimi avioliiton aikana ja hän säilytti sen leskeydessään, ja Jeesuksen vaimo piti arvonimeä. Marian evankeliumi julkaistaan gnostisen Nag Hammadi -kirjallisuuden kanssa. Se esittelee Maria Magdaleenan ikonisena hahmona hänen suhteensa Jeesukseen vuoksi. Se lainaa Pietarin sanoja Marialle: ”Sisar, me tiedämme, että Vapahtaja rakasti sinua enemmän kuin muita naisia. Kerro meille Vapahtajan sanat, jotka muistat.” Maria antaa sitten arvoituksellisen opetuksen, jonka hän sanoo paljastaneen hänelle näyssä. Hänen roolinsa oli naisen rooli mysteeriympäristössä, rinnakkain ympäristön kanssa, jossa gnostikot visualisoivat jumalallisen Jeesuksen.”
Ilmoita asiaton kommentti