Jumalan sana olkoon oppaamme

Oculi on kolmannen paastonajan sunnuntain nimi latinaksi.

Kuvassa Colette lähetysmatkallamme Edeassa 15.4.2006

SUNNUNTAI 7.3.2021
3. paastonajan sunnuntai, latinaksi Oculi

Jeesus, Pahan vallan voittaja

Ensimmäinen lukukappale: Jer. 7:23-26

Jeesus voitti Saatanan hyökkäykset Raamatun sanalla. Hänen aikansa Raamattu oli sama kuin meidän Vanha testamenttimme. Raamattu on Jumalan puhetta meille. Herramme antaa sekä ohjeita että lohdutusta sekä tukea että opastusta. Ennen kaikkea Pyhä sana on Jumalan voima meidän turvaksemme.

Jeesus tuli täyttämään sen, mitä hänestä oli ennen kirjoitettu. Hänessä koko Raamattu on saanut täyden sisältönsä. Vanha testamentti on tukeva perusta, jolle Uusi testamentti rakentuu. Jeesus on kaiken keskus, meidän Herramme ja Vapahtajamme, jonka varaan saamme kaikessa uskoutua. Hän meitä kantaa elämässä eteenpäin.

Sana kaikki kaikessa

Raamattu on kirkon kirja. Sen sanoma on yhteisöllinen. Koko kansaa puhutellaan yhtenä persoonana. Jumala huolehtii meistä jokaisesta. Kenenkään ei tarvitse olla muuta kuin on, yksi monista meidän maailmanlaajuisen ihmiskunnan jäsenistä. Tänne Jumala on meidät luonut elämään, toinen toisemme kanssa, toisiamme tukemaan ja rohkaisemaan.

Kirkko on meidän yhteisömme, oma kotimme tämän maailmamme keskellä. Jumalan lapsen turvallinen elämä on sitä, että kirkko on äitimme täällä maan päällä ja Jumala on Isämme taivaassa. Raamatun sana yhdistää meitä, koska Jumalan rakkauden ilmoitus tulee siinä esille. Kun hänen sanaansa panemme toivomme, niin Jumala siunaa meitä ja anta meille kaiken, mitä tarvitsemme.

Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala:Tämän käskyn minä annoin heille: kuunnelkaa minua, niin minä olen teidän Jumalanne ja te olette minun kansani; kulkekaa aina sitä tietä, jota minä käsken teidän kulkea, niin teidän käy hyvin!

Jumala pitää huolen meistä. Antakaamme siis hänelle kunnia ja ylistäkäämme häntä kaikesta hänen hyvyydestään.

Varoituksia väärinkäytöksiä vastaan

Lukukappaleemme antaa myös varoituksia. Ei pidä tuhota omaa kotiaan. Jumalan kansan vastaiset toimet ovat tuhoisia. Niitä on vältettävä.

Erityisesti Jeremia eli aikana, jolloin nämä varoitukset olivat ajankohtaisia. Kansa eli vaarallisessa tilanteessa. Jumala halusi puhutella kansaansa, mutta profeetan sanat kaikuivat kuuroille korville. Jerusalemin hävitys 587/586 eKr. toteutti tuomion, joka väärille teille kulkemisesta koitui seuraukseksi.

Mutta eivät he totelleet minua, eivät ottaneet käskyäni kuuleviin korviinsa, vaan kulkivat omien ajatustensa, oman pahan ja paatuneen sydämensä mukaan. Eivät he kääntäneet kasvojaan minun puoleeni, selkänsä he käänsivät minulle.

Jumala ei kuitenkaan ollut hylännyt omiaan. Useaan kertaan hän oli puhutellut omiaan. Lukuisat profeetat olivat tuoneet esiin hänen sanansa. Siksi Jumala miltei itkien kertoi valittelunsa kansan kääntymisestä hänestä pois päin.

Kerran toisensa jälkeen olen lähettänyt teidän luoksenne palvelijoitani, profeettoja, siitä alkaen kun teidän isänne lähtivät Egyptistä ja aina tähän päivään asti.

Tämä on meillekin aiheellinen muistutus. Jokaisena aikana on omat ongelmansa, omat murheensa ja omat kipuilunsa. Kaikkien elämän suurten kysymysten keskellä meillekin tulee Jumalan puhuttelu. Käykäämme hänen tykönsä. Hän on voimallinen voittamaan kaiken pahan. Hänen apunsa riittää kaikille ajoille, meidänkin ajallemme. Lähestykäämme siis häntä tietäen, että pelastuksemme on hänen huomassaan.

Ylisukupolvinen käyttö

Meidän ensimmäinen lukukappaleemme esiintyy jo ikivanhassa liturgiassa. Sitä on resitoitu tai laulettu jo muinaisessa heprealaisessa jumalanpalveluksessa. Edelleenkin se toistetaan synagogissa vuosittain. Siellä se on toinen lukukappale eli Haftārāh, הַפְטָרָה .

Jeremia 7:21-28 lauletaan, kun ensimmäisenä lukukappaleena ovat 3. Mooseksen kirjan luvut 6-8.

Raamatun lukeminen jumalanpalveluksessa on hyvin vanha perinne. Jo noin neljäsataa vuotta ennen Vapahtajamme syntymää Esra määräsi viikottaiset lukukappaleet Vanhan testamentin Mooseksen kirjoihin eli Tooraan. Näitä lukukappaleita, hepreaksi Pārāšâ, פָּרָשָׁה , luettiin sapatin aamupalveluksessa.

Tässä Oculi sunnuntain ensimmäinen lukukappale

Jer. 7:23-26

Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala:

Tämän käskyn minä annoin heille: kuunnelkaa minua, niin minä olen teidän Jumalanne ja te olette minun kansani; kulkekaa aina sitä tietä, jota minä käsken teidän kulkea, niin teidän käy hyvin! Mutta eivät he totelleet minua, eivät ottaneet käskyäni kuuleviin korviinsa, vaan kulkivat omien ajatustensa, oman pahan ja paatuneen sydämensä mukaan. Eivät he kääntäneet kasvojaan minun puoleeni, selkänsä he käänsivät minulle. Kerran toisensa jälkeen olen lähettänyt teidän luoksenne palvelijoitani, profeettoja, siitä alkaen kun teidän isänne lähtivät Egyptistä ja aina tähän päivään asti. Sittenkään te ette ole minua totelleet. Olette sulkeneet korvanne, kovettaneet mielenne ja tehneet pahaa vielä enemmän kuin isänne.”

37 kommenttia

  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Olen pyrkinyt saarnaamaan evankeliumitekstistä. Nyt evk. teksti on napattu keskeltä pitkää keskustelua, joten koko asiayhteys ei selviä pelkästään tästä pätkästä. Tuntuu oudolle että tämmöinen jakso on valittu saarnatekstiksi. Mitähän niillä on ollut mielessä, jotka tämän valinnan ovat tehneet?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Pekka Veli

      Kiitos hyvästä kommentistasi!

      Itse olen useammankin kerran todennut saman mistä puhut. Olen silloin miettinyt, että tavoitteena lienee ollut saada riittävän lyhyt kappale lukemisen helpottamiseksi.

      Näin ollen on aihetta aina valmistelujen aikana tarkkailla laajempaa yhteyttä ennen tehtävän toteuttamista.

      Esimerkiksi tätä blogiani valmistellessani olen useampaankin kertaan ja useammallakin kielellä lukenut Jeremian kirjan lukuja molemmin puolin kohdelukua, milloin muutamia lukuja milloin pitkällekin kumpaakin suuntaan.

      Toteuttamisessa näkökulman rajaaminen riippuu kulloisenkin kokonaisuuden laajuudesta. Toisinaan olen ottanut laajemminkin esille tekstin yhteyksiä, toisinaan olen nostanut esille joitakin mielenkiintoiselta vaikuttavia yksityiskohtia, joten tältä osin suurin kipuiluni on ollut tekstin oikea rajaaminen ja sopivan näkökulman löytäminen. Tästä sitten aukeaa kulloinkin esille tuomani ratkaisu ja sen tarkastelun laajuus.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

    Opin Per Wallendorfilta niksin, jota olen sen jälkeen käyttänyt : Per kirjoitti saarnatekstin käsin ja kirjoittamisen aikana Pyhä Henki nosti usein tekstistä esiin yhden käytännöllisen näkökulman, jonka ympärille saarna rakentuu. Käytännöllisyys merkitsee tässä sitä että jokainen kuulija voi sen omalla kohdallaan elää todeksi.

    Palaisin vielä tuohon ensi sunnuntain tekstiin Joh 8 jakeessa 31 sanotaan: ”Jeesus puhui niille Juutalaisille jotka uskoivat häneen.” Keskustelun jatko ei kuitenkaan tuo ilmi mitään muuta, kuin juuri näiden ”uskovien” epäuskon. Mikä sai heidät näin jyrkästi hylkäämään Jeesuksen. Tuo kysymys on kiusannut mielessäni, kun valmistan saarnaa ensi pyhän sana-jumalanpalvelukseen. Asia ei välttämättä ole olennainen, mutta lisäselvyyttä tuohon asiaan olisi mielenkiintoista saada.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Pekka Veli

      Kiitos erinomaisesta huomiostasi ja siihen liittyvästä kysymyksestäsi.

      Nyt menen nukkumaan mutta huomenna, jos Herra suo, palaan asiaan.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      On miellytävä todeta, että Raamattua halutaan ymmärtää. Sinä Pekka annat kysymykselläsi näytteen juuri tuollaisesta pyrkimyksestä.

      Ennen jaetta 32 Jeesus puhui erityisesti niille, joista hän toteaa jakeessa 19 ”Te ette tunne minua ettekä Isääni. Jos tuntisitte minut, tuntisitte myös Isäni.” Mutta tuossa jakeessa 32 kohderyhmä vaihtuu: ”Niille juutalaisille, jotka nyt uskoivat häneen, Jeesus sanoi…”

      Tässä kohden UT2020 on verbimuodossa tarkempi(asia kannattaa tutkia myöhemmin?) ja kääntää jakeen seuraavasti: ”Niinpä Jeesus sanoi niille juutalaisille, jotka olivat alkaneet luottaa häneen…” Ja tuolle jo hiukan uskoa omaksuneelle ryhmälle Jeesus lausuu sanat: ”Jos pidätte kiinni minun sanoistani, olette todella minun oppilaitani. Silloin opitte tuntemaan totuuden ja totuus vapauttaa teidät.”

      Jakeessa 33 Jeesuksen vapauttamispuheeseen tartutaan: ”Kuulijat sanoivat: ”Me olemme Abrahamin jälkeläisiä, emmekä ole koskaan olleet kenenkään orjia. Mitä tarkoitat sanoessasi, että meistä tulee vapaita?” Jatkossa Jeesus sanoo tällaisista ”kuulijoista”, että ”haluatte tappaa minut, koska ette voi sietää puheitani,” ja ”te olette isästä Perkeleestä, ja hänen himojaan te tahdotte tyydyttää”. Kyseessä ei voi olla se porukka, joka ”oli alkanut luottaa häneen”, joten kohderyhmä vaihtuu jakeessa 32.

      Jeesuksen ajan keskusteluissa kävi joskus niin, että hänen suuriääniset vastustajansa saivat vahvan yliotteen ja lampaan kaltaiset vaatimattomat totuuden etsijät työnnettiin sivuun. Ja niin se taitaa olla myös nykyään: räyhäävän kriittiset puheenvuorot Raamatusta keräävät tämän maailman enemmistöltä ne suurimmat aplodit.

      Matiaksella on varmaankin oma painava vastauksensa tuohon sinun kysymykseesi. Odotellaan sitä kaikessa rauhassa huomiseen.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Pekka Veli

      Olen kirjoittanut blogin puhumastasi tekstistä kolme vuotta sitten. Siinä en kuitenkaan ole käsitellyt mainitsemaasi ongelmaa, vaan ottanut toisen näkökulman.

      Laitan kuitenkin sen näkyviin. Siitä syntyi keskustelu jossa esille nousi pohdiskelua eettisistä kysymyksistä toisaalta kristinuskon ja buddhalaisuuden ja toisaalta valistusajan ja muiden aikojen välisisten näkemysten valossa.

      https://www.kotimaa.fi/blogit/jeesus-voittaa-pahan-vallan-ja-tuo-esiin-hyvyyden/

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Pekka Veli

      Pieni tilannekatsaus kysymyksesi Joh. 8:31 johdosta

      Olen tänään lukenut kuusi hyvää kommentaaria asettamastasi kysymyksestä. Tarkasti ottaen olen tähän mennessä lyötänyt kuusi erilaista selitystä.

      Minun lienee aiheellista vielä pohdiskella ennen kuin kirjoitan asiasta.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Rauli

      Kiitos puheenvuorostasi.

      Juutalaisessa yhteisössä oli noihin aikoihin noin puolentoistakymmentä eri ryhmäkuntaa, näistä tunnetuimpia olivat fariseukset, saddukeukset ja essealaiset.

      Tämä joi taustan sille, että Jeesuksen kuulijoitten joukossakin oli lähtökohdiltaan monesta eri suuntauksesta lähtöisin olevia kuulijoita. Tämä oli sitäkin luontevampaa, kun opettaessaan Jerusalemin temppelissä Jeesuksella oli hyvin paljon kuulijoita.

      On myös mahdollista, että kuulijoitten joukossa oli kuulemaansa eri tavoin asennoituvia, osa oli myönteisemmin ja osa kielteisemmin opetuksen vastaanottavia.

      Ratkaisumallisi on yksi monista mahdollisista: Eri tavoin Jeesuksen vastaanottaneet muodostavat selkeän erilaisten ihmisten ryhmät. Suuressa väkijoukossa myös puheenvuorot voivat vetää eri suuntiin ja tällä tavoin ajatellen tapahtuman kulku saa selkeästi jäsennellyn selityksen.

      ’Tämän selityksen ongelma on kerronnan johdonmukaisuus: Vastaako tämä ratkaisu Johanneksen evankeliumin tarkkaa sanamuotoa vai eikö.

      Kuten jo Pekka Velille vastasin: Vielä mietin mitä sanoisin.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

    ”Miksi kaikki eivät uskoneet jeesukseen, ”

    Ehkä siksi, että he uskoivat Moosekseen ja Mooses on laatinut kansale perustuslain johon kuuluu myös perinnäissäännöt.

    Johanneksen salainen kirja kertoo:

    Johannes ja Arimanios.

    Eräänä päivänä kun Johannes, Jaakobin veli, toinen Sebedeuksen pojista, meni temppeliin, hänen luokseen tuli fariseus, nimeltään Arimanios ja kysyi häneltä: ” missä on opettajasi, jonka seuraaja olit ?” Minä vastasin: ” Hän palasi sinne, mistä oli tullut. ” Fariseus sanoi: ” Se nasretilainen petti teitä perin pohjin. Hän täytti teidän korvanne valheilla, paadutti teidän sydämenne ja sai teidät luopumaan isienne perinnäisssäännöistä . ” Kun minä Johannes, kuulin tämän, lähdin temppelistä vuorelle autioon paikkaan . Mieleni oli hyvin surullinen ja kysyin itsekseni: ” Miten voi olla mahdollista, että Vapahtaja asetettiin tähän tehtävään? Miksi hänen isänsä lähetti hänet maailmaan ja kuka oikeastaan on hänen isänsä, joka hänet lähetti ? ?

    Millainen on se ikuinen valtakunta, johon me menemme? Mitä hän tarkoitti sanoessaan, että katoamaton ikuinen valtakunta on sen valtakunnan esikuva, johon me menemme, eikä kuitenkaan opettanut, millainen tuo katoamaton valtakunta on ? ”

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      Olet viitannut tähän samaiseen Johanneksen apokryfiin jo 1.6.2020, joten voinen myös liimata saman vastauksen kuin silloinkin annoin:

      Sitaatti alkaa

      Johannes ja Arimanios on osa Johanneksen apokryfia. Alla olevassa saksannoksessa sivuilla 77-78.

      Johanneksen apokryfi on saanut vaikutteita Valentinolaisuudesta ja keskiplatonistisesta kreikkalaisuudesta. Sen sanoma kuvaa oman kirjoittajansa pohdiskeluja, mutta se ei kelpaa historialliseksi Jeesuksen elämäntyön kuvaukseksi. Sen historiallinen arvo jonkinlaisena historiallisena lähteen on lähellä nollaa.

      Mainintasi ettei tuossa jutussa puhuta mitään rististä seuraa Valentinoksen kristologiaa. Valentinoksen mukaan Kristus ei ollut oikeasti ruumiillinen. Valentinoksen oppiin kuuluu myös, se ettei Jeesus kuollut ristillä. Valentinos / Valentinios syntyi noin 100 ja kuoli noin 153/155/160/161.

      Johanneksen apokryfi on saksaksi tutustuttavissa .osoitteessa sivulta 76 alkaen sivulle 122 esikatseluna muutama sivu sieltä ja täältä.

      https://books.google.fi/books?id=-h_oBQAAQBAJ&pg=PA77&lpg=PA77&dq=Johannes+ja+Arimanios&source=bl&ots=E1AWCt0sVU&sig=ACfU3U2pb230vt0Aq6ECp4P0QN7sTDmX-g&hl=fi&sa=X&ved=2ahUKEwjNiJPZh-LpAhVy_CoKHUmuDboQ6AEwA3oECAgQAQ#v=onepage&q=Johannes%20ja%20Arimanios&f=false

      Keskiplatonismista pieni esite tässä

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskiplatonismi

      Sitaatti päättyy

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      Sitten aivan käytännön vastauksena tekstin sisältämiin kysymyksiin, mistä valtakunnasta on kysymys, kuka lähetti ja kenet.

      Oculi sunnuntain evankeliumi antaa siihen viitteitä. Jumalan kansa on sama kansa, johon jo uskon isä Aabraham on uskon kautta kuulunut ja joka sitten on tullut täyteydessään maan päälle Jeesuksessa Kristuksessa, jonka Jumala, Isä, Kaikkivaltias, on lähettänyt maailmaan pelastamaan koko ihmiskunnan ja vapauttamaan synnin, kuoleman ja paholaisen rääkkäämän luomakunnan Jumalan lasten toivoon ja tulevaisuuteen.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

    Via Crucis

    Tiesittekö tätä.

    ” Krusis tai Krousis, tai lat. Crusis eli Krossaie, oli antiikin alue ja myöhempi Makedonian valtakunnan osa Chalkidikina nykyisin tunnetun niemimaan länsiosassa pohjoisessa Kreikassa.

    Kreikkalaisessa mytologiassa alue sai nimensä Krusiista, joka oli Mygdonin poika. Mygdon oli puolestaan Mygdonian eponyymi heeros, ja näin mytologia kytki alueet yhteen. Eponyymi heeros tarkoittaa sankaria joka on antanut nimensä jollekin alueelle, tai asialle.

    Kultuuri heeros = tarkoittaa usein Luoja Jumalan rinnalla esiintyvää ja ikäänkuin hänen työtään jatkavaa olentoa. Kulttuuriheerokseen liittyy usein ajatus heeroksen kerran tapahtuvasta paluusta kansansa keskuuteen. Kulttuuriheerosta ei useinkaan palvota, koska myytit säilyttävät muiston hänen urotöistään. Jeesus ja pyhimykset esiintyvät usein kulttuuriheeroksina kansanomaisissa uskomuksissa. ”

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Krusis

    Miten tämä alue liittyy Jeesuksen viimeisiin päiviin, tai Mygdonin poikaan ?

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      Kiitos kommenteistasi!

      Suomalaisessa ympäristössä Via Crusis tarkoittaa Jeesuksen kärsimystien muistelemista erilaisissa tapahtumissa. Tämän taustalla on meidän tietomme Vapahtajamme viimeisen viikon elämäntapahtumista.

      Makedonialaisessa ympäristössä Krusis on vanhan Makedonian aluetta. Aikaisemmin se oli myös Traakian yksi heimo.

      Näillä kahdella ei ole muuta yhteyttä toisiinsa kuin nimen samantapainen kirjoitusasu.

      Paitsi tietenkin nykyaikaan liittyvänä uskontotilastollisena todellisuutena, että Kreikka on yksi maailman kristillisimmistä maista, koska valtaosa kansasta kuuluu ortodokseihin. Muutama vuosi sitten tilaston mukaan ortodokseja oli 98 % väestöstä. Tämä on kunnioitettavan hyvä tilanne.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Pekka Veli

    Olen kirjoittanut yhden blogin itsenäisyyspäivän tekstistä, missä tuo esille nostamasi kysymys olisi voinut tulla esille. Koska yhteys kuitenkin oli toinen niin en silloin lainkaan syventynyt esittämääsi kohtaan.

    Tässä viittaus tuohon blogiin

    https://www.kotimaa.fi/blogit/vapahtajamme-on-vapauttajamme/

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Rauli Toivonen sanoo:

    Matias. Tässä vaiheessa keskustelua tuosta jakeesta Joh8:31 ja sen jatkosta esität olennaisen huomion: ”Tämän selityksen ongelma on kerronnan johdonmukaisuus”. Onko johdonmukaista ajatella, että jakeesta 33 eteenpäin ääneen pääsevät ne juutalaiset, jotka näkivät Jeesuksessa harmillisen traditioiden rikkojan ja haasteen ajan uskonnolliselle eliitille? Eivätkä Jumalan Poikaa, jonka Isä oli taivaasta lähettänyt.

    Edellisestä luvusta käy ilmi tuo alituinen jako kahteen: ”Monet kansanihmiset sen sijaan uskoivat häneen. He sanoivat: ”Tokkopa Messias tullessaan tekee useampia tunnustekoja kuin tämä on jo tehnyt.” Ja toisaalta: ”Kun fariseukset kuulivat, että kansan parissa puhuttiin Jeesuksesta tähän tapaan, he ja ylipapit lähettivät miehiään pidättämään hänet.”(Joh7:31,32)

    Jeesuksen opetus vaikutti jopa niin, että ”ihmiset alkoivat kiistellä hänestä”. Arvonsa tuntevat fariseukset argumentoivat ”onko kukaan hallitusmies uskonut häneen? Tai yksikään fariseus?”(43,48) Fariseustaustainen Nikodeomos käytti tässä yhteydessä puheenvuoron niiden puolesta, ”jotka olivat alkaneet luottaa häneen”.

    Kahdeksannessa luvussa kaksijakoisuus edelleen jatkuu, kun jakeen 30 mukaan ”Monet uskoivat Jeesukseen kuullessaan hänen puhuvan näin.” Siksi jakeesta 33 lähtien on johdonmukaista olettaa vastustajien saaneen vettä myllyihinsä. Episodihan päättyi näin: ”Silloin he alkoivat poimia kiviä heittääkseen niillä häntä, mutta Jeesus poistui heidän näkyvistään ja lähti temppelistä.”(59)

    Jotkut voivat olla sitä mieltä, että Raamattu on taas kerran ristiriitainen: ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani” on jakeen 31 pyyntö – ja sitten hetkeä myöhemmin ”nyt te haluatte tappaa minut”(40) En mitenkään voi uskoa noin pikaiseen takin nurjan puolen kääntämiseen. Siksi jakeiden 31 ja 32 kohderyhmä täytyy olla Jeesuksen tuoreet kannattajat, mutta jatkossa nuo ankarat sanat kohdistuivat niille, joille Jeesuksen opetus aiheutti jälleen hampaiden kiristelyä.

    Jeesuksen opetuksella oli tuossa Johanneksen kirjaamassa kohdassa sama vaikutus kuin Jumalan sanomassa on kautta koko Raamatun. UT2020 ilmaisee efektin näin: ”Se lävistää tajunnan ja hengen, viiltää nivelet, halkaisee luut ja paljastaa salaisimmatkin aikeet ja ajatukset.”(Hepr4:12)

    On mielenkiintoista, mitä jatkotutkimuksesi Pekan kysymyksestä paljastaa. Raamattua kannattaa mahdollisimman perusteellisesti tutkia, nöyrästi kuitenkin tunnustaen ettemme kaikkea voi täysin ymmärtää.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

    Pekka Veli

    Satuin päivän kuluessa lukemaan 25 eri teosta asiasta, toiset perusteellisempia toiset suppeampia.

    Muutama näkökulma

    1) Käsite vapaus

    Stoalaisuudessakin oli ajatus siitä, että totuus tekee vapaaksi. Kyse ei ole vain tiedollisesta vaan myös elämää koskevat johtopäätökset kuuluvat siihen mukaan. Vapaus saadaan vain elämällä niiden mukaan.

    Juutalaisuudessa vapuden kokemus on itse uskonnon ytimessä. Juutalaisilla on ollut oma usko jo Aabrahamista lähtien. Mooseksen aikana Jumala vapautti kansan Egyptin orjuudesta.

    Vähitellen Tooran, Profeettojen ja Kirjoitusten opetukset opettivat totuuden joka antoi hyvät ohjeet elämää varten ja vapautti synnin teiltä.

    Nyt Jeesuksen opetus tuo esille että tämä jo Vanhassa testamentissa alkanut Jumalan työ saa täyttymyksensä Jeesuksen sanassa.

    Pitää pysyä Jeesuksen sanassa. ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni”, sanoo Jeesus.

    Niin tähän sisältyy lupaus: ”Totuus tekee teistä vapaita”, ”ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς”.

    Jakeessa 36 tämä vielä täsmennetään sanomalla, että totuus ei ole mikä tahansa totuus, vaan Jeesus itse: ”ἐὰν οὖν ὁ Υἱὸς ὑμᾶς ἐλευθερώσῃ, ὄντως ἐλεύθεροι ἔσεσθε”, ”Jos siis Poika teidät vapaiksi tekee, niin te totisesti olette vapaat.” (1776 käännös)

    2) Onko sama väki vai onko eri ryhmiä kuulijoitten joukossa

    Tässä havaitsin eri tulkitsijoilla suurta hajontaa.

    Raulin esittämä vaihtoehto, että kyseessä on kaksi eri joukkoa, toisaalta Jeesukseen uskovat ja toisaalta Jeesusta vastustavat ihmiset. Tämäkin esiintyy eri selvyydellä eri tulkitsijoilla, toiset puhuvat selkeästi eri ryhmistä, toiset sekalaisesta seurakunnasta, jonka keskellä eri ryhmät esiintyvät ja näin jakautuvat kahtia.

    Sitten tulee sentapaisia ratkaisuja, joissa kyse on koko ajan samoista ihmisistä mutta aloite on kuitenkin tullut Jeesuksen vastustajilta. Nämä vastustajat ovat pystyneet houkuttelemaan kannattajat puolelleen ja näin tuuli kääntyy.

    Sitten tulee sellaisia ratkaisuja, missä alussa mainittu usko on ollut vain ulkokohtaista, mutta sitten tilanteen muuttuessa ovatkin osoittautuneet sisältä kääntymättömiksi tai että ensiksi on ollut orastavaa uskoa, mutta sitten se ei ole kuitenkaan jatkunut pidemmälle.

    Toisessa laidassa ovat sellaiset missä puhutaan näille uskoville tulleesta koettelusta, jossa sitten uskon kestävyys ei olekaan pysynyt lujana vaan sen heikkous on tullut ilmi.

    3) Aabrahamin kaksi poikaa

    Paavali puhuu orjan pojasta Ismaelista, joka karkotettiin talosta, mutta Iisak saa asua talossa ikuisesti. Siis jokaisen fyysisesti Aabrahamin jälkeläinen ei ole Iisakin tavoin vapaa ja perillinen. Johanneksen evankeliumin prologi antaa avaimen tulkintaan. Sana on Jumalan Poika. Jokainen Sanan vastaan ottanut ihminen, Aabrahamkin, on Sanan vastaanottaessaan saanut lapsen aseman, perillisen oikeudet.

    ”Ero Pojan ja poikien välillä on siinä, että vain Poika voi vapauttaa synnin orjat ja antaa heille oikeuden (exousia) tulla Jumalan pojiksi.” Jukka Thurén. Johanneksen evankeliumi.

    ”Poika tämän sanan syvimmässä mielessä, Aabrahamin tosi siemen (Gal 3:16) on Kristus, joka pysyy iäti (12:34; vrt. Hbr 3:6).” Rafael Gyllenberg. Johanneksen evankeliumi.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Pekka Veli Pesonen sanoo:

      Kiitos Matias. Tuosta tutkistelustasi on minulle paljon apua tähän pulmaani. En voi sitä avata nyt, jotta se säilyy pyhäaamun saarnaan.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Reijo Seppälä sanoo:

      Jeesuksen puheessa on sana ”tulette” joka paljastaa ettei heidän uskonsa ollut aitoa. Heillä oli ehkä uskoa messiaana. Sanassa pysymiseen kuuluu että Hän on Jumalan Poika joka juutalaisille tarkoitti Jumalaa.

      32. ja te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaiksi

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

    Matias..

    ”Näillä kahdella ei ole muuta yhteyttä toisiinsa kuin nimen samantapainen kirjoitusasu. Paitsi tietenkin nykyaikaan liittyvänä uskontotilastollisena todellisuutena, että Kreikka on yksi maailman kristillisimmistä maista, ”

    Tässä on tietysti kysymys siitä, että kumpi Crusis oli ensin, koska seuraava on aina vain apinointia, kauniimmin sanottuna matkimista. Tai, ikäänkuin ryöstösaalista ja ryöstösaaliin jakamista. En tiedä, onko alkuperäisellä Mygdonin pojalla Krusiilla ollut kuinka kärsimyksellinen tie, koska sana on sellaiseen asuun puettu, uudessa teologisessa syntymisessään, mutta sen siirtäminen Jerusalemiin ihmetyttää, kuten myös henkilövaihdos.

    Johtuneeko tällaisesta lauseesta: ”Aikojen lopussa kaikki aineelliset ilmentymät vetäytyvät minun olemukseeni, kunnes minä luon ne jälleen, mahtini voimasta. ”

    ……………………….

    ”Kreikka, kristillisimpia maita… ” Kreikka on käsitykseni mukaan kieli, mutta kreikankielellä maa on Hellas, ja hellenismi oli erään aikakauden ilmiö, jo ennen kristinuskoa. Meillä taas Hella on tuli-ja keittopaikka, joten hell ja vetti voisi olla sanamuunnos Hellaksesta.

    Mikä hellenismissä sitten poltteli, meidän mielestä ? Ehkä väittely, filosofinen väittely kaduilla ja kujilla, ns, Sokratisointi, josta sitten Sokrates sai kuolemantuomion, syyte: ’ nuorison turmeleminen. ’ Josta taas seurasi polemiikki siitä oliko tuomio oikea vai väärä. ja suuri viha ateenalaisia kohtaan. olisi pitänyt tuomita vain opetus, ei koko miestä. Aivan kuten jeesuksen kuolemasta seurasi viha juutalaisia kohtaan, sillä erotuksella, että he ovat syyttömiä, koska tuomion täytäntöön panivat roomalaiset ja tekotapa kuului roomalaiseen lakiin. Ja toisaalta, Jeesus sanoi itse antavansa henkensä. kuten filosofi Apollonios Tyanalainen oli sanonut jo aikaisemmin.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      1) Esität että

      Olisi jotain yhteyttä Jeesuksen kärsimystien ja Krusilla. Historiallisesti nämä eivät ole millään tavalla yhteen kuuluvia käsitteitä. Pelkkä soinnillinen samantapaisuus ei tee niistä millään tavoin samoja.

      Valtiollisesti Krusiksen Traakialainen tausta oli vain osaksi Makedorian osaa ja sitä kautta tuli Rooman yhteyteen. Mutta vasta keisari Trajanuksen aikana se liitettiin kokonaan Rooman valtakuntaan. Trajanus sai koota pääosan koko imperiumin sotavoimista tuohon tehtävään. Daakian sotaa hän kävi vuosina 101 – 106, jonka jälkeen vasta Daakiasta tehtiin Rooman provinssi.

      Uskonnollisesti traakialaiset palvoivat jumalaa, jonka kreikkalaiset samaistivat Arekseen. Muutoin traakialaisten uskonto oli hyvin erilainen kuin kreikkalaisten.

      Mitään tämän tason yhteyttä ei todellakaan ole Vapahtajamme ristin tien muistelun ja esille nostamasi Krusiksen välillä.

      Tämän muka yhteyden tueksi liität sykliseen maailmankuvaan kuuluvan lauseen, joka ei mitenkään sovi selittämään maailmamme historialliseen lineaarisen tapahtumien sarjaan kuuluvia syy ja seuraus -suhteita.

      2) Puhuin Kreikasta nykyaikaisena valtiona. Maan suomenkielinen nimi on Kreikka. Uskontotilasto Kreikan uskonnollisesta tilanteesta on vuonna 2017 julkaistusta lähteestä.

      Kreikaksi sana kreikka on Ελλάδα ja Kreikan tasavalta Ελληνική Δημοκρατία.

      Sanoilla leikittelysi on hauskaa mutta ei kerro mitään historian todellisuudesta.

      3) Sokrateen elämästä on toisaalta paljon kirjoitettu, mutta on myös monia lähdekriittisiä ongelmia. Hänen käyttämänäs sokraattinen menetelmä oli yritys löytää totuus häntä kiinnostaviin kysymyksiin. Hänen eniten vastustamaansa suuntausta edustivat sofistit.

      Hänen kuolemantuomionsa liittyi aivan erilaiseen kulttuuriympäristöön kuin Jeesuksen kuolema. Niinpä näitä tapauksia ei voi rinnastaa toisiinsa.

      4) Olen jo aikaisemminkin kirjoittanut siitä, että antisemitismin juuret roomalaisessa ajattelussa ovat peräisin puunilaissodista.

      Toki jo aikaisemmin foinikialaisten ja kreikkalaisten välillä oli käyty paljonkin sotia.

      Esimerkiksi Persian sotajoukoissa Kreikkaa vastaan persialaissotien aikana oli paljon foinikialaisia sotilaita ja myöhemmin suurimman foinikialaiskaupungin Karthagon väki soti suurinta kreikkalaista kaupunkia Sisiliassa sijaitsevaa Syrakusaa vastaan. Huomaa siis että kummankin itäisen Välimeren kulttuuripiirin suurimmat kaupungit sijaitsivat lännessä suhteellisen lähellä toinen toistaan.

      En kuitenkaan pysty sanomaan miten tämä taistelu yliherruudesta kulki sukupolvelta toiselle.

      Sen sijaan puunilaissotien vaikutus on jatkunut osaksi tiedostamattomana varovaisuutena seemiläisen ja länsimaisen maailman välillä. Vielä nykyäänkin tämä näkyy toisaalta monien vaistomaisena varovaisuutena arabikulttuuria kohtaan ja toisaalta juutalaisuutta vastaan heijastuvana antisemitisminä.

      5) Apollonios Tyanalaisen ajoituksesi ei mene kohdalleen. Hän ei suinkaan elänyt ennen Jeesusta vaan vasta Jeesuksen kuoleman jälkeen noin vuosina 40–120 jKr. Hänen elämäänsä kuvaileva osaksi fiktiivinen osaksi joitakin mahdollisesti oikeita elämän kuvauksen palasia sisältämä teos Filostratos puolestaan on syntynyt vasta noin 170–245 jKr. siis sangen myöhään hänen kuolemansa jälkeen.

      Suomalaisista tutkijoista Erkki Koskenniemi on julkaissut tutkimuksen Apollonius Tyanalaisesta kertovasta teoksesta.

      Koskenniemi, Erkki: ”Die religiösen Tendenzen des Philostratos in der Vita Apollonii Tyanensis”. Teoksessa Jäkel, Siegfried & Koskenniemi, Heikki & Pyykkö, Vappu: Philosophie und Literatur in der Antike. Annales universitatis Turkuensis Ser B 174. Turku: Turun yliopisto, 1986.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarja Parkkila sanoo:

    Matias

    “Ero Pojan ja poikien välillä on siinä, että vain Poika voi vapauttaa synnin orjat ja antaa heille oikeuden (exousia) tulla Jumalan pojiksi.” Jukka Thurén. Johanneksen evankeliumi.

    Kristinusko elää juutalaisten /israelilaisten syntien muistelusta, sen he opettavat myös jälkeläisilleen ja siksi heistä ei koskaan tule, ei koskaan tule kenenkään vapahtajia, he pysyvät syyttäjinä ja elävät siitä niin kauan kun kansalaiset maksavat vihapuheeseen, valheisiin ja epäoikeudenmukaisuuteen uskomisesta, keinona pelastua helvetistä, joka on heidän oma keksintönsä.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Rauli Toivonen sanoo:

      Tarja. Tuossa sinun sitaatissasi professori Thuren opettaa Jeesuksen olevan erilainen verrattuna muihin Jumalan poikiin. Raamatun tekstissä sama asia ilmaistaan isolla alkukirjaimella.

      En tiedä mihin kristinuskon suuntaukseen viittaat, mutta Raamatun opetuksesta nyt ei taida olla kyse, kun juutalaisiin kohdistuvasta vihapuheesta puhut. Käsitellyssä Johanneksen 8. luvussa asia tulee hyvin ilmi, ja myös sitä lähellä olevissa teksteissä.

      Luvussa 10 Jeesus kertoo asemastaan Jumalan Poikana näin: ”Isä on minut pyhittänyt ja lähettänyt maailmaan. Kuinka te voitte väittää minun pilkkaavan Jumalaa, kun sanon olevani Jumalan Poika? Jos minä en tee Isäni tekoja, älkää uskoko minua. Mutta jos teen, uskokaa tekojani, vaikka ette minua uskoisikaan. Silloin te opitte ymmärtämään, että Isä on minussa ja minä olen Isässä.”(36-38)

      Ja siitähän seurasi: ”hänen luokseen tuli paljon ihmisiä. He sanoivat: ”Johannes ei tehnyt yhtään tunnustekoa, mutta kaikki, mitä hän tästä miehestä sanoi, on totta.” Monet uskoivat siellä Jeesukseen.”(41,42)

      Kautta Uuden testamentin Jeesuksen opetus jakoi ihmisiä kahteen leiriin, aluksi ensisijaisesti juutalaisia, sitten samarialaisia ja lopulta ”pakanoita”. Raamatun antama kokonaiskuva juutalaisuudesta ilmenee sitten erityisesti evankeliumien jälkeisestä ajasta, jolloin alkuseurakunta sai suuntaviivansa.

      Paavali kysyy roomalaisille kirjoittaessaan, että ”ei kai Jumala ole hylännyt omaa kansaansa? Ei toki! Olenhan minäkin israelilainen, Abrahamin jälkeläinen, Benjaminin heimoa…Samoin on nykyisenäkin aikana olemassa jäännös, jonka Jumala on armossaan valinnut. ”(10:1,5)

      Kun sitten ensimmäinen etnisesti ei-juutalainen tuki kristityksi, Pietari oli vielä kovasti kallellaan omaisuuskansan suuntaan. Opetusta saatuaan hän kuitenkin totesi eräänlaisen ahaa-elämyksenä, että ”nyt minä todella käsitän, ettei Jumala erottele ihmisiä. Hän hyväksyy jokaisen, joka pelkää häntä ja noudattaa hänen tahtoaan, kuului tämä mihin kansaan tahansa.”(Apt10:34,35)

      Perustuuko sinun ajatuksesi juutalaisvihasta siihen tosiseikkaan, että juutalaisten uskonnollinen johto vainosi koko ajan Jeesusta? Ja Jeesus kohdisti heihin nuo sanat, jotka ovat olleet esillä Johanneksen luvusta 9. Mutta huomasitko ne juutalaiset, jotka ”alkoivat luottamaan Jeesukseen”? Ja tuollaisista juutalaisista meidän kannattaa ottaa mallia.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Matias Roto sanoo:

      Tarja

      6) Kristinuskon synti -käsitys ei ole olemukseltaan juutalaisten syyttelyä, vaan päinvastoin jo Vanhan testamentin perinnöstä elämisessä yhdessä juutalaisten kanssa toteamisesta, että monesti ja monella tapaa me ihmiskuntana olemme langenneet pois elävän Jumalan yhteydestä ja hänen tahtonsa tieltä.

      Emme siis tässä asiassa tappele toinen toistamme vastaan vaan elämme saman perinnön sisällä. Se uusi mikä tuli selvemmin esille Uuden testamentin puolella on kuvaus siitä miten me pääsemme vapaiksi tästä koko maailman yhteistä ihmiskuntaa vaivaavasta lankeemuksen alaoisuudesta.

      Me vapaudumme syntiemme alaisuuden tuottamasta hädänalaisuudestamme Vapahtajamme ristin kuoleman ja ylösnousemuksen tuottaman rauhan ja sovinnon takia. Jumala itse on tehnyt rauhan meidän ja itsensä välille, kun Jeesus on kuollut kaikkien meidän puolestamme ja ottanut kantaakseen meidänkin rangaistuksemme. Tämä rauhan julistus koskee yhtä lailla juutalaisia kuin meitä ei-juutalaisiakin. Tässä ei ole yhtään erotusta.

      7) Helvetin ikuinen tuli on varattu Saatanaa ja hänen enkeleitään varten. Helvetin tuli kuvaa kaikkien pahan valtojen täydellistä tuhoa. Mikään paha ei tämän jälkeen enää pääsee missään vaiheessa vaivaamaan Jumalan ihmistä eikä muutakaan luomakuntaa. Helvetin ikuisuus puolestaan kertoo siitä, että tämä Jumalan antama pahan vallan kukistaminen on ikuinen. Viimeisen tuomion jälkeen ei enää milloinkaan tule tilannetta missä paha pääsisi uudelleen sotkemaan Jumalan täydellisen hyvyyden tilaa. Tila jossa ei enää ole mitään pahaa on taivaan onni. Tila missä ei enää ole kuolemaa on ikuinen elämä. Jne. Helvetti siis on Jumalan työkalu pahan täydellisestä ja lopullisesta poistumisesta Jumalan kansan elämästä. Tämähän siis tarkoittaa ikusta onnea, ikuista elämää, ikuista autuutta.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Matias Roto

    Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25