Jumalan kirkkaus Jeesuksessa

Jeesuksen olemus Jumalana tuli ilmi Kirkastusvuorella. Kolmiyhteinen Jumala toimii. Hän ilmoittaa suuruutensa omilleen. Jeesuksen kasteessa se jo oli tapahtunut aikaisemmin. Silloin Jumala, Isä, oli ylhäällä taivaassa, Jumala, Poika alhaalla Jordanin rannalla ja Jumala, Pyhä Henki liikkui heidän välissään ruumiillisessa muodossa niin kuin kyyhkynen. Jumala on kolmiyhteinen Jumala: yksi Jumala kolmessa persoonassa.

Vähää aikaisemmin Jeesus ja opetuslapset olivat viettäneet suurta sovituspäivää tishrin-kuun 10. päivänä. Sitä vietetään koko kansan syntien sovitukseksi. Tämän juhlan yhteydessä Jeesus oli kertonut oman kuolemansa. Hän antoi ymmärtää, että hän itse on suuren sovituspäivän uhrilammas, joka uhrataan koko maailman syntien sovitukseksi, ei vain Pyhän kansan syntien. Tämä oli jäänyt opetuslasten mieleen, vaikka he eivät vielä silloin ymmärtäneetkään kuinka vakavasta asiasta oli kyse. Vasta myöhemmin Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemisen jälkeen se aukeni heille todellisena.

Kirkastusvuorella Jeesus ja oppilaat viettivät lehtimajajuhlaa. Sen vietto alkaa  kuusi päivää suuren sovituspäivän jälkeen . (Tuon ajan matikassa ei tunnettu nollaa. Siksi yksi on sama kuin lähtökohta. )  

Lehtimajajuhlan aikana luettiin Toora eli Laki eli Viisi Mooseksen kirjaa läpi seitsemän vuoden aikana. Tämän takana puolestaan on Jumalan erityinen ilmoitus Siinain vuorella. Siellä Jumala antoi lakinsa ytimen kymmenen käskyä. Kun nyt Jeesuksen olemus todellisena Jumalana tuli esille Kirkastusvuorella, niin tässä on viittaus Jumalan valtavaan itsensä ilmoittamiseen autiomaan matkan aikana Pyhällä vuorella. Kirkastusvuori on uuden liiton ilmestyksen vuori.

Lehtimajajuhlassa muisteltiin Pyhän kansan kulkua Siinain autiomaassa. Egyptistä lähdettäessä ei ollut vakituisia asumuksia. Ihmiset asuivat teltoissa ja Jumalan pyhäkkönä oli Pyhä teltta, Ilmestysmaja. Yksi tämän muistelon ilmenemismuodoista oli pienten majojen rakentaminen ja jos mahdollista niin asuminen noissa majoissa jokunen päivä. Vielä nykyäänkin monella juutalaisella on pieni teltta kotonaan juhlan ajan, samalla tavoin kuin muutamilla meistä on jokusen kymmenen sentin joulupuu kaupunkiasunnossaan.

Lehtimajajuhlan majat tehtiin 15 tishri -kuuta, juhlan ensimmäisenä päivänä. Kun kuulemme Pietarin kysyneen kolmen majan tekemistä: Jeesukselle yhden, Moosekselle yhden ja Elialle yhden, niin hän vain noudatti juhlan valmistelupäivän hyviä tapoja. Näemme hänen luovan tapansa toimia. Kun hän ei tiennyt mitä sanoa tuossa yllättävässä tilanteessa, niin sen sijaan että olisi lamaantunut, hän välittömästi päätti jatkaa juhlaviikon valmisteluja. Hän osasi mennä eteenpäin vaikka monet avoimet kysymykset pyörivätkin hänen päässään.

Suomen korkein kohta sijaitsee Haltin Haldicohkka-nimisen sivuhuipun rinteellä. Se on 1 323,6 m korkea. Lumihuippuisen Hermonin huippu 2 814 m korkea. Hepreaksi sen nimi on Har Hermon, Hermonin vuori. Arabiaksi sillä on kaksi nimeä: Jabal al-Shaykh , Sheikin vuori ja toisena  Jabal Haramun.

Jeesuksen kirkkauden ilmestyminen juuri lumihuippuisen vuoren rinteillä tapahtui vertaisessaan ympäristössä. Auringon valtaisa valo loisti ylhäällä vuoren huipulla ja suorastaan taivaallisen loisteen yliluonnollinen valo loi kirkkaita säteitään Jeesuksen persoonassa. Jumalan luomistyön kauneimmassa ympäristössä kerrottiin hänestä, jonka kautta koko maailma on luotu.

Nikaen uskontunnustuksessa tunnustamme Jeesuksesta:

Me uskomme yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen,

Jumalan ainoaan Poikaan,

joka on syntynyt Isästä ennen aikojen alkua,

Jumala Jumalasta,

valo valosta,

tosi Jumala tosi Jumalasta,

syntynyt, ei luotu,

joka on samaa olemusta kuin Isä

ja jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, jne

Kirkastussunnuntain 30.7.2017 evankeliumi on Mark. 9:2-9.

14 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Hepreaksi Hermon vuoren nimi on

  הר חרמון‎‎,

  Har Hermon,

  sekä arabiaksi:

  جبل حرمون

  Jabal al-Haramun

  ja

  جبل الشيخ

  Jabal al-Shaykh

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ’Sattumalta’ heprean vuori eli har muistuttaa suomen sana harju. Vuoret olivat tärkeitä astronomisia havaintopaikkoja. Heprealainen astronomia olikin hyvin kehittynyttä; joskin pappisatronomit pyrkivät pitämään tietonsa useinitsellään.

   Niinpä Filippus kysyykin Pistis Sophian luvussa 22: ”Herrani, minkä salaisuuden mukaan sinä olet kääntänyt hallitsijoiden ja heidän aiooniensa Heimarmenensä, sfäärinsä ja alueidensa sidokset ja minkä mukaan olet sekoittanut heidän tiensä ja saanut heidät harhailemaan kulkusuunnassaan?

   Sfäärit eli taivaankaaret liikkuivat (näennäisesti) parisen tuhatta vuotta kerrallaan totutun tuntuisesti, mutta sitten kaikki tuntui menevän sekaisin. Tuttu merkki oli kevätpäiväntasauksessa kadonnut auringon takaa ja vuodenkierto oli käsittämättömästi muutenkin mennyt sekaisin,kesä oli talvella ja talvi kesällä, kun ei ymmärretty mikä oli muna ja mikä kana. Vuodet olivat toki oikeissa paikoissa mutta kalenteri oli 33 vuodessa edistänyt yhden vuoden, niin ’Joulu’ oli ollut ’Juhanuksena’ ja Juhannus jouluna. Anomalioita syntyi suuria ja pieniä,lyhyitä ja pitkäkestoisia riippuen ajanjaksoista ja vuodenajoista joita tarkasteltiin suhteessa tähtitaivaan positioihin. Koska sielujen katsottiin syntyneen oikeilla hetkillä valon aarteiston ainoonien liikeistä ja myös niiden pelastumisen olevan niistä riippuvainen, pelättiin kaikkien joutuvan kadotuksen kun tutut tähtimerkit olivat poissa paikoiltaan. Tarvittiin sovittajaa ja vapahtaja joka palautaisi paikoilleen ajat ja lait ja pelastaisi sielut. Käytännössä tarvittiin siis kalenterin paikalleen asettajaa ja merkin palauttajaa eli suomeksi KALENTERIN KORJAAJAA.

   Siksipä Filippus vastaakin itse kysymykseensä Jeesukselle: Ja PH. Lisää: Etköhän ole tehnyt tämän maailman pelastumisen takia?

   Historian Jeesus olikin myös juutalainen ylipappi, jonka nimeen liittyi tuon sovituksen yksi mysteeri eli erääseen interkalaatioon tarvittava 24 tunnin aika. Eli Jeesuksen nimen 888:nm summa 24 viitta vrk:n 24 tuntiin, joka tarvittiin yhteen kalenteritasaukseen, sillä vain 6 m. 25 s /vuosi heittävä juutalainen kuukalenteri täsmäsi aurinkokalenteriin kun väliin jätettiin eli uhrattiin aina 224 (BRM!) vuoden kuluttua yksi vrk:n eli 24 tuntia (Iesous 8+8+8 = 24!) Golgatha-kertomuksessa onkin monien eri kalenteritasausten vertauskuvasto!

   Että tämä ei ole sattumaa todentuu mm, siinä, että heprean yhden KUU – sanan eli JrvCh arvo on juuri 224 kuten ovat sanat Oinas, Tie ja verbi Ympyröidä sekä RAM eli karitsa arvotkin! Kaksi ensimmäistä ja viimeksi mainittu ovat Jeesus-epiteettejä ja ympyröiminen viittaa mm. kalenterin täyttymiseen. (Se on täytetty!) ja heprean kielessäkin nämä 224-sanat ovat kirjoitetut samoin kirjaimin. Näin Jeesus, jonka nimi vastaa yhden vuorokauden tunteja, (Iesous 8+8+8=24!) sovittaa kalenterin aina 224 vuoden kuluttua. Sovituspäivä oli mm. syyspäivän tasaus syyskuussa. Hän oli välittäjä – mediaattori – kahden oikean ajan polulta eksyneen ja niin ’syntiä’ tehneen kalenterin välillä. (Synti eli hamartia tarkoittaakin ’merkin kadottamista) Nyt on niin, että 224 vuoteen mahtuu juuri 12 kuun 18,6 -vuotista noodikiertoa. Näin interkalaatio voitiin laskea sekä kuun noodien että auringon avulla. Huomaa että 224+442 = 666. Luku 666 on aurinkosymboli.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Seppo

   Pistis Sofia on gnostinen teos, joka kuuluu aivan eri kirjallisuuden lajiin kuin kristillisen perinteen mukaiset teokset.

   Kristillisen kirkon opin kanssa se on täysin ristiriidassa monessa perustavassa kohdin. Sekä sen maailmankuva että sen teologia ovat kristinuskolle vieraita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Arvasin että takertusit Matias tuohon lähteen nimeen, etkä asiaan. Minua kiinnostaa se fakta, että PS:n tieteellisesti aivan accuraatti astronomia on ihan samaa kuin mikä esiintyy myös Ut: n Gulgalath-kertomuksen loimiin punottuna. Ei ole sattuma että Golgatha sana lukuarvo 186 merkiten ’maqoom’ eli paikka, on heijastus kuun solmujen toistuvuuspaikasta juurikin 18,6 vuoden välein. Tämä noin vain yhtenä esimerkkinä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Seppo

   Länsimainen kalenteri seuraa etupäässä aurinkoa. Sen perusta siis on Auringon kierrossa vuoden aikana.

   Islamin kalenteri puolestaan on kutakuinkin puhdas kuukalenteri ja siksi se kiertää eri vuodenaikoina vuosien mittaan.

   Juutalainen vuosi puolestaan on eräänlainen yhdistelmä näistä kahdesta järjestelmästä. Nämä kaksi sovitetaan yhteen silloin tällöin lisättävällä lisäkuukaudella.

   Näiden kalenterien laskennan täydennykseksi ei tarvita eri sanojen lukuarvojen kanssa leikittelyä. Pelkät tähtitieteelliset havainnot ja niistä tehdyt laskelmat riittävät.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Ei sinun Matias tarvitse minulle kalentereitten abc asioita ylhäisen yläviistoisesti selittää. Luulenpa tutustuneeni niihin aikanani varsin perusteellisesti. Se nyt vaan on fakta, että Ut:n numerot ja numero/kirjain nimet ovat epäilyttävän usein analogisia kalenteriarvojen kanssa, kutsut sitten asian h avaitsemista miten ’leikittelyksi’ hyvänsä.

   Leikittelevätkö muuten roomalaiset kun merkitsevät kalenterilukujaan kirjaimin? Esim. vuosiluvun 1944 näin MCMXLIV?

   Siis eivät, no eivät leikkineet heprealaisetkaan, Qumranin teksteissä on kalentereista paljon asiaa. Kanteririidat olivat olennainen osa Jeesuksen ajan juutalaisuutta. Essealaisten kalenteri heitti vähiten. On muuten erikoista että juutalaisessa kalenterissa uuden vuoden ensimmäinen päivä ei ollut sama kuin ensimmäisen kuukauden ensimmäinen päivä. Tämä on tärkeätä ymmärtää Jeesuksen tiettyjen toimintoje ajoitusten ymmärtämiseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Suomen korkeimman kohdan erityiskirjainta en pystynyt saamaan alussa olevaan tekstiin. Niinpä kokeilen č -kirjainta tähän toisella menetelmällä.

  Näin sen pitäisi olla:

  Haltin Haldičohkka

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Tänä vuonna 2017 j.Kr. meidän kalenterimme mukaan juutalaisen kalenterin vuoden 5778 mukaiset päivät ovat:

  10. päivä tishri -kuuta vuonna 5778 on lauantai 30.9.2017

  ja 15. päivä tishri -kuuta vuonna 5778 on torstaina 5. 10.2017.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Kirkastussunnuntai on suurissa kirkoissa asettunut elokuun kuudenteen päivään. Näin mm katolisilla.

  Meidän kirkossamme sitä vietetään nykyisin kahdeksantena sunnuntaina helluntain jälkeen.

  Tänä vuonna se asettuu viikkoa aikaisemmaksi kuin perinteinen juhlapäivä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Juutalaisessa kalenterissa tarvitaan aurinko ja maa ’synnyttämään’ uusi kuu, joka syntyy silloin, kun kuu ajettuaan ensin auringon ja maan linjalle eli konjunktoidessaan näiden kanssa syntyy kuukausittain uudelleen maan varjosta antaen ensin aavistuksen kapean sirpin. Tätä sanotaan juutalaisuudessa moladiksi. Kun uusi moladi on käsillä, on kulunut 29 vuorokautta, 12 tuntia ja 793 chalakimia. (Tunnissa on 1080 chalakimia kunkin ollessa siis 3,33 sekuntia. (1080×3,33=3596,4) Aika on keskimääräinen, koska kuukausi on hieman eri pituinen riippuen auringon ja maa ja kuun keskinäisistä asemista avaruudessa, tarkkailijan paikasta ja vuodenajoista.

  Unfortunately, the cycles of the sun and moon do not synchronize well. A lunar year (consisting of 12 lunar cycles, or lunations, each 29½ days long) is only 354 days, 8 hours long; a solar year lasts about 365¼ days. After three years, a strict lunar calendar would have diverged from the solar calendar by 33 days, or more than one lunation. Huomaa 33 päivää! Monet ovat nähneet luvulla 33 olevan yhteyden kalenteriin myös sellaisissa tapauksissa kuin vapaamuurariuden 33 astetta, Kristuksen eliniän oli 33 vuotta, Daavidin Jerusalemin hallituskausi 33 vuotta ja Francis Baconin salamerkki (33). Jeesus sovittikin kalenteria juuri 33 vuotiaana.

  Koska kuukausi ilmoitetaan kokonaisina vuorokausina juutalainen Jerusalemista käsin havaittu uuden kuun päivä vaihtelee päivän tai pari jälkeen keskimäärin kuluneen ajan.

  Kuukalenteri menee 11,1 vuorokautta aurinkokalenterin edelle, mitä tarkoittaa että 60 x 11,1 = 666? No 11,1 vrkta sisältää 266,4 tuntia ja 5,55 vrkta sisältää 133, 2 tuntia! Minä olen Apha ja Omega on aphan ja omegan summana arvoltaan 1332,joka on 2 x 666.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Seppo

  1) Muinaisen Orientin lukujärjestelmässä oli 60 merkittävä luku. Niinpä jäänteenä tuosta tunnissa on 60 minuuttia ja minuutissa 60 sekuntia.

  2) Alfa ja Omega ovat kirjaimiston ensimmäinen ja viimeinen kirjain. Sen enempää niihin ei tarvitse ruveta sisältöä panemaan. (Mikä sen yli menee on asian yli menevää leikittelyä.)

  3) Vapaamuurarien yms. myöhempien järjestöjen aineistot eivät ole alkuperäisen historiallisen materiaalin veroisia. Vain alkuperäinen on varsinaisen historian kertova materiaali, loput ovat vain kuvausta siitä miten noita vanhempia on käytetty tai ymmärretty eri kausina.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Vielä kalentereista:

   Pistis Sophiassa mainittu kolmen amenen alue on kolme neljännesvuotta, sillä amen la. 91 on kolme kuukautta ja kolme amenta on 273 vuorokautta. 273 vastaa kreikan gematriassa sanaa ho kleis eli avain ja muodossa 27,3 se on vuorokausina sideerinen kuukausi, joka eroaa synodisesta 29,6 vrk:sta 2,20 vuorokautta. Tämä 2,2o vrk:ta on puolestaan tarkasti 52,8 tuntia eli 3168 minuuttia. 528 on heprean sanan avain lukuarvo eli maphtah ja 3168 vastaa sanontaa Herra Jeesus Kristus. Sanonta ja minuuttimäärä 3168 siis sovittavat sideerisen ja synodisen kuukauden eron. Jeesus siis sovitti ylipapin tehtäväkuvan mukaisesti myös kalentereita.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  ”Seppo1) Muinaisen Orientin lukujärjestelmässä oli 60 merkittävä luku. Niinpä jäänteenä tuosta tunnissa on 60 minuuttia ja minuutissa 60 sekuntia.”

  Ihanko totta? Mutta miten tuo itsestäänselvyys nyt tässä yhteydessä liittyi mihinkään?

  ”Alfa ja Omega ovat kirjaimiston ensimmäinen ja viimeinen kirjain.”

  Ihanko totta, kas kun en tiennytkään… Niin, kun Jeesus sanoi että monet ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja monet viimeiset ensimmäisiksi hän juuri ’leikitteli’ mm. sillä tosiasialla, että heprealaiset asettivat usein aakkostonsa ympyrän kehälle ja ympyrän kehällä kehän alku ja loppu ovat yhtä aikaa ympyrän jokaisessa pisteessä. Ympyrää käytettiin tietenkin myös kuvauksissa suurista ja pienistä aikaympyröistä ja alphan ja omega yhteisarvo 1332 eli 2×666 tarkoitaa kilometreinä mm. sitä matkaa maapallon kehällä kun auringon aikaansaama valon raja liikkuu maa pinnalla 12 astetta,sillä yhtä astetta vastaa ekvaattorillamme 111 km. Luku 111 onkin ’sattumalta’ Matias nimen omaan heprealaisen alpeh (kr. alpha) kirjaimen oma lukuarvo. (a=1 l=30 ph=80=111)

  Nämä faktat eivät Matais tyhjene perustelemattomaan lonkaltata heitettyyn ’leikittely’ sanaan. Uusi testamentti antaa itse suoria ja välillisiä kehotuksia näihin laskelmiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Mistäs sinä Matia muuten tiedät mitä materiaaleja vapaamuurarit ovat käyttäneet? Jos sinulla on mahdollisuus käyttää varhaisia materialeja on sama mahdollisuus ollut tietenkin myös ja etenkin tiedemies rappareilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25