Jumala – Hyvän moraalin perusta

 

Moraaliton ihminen on haukkumasana. Haluat varmasti olla ihminen, joka tunnetaan hyvästä moraalista. Hyvä moraali tarvitsee kiintopisteen. Kuka haluaisi olla moraaliton tuuliviiri, jonka ajatuksia ohjaa yleinen mielipide. Hyvä moraali opitaan jo lapsena. Tarvitsemme rajoja ja rakkautta. Pelotteena ei kuitenkaan toimi niinkään rangaistuksen ankaruus, vaan sen väistämättömyys. – Mutta mitä pitäisi sanoa siihen, kun tässä maailmassa niin moni rikos jää rankaisematta?

Raamatun ilmoitustotuus on hyvä kiintopiste moraalillemme. Raamatun sanasta ymmärrän, että lopulta vain kuoleman rajan tuolle puolelle ulottuva Jumalan käsi on ainoa/paras takuu sille, että lopulta kaikki paha saa rangaistuksensa ja oikeus voittaa lopulta. Tietoisuus tästä hillitsee pahuutta. Me ihmiset emme ole luonnostamme hyviä, ja siksi tällainen vastuullisuutta edellyttävä realiteetti on välttämätön. Jumalan ja hänen oikeudenmukaisen tuomionsa olemassaolo on näin ollen eräs hyvän moraalin keskeinen edellytys, vaikka tämä realiteetti välillä loukkaakin omanarvontuntoamme.

Tämä ”loukkaus” on kuitenkin hyvä niellä, sillä lopulta Jumala on erityisesti minun, pienen ihmisen, ainoa kestävä turva ja lohdutus, jota vahvempienkin on syytä kavahtaa. (Joh.Ilm.21:3-4)

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kirjoittaja

Manu Ryösö
Manu Ryösö
Olen pastori, joka haluaa sitoutua Pyhään Raamattuun ja sen perustalle rakentuvaan luterilaiseen tunnustukseen.