Jukka Raunun blogiin jotakin

Muistan lukeneeni jostain kertomuksen poltetusta Budhan kuvasta mihin oli täytynyt ryhtyä lämpimän pitämiseksi.

Opettaja vastasi kysyjälle ettei vahinkoa ole syntynyt kun Budhan Henki ei asu kuvissa tai veistoksissa.

Omassa konjenktuurissamme jostain syystä vaivaa syntyy vaikka syytä ei olisikaan.

Yhdellä tavalla Kristinuskoa Ihmiset katsovat myös filosofisesti menemättä pitemmälle kontekstissä iankaikkisuuteen asti. Tämähän on erinomainen asia, ja näin Ihmiset arvoja näkevät elettävässä elämässä kuten Kiinassa ennen ja kait nykyäänkin.

Usko ja toivo ovat varhasyntyisiä substansseja Ihmiselle orientaatioon paremman katsomiseksi missä yhteydessä sitten syntyvätkin.

Konfutselaisuuden ja Thaolaisuus voisivat näin olla hyvää kauraa huomata miten elämän käytännöt ovat kelpo asiaa huomata tämän elämän haasteita ja keskittyä ensin niihin.

Tämän mukana tulisi sitten yli sukupolvien ulottuva ketju mitä arvostettaisiin asian mukaisesti.

Uskontorauha on sivistyskysymys mutta huonolla epäspesifisellä argumentaatiolla sinne ei yletä.

8 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Jukka Raunun teksti on jälleen erinomainen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Raunu sanoo:

  Koraani puhuttaa islamilaisessa maailmassa. Mutta entä Ruotsissa? Homman poliittiset yhteydet puhuttavat. Toinen maksoi viulut, vaikka matkansa Paludan kustansi itse. Chang Frick -niminen ruotsidemokraatti on ollut hankkeen takana. Hän on puolueen Riks-mediakanavan ohjelmajohtaja ja hänellä on sivusto Nyheter Idag. Kun suuren puolueen mediapomo tilaa koraaninpolton Paludanilta, herää väkisin kysymys mitä ihmettä. Itse kuvio, eli kuinka Frick maksoi mielenosoituksen lupamaksun Paludanin puolesta, on tiedetty jo ennen mielenosoitusta, samoin kuin uhkaukset toistaa Koraanin polttaminen. Paludania kiellettiin vuonna 2020 tulemasta Ruotsiin kahden vuoden ajan. Kannattaa lukea kommentteja Expressen.se-facebook-sivulta jutusta ”Koranbrännarens plan: fem nya demonstrationer i Sverige”. Uudempaa tässä, kun Paludan kiistää itse ideoineensa tapahtumaa: https://www.dn.se/sverige/paludan-deras-ide-att-jag-skulle-branna-koranen/

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Turkille vihamielisten mielenosoitusten ajoittuminen juuri Ruotsin (ja Suomen) Nato-neuvottelujen herkkään vaiheeseen ei liene sattuma. On syytä kysyä Qui bono? – kenen eduksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  ” Uskonrauha on sivistyskysymys. ”

  Näin voi sanoa vain sellainen, joka ei ole lukenyt ja tutustunut uskontoihin.

  Kristinusko kiroaa juutalaisia, Koraanai kiroaa juutalaisia ja kristittyjä.

  Mielenkiintoista sivistystä pitää tällaisia tekstejä pyhänä, korkean moraalin ja oikean opin edustajina. Samaan hengenvetoon voi julistaa, että murha on armoa, kuollut ei enää tee syntiä.

  Koraanissa on hyvin armoton suhtautuminen uskottomiin ja monijumalaisiin, näitä vastaan pitää taistella missä ikinä heitä tapaakin, surmata ja väijyä heitä kaikkialla.

  Henkilökohtaisesti en ole sinisilmäinen, olen varuillani islamin suhteen. Uskomus, että he perivät kaiken, että kaikki ovat löhtöisin islamista ja kaikki palaavat islamiin, ei minua naisena houkuta ollenkaan Koraann polttaminen ei tietenkään ole ratkaisu tällaisissa asioissa, vain sukupolvien vaihtuminen voi muuttaa odotuksia ja tuoda tilalle sydämen sivistystä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Kiitos Tarja Parkkila; kyllä se on sivistyskysymys kun Ihminen hyvin tulee konformoiduksi mitä tahdotaan todistaa ainoana oikeana ja mikä Ihmisen elämässään täytyy säilyttää sosiaaliseettisen statuksensa säilyttääkseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Jukka Raunu kirjoittaa ”Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mielestä uskonnollisia ajatuksia pitää saada kritisoida.” Eihän tästä voi olla kysymys, ainahan on saanut, siis miten epäselväksi voi selkokieli mennä?”

  Ei ole aina saanut kritisoida, eikä oikein saa vieläkään, minulla on viidentoista vuoden kokemus. Meillä pidetään kyllä selviönä, että Vanhaa testamenttia ja juutalaisuutta saa pilkata, ja sille saa naurekella ja sitä saa kritisoida, panetella ja helveksia, mutta voi sitä itkua ja hammasten kiristystä, jos saman tekee kristilliselle uskolle ja osoittaa sen virheitä ja valheita. Kristinusko on oikea uskonto, armollinen, kolmesti kirkastetun pyhyyden suojassa, sitä ei saa krititisoida.

  Tilanne on tosin vähän muuttunut kymmenessä vuodessa, mutta paljon se on vaatinut aikaa ja sanoja, kuten myös ihmisten lukemista somessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Raunu sanoo:

  Mainitsin blogissa että näinkö kohta poltetaan jossain Raamattu. Näin voi ikävä kyllä tapahtua, ja myös Toora (joka sisältyy Raamattuun) meinataan polttaa keskellä Tukholmaa. Paludan aikoo jatkaa samaa puuhaa kotimaassaan Tanskassa. Toivotaan, etteivät toteudu. https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ruotsalais-egyptil%C3%A4inen-mies-suunnittelee-polttavansa-tooran-ja-raamatun-jokseenkin-inhottavaa-mutta-olen-vihainen/ar-AA16Mfd0?ocid=entnewsntp&cvid=d8aeece9218c414f901c3399863eb154

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Raunu sanoo:

   Nyt poliisiylitarkastajakin sanoi että Koraanin tms. polttaminen on uskonrauhapykälän vastaista ja voi johtaa oikeusseuraamuksiin: ”Perusteena on se, että Suomessa on säädetty rangaistavaksi uskonrauhan rikkominen. Sen tunnusmerkistö todennäköisesti täyttyy jonkin uskonnollisen yhteisön pyhänä pitämän kirjan polttamisessa tai muussa kaltoinkohtelussa julkisesti.” Tilanne on toinen Ruotsissa ja Tanskassa. https://yle.fi/a/74-20015420

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Väisänen

  Soossi ja joltisen pyöriät perunat. Olen nuoruudessa hiukan soittanut ja lukenut.