Juhannus keskikesän juhla
Kesä on kauneimmillaan. Kukat kukkivat . Juhannus on ruusujen aikaa. Mehiläisillä ja muilla pölyttäjillä on ollut paljon työtä. Ne ovat lentäneet ympäriinsä ja kesä on tuntunut suloiselta.
Mielen täyttää kiitollisuus Luojaamme kohtaan. Kaiken hän on tehnyt kauniisti aikanaan. Myös suvemme suloisen kukoistuksen. Hänen kunniaansa julistavat koivujen lehdet, pihlajan kukat, luumujen, kirsikoiden, päärynöiden ja omenien kukat. Aroniat ylistävät Jumalamme suloista tekoa. Viinimarjat ja karviaiset omine kukkineen. Tyrnit mukaan rientävät. Kaikki yhdessä kesän keskellä Elämän Antajan suuria lahjoja siunaavat, kertovat tekijänsä kunniaa.
Herra, sinä ilahdutat minua teoillasi,
minä riemuitsen sinun kättesi töistä.
Kuinka suuret ovatkaan sinun tekosi, Herra.
Jumala ilmoittaa itsensä teoissaan. Kesän huumaavat tuoksut ilahduttavat mieltä ja lämmön lumon tuntee ihollaan. Jumalamme hellän kosketuksen saa aavistaa sielunsa syvyyksissä. Jumalan hyvyys vetää meitä parannukseen.
Mieli avautuu tuntemaan Jumalamme tekojen kuiskauksen. Ihmeellinen hän on. Suuri verraton. Hänelle kuuluu kiitos ja kunnia kaikesta hyvästä, mitä hän on meille suonut, luoksemme tuonut. Mielemme kylmyys sulaa. Jumalan lämmön ja rakkauden kosketus virittää sydämemme syvään pohdintaan, Jumalan suurta laupeutta tutkimaan, hänen eteensä hiljentymään ja kesäisen tuulen myötä hänen henkäystään aistimaan.
Kuinka suuret ovatkaan sinun tekosi, Herra,
kuinka syvät sinun ajatuksesi!
Ajatusten syvyys herättää mielemme mietiskelyyn, syvään hartauteen, Jumalaa ylistämään ja hänen armauttaan ahmimaan.
Sielun hiljaisuuden keskeltä nousee sävel. Kaikuu kaunis sointu. Jumalamme ylistettävä suloisuus kaikuu mielessämme. Kiitoslaulun ja Herramme kunnian aika on koittanut. Jumala pitää huolen kansastaan.
Hyvä on kiittää Herraa,
laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein.
Sydämemme sykkii rakkaan Vapahtajamme hellää hyvyyttä. Hänelle Armahtajallemme me tuomme kiitoksemme. Soinnut voimistuvat, koko luomakunta yhdessä ylistää Lunastajaamme, meidät vapaaksi ostanutta, Jumalan lapseksi ottanutta. Säestykseen yhtyy koko orkesteri, kaikki riemulliset soittimet yhdessä ilakoivat Kristuksen ihmeellistä hyvyyttä, hänen suuremmoista pelastustyötään.
Aamun ensimmäisten säteiden keralla nousemme Jeesusta ylistämään ja illan viimeisinä hetkinä veisaamme Jumalan Pojan suurta armautta. Hän on meidät vapauttanut. Saamme elää turvallisina Jumalan lapsina ja häntä alati palvoa suuresta etuoikeudesta: elää Jumalan käsivarsien turvissa jokaisen päivän ja jokaisen elämämme hetken. Hän pitää meistä huolta. Hänelle siitä kiitos ja kunnia.
Hyvä on aamulla kertoa armostasi ja illalla uskollisuudestasi
harpun ja lyyran sävelin, kymmenen kielen helkkyessä.
LAUANTAI 25.6.2022
Juhannuspäivä eli Johannes Kastajan päivä
Tien raivaaja
Juhlapäivän psalmi: Ps. 92:2–6
Juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua. Se on Johannes Kastajan syntymäpäivän kunniaksi. Johanneksen äiti Elisabet ja Jeesuksen äiti Maria olivat sukulaisia. He jopa viettivät osan odotusaikaansa yhdessä. Nuorempi Maria oli muutaman kuukauden Elisabetin luona juuri ennen Johannes Kastajan syntymää. Juhlapäivän nimi Juhannus on tullut Johannes Kastajan nimestä.
Tässä juhannuspäivän psalmi
Hyvä on kiittää Herraa,
laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein.
Hyvä on aamulla kertoa armostasi ja illalla uskollisuudestasi
harpun ja lyyran sävelin, kymmenen kielen helkkyessä.
Herra, sinä ilahdutat minua teoillasi,
minä riemuitsen sinun kättesi töistä.
Kuinka suuret ovatkaan sinun tekosi, Herra,
kuinka syvät sinun ajatuksesi!
Ps. 92:2–6
38 kommenttia
Seppo
Jatkoa selityksiin
Jatkoa kohtaan 3) En edelleenkään näe mitään mielekkyyttä kytkeä keväistä Jeesuksen ristintyön tapahtumaa syyskuuhun. Mielestäni se on täysin taikurin hattutempun tasoinen ilmiö. Eihän sillä ole mitään historiallista kytköstä mihinkään pelastushistorian tapahtumaan.
7) Luku 12 on kytköksissä muinaisen Orientin 60 -lukujärjestelmään. Se on viidesosa luvusta 60. Lukujärjestelmä toimii esimerkiksi päivän 12 tunnissa, tunnin ja minuutin sekä toisaalta minuutin ja sekunnin välisiin suhteisiin jne lukuisia esimerkkejä.
Vanhoissa nuolenpääteksteissä on isoja matemaattisia taulukkoja, joiden avulla muinaiset matemaatikot saattoivat tehdä hämmästyttävän monimutkaisia laskutoimituksia. Useinkaan länsimaiset eivät edes osaa edes aavistaa heidän matematiikkansa tasoa.
8) Aakkosista
Meidän länsimaiset aakkoset, niin latinalaiset kuin kreikkalaiset ja niista edelleen slaavilaiset kuin myös orientaalisten aakkosten arabian, heprean nykyiset sekä aikaisemmat, foinikian jne ovat saman perineteen eri kehitysasteita.
Alkuperä on tunnistettavissa jo ainakin noin 1800 eKr. Siinailta löydetyissä konsonanttiteksteissä, jotka ovat muinaisten hieroglyfien käyttöä seemiläisessä konsonanttiperusteisten tavujen foneettisina ilmauksina.
Tämä kirjoitusjärjestelmä on sittemmin eri variantteina levinnyt kiinalaisen merkkikirjoituksen ohella maailman eniten käytetyksi kirjoitustavaksi, toki eri puolilla maailmaa ja eri kulttuureissa toisinaan jopa keskenään tunnistamattomina muunnoksina.
9) Ristin merkistä
Ristin merkin käyttö elämän ilmauksena on peräisin muinaisesta sumerin kielestä, missä se tarkoitti elämä -sanaa.
Vihkiristi kirkkojen seinillä osoittaa ne paikat, joihin aikoinaan kirkkoa vihittäessä käytettiin pyhää voidetta ja joiden kohdalla vihkivesi vihmottiin kun papit kulkivat vihkivettä vihmoen ympäriinsä kirkoissa läsnä olevan väen läsnäollessa pyhässä toimituksessa.
Vihkiristien ympyrä on ilmaus ikuisuudesta ja risti kertoo Jeesuksen rististä.
10) Neljä ilmansuuntaa ilmaus
Käsitys maailman neljästä ilmansuunnasta esiintyy myös vanhoissa nuolenpääteksteissä. Ajatus näyttää lähtevän auringon kiertoradasta Orientin alueella, nousee idästä ja laskee länteen. Näistä sitten puolessa välissä olevat ilmansuunnat ovat etelä ja pohjoinen.
Kameruniin tullessani ensi kerran elokuussa minusta näytti oudolta että aurinko kiersi pohjoisen kautta.
Seppo
11) Googlaukseni etsiessäni lähdettä astronomisen symboliikan tekstiisi englanniksi johtivat vain sellaisille symboliikan sivuille, joissa mielestäni sotketaan eri kulttuurien symbolisia ilmauksia täysin mielivaltaisiksi uusiksi keksinnöiksi ikään kuin niiden vertauskuvat muka olisivat yhteismitallisia.
Mielestäni näissä on samanlaista eri kulttuurien ilmausten keskenään sotkemista kuin aikoinaan teosofian keksijän HB:n tai länsimaisen New Agen tai monien muiden vastaavien käsitteitä keskenään sekottavien liikkeiden piirissä on tyylinä.
Olen myös huomannut, miten erilaiset taikauskoiset käsitykset ja menot ovat lisääntyneet sellaisissa maissa missä ateismi on ollut valtion uskontona, kuten Virossa miehitysaikana jne ateistisen aivopesun ahdasmielisen ajattelun vastareaktiona syntyneet epämääräiset liikkeet.
Seppo
12) Huomasin että viittaamasi teksti ṭet -kirjaimesta oli konekäännös jostain toisesta lähteestä, joten viite nro 2 ei toiminut.
Yleensä en lähde keskustelemaan syvälllisemmin sellaisten lähteiden antamista tiedoista, joiden tietojen alkuperää ei riittävän selkeästi voi tunnistaa.
Tänään 23.6.2022 tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun 23.4.2007 klo 16 paikallista aikaa lähdimme Kamerunista Youndessa olevalta Nsimeyongin lähetysasemalta Yaounde Nsimalen lentokentälle Suomeen tullaksemme.
Kamerunista Suomeen 2007 muuttaessamme saavuimme Helsinki Vantaan lentokentältä Vantaan Päiväkummussa olevaan taloomme 24.6.2007 klo 14, joten matka oli kestänyt kolmea tuntia vaille täyden vuorokauden lähetysasemalta lähdöstämme.
Juhannuksen aihetta esitellään ja tekstit näytetään täällä
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/lauantai-25-6-2022/
Ilmoita asiaton kommentti