Jehovan todistajien johtajien sisäinen ja ulkoinen tiedottaminen: Montako eroa löydät?

Uskontojen uhrien tuki UUT ry julkaisi viime viikolla selvityksen lasten asemasta Jehovan todistajien keskuudessa. Tällä viikolla A-studio antoi puheenvuoron korkean rauta-aidan takana eläville Jehovan todistajien johtaville vanhimmille. Ohjelma ei tuo keskusteluun kovin paljon uutta, koska Jehovan todistajien vanhimmat ehtivät jo kiistää kaikkien mahdollisten ongelmien olemassa olon lehdissä.

Ohjelma on tietysti mielenkiintoinen tarjotessaan välähdyksen Jehovan todistajien johtomiesten maailmaan. Se antaa myös mahdollisuuden vertailla näiden johtajien sisäistä ja ulkoista tiedottamista. Katsotaanpa miten eri tavalla puhutaan yhteisön sisä- ja ulkopuolisille.

Ruumiillinen kurittaminen

Ulkoinen tiedotus:

Toimittaja: Hyväksyttekö lasten ruumiillisen kurittamisen?

Veikko Leinonen: Ei missään tapauksessa. Se on ihan väärää puhetta. Ensinnäkin me rakastamme lapsia, halutaan niille kaikkea hyvää, niin ruumiillinen kurittaminen ei millään lailla kuulu asiaan.

Sisäinen tiedotus:

””Tämä voi hiukan sattua.” Oletko joskus kuullut nämä sanat? Kenties lääkäri tai sairaanhoitaja sanoi näin ennen hoitotoimenpidettä. Et varmastikaan kieltäytynyt tuosta toimenpiteestä vain siksi, että välttyisit odotettavissa olevalta kivulta, vaan kestit sen siitä koituvan hyödyn vuoksi. — Tähdentäessään sitä, miten tarpeellista kuri on lapsille, Raamattu sanoo: ”Tyhmyys on kietoutunut pojan sydämeen; kurin keppi sen hänestä kauas poistaa.”” (Sananlaskut 22:15.) (Vartiotorni 1.3.2002, sivu 32).

Jehovan todistajien julkaisu vuodelta 2001 kertoo seuraavaa:

”Vanhempien valta. ”Keppi” kuvaa myös vanhempien valtaa lapsiinsa. Sananlaskujen kirja viittaa usein tähän valtaan, ja keppi kuvaa kaikkia kurituksen muotoja, myös kirjaimellista keppiä, jota käytetään kurittamiseen. Vanhemmat ovat vastuussa Jumalalle siitä, että he käyttävät tätä keppiä ja ohjaavat lastaan. Jos vanhemmat eivät toimi niin, he saattavat lapsensa turmioon ja kuolemaan ja joutuvat myös itse häpeään ja Jumalan epäsuosioon. (San 10:1; 15:20; 17:25; 19:13.)” (Raamatun ymmärtämisen opaskirja, osa 1, sivut 1239-1241).

Jos Jehovan todistajien johtajat ovat nyt muuttaneet näkemystään ruumiillisesta kurituksesta vastaamaan Suomen lakia, tulisi heidän ilmoittaa tästä sisäisessä tiedotuksessaan. Voisivat ehkä samalla pyytää anteeksi, että ovat julkaisseet tällaista lain rikkomiseen yllyttävää tekstiä 2000-luvulla. Lasten ruumiillinen kurittaminen kiellettiin Suomessa lailla vuonna 1984.

Yhteistyö viranomaisten kanssa

Toimittaja: Uskontojen uhrien yhdistys on osoittanut selvityksensä lapsiasiavaltuutetulle ja toivoo, että hän tekisi laajemman selvityksen lapsen asemasta Jehovan todistajissa.

Veikko Leinonen: Esimerkiksi tässä juuri tuli mieleen, että kenties kutsumme lapsiasiavaltuutetun kylään tänne meille ja haluamme keskustella hänen kanssaan. Kyllä meillä on tarkoitus ilman muuta olla mahdollisimman avoimia.

No nyt sitä ollaan todella yhteistyöhaluisia. Hienoa. Tähän asti Jehovan todistajat eivät ole osallistuneet Sosiaali- ja terveysministeriön kuritusväkivallan vähentämiseen tähtäävään toimintaan. Kutsu on käynyt, mutta Jehovan todistajien johtomiehillä on ilmeisesti ollut muita kiireitä.

Karttaminen

Tiedotus ulkopuolisille:

Toimittaja: Mitäs sitten kun lapsi kasvaa nuoreksi ja hiukan aikuistuu niin voiko hän itse valita haluaako olla Jehovan todistajissa mukana vai ei?

Veikko Leinonen: Kyllä, ja se valintahan on nimenomaan itse tehtävä. Ei sitä kukaan muu voi hänen puolestaan tehdä.

Toimittaja: Voiko hän vapaaehtoisesti sitten vain jättäytyä pois ja alkaa elämään omaa elämää.

Veikko Leinonen: Tottakai. Aivan vapaaehtoisesti, ja me toivomme, että hän vapaaehtoisesti tulis sitten takaisinkin. Ei tuu minkäänlaista muuria.

Toimittaja: Ei aleta siis karttaa tällaista poislähtijää?

Veikko Leinonen: Ei. Ei. Ei.

Sisäinen tiedotus (huom. Jehovan todistajat kohtelevat seurakunnasta erotettuja ja itse eronneita samalla tavalla):

”Rakkaan perheenjäsenesi on tarpeen nähdä, että olet lujasti päättänyt asettaa Jehovan kaiken muun – myös perhesiteenne – edelle. Kestääksesi tällaisen tilanteen sinun tulisi kaikin keinoin pitää yllä omaa hengellisyyttäsi. Älä eristäydy uskollisista kristityistä veljistäsi ja sisaristasi (Sananl. 18:1). Vuodata tunteesi Jehovalle rukouksessa (Ps. 62:7, 8). Älä etsi tekosyitä, joiden nojalla voisit olla yhteydessä erotettuun perheenjäseneen esimerkiksi sähköpostitse.” (Vartiotorni 15.11.2013 s. 16).

”Jehova ei nykyään surmaa heti niitä, jotka rikkovat hänen lakejaan. Rakkaudessaan hän antaa heille mahdollisuuden katua epävanhurskaita tekojaan. Mutta miltä Jehovasta tuntuisi, jos katumattoman väärintekijän vanhemmat panisivat Hänet koetukselle pitämällä tarpeettomasti yhteyttä erotettuun poikaansa tai tyttäreensä?” (Vartiotorni 15.7.2011 sivu 32).

Karttaminen on dokumentoitu yksityiskohtaisesti Johanneksen pojan sivuilla.

Karttamisrangaistus voidaan langettaa esimerkiksi näistä synneistä: Jehovan todistajien oppien kritisoiminen, avioliiton ulkopuolinen seksi, homoseksuaalisuus, kartetun kanssa puhuminen, abortti, toiseen uskontoon liittyminen tai toisen uskonnon harjoittamiseen osallistuminen, petos, varkaus, tupakointi, tappo, murha, uhkapelaaminen, pilkka, valehtelu, alkoholismi, huumeiden käyttö, puoluepolitiikkaan osallistuminen, pyhäpäivien kuten joulunvietto, asevelvollisuuden suorittaminen (siviilipalvelus on ollut sallitua vuodesta 1996 lähtien). Lisäksi Jehovan todistajista voidaan erottaa vääränlaisen asenteen kuten seurakunnan vanhimmiston halveksunnan vuoksi (Lähde: Disfellowshipping and Shunning).

Pelottelu

Ulkoinen tiedotus:

Veikko Leinonen: Nyt ihan viime aikoina julkisuuteen on nostettu sellaisia asioita, mitkä ei meidän Jehovan todistajien mielestä pidä ollenkaan paikkaansa; että me jollain lailla pelottelisimme toisia ihmisiä taikka lapsia.

Sisäinen tiedotus:

Katso mitä Jehovan todistajien kirjallisuus kertoo pahoista hengistä. Sanoisin, että melkoisen pelottavaa tavaraa pienten lasten korville. Tietty toi maailmanlopun julistaminen voi myös tuntua herkimmistä lapsista hieman pelottavalta.
       

 1. Tuli mieleeni sellainen juttu, että onko ne just niitä kaksoisviestinnän asioita, mitkä ylipäätään tulevat julkisuudessakin esille näissä tietyissä yhteisöissä? Tavallaan itsekin tiedetään olevan hämärähommissa, joita ei voi ulkopuolisille paljastaa. Voi olla niin, että alitajunta tiedostaa joidenkin asioiden olevan sellaisia, jotka eivät kestä valkeutta, mutta joita pidetään tietyistä syistä yllä. Valta? Kuri?

  Tuosta kuristuksesta tuli mieleeni, että vl-liikkeessähän lasten ruummiillinen kurittaminen kiellettiin silloin -85, kun se kiellettiin laissa. Vuonna 1973 Kristityn kodin lukukirja sanoi asiasta seuraavaa:

  ”Vanhemmat olivat ymmällä, mitä tehdä. Kerran isä vei Raisan saunaan ja otti vastasta muutaman notkean varvun. Raisa pyysi anteeksi, mutta isä sanoi: nyt ei tule anteeksi, vaan nyt tulee piiskaa, että sinä, lapseni, oppisit tietämään, mitä merkitsee oikea anteeksiantamus ja parannuksenteko. Se ei oikeuta jatkamaan samaa meteliä, vaan lakkaamaan pahuudesta. Isä opetti, että Raamattuun on kirjoitettu: ”Joka pahat tekonsa tunnustaa ja hylkää, sille tapahtuu laupeus.” Ja isä piiskasi Raisan muistaen Herran sanat: joka vitsaan säästää, se vihaa lastaan. Ja kurita poikaasi, niin hän sinua virvoittaa ja antaa ilon aiheita sielullesi. Kun Raisa tämän jälkeen pyysi vanhemmiltaan anteeksi pahuuttaan ja juonitteluaan ja sai ne anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä, hän myös lakkasi kiukuttelemasta. Ei Raisaa enää tämän jälkeen tarvinnut piiskata. Virheitä tuli, mutta kun ne annettiin anteeksi, Raisa tahtoi niistä luopua.”

  Tämä juttuhan ei elä ollenkaan julkisuudessa vl-liikkeen tiimoilta eikä sen tiimoilta ole kaksoisviestintääkään. Eli rehellisyys maan perii.

  Onkohan pointtini oikein ymmärrettävissä…?

 2. Otetaampa luterilaisen kirkon tunnustuskirjoista suora lainaus eli ev.lut. kirkon omilta sivuilta:

  http://www.evl.fi/tunnustuskirjat/vahakatekismus.html

  Tavallisille papeille ja saarnaajille

  …….
  Opeta heille ensimmäiseksi yllä mainitut kappaleet, nimittäin kymmenen käskyä, uskontunnustus, Isä meidän -rukous jne., sana sanalta tekstin mukaisesti siten, että he kykenevät toista maan ne ja oppivat ne ulkoa.

  Mutta niille, jotka eivät halua oppia, on sanottava, että he kieltävät Kristuksen ja ovat kaikkea muuta kuin kristittyjä. Heitä ei myöskään saa päästää ehtoolliselle, ei todistamaan yhdenkään lapsen kastetta eikä nauttimaan vähääkään kristityn vapautta, vaan heidät on jätettävä kerta kaikkiaan paavin ja hänen virkakuntansa, vieläpä itse Perkeleen käsiin. Heidän vanhempiensa ja isäntiensä on kieltäydyttävä antamasta heille ruokaa ja juomaa sekä ilmoitettava heille, että ruhtinas haluaa ajaa tuollaiset raakalaiset maasta pois. … (Vähä katekismus)