Jeesus-pussilakana on hieno keksintö, mutta…

Joskus sota-aikana (tuleva) äitini oli vetämässä lakanaa veljensä kanssa. Kyllä kai lukija tietää, miten ja miksi lakanaa vedetään? No, nämä lapset vetivät oikein kunnolla niin, että kuului vain NAPS, kun lakana katkesi keskeltä kahtia ja hämmentyneet muksut singahtivat huoneen vastakkaisiin nurkkiin.  Siskosta ja sen veljestä tilanne oli hullun hauska ja he olivat tikahtua nauruun, mutta heidän äitinsä pillahti katkeraan itkuun. Köyhässä työläiskodissa vahinko oli suuri.

Olisipa kyseisellä perheellä tuolloin ollut käytössään niin vahvoja lakanoita, että valmistaja kehtaa myöntää niille peräti 50 vuoden takuun! Ihan kohta eli tarkemmin sanottuna huhtikuun alussa v. 2017 jKr. kodintekstiilivalmistaja Finlayson tuo markkinoille pussilakanan, jonka nimi on Jesus. Toteutustapa ja nimi ovat saaneet inspiraationsa Kristuksen jälkeensä jättämästä lakanasta, jota Torinon käärinliinaksikin kutsutaan. Jesus-pussilakanassa käytetään samaa materiaalia ja samanlaista sidosta ja kudosta kuin Torinon liinavaatteessa.

Finlayson sai idean kehittää elinikäisen pussilakanan, jonka testeissä on simuloitu pesukertojen vaikutusta kankaan kulumiseen.  Tämän lisäksi on tehty testejä liittyen kankaan hankauksen kestoon, murtolujuuteen ja venymään.

50 vuoden takuu perustuu oletukseen, että kuluttajalla on käytössään kaksi Jesus-pussilakanasettiä, joita käytetään vuorotellen, vaihtaen kahden viikon välein. Tällöin lakanat pestään kerran kuukaudessa, mikä tarkoittaa 600 pesukertaa 50 vuodessa, toteaa Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila, sama lakanakauppias, jolle kaksi vuotta sitten lanseeratut Tom of Finland-lakanat poikivat muutaman tappouhkauksen, kuvia silvotuista sukuelimistä ja yöllisiä häiriköintisoittoja. Nyt on sitten tarkoitus kääntyä Jeesuksen puoleen ja toivoa, että ainakin kikkelikuvat jäisivät vähemmälle. Ja että rahaa tulisi enemmän kuin häpeää.

Jeesus-pussilakana on hyvä idea, mutta onko Finlaysonilla osattu ottaa huomioon seuraavat seikat:

 • Elinikäiset lakanat vähentävät tarvetta hankkia uusia petivaatteita. Kyllästettyänne koko Suomen liian hyvillä tuotteillanne teidän on ehdottomasti laajennettava ulkomaille. Onko kanttia peitota koko EU?
 • Mitä jos Torinon käärinliina onkin väärennös keskiajalta? Siinä on 1500 vuoden heitto. Mitä jos teidänkin pussilakananne osoittautuu väärennökseksi, joka kestääkin vain 5 vuotta? Silloin olette pahemmassa kuin pulassa. Toimitusjohtaja Kurttilalla on mainosmiestausta. Ei kai tässä vain anneta katteettomia lupauksia?
 • Kenelläkään ei voi olla etukäteistietoa siitä, että pussilakananne kestää puoli vuosisataa. Finlayson on perustettu jo 1820-luvulla, mutta onko mitään takeita siitä, että firmanne on pystyssä vielä 50 vuoden kuluttua? Kuka korvaa, jos lakana katkeaa, haperoituu tai kutistuu olemattomiin 49 vuoden käytön jälkeen?
 • Kestäviä pussilakanoita ei heitetä pois. Ruttopuiston rovastikin aikoo pian koittavan eläköitymisensä kunniaksi hankkia itselleen moiset käärinliinat. Koska en tule enää elämään 50 vuotta, niin olen suunnitellut ottavani molemmat Finlaysonini mukaani arkkuuni. Tosin lienee tuhlausta polttaa niitäkin poroiksi krematoriossa. Ehkä sittenkin annan ne lapsilleni perinnöksi…?
 • Mikä mahtaa olla tämän lystin hinta? Ettei vain 50-kertainen tavalliseen lakanaan nähden?
 • Muistakaa antaa tarkat ohjeet Jesus-pussilakanan käytöstä, sillä ihmisten mielikuva Jeesuksen käärinliinoista elää vahvana kristikansassa. Ette varmasti kaipaa julkisuuteen reklamaatioita siitä, miten joku on tukehtunut pussilakanan sisään? Sisäpaisti: Monille ulkomaalaisille käsite Pussilakana on edelleenkin uppo outo. Heille on pakko kertoa, että pussin sisään tungetaan peitto eikä ihminen.
 • Aiotte brodeerata pesuohjeet lakanoihinne. Kulumattomien lakanoitten kuluttajakandidaattina vaadin, että kohokuvioitte jotakin muutakin kuin pesumerkinnät. Älkää laittako Jesus-lakanoihin ristiä, mutta kalan kuva olisi OK, samoin lyhenne IKHTYS (kreikaksi Kala), josta tulee sanoista

Iesus (Jeesus)
Khristos (Kristus)
Theou (Jumalan)
’Yios (Poika)
Soter (Pelastaja)

Ruttopuiston rovasti on – niin kuin jo lienee lukijalle käynyt selväksi – ihan täpinöissään uutuustuotteen vuoksi. On tämä paljon parempi ratkaisu pimeässä yössä kuin krusifiksi sängyn yläpuolella. Iltarukouksen aikana saatan sormillani tunnustella IKHTYS-brodeerauksen kirjaimia yksitellen ja rauhassa esirukoilla niiden puolesta, joiden asiat kulloinkin on sydämelleni laskettu.

Uni on kuin pieni kuolema, erinomainen kaikestaluopumisharjoitus. Ja jokainen aamu on kuin ylösnousemustreeni. Sillä ei meitä aamuisin lopultakaan herätä herätyskello vaan Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Pelastaja.

PS 1: Jos Finlayson joskus keksii 600 pesukertaa kestävän lakanakuvioinnin, niin minulla olisi tähän jo valmis idea: Ottakaa mallia Tapiolan ortodoksisen tsasounan seinä- ja kattomaalauksista. Ne ovat isoja, värikkäitä, selkeitä ”sarjakuvia” sinistä taustaa vasten. Sopisi hyvin lakanakuvitukseksi, sillä ainakin minua tuolla kyseisessä taivaan esikartanossa alkaa aina ramaista. Olisikohan siellä rauhaisaa luterilaisenkin levätä?

PS 2: Arvoisa Finlayson: Jos lahjoitatte Ruttopuiston rovastille kaksi Jesus-pussilakanasettiä, niin lupaan vuosittain blogata Kotimaa24-palstallani siitä, miten yhteiselomme lakanoitten kanssa sujuu. Tai jos Kotimaa24-palsta kuolee ennen minua, niin siihen asti sitten. Lakanat voisin noutaa elokuussa, kun pääsen eläkkeelle. Tulen Tapiolasta sinne Salmisaaren pääkonttoriinne länsimetrolla. Vaikka olisittehan te minun puolestani ihan hyvin voineet siellä pääkallonpaikallanne Tampereella pysyä…

Kuvatekstit:
Yllä: Jeesuksen hautakammio Israelissa
Alla:  Tapiolan ort. kirkko

 1. Juhani: ”Kimmo, mene käymään vaikka Ateneumissa niin siellä näet ketkä ovat Suomen tunnetuimpia kuvataiteilijoita.”

  Se, että on juristi, ei tee kenestäkään taiteentuntijaa.

  Mitä taas Ateneumiin tulee, niin uskoisin, että Ateneumin ovien saranat ovat kuluneet minun toimestani jossain määrin enemmän kuin sinun toimestasi opiskellessani 60- luvulla Atskin päiväkoulussa taidegraafikoksi. Sittemmin uhrasin ammattitaitoni hedelmät tosin rahakkaammille kaupallisten päämäärien alttarille.

  Juhani: ”niin siellä näet ketkä ovat Suomen tunnetuimpia kuvataiteilijoita.”

  Tosiasia on kuitenkin se, että Tom of Finland on maailmalla (erityisesti Atlantin takana) monin verroin tunnetumpi kuin vaikkapa von Wrightin veljekset ja heidän Atskin seinillä riippuvat lintukuvansa.

  • En minä ole taiteentuntija mutta en myöskään niin tyhmä etten tietäisi ketkä taiteilijat ovat maailmalla tunnettuja ja ketkä eivät. Mutta tähän Tomin sopii vanha sananlasku, Miljardit kärpäset eivät voi olla väärässä. Paska on hyvää.

  • Juhani: ”En minä ole taiteentuntija”

   Minä taas katson olevani kuva- ja teatteritaiteen sekä suomalaisen kirjallisuuden alueilla.

   Ja turha tuosta tunnettuudesta on kiistellä, kun kiistattomat tosiasiat tunnetaan ihan yleisesti. Se on ihan eri juttu (ja puhtaasti makuasia) pitääkö Laaksosen kuvista vai ei.

   Homofoobikot eivät yleensä pidä.

 2. Ihan hyvä, että Finlaysonilla on ollut lakanoiden vaihtoviikko. Kuljen päivittäin kaupan ohi Kasarminkadulla ja ikkunasta on viimeisen vuoden ajan tervehtinyt luonnollista kokoa oleva koppalakkimies lakanakankaaseen printattuna, sepalus auki ja kondomi kädessä. Jeesuksen käärinliina-teema sopii sikäli paremmin Finlaysonin ohjelmaan, että Iso-Britanniasta Tampereelle tullut Finlayson tuki Britannian Pipliaseuraa ja Raamattujen levitystä maihin, missä niille oli tarvetta. Suomeen Pipliaseura-asioissa matkustanut John Paterson sai tukea Finlaysonilta kun Suomen Pipliaseura perustettiin 1812.

  • Kiitos, Pekka, tärkeistä lisäosista tähän palapeliin. Taitaa todellakin olla niin, että James joutuu ahkerasti kääntämään kylkeään haudassaan ToF-ilmiön vuoksi. Skotlannistako se Finlayson tänne rantautui?

   Kun uudet omistajat sanovat, että Finlaysonilla on mennyt viimeinen 100 vuotta huonosti, niin eivätkö he tutkineet sitä ekaa sataa vuotta laisinkaan? Tai edes aikaa, jolloin hurskas James oli vielä kuvioissa mukana…?

  • Särkiö: ” luonnollista kokoa oleva koppalakkimies”

   Eivätkös ne koppalakkimiehet ole kuitenkin enemmin läsnä sinunkin työympäristössäsi kuin puusepät?

 3. Kun tämä bloggaus näytti nyt menneen ihan punaiselle ristille tai ainakin mainonnaksi, niin annetaan Finlaysonin vielä yrittää maineenpaikkausoperaatiota. Hesarissa julkaistiin eilen seuraavanlainen koko sivun reklaami, jossa liitytään rasisminvastaisen viikon teemaan:

  https://scontent.fhel1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/17424988_10212334637111916_4490320982442107260_n.jpg?oh=5a13f5dd7c4ef73db0ac235b7deca5e0&oe=596F5E71

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121