Jeesuksen viisi haavaa

Ojenna sormesi tänne ja katso minun käsiäni, ja ojenna kätesi ja pistä se minun kylkeeni, äläkä ole epäuskoinen, vaan uskovainen. Joh. 20:27.

Nuo viisi haavaa ovat viisi elämän lähdettä, jotka virkistävät sinua, viisi kieltä, jotka sinun puolestasi puhuvat taivaalliselle Isälle, viisi laastaria, jotka parantavat omantuntosi haavat, viisi majataloa, joissa löydät rauhan, viisi lunastusrahaa, joilla velkasi on maksettu, viisi sileätä kiveä, joilla voit ajaa tiehensä helvetin Goljatin, viisi kallionkoloa ja vuoren halkeamaa, joihin voit paeta ja kätkeytyä syvyyden rosvolintujen tieltä, kun ne vainoavat sinua kuten takaa-ajettua kyyhkystä.

G. Cobern, Armoa Armosta, tämän päivän teksti, Sley, 1966.

  • ”Katsokaa, ettei kukaan kosta kenellekään pahaa pahalla.”

   Tessalonikalaiskirjeestä:
   ”…koskapa Jumala katsoo oikeaksi k o s t a a ahdistuksella niille, jotka teitä ahdistavat, 7
   ”..ja antaa teille, joita ahdistetaan, levon yhdessä meidän kanssamme, kun Herra Jeesus ilmestyy taivaasta voimansa enkelien kanssa tulen liekissä ja k o s t a a niille, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä ole kuuliaisia meidän Herramme Jeesuksen evankeliumille…”

   Jumala on siis koston Jumala ja tämä todetaan monessa muussakin raamatunpaikassa.

  • Jumalalla on oikeus kostaa, mutta meillä ihmisillä sitä oikeutta ei ole. Raamatunkohdat, jotka täällä otin esiin kieltävät ihmisen yksityiskoston. Myös esivalta voi tarvittaessa kostaa eli rangaista väärintekijöitä ja pahuuden edustajia. Room. 13:3, 4.

  • Jo, Jumalla näkyy oleva oikeus kostaa ja tappaa lasia (Egyptin esikoiset!). On vaan aikas härskiä tuota vasten selittää, että Jumala on rakkaus. Rakkaudessa ei ole kostoa vaan anteeksiantoa. Jumala kun ei anna kaikile edes mahdollisuutta katua.

  • Jumalassa on erilaisia ominaisuuksia, jotka liittyvät Hänen olemukseensa. Toisaalta Hän on kiivas, 2. Moos. 20:5 ja 34:14 ja pyhä Jumala, ”Pyhä, pyhä,pyhä Herra Sebaot” Jesaja 6:3, mutta myös rakkaus. ”Jumala on rakkaus.” 1. Joh. 4:8. ”Sillä niin on Jumala maailmaa RAKASTANUT, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” Joh. 3:16. Sanan korostus allekirjoittaneen.

   Se, joka haluaa pysyä epäuskossa elämänsä loppuun asti, joutuu lopulta kohtaamaan Jumalan vihan. Ks. Joh. 3:36. Jumala siis tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat, 1. Tim. 2:4, joten on ihmisen oma syy, jos hän ei pääse taivaaseen. ”Hänelle, joka meitä RAKASTAA ja on päästänyt meidät synneistämme verellänsä.” Ilm. 1:5. Sanan korostus allekirjoittaneen.

   Lopetan nyt keskustelun täällä kanssasi, Seppo Heinola.

  • Sanon vielä tämän. Viattomat sikiöt ja pienet lapset ovat eri asia eivätkä kuulu tähän yhteyteen. ”Lapset, jotka kuolevat ilman uskoa ja kastetta kirkon ulkopuolella, on jätettävä Jumalan haltuun.” David P. Scaer, Pyhä kaste, s. 139, Concordia, 2018. Jumala on armollinen ja oikeudenmukainen.

 1. Jossakin Lontoon keskustasta itään, keskellä kurjuutta ja suunnatonta hätää, Mä kuulin jonkun sanovan: ”Ei puutu multa mitään. On mulla Jeesus, häntä tahdon kiittää, on mulla Jeesus ja hän mulle riittää.” Kuolevan sanat kuulin, toistamaan jäin tätä: ”On mulla Jeesus hän mulle riittää, on mulla Jeesus, ei puutu multa mitään.”

  Nimetön. Viimeinen sitaatti eräästä Norman Vincent Pealen (1898-1993) kokoamasta sitaattikirjasta.

Kirjoittaja

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.