Jättiläisistä ehkä vaikuttavin on seksi!

Sallinette, että johdan jotenkin Raamatusta sen ihanteen, jonka ihanteeksi ymmärrän. Yksi mies ja yksi nainen Jumalan yhdistämänä rakentavat yhteisen elämän rakkauden ja luottamuksen pohjalle. Siihen kuuluu myös silloin sukupuolielämä ja siitä seuraavat lapset joiden lukumäärää Raamattu ei määritä. Patriarkoilla oli 1 - 12. Avioliitto siis parhaimmillaan on elinikäinen ja siinä on eri vaiheita. Alkuhurmiosta siirrytään seesteiseen keskivaiheeseen ja sitten vanhennutaan yhdessä niin, että liekit sammuvat, mutta lämmittävä hiillos jää.

Me tiedämme, että kaikki ei käy näin suloisesti. Kaikki eivät löydä kumppania, jonka kanssa elämänsä jakaa. Toisaalta fyysinen kehitys tulee etuajassa, jolloin ei ole mahdollista parisuhteen perustamiseen. Se on monille ongelmallista aikaa, kun ei ole eväitä käsitellä asioita eikä minun nuoruudessani niistä puhuttu. Oli vain ajatus, että luonto ajaa tikanpojan puuhun. Useasti tulee kuvaan mukaan masturbointi, koska jotenkin on sitä ongelmaa hoidettava. Osa kokee siitä huonoa omaatuntoa ja toiset sanovat sitä suorastaan terveyttä edistäväksi. Siinäkin nuori joutuu ristiriitaan eikä eisemitään -lääke auta kaikkia. Tässä on ensimmäinen jättiläisen ominaisuus, koska se saattaa sammuttaa asiaa, josta laulaja sanoo: Ihmisen ikävä toisen luo.

Toinen vaihe tulee sitten, kun aletaan tutustua toiseen sukupuoleen. Vaikka olisikin tieto, että seksi on avioliiton liima ja sinetti, niin sen sinetin murtamiseen on helposti ylitsepääsemätön halu ja näin ikään kuin se puhtaus ja viattomuuskin murretaan eikä maku välttämättä ole hyvä jälkikäteen.

Kolmas asia on siis se, että uskovienkin keskuudessa alettiin perustaa ns avoliittoja ja se sai tavallaan hyväksytty leiman, vaikka se on ollut vallitsevan käsityksen vastainen aluksi.

Neljäs asia on se tilanne, kun vastakkainen sukupuoli ei herätä sellaisia tunteita, joita ihminen kaipaa. En sano tästä paljon, mutta vain totean, kun tieto puuttuu.

Viides asia on sitten muodot, jotka eivät ole saaneet hyväksyntää luonteensa vuoksi. Niitä ovat lapsiin kohdistuneet seksuaaliset teot. Jopa omiin lapsiin kohdistuvana.   Raiskaus on  toisaalta vallankäyttöä ja toisaalta oman itsekkään pyrkimyksen toteuttamista. Jossain se on sodassa käytetty ase, koska joissakin kulttuureissa raiskatulla ei ole ihmisarvoa.

Oma kategoriansa on sitten pornomaailma ja kaikenlainen korviketuotanto joita myös seksileluiksi sanotaan. Se on ainakin minun ymmärrykseni mukaan loitonnut jo melko kauaksi asian luonnollisista puitteista.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että Jumala loi ihmisen seksuaaliseksi olennoksi ja tarkoitti asian olevan ihmiselle hyväksi ja elämää kantavaksi voimaksi. Pahimmillaan se voi muuttua rasittavaksi kuormaksi, joka pilaa koko elämän. Kun Jumala on antanut tämän ominaisuuden, Hän pystyy sitä myös säätelemään ja rikkimennyttä korjaamaan, jos sitä nöyrästi Häneltä rukoilemme. Tänään katselen toisin silmin kuin joskus aikaisemmin, koska itse olen haavoittuva tällä alueella ja saanut Jumalan rakkaudesta korjaavaa hoitoa.

36 kommenttia

 • Kirkon historia ei meitä hukuta eikä pelasta. Plokini alussa kerroin ajatukseni mikä oli Jumalan ajatus alunperin. Me tiedämme, että monet asiat ovat horjuttaneet tasapainoa. Sodat ovat siitä ensimmäinen, koska varsinkin länsimaissa vain miehet ovat osallistuneet aseelliseen toimintaan. Näin on tullut sulhasvaje aikanaan. Muotoja ja tapoja on eri puolilla erilaisia, mutta useasti lojalisuus oman ryhmän käytännöille on myös siunauksen lähde.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Ismo Malinen: ”Nykyisin ihminen on niin rakastunut itseensä, ettei siihen oikein sovi, että joku asettaa itsekkyydelle ( itsekkyys = väärin ymmärrettyä itsenäisyyttä) mitään rajoituksia. Näin ollen, ei myöskään pitkille parisuhteille näytä olevan kovin suuria mahdollisuuksia, koska sitoutuminen parisuhteeseen asettaa itsekkyydelle liian suuria rajoituksia.”

  Avioerojen määrä näyttää pysyneen aika stabiilina jo pitkään. Ainakaan mistään kovin radikaalista yleisestä sitoutumisvaikeudesta ei näytä olevan kyse.

  http://www.stat.fi/til/ssaaty/2019/ssaaty_2019_2020-05-08_tie_001_fi.html

  Ismo Malinen: ”Seksi sinänsä ei siis aiheuta syyllisyyttä, vaan toisen ihmisen huono kohtelu, jonka ns. vapaan seksin ihanne väistämättä saa aikaan.”

  Vapaa seksi ei saa aikaan yhtään minkäänlaista syyllisyyttä, jos osapuolilla on sama näkemys asiasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Ari Pasanen: ”Antero Syrjänen toteat:””Syyllisyys maailman luonnolisimmasta asiasta ei yksinkertaisesti ole tervettä.””

  Mitä mieltä olet sellaisesta “syyllisyydestä” joka tulee vaikka aviopuolisoa pettäessä?”

  Siinä ei ole kyse seksuaalisuudesta vaan luottamuksen pettämisestä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   Syyllisyyttä ilmenee kuitenkin myös irtosuhteista, avoimista liitoista tai prostituution harjoittamisesta ja seksin ostamisesta. Tai strippiluolassa käymisestä. Siten että näitä on tarve puolustella.

   Jos ajatellaan ihan evoluution kannalta niin onko ihmiselle oikea ja luontainen tapa sitoutua yhteen kumppaniin loppuelämäksi? IRL ei vaikuta siltä…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Tässä tulee hyvin esiin sekulaarin ja Kristillisen avio käsityksen ero. Kristillisen ajettelun mukaan mikään ei sido puolisoita niin syvästi, kuin yhdeksi lihaksi tuleminen, avioliitto. (Sanan varsinainen merkitys) Tästä näkökulmasta seksuaalinen kanssakäyminen on syvän luottamuksen ja rakkauden seurausta. Näin siis Kristitty ajattelee.

  Jos luottamus on siis syntynyt seksuaalisella tasolla, niin myös sen rikkominen on pettämistä seksualisuuden saralla. Luottamus on siis sidoksissa siihen, että on syntynyt side jonka rikkominen on pettämistä.

  Sekulaari käsitys pettämisestä on minulle outo, enkä oikein tunnista miten siinä ei syyllistytä pettämiseen? Vaikka olisi miten sovittu, että vapaasti vaan kaikista puista, niin mites sitten, kun syntyy lapsia jne? On vapaus pelkkä sopimus kysymys? teorian ymmärrän kyllä, mutta entä todellisuus?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Ismo Malinen: ”Sekulaari käsitys pettämisestä on minulle outo, enkä oikein tunnista miten siinä ei syyllistytä pettämiseen?”

   Tottahan toki se on pettämistä jos muusta ei ole sovittu.

   ”Vaikka olisi miten sovittu, että vapaasti vaan kaikista puista, niin mites sitten, kun syntyy lapsia jne? On vapaus pelkkä sopimus kysymys? teorian ymmärrän kyllä, mutta entä todellisuus?”

   Lapsia ei synny jos ei halua, ehkäisy pitää kyllä siitä huolen. Sopimus vapaasta parisuhteesta on pariskunnan oma asia, ei sitä tarvitse kenenkään muun spekuloida.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Jos on sovittu että on vapaus olla kenen kanssa vain , niin ei ole myöskään sitoutumista. Jolloin suhde voi katketa milloin tahansa. Sellaisena liittona en avioliittoa osaa pitää . Avioliitossa kaiken perusta on sitoutuminen. Sitoutumista taas vahvistaa puolisoiden kyky ratkoa vastaan tulevia ongelmia. Siihen taas on suurena apuna ne vuorovaikutustaidot, joita puolisoilla on ja joita he ovat halukkaita hankkimaan lisää. Vaikeuksien määrä ei kerro mitään avioliiton kestävyydestä, vaan se onko molemmilla halu tehdä kakki voitava suhteen hyväksi. Joten hyvin heikoistakin lähtökohdista on mahdollista luoda oikein onnellinen ja tasapainoinen liitto. Jolloin seksi saa toteutua myös turvallisessa kontekstissa. Jolloin siitä muodostuu molemmille todella hyvää ja nautittavaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Pekka Veli Pesonen: ”Jos on sovittu että on vapaus olla kenen kanssa vain , niin ei ole myöskään sitoutumista.”

   Ei tietenkään siinä tapauksessa, että sitoutuminen perustuu seksiin, kuten näkemyksesi mukaan näyttää olevan. Todellisuudessa sitoutumista on monenlaista, joillekin seksi kuuluu sitoutumiseen ja joillekin ei.

   Mikä tahansa liitto voi katketa milloin tahansa, mistä tahansa syystä.

   ”hyvin heikoistakin lähtökohdista on mahdollista luoda oikein onnellinen ja tasapainoinen liitto. Jolloin seksi saa toteutua myös turvallisessa kontekstissa. Jolloin siitä muodostuu molemmille todella hyvää ja nautittavaa.”

   Seksi voi olla hyvää ja nautittavaa tai vähemmän nautittavaa täysin riippumatta siitä, ovatko osapuolet avioliitossa vai eivät. Muun väittäminen olisi pöykeää röyhkeyttä ja siinä asetuttaisiin muiden yläpuolelle kertomaan mitä he tuntevat ja missäkin tilanteessa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Nyt esität väitteitä omia mielikuviasi vastaan, siitä mitä kirjoitin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Mikä tahansa avioliitto ei purkaus mistä syystä tahansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  En väittänyt etteikö seksistä voi nauttia avioliiton ulkopuolella.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Jos sitoutuminen perustuu vain seksiin niin se on tosi huonolla perustella.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, Kun corona esti kokoontumisen...Olen jatkanut torstai juttuja otsikolla. Torstaihartaus.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit