Israelin demokratia uhattuna: ihmisoikeusjärjestöt lokakampanjan kohteena

vankiperhe2

On syvästi valitettavaa, että palestiinalaisten lainsäädännössä on laki, joka kieltää kuolemanrangaistuksen uhalla myymästä palestiinalaista maata juutalaiselle, koska se katsotaan maanpetokseksi. Tämän lain perusteella mahdollisesti langetettava tuomio saisi kuitenkin lainvoiman vasta Palestiinan presidentin vahvistettua sen ja presidentti Abbas on sanonut, että hän ei näitä tuomioita vahvista. On selvää, että kuolemanrangaistus on aina kategorisesti väärin ja sen poistaminen olisi  sivistyneen yhteiskunnan merkki. Oikeudellisesti tilanne kuolemanrangaistuksen suhteen on samantapainen Israelissa ja Palestiinassa: periaatteessa kuolemanrangaistus on olemassa mutta sitä ei käytetä tai sitä käytetään äärimmäisen harvoin. Hamasin ihmisoikeusrikkomukset Gazassa ovat langettaneet varjon kaikkien palestiinalaisten ylle, joten suuri yleisö saattaa elää sellaisessa harhassa, että Länsirannan palestiinalaiset elävät sharialain mukaan. Näin ei tietenkään ole.

Israelissa on käynnistynyt ennenäkemätön lokaamiskampanja palestiinalaisten oikeuksia puolustavia juutalaisjärjestöjä kohtaan. Minulle tutuilla South Hebron Hillseillä toimii erityisen aktiivisesti kolme juutalaisjärjestöä: B’tshelem, Ta’ayush ja Rabbis for Human Rights. Näiden järjestöjen edustajat työskentelevät aktiivisesti laittomien siirtokuntien maavarkauksia ja väkivallantekoja vastaan ja he ovat Israelin siirtokunta-aktiiveille vaikeasti vastustettava ryhmittymä. He tuntevat Israelin lait, he puhuvat hepreaa ja he ovat kunniallisesti Israelia palvelleita kansalaisia: armeijansa käyneet (monet suorittaneet asepalvelustaan miehittäjinä Palestiinassa) ja opiskelunsa opiskelleet. He poikkeavat vain omiin pieniin ympyröihinsä tukeutuvista israelilaisista siinä, että he ovat tajunneet sen uhan, minkä väkivaltainen miehitys ja ihmisoikeuksien polkeminen Länsirannalla tuo Israelille. Miehityksen ja laittomien siirtokuntien laajenemisen seurauksena ei voi olla muuta kuin väkivaltaisten ääriainesten toiminnan kasvu, mikä taas hyödyttää vain militaristeja  eli väkivaltakoneiston rauhoittavaan toimintaan uskovia. Näitä ryhmiä Israelin hallitus suojelee oman valtansa säilyttämiseksi.

 

Israelin demokratian tilasta kiinnostuneilla suomalaisilla tuntuu usein olevan sellainen naiivi käsitys Israelin demokratiasta, että demokraattinen eduskunnan eli Knessetin valinta vaaleilla olisi tae tasapuolisesta demokratian valvonnasta. Näin ei tietenkään Israelissa ole, vaan hallintokoneiston sisällä vallitsevat omat valtataistelunsa, jossa siirtokuntien hallitsematonta valtaa kannattavat hyödyntävät nykyhallituksen tilannetta sumeilematta. Äärioikeistolaiset, ääriuskonnolliset ja äärimilitaristiset ryhmittymät pyörittävät omia demokraattisia käytäntöjä halveksivia kuvioitaan. Hyvä esimerkki tästä on siirtokuntien etuja ajava järjestö Ad Kan. Ad Kan solutti omat edustajansa Ta’ayush-järjestön sisälle, sai siellä väärennettyä väitteen, että B’tshelem-järjestön edustaja, palestiinalainen Nasser Nawaja, olisi vaarantanut ihmisten henkiä epäselvässä maanvaihtosopimuksessa palestiinalaisen Abu Khalilin ja Yonatan-nimisen siirtokuntalaisen välillä. Tämän huhun levittämisen yhteydessä he saivat nauhoitettua alueen suuren juutalaisaktivistin Ezra Tawin sanovan tuon alussa mainitun periaatteellisen  kuolemanrangaistuksen uhan ja myös sen, että on valmis tiedottamaan tällaisista kaupoista palestiinalaishallinnolle. Tällaisen sopan keitettyään Israelin poliisi saatiin Ad Kanin vaatimana pidättämään Ezra Tawi, toinen juutalainen näkyvä ihmisoikeusaktivisti Guy Butavia, Rabbis for Human Rights-järjestön edustaja ja tietenkin kotikylänsä Susiyan tuhoamista aktiivisesti vastustava Nasser Nawaja, jonka pidättäminen oli  uskomaton ihmisoikeuksia polkeva farssi kaiken kaikkiaan, kuten israelilainen +972.mag-lehti tietää kertoa ja minkä Haaretz vahvistaa.

http://972mag.com/israeli-police-smuggle-palestinian-suspect-out-of-the-country/116167/

 

Suomalainen Israelia rakastava kristikansa usein uskoo virallisen selityksen Israelia uhkaavista voimista ja luottaa viranomaisten tiedotteisiin. Niiden mukaan suurin uhka ovat palestiinalaiset, joiden väitetään koko kansana haluavan tuhota juutalaiset. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Israelin valtion sisällä toimii juutalaisjärjestöjä ja vaikuttajia, jotka haluavat tuhota nykyisenkaltaisen Israelin valtion. Palestiinalaisten joukossa on niitä, joiden oma olemassaolon oikeutus nojautuu Israelin tuhoamiseen tai ainakin sellaisella ajatuksella ratsastamiseen. Tällaisista järjestöistä tutuin on terroristiorganisaatio Hamas. Kaikkien suomalaisten rauhaa haluavien ja Lähi-idän sodasta kärsivien auttajien tulisi hankkia tietoa erityisesti Israelissa ja Palestiinassa vaikuttavista rauhanvoimista, jotta tieto rauhan rakentajista tulisi kirkkaasti ja selvästi esiin. Tietoa tarvitaan myös selkiinnyttämään käsitystä niistä voimista,  jotka taistelevat valheen keinoin omien väkivaltaan , mammonan palvontaan tai kieroutuneeseen uskonnollisuuteen liittyvien tarkoitusperiensä puolesta. Kun kiviä raskaasti aseistettuja sotilaita kohti heittelevät pikkupojat ja pienet koululaiset nähdään terroristeina samaan aikaan kun oliivipuumetsiä polttaville, maita ryösteleville, kirkkoja häpäiseville ja polttomurhia suorittaville äärijuutalaisryhmille ei tehdä mitään, seurauksena on syvästi tuomittavia yksittäisiä murhia ja muita väkivallantekoja juutalaisia kohtaan. Palestiinalaiset ovat heikkojen johtajiensa johdolla tehneet historiassaan vakavia virheitä.  Myös suomalaiset voivat auttaa niitä palestiinalaisia, jotka haluavat nämä virheet korjata ja elää inhimillistä ja oikeudenmukaista elämää Israelin kanssa tukemalla yhteisen rauhannäyn jakavia ihmisiä.

 

Tutustukaa seuraaviin juutalaisiin järjestöihin . Suuri yleisö Israelissakin haluaa työntää päänsä pensaaseen ja työntää palestiinalaiset israelilaisen arjen olemassaolon ulkopuolelle. Nämä järjestöt eivät: he ymmärtävät, että Israelin tulevaisuus on kiinni oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, vaikka heitä yritetään leimata pettureiksi. Myös suomalaisessa mediassa on kuulunut ääniä, jotka leimaavat nämä järjestöt "vasemmistolaisiksi" eli vain yhden mielipiteen edustajiksi muiden joukossa tai sitten "traumatisoituneiksi sotilaiksi" ja niin vähättelevät vääryyksistä puhumaan uskaltautuvia. Tällaisten repliikkien sanojille voi vain vastata Isaac Asimovin sanoin : "Epä-älyllisyys on jatkuva juonne poliittisessa elämässä ja kulttuurissa. Tätä ruokkii sellainen virheellinen tulkinta demokratiasta, missä kuvitellaan, että minun tietämättömyyteni on yhtä arvokasta kuin sinun tietosi asioista ja niiden taustoista."

B’tselem  http://www.btselem.org/

Rabbis for Human Rights  http://rhr.org.il/eng/

Yesh Din http://www.yesh-din.org/

Ta’ayush  http://www.taayush.org/

Other Voice http://www.othervoice.org/info/eng/about-us.htm

Breaking The Silence http://www.breakingthesilence.org.il/

[caption id="attachment_36761" align="aligncenter" width="230"]Guy Butavia, mies punaisessa takissa, Rabbis for Human Rights ottaa kuvallisesti mittaa siirtokuntalaisrähinöitsijästä siirtokunta Otnielin ulkopuolella Guy Butavia, mies punaisessa takissa, Rabbis for Human Rights, ottaa kuvallisesti mittaa siirtokuntalaisrähinöitsijästä siirtokunta Otnielin ulkopuolella[/caption]

 

 

29 kommenttia

 • Juha Hyrsky sanoo:

  Ei vastausta Pekalta tai Juhanilta… miten tämä pitäisi tulkita? Joko Israelin virallisen näkemyksen kannattajat eivät tunnusta tietämättömyyttään juutalaisen kansalaisyhteiskunnan monimuotoisuudesta tai sitten…? Mitä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Israelia kehutaan usein demokraattiseksi yhteiskunnaksi. Kuitenkaan ei haluta nähdä, että se tarkoittaa sielläkin mielipiteiden moninaisuutta ja pyrkimyksiltään vastakkaisia puolueita ja järjestöjä. Tämä on outoa. Onko harhakuva uhkaavaa arabimaailmaa yhteisenä rintamana vastustavasta kansasta liian kallis?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Hyrsky sanoo:

  Niin se Martti varmaan on. Monelle Israelin maallistuneisuus myös monimuotoisuuden kautta on vaikea pala niellä, vaikka totuushan on myös se, että mitä uskonnollisemmaksi juutalaisuus menee, sitä kristinuskon kielteisempää siitä tulee. Bisneshenkinen uusi Israel ei paljon jumalista piittaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Mitä uskonnollisemmaksi juutalaisuus menee, sitä kristinuskon kielteisempää siitä tulee.” Tuo lienee yleisesti ottaen totta, mutta kannattaa muistaa myös messiaaniset juutalaiset. He taitavat ortodoksijuutalaisten mielissä olla katalia luopiota, mutta ovat kuitenkin jonkinlainen juutalaisuutta ja kristinuskoa yhdistävä uskonnollinen liike.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Hyrsky sanoo:

  Messiaaniset juutalaiset ovat vain kristittyjen mielestä yhdistävä liike tosiaan. Ihmisen muotoinen ja hänen kärsimyksensä kärsivä Jumala ei oikein juutalaisuudelle sovi eikä kelpaa messiaaksi. Vielä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Hyrsky

  Olen turkulainen kieltenopettaja. Olin 3kk Palestiinassa Yattan kaupungissa tarkkailemassa ihmisoikeuksien toteutumista Israelin miehittämällä Länsirannalla ja tutustumassa myös elämään Israelissa. Työni toteutui Kirkkojen Maailmanneuvoston EAPPI-ohjelman puitteissa. Olen käsitellyt EAPPI-työtä myös blogeissa vuodelta 2012. Ne löytyvät täältä: http://www.blogiarkisto.kotimaa.fi/oma-sivuni?view=profile&uid=1342