Ilveksen ei-pelilliset asiat

Mennäänpä sitten pelillisiin seikkoihin. Tämä kuuluisa lausahdus levisi suomalaisiin jääkiekkoanalyytikkopiireihin kymmenkunta vuotta sitten. Eli kun tv-studiossa on puhuttu ensin noin puoli tuntia jääkiekko-pelistä, yhtäkkiä studion juontaja sanoo, että ”jos mennään sitten hieman pelillisiin seikkoihin”. Sen jälkeen puhutaan taas pelistä.

Tuskin kellekään on vielä koskaan selvinnyt, mitkä asiat jääkiekossa ovat niitä ei-pelillisiä asioita. Onko sellainen jonkun mielestä kenties talous, josta Tampereen Ilveksessä on väännetty murheellisen pitkään? Kyseessä on seuran omistajuussotkut, jotka eivät ota millään selvitäkseen.

Voi kai ajatella niinkin, että talous monessa urheilulajissa on nykyisin myös pelillinen asia. Niin paljon raha liikkuu urheilussa, että sillä on suuria vaikutuksia ihan pelien tuloksiin.

Ihmeellinen ja ihailtava pelillinen asia on, ettei Tampereen Ilveksen vauhti SM-liigassa hyydy. Joukkue napsii etukäteen heikoksi ennustetulla joukkueella pisteitä tasaiseen tahtiin, vaikka joukkueen manageri- ja johtotasolla, isojen poikien hiekkalaatikoissa otetaan kunnolla yhteen.

Eilen oman sanaisen arkkunsa avasi Tampereen Ilveksen hallitus. Se selvittää suorin sanankääntein seuran peruuntunutta yrityskauppajärjestelyä. Hallituksen tiedotteessa nostetaan ehkä hieman yllättäen esiin myös uskonto. ”Toivotamme kaikki fanit ikään, sukupuoleen, uskontoon tai mihinkään muuhunkaan muuttujaan katsomatta tulemaan jatkossakin nauttimaan kanssamme iloisesta Ilves-kiekosta”, hallitus naulaa.

Kaikista mahdollisista muuttujista esiin nostetaan vain kaksi, se oletko nainen tai mies ja toiseksi uskonto. Uskonnosta työkseen kirjoittavia jälkimmäisen mainitseminen tietysti miellyttää. Naiset ja miehet ja kaikkien uskontojen edustajat ja kaikkien muiden muuttujien edustajat ovat tervetulleita seuraamaan lätkää Hakametsään.

Uskonto lienee selkeästi määriteltäväksi ei-pelilliseksi asiaksi jääkiekoksi, ellei sitten Ilveksen hallitus viittaa jääkiekkoon itseensä uskontona. Silloin tiedote tarkoittaisi, että myös muiden uskontojen kuten jalkapallon, salibandyn, kuviokellunnan ja vapaaottelun katsojat olisivat peleihin tervetulleita. Tätä hallitus tuskin on kuitenkaan tarkoittanut, vaan mielessä on ollut ihan kristinusko, krishnalaisuus, islam tai buddhalaisuus. Hienoa, tästä täydet pisteet hallitukselle!

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
 1. kalle kuokka 211214 18:05juha heinilän kysymys mihin tuomaala kuuluu? Oikeastaan ei voisi vähempää kiinnostaa mihin tuollaisen tekstin ulostaja kuuluu, minkä hän ylenantoi tuossa. tuollainen purkaus samuel kettusen selvitykseen mitä lähetyshiippakunnassa saarnataan on aivan käsittämätön ja voi sanoa jotta kaverilla palo maito pohjaa pahemman kerran. Miksi? En kyllä näe kettusen vaatimattomassa selvityksessä koskien LHPK:ta mitään elementtiä josta kannattais pultit ottaa. Kertoo ennemminkin tuomaalan omasta sydämen tilasta, josta voi aistia että ei oo kaverilla oman tilan tunteminen kunnossa. Tuo purkaus viodaan jättä omaan arvoonsa, voidaan todeta että tuota tekstiä ei pysty lähimmäinen käsittelemään. ”

  samuel kettunen 21122014 19:13 http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/5188/viitta_pappia_uhkaa_pappisviran_menetys

  Sillä on hintansa, kuten jo totesin. Kunnioitettavaa, ketkä ei pakene ja mukaudu.”

  Juha Heinilä

  21.12.2014 16:58

  juha heinilä 211214 16:58: ”Tapio, kuulutko evl-kirkkoon vai oletko yksinäinen susi?”

  Onko tosiaan niin, ettei kellään Ev.Lut.kirkon työntekijöissä ja viranhaltioissa toimivalla ole mitään sanomista tai uskallusta, täällä K24ssa, näitten tällaisten juha heinilän, samuel kettusen ja kalle kuokan tapaisten tyyppien kommenttien jälkeen mitään sanomista ?

 2. Ei kristinusko ole maapallolta mihinkään häviämässä, päinvastoin, muualla maailmassa kristinusko etenee voimakkaasti. Suomessa kristinusko taitaa elää lamakautta, mutta se ei johdu mitenkään heinilöistä, kettusista eikä kuokista, kuten Anttalainen ivallisesti sanoo. Kristinuskon alamäki johtuu siitä, että sitä ei enää pidetä kirkkaasti esillä. Vapaissa suunnissa tilanne on vielä parempi. Myös Luthersäätiöläiset tekevät parhaansa pitäytyäkseen kristinuskon totuudessa, mutta hekin saavat osakseen vain pilkkaa, ainakin täällä.

  • Pilkan syy lienee lähinnä siinä, että he pysyttelevät Suomen ev.lut kirkossa, mutta siitä huolimatta heillä on esim. oma piispansa, omat pappinsa, Suomen ev.lut kirkosta poikkeavat näkemyksensä mm. naispappeudesta. Minkäänlaista ’kristinuskon totuutta’ he eivät edusta.

  • Aika rankkaa sanaa käytät kun ilmaiset että pilkataan. Uskallan epäillä, että tuskin kukaan pilkkaa, mutta sitävastoin aika kovaa sanavääntöä on annetaan…

   No metsä vastaa kuten sinne huudetaan vertaa miten tekee. säätiö- lähetyshiippakuntakin. Ottakaapa ja jutelkaapa miten heillä esim suhtaudutaan naispapiston toimittamiin kasteisiin tai ehtooliseen. Ei kannattaisi sen jälkeen puhua/ kirjoittaa, että he saavat pilkkaa.

  • Jaatila. Voi olla toistakin mieltä pappeuden suhteen. Kuitenkin se retoriikka jota lähetyshiippakunta ja Luthersäätiö syytää on niin mautonta ja asiatonta, ettei sitä voi purematta niellä. On turhaa antaa heille myötätuntoa.Esimerkiksi heidän asenne naispapin toimittamaan ehtooliseen on jo niin sairas että tuskin kukaan voi tunustaa että se olisi jotenkin yhteiseen hyvään rakentavaa saati sitten nämä omat papistot, oma piispa oman hiippakunnan perustaminen kirkkomme sisään, yhteistystä kieltäymiset, syyttelyt, yleistykset jne.

   Jostain kumman syystä minulle tulee mieleen ihan nämä sateenkaarimessut: pakko järjestää omille jotain, kun ei haluta/ siedetä/ ymmärretä yhteistyötä. Pitää segmentoida omaa toimintaa, että varmasti huomataan ja saadaan näkyvyyttä. Miksi ei voida olla yhdessä. Miksi pitää korottaa itseään johonkin sellaiseen asemaan, että kansa varmasti tunnistaa, että tuolla menee nyt nämä lähetyshiippakuntalaiset.

   Edelleen olen samaa mieltä mitä olin jo siinävaiheessa, kun ensimmäisen kerran kuulin ja luin Luther Säätiöstä, että heidän toiminta repii kirkkoamme enemän kuin rakentaa.

  • Katsopa Heikkilä omia tekstejäsi. Tule vasta sitten puhumaan mauttomasta ja asiattomasta retoriikasta.

  • Jaatila kumoa kohdat jotka luettelin. Tuskinpa onnistut pesemään omaa pesäksi puhtaaksi.

   Lisäksi suosittelen katso myös peiliin ja kysy itseltäsi ovatko vertailut uhmaiästä ja hiekkalaatikosta fiksuja.

  • Jaatila vai että ”On punnittu ja ”havaittu” miksi passiimuodossa? Tuskin kukaan muu kuin sinä olet punninnut ja havainnut. Et pystynyt kumoamaan listaustani.

   Teet vain marttyyrinä itsestäsi ja liikkeestäsi. Säälisin sinua, mutta en tee sitäkään, koska sääli on sairautta.

   Päätän keskusteluni tästä aiheesta toistaiseksi tähän, mutta tulen tarvittaessa takaisin.

  • Opettele Heikkilä edes oikeinkirjoitus. Palataan sitten asiaan.

   PS: Marttyyri tarkoittaa veritodistajaa. Sitä kunniaa minulle ei ainakaan toistaiseksi ole suotu.

 3. Mikähän siinä oikein on ettei näitä paria piispaa oikein tahdota hyväksyä piispoiksi.
  Hehän ovat virkoihinsa nimitetty vain sen tähden, ettei kirkkomme suostu vihkimään papeiksi
  kaikkia teologian maistereita. Pappeja tuskin kuitenkaan on koskaan liikaa. Jokaiselle varmasti tehtävää riittää. Kirkko ei kykene kuitenkaan kaikesta huolehtimaan. Miksiköhän on niin vaikea hyväksyä sitä, että muutkin haluavat palvella hengellisellä rintamalla.

  • Pekka mieti tilanne siltä kantilta että olet itse esim pastori, tai jopa piispa tai muu kirkon viran- ja toimenhaltija. samalla sitten sinun reviirille tulee porukka joka alkaa hakemaan erillsivihkimyksiä, rakentaaa oman tuomiokapitulin, halveksii niitä jotka esim toimittavat naispapin kanssa ehtoollista, sotkee seurakuntajärjestelyt täysin jne jne. Onko em. toiminta hyväksyttävää? Ei tuollaista kapinajärjestelmää josssa vielä ruokitaan kahdelle lautaselle voida hyväksyä purematta.

   Miten toimittas, jos tilanne olisi puolustus- tai poliisivoimissa samansuuntainen. Tulisi toinen puolustusvoimat nykyisten rinnalle tai kahdet erilaiset poliisit. Siitä tulisi heti rangaistus ja sakotus. Mutta ev. lut. kirkkomme jostain syystä kohtelee silkkihansikkain näitä kapinamieltä lietsovia. Siitä ON tehtävä loppu.

  • Loppu on tehtävä siitä, että ev.lut.kirkossa saa julkisesti opettaa Raamatun ja tunnustuksen vastaisesti arkkipiispaa myöten.

 4. Olisiko sitten ne, jotka eivät voi mennä naispapin jakamalle ehtoolliselle jätettävä ilman?
  Eivätkä he saisi osallistua Jumalanpalveluksiin, kuunella saarnaa, eikä kuulua seurakuntaan?
  Näinhän kävisi, jos ei olisi näitä kapinaliikkeitä. Papin tai piispan näköala voi tietysti olla toinen. Niistä en tiedä. Tavallisena tallaajana ajattelen vain niitä, joiden tilanne on tuo.

  • Voivathan he pistää oman kirkkokunnan. Kuka estää? Kyllähän he saisivat varmasti joukkoonsa kaikki ne jotka ajattelevat heidän kanssaan yhteneväisesti. Ei kannata hakata päätä betoniin.

 5. Juuri näihän he ovat tehneetkin. Ei olisi mitään uusia hiippakuntia, jos kirkko ei olisi muuttanut omia käytäntöjään. Kirkkohan se tässä on töpeksinyt . Papit ja piispat ja muutkin seurakuntarakenteet eivät ole mikään itsetarkoitus. Ne on olemassa, vain meitä tavallisia tallaajia varten. Joten nyt meidän kassa tasaveroinen tilanne on myös toisinajattelevilla. Miksi se kaikki pitäisi riistää heiltä pois?

Kirjoittaja

toimitus Kotimaa
toimitus Kotimaa
Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.