Ilmastonmuutos lisää suomalaisten hyvinvointia!

Ilmastonmuutos parantaa meidän suomalaisten elämän laatua ja edistää maamme vaurastumista. Kun vuoden keskilämpötila koko maassa on noin +3 astetta, ja Helsingissä noin +6 astetta ja Utsjoella noin -0,2 astetta Celciusta, aikaansaisi 2-3 asteen keskilämpötilan nousu maahamme usean miljardin euron kansantaloudellisen hyödyn.

Ensinnäkin kasvukausi pitenisi, eli maatalouden hehtaarisadot kasvavat, samoin metsät kasvavat nopeammin, eli hiilinielut kasvavat samalla kun hakattava puumäärä lisääntyy. Molemmat tuovat lisätuloja kansalaisille ja teollisuudellemme. Lämmityskulut pienenevät oleellisesti, lisäten satojentuhansien ihmisten kuukausittaisia säästöjä. Investointitarpeet energian tuotantoon pienenevät, jolloin investoinnit voidaan suunnata nykyistä enemmän vientiteollisuuteen. Koska ilma lämpenee, tarvitaan vähemmän vaatetusta, joka säästö koskee jokaista suomalaista kuluttajaa. Saattaapa jopa olla, että kalliita ja saastuttavia etelän lentomatkoja tarvitaan vähemmän, kun omassa maassakin voi ottaa aurinkoa ja ruskettua ja saada terveellisiä vitamiineja kehoonsa. Kesämökeillä kasvatettavat vihannekset ja marjat kasvavat nopeammin ja antavat runsaamman sadon talven vitamiinivarastoiksi. Talven liukkaat kelit vähenevät ja samoin tapaturmat ja kaatumiset, jolloin sairaalakapasiteettia vapautuu sitä kipeämmin tarvitseville.

Kun niin monet lapset ja nuoret kokevat ilmastoahdistusta jatkuvasta kielteisestä tiedotusvälineiden propagandasta ja sairastuvat enenevässä määrin mielenterveysongelmiin, voi tämän blogin sanoma vapauttaa näistä harhaisista mielikuvista ja tervehdyttää nuoriamme. Kun kirkkommekin ymmärtäisi luottaa Jumalaan ja lakkaisi luulemasta, että maassamme saasteet vähenevät kun istutamme Ugandaan puita tai pidämme lihattoman lokakuun tai sammutamme valot kirkoista tunniksi vuodessa, ja keskittyisi toivon sanoman julistamiseen lapsille ja nuorille niin kirkoissa kuin kouluissa ja päiväkodeissa, tekisi kirkkomme kansallemme suuren palveluksen.

Hiilidioksidimäärät ovat viimeisen 300 vuoden aikana olleet korkeimmillaan 3.000 ppm, josta ne laskivat 1900-luvulla 380 ppm:ään ja siitä muutamassa vuosikymmenessä nousivat noin 420 ppm:ään, täytyy jokaisen rehellisen ihmisen todeta, että me emme ole missään ilmastokriisissä puhumattakaan ilmastohätätilasta! Sellainen puhe on pelkkää poliittista ideologista harhautusta ja edesvastuutonta.

Ilmastonmuutos ei aikaansaa sään ääri-ilmiöitä, vaikka niin jotkut väittävätkin, vaan sään ääri-ilmiöt aikaansaavat ilmastonmuutoksen! Sään ääri-ilmiöt on kerrottu jo Raamatussa Luukas 21, Markus 13, Matteus 24-25 sekä Ilmestykirjassa. Nyt elämme vain Raamatun toteutumista tälläkin saralla.

Kun Helsingin vuoden keskilämpötila on noin + 6 astetta, on keskilämpötila Roomassa noin +13 astetta, eikä Roomassa ole mitenkään tukalaa tai hätätilaa, niin kysyn: miten kukaan omilla aivoillaan ajatteleva voi väittää, että Suomessa on jokin ilmaston hätätila?? Kun ajaa autolla Helsingistä ulos puoli tuntia, on ympärillä pelkkää hiilinielua: peltoa ja metsää silmänkantamattomiin tunnista toiseen ajettaessa.

Meitä pelotellaan merenpinnan valtavalla nousulla, jos jäätiköt sulavat. Jäätiköt ovat olleet sulia aiemminkin, esimerkiksi Grönlannissa on viljelty vehnää, eikä merenpinta ole ollut missään korkealla. Jos jäät eivät olisi sulaneet, eläisimme tänään Suomessa kilometrin paksuisen jäämassan päällä. Pohjanlahteen virtaa 27 jokea yötäpäivää ja tuovat 300 miljoonaa kuutiokilometriä vettä mukanaan joka vuosi, eikä Pohjanlahden vedenpinta nouse yhtään, pikemminkin Suomen puolella laskee, kun maanpinta hiljalleen nousee. Tosiasioita olisi hyvä omilla aivoillaan ajatella ja eritellä, eikä mennä pelottelun linjalle ideologisten harhojen takia.

Huippuasiantuntijat ja tiedemiehet ja huippupoliitikot menivät samantapaiseen joukkohysteriaan 1970-luvun alussa kun ns Rooman-klubi pelotteli kansaa öljyn loppumisella ja aikaansai suurta vahinkoa, kun Suomessakin taloihin tehtiin pieniä ikkunoita ja talot vuorattiin muovilla, ja nyt ne, varsinkin julkiset rakennukset, homehtuvat psytyyn.

Äly hoi, ymmärräys älä jätä! Kädet rukoukseen ja luotetaan Jumalan johdatukseen aina siihen saakka, kunnes  Jeesus tulee toisen kerran ja koko tämä maailma häviää, ja uusi taivas ja uusi maa luodaan Jumalan toimesta, ei ihmisen. Tärkeintä on jokaisen varmistaa itselleen taivaspaikka, uskomalla Jeesukseen.

27 kommenttia

 • Martti Pentti sanoo:

  Ilmastonmuutos ei merkitse vain lämpötilan kohoamista. Äärimmäiset sääilmöt lisääntyvät, kuivat hellejaksot, viikkoja kestävät sateet, ja rajut myrskyt. Ne eivät ole aiheuttamassa muutosta vaan sen seurausta. Vaikutukset rivät myöskään rajoitu maiden rajojen sisälle vaan muualla tapahtuvalla on seurauksensa meilläkin. Kun ruoan tuotanto tulee etelämpänä vaikeaksi tai mahdottomaksi, alkavat pohjoisempana kenties suosiollisemmiksi kehittyvät olot houkutella entistä laajempiin muuttoaaltoihin.

  Järjen käyttöä ja Jumalaan rukouksin turvaamista siis todella tarvitaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

   Kerrankin samoilla linjoilla Martti P:n kanssa. Sen verran lisään, että luomakunnan suojelun lisäksi meidän kristittyjen on kyllä hyvä muistaa Herramme sana: Mitä se hyödyttää ihmistä, jos hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon? Luonnon suojeleminen ei kanna ketään Jumalan kirkkauteen tämän elämän perästä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Iltalehti 24. 10

  ”La Palma -saaren Cumbre Viejaa voidaan verrata myös ydinvoimaloihin. Lähikuukausina todennäköisesti käynnistyvän Olkiluoto 3:n sähköteho on noin 1,6 GW ja kokonaisteho noin 4,3 GW lämpö mukaan lukien. Niinpä La Palman purkaus on tuonut lämpöä pinnalle pyöreästi 20 Olkiluoto 3:n teholla.” Se on paljon se. https://www.youtube.com/watch?v=GxqQyY9nZUQ

  Mutta eihän tälläiset purkaukset ilmastoon vaikuta. Eivät ne ainakaan Glasgow’n COP26-kokouksen käsiä lämmitä? Islannissa tulivuori on purkautunut yli puoli vuotta ja jatkuu edelleen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Mutta eihän tälläiset purkaukset ilmastoon vaikuta.” Saattavat vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan kuin ihmiskunnan päästöt. Krakataun purkaus 1883 alensi hieman maapallon lämpötilaa nostamalla ylempään ilmakehään rikkihappopilven.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Saattaa – on hieman epämääräinen sana. Mutta mikäli ilmasto kylmee tulivuorien purkauksien johdosta, niin mikäpä siinä. Silloin tulee kompensoiduksi myös samalla Glasgow’n COP26-kokoukseen matkustaneiden edustajien 400:n yksityislentokoneen päästöt lisättyinä muiden lentokoneiden päästöillä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Saattaa – on hieman epämääräinen sana.” Sellainenhan luonto on, ihmisen arkiajattelulle epämääräinen. Tieteen tekijöillä on enemmän ja tarkempaa tietoa niin tulivuorenpurkauksista kuin ilmastonmuutoksestakin. Mainittu Krakataun räjähdys oli poikkeuksellinen tapaus.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Niin, ”sellainenhan luonto on”, että myös Eu:n ilmastokottikärryt voivat mennä pahasti nurin, kun vallalla on pelkästään yksi totuus, joka ilmaistaan kahdella sanalla – vihreä siirtymä. Ideologian kanssa tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä. Sen osoitti 3.11. Helsingin virkamiesjohto ja kansliapäällikkö Sami Sarvilinna todeten, että ”tässä on taustalla valtuuston linjaus ilmastonmuutoksen torjumisesta.” Wille Rydman ryyditti päätöstä harvinaisen vastenmieliseksi kannaksi; ”poliittiselle johdolle herkkuja, rahvas purkoon nauriita.” Glasgow’n COP26-kokouksen anti näytti lähinnä unettavan Usan Joe Bideniä, joka olisi ilmeisesti nukkunut kokouksen loppuun, ellei häntä olisi herätetty.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Sitä paitsi, nesteytetyn maakaasun piti pelastaa laivaliikenteen myrkyllisiltä päästöiltä, mutta nyt laivaliikenteessä on ilmennyt valtavat määrät metaanipäästöjä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Jos tässä joku asia näyttää positiiviselta, niin ainakin se, että nuorista on kasvamassa kasvatuksen kautta vastuullisia ihmisiä, jotka välittävät elämästä ympärillä, eivätkä pitä toiveena vain maailmanloppua, joka mahdollistaisi meille elämisen joka päivä, kuin viimeistä päivää.

  Ihminen haluaa kuitenkin olla tärkeä ja tietää millä tavalla hän voi vaikuttaa asioihin. ” Viljelkää ja varjelkaa maata ” tämä on meille tehtäväksi annettu ja siinä tehtävässä jokainen on tärkeä. Meillä on siis tehtävä. Ja se, mikä tuudittaa vain odottamaan ulkoapäin tulevaa pelastusta on harhaoppia ja nuorison turmelemista. Jos nuorista ilmastonmuutoksen myötä kasvaa vastuunkantajia ja Elämän kunnioittajia, voi sitä sanoa henkiseksi ilmastonmuutokseksi oikeaan suuntaan.

  Ja ulkoista ilmastonmuutosta voidaan pitää jumalllisena opetuksena ja asioihin puuttumisena pois harhoista kuten: ” Ei tekojen kautta, koska silloin armo jää osattomaksi. ” Tässä se on syyllinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Toivoa ei saa menettää, vaikka ihmisen mahdollisuuksiin pelastaa maailmaa ei näytä tulevan muutosta. Kristityn toivo ei ole ihmisen mahdollisuudessa, vaan Jumalan lupauksissa.

  Rakasta lähimmäistä on hyvä ajatus, mutta se ei ihmisen toimintana ole empiirisesti näytä olevan keskiössä, vaan enempi näyttää siltä, että ihmiset ovat kuin sopulit jotka kulkevat samaan rotkoon vastustamattoman voiman ajamana.

  Itsekeskeisyys on ihmisen pahin vaiva…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

   Sopulien rotkoon hyppäämisen uskomus tuli vanhasta Disnyn fimistä, jossa sopulilaumaa työnnettiin lastalla rotkoon. Vastaavaa rotkoon työntämisen meininkiä on tuossa ilmastohysteriassakin. Lapsia ja nuoria työnnetään toivottomuuden rotkoon. Monet nuoret uskovat ihan tosissaan, ettei tulevaisuutta heille ole. Sillä perustellaan lapsettomuutta. Se jos mikä on tulevaisuuden kannalta tuhoisaa. Ilman lapsia ei tule tulevaisuuttakaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Ylen kulttuuricoktailin lopun ajan sanoma. 2.11.2021

   ”Essee: “Hyvät ajat loppuvat sinun sukupolveesi” – ilmastokriisin lasten elämä on kuolemisen opettelua.”

   Olen samaa mieltä. ”Lapsia ja nuoria työnnetään toivottomuuden rotkoon.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Taitaa arkkikonservatiivi Aurasen lähimmäisiä olla vain suomalaiset, vähät kait hänestä väliä, jos Afrikan maissa kuivuus tappaa ihmisiä nälkään kuin kärpäsiä.

  Kyse ei ole vain ilmaston hätätilasta vaan koko maapallon luonnon katastrofaalisesta tilasta. Lajeja häviää hirmuisella vauhdilla ja esim. hyönteiskato on ollut valtava, pienhyönteisen massasta jäljellä enää vain noin 20 prosenttia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Otsonikadollekin naureskeltiin. Ei ollut kuulemma ihmisen aiheuttamaa ja otsonissahan esiintyy muutoksia ihan luonnostaankin.

  Kävi vain niin, että uhka oli todellinen ja olimme vähällä tehdä itsestämme selvää. Ilman merkittäviä toimia niin olisi käynytkin.

  ”Maailmanloppu, joka estettiin – Taistelu otsonikerroksen tulevaisuudesta

  Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitos kertoi harvinaisesta ilmiöstä: Sodankylässä havaittiin ensimmäistä kertaa Etelämantereen kaltainen otsonikato. Suomalaisia kehotettiin suojaamaan iho ja silmät Auringon ultraviolettisäteilyltä. Jos tutkijat olisivat hävinneet kamppailun haitallisista kemikaaleista 1980-luvulla, tällainen ilmiö olisi jo nyt pysyvä – ja paljon pahempi. Silloin Suomessa ei olisi enää turvallista elää.”

  https://areena.yle.fi/audio/1-50483141

  Erkki O Auranen: ”Jäätiköt ovat olleet sulia aiemminkin, esimerkiksi Grönlannissa on viljelty vehnää, eikä merenpinta ole ollut missään korkealla.”

  Kun Grönlannissa viljeltiin esimerkiksi vehnää, se ei suinkaan ollut sula. Tässä havainnekuva Grönlannista, kun siellä oli varhaista asutusta ja maanviljelyä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Skandinaavien_varhaiset_Gr%C3%B6nlannin_siirtokunnat#/media/Tiedosto:Eirik-Raudes_Groenland.jpg

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Erkki,

  Mitähän ideologiaa ilmastotieteilijät edustavat ja mitä hyötyä siitä heille on?

  Lyhyellä tähtäimellä Suomen olot ehkä jopa paranevat ja voipi olla, että muutama kymmenen miljoonaa afrikkalaista ja aasialaista tulee vielä nauttimaan Suomen ja muun Pohjolan hyvistä olosuhteista.

  Joskus Nooa varoitteli vedenpaisumuksesta, tänään siitä varoittavat tieteilijät… Nähtäväksi jää, ei tosin meidän nähtäväksemme vielä, että mitä tapahtuu ja kuka oli oikeassa.

  Siitä olen toki samaa mieltä, että media paisuttelee kaikkia asioita aivan liikaa. Positiivisuutta kehiin ja tehdään mitä voidaan, eikä vain lupailla.

  Toki kaikki on lopulta Jumalan kädessä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Lopulta olemme kaikki samassa veneessä tahdoimme tai emme. Miten suhtaudumme siihen, että muutoksen väistämättömyydestä johtuen joudumme ihmiskuntana pian poikkeukselliseen tilanteeseen. Tekniset ratkaisut tuskin ehtivät muutosta estämään, vaikka koko maailman väestö ja ennenkaikkea suuryritykset lopettaisivat kaiken vääryyden toimissaan. (Uusia öljyn poraauslauttoja suunnitellaan entistä enemmän maailman merille ja samaan hengenvetoon Helsingin kaupunki lopettaa lihan syönnin. Eikä siis terveys syistä, vaan globaalin ilmasto ähkyn myötä.)

  Maailman pelastamisesta on tulossa hyvää vauhtia maailman laajuinen ideologia, joka saattaa olla meille pian vaarallisempi, kuin itse ilmasto-ongelma. Se tässä vähän huolettaa…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Mistä mahtaa olla lähtöisin ajatus, että tiede edustaisi jotain ideologiaa? Käsitykseni mukaan tiede tutkii asioita mahdollisimman neutraalisti ja todellisten tulosten pohjalta, ei minkään ideologian pohjalta. Asioiden ennustettavuus pitkällä aikavälillä toki saattaa olla hyvin vaikeaa parhaimpienkin tieteen metodien avulla. Yllätyksiä, joita kukaan ei ole osannut ajatella voi aina tulla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Eiköhän se tule siitä, että ne joille tieteen metodit ja tulokset eivät sovi, pyrkivät myrkyttämään kaivon koska heillä itsellään on siihen ideologinen motiivi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Antero, tieteen harjoitus on kyllä – tieteenalasta riippuen – useinkin sidoksissa johonkin ideologiaan. Tieteen perustuntomerkkejä ovat tietysti tutkimusmetodin kurinalaisuus ja koeteltavuus eli avoimuus. Minäkin olen aikanaan tenttinyt kirjan, jossa pohdittiin kysymystä, kuinka sosialidemokraattiset puolueet voisivat orientoitua tulevaisuudessa uudella tavalla sekä säilyttää perinteiset arvonsa.

  Olen toki tietoinen siitä, että konservatiiviset kristityt tapaavat liiankin herkästi käyttää termiä ”ideologia” raamatulliseksi ymmärtämänsä lähestymistavan kanssa kilpailevista näkemyksistä. Mutta ainakin teologiassa tässä väitteessä on perää.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Tässä nimenomaisessa aiheessa puhuttaneen ilmastoon liittyvistä tieteistä ja luonnontieteistä. Näihin ei liity ideologiaa siinä tarkoituksessa kuin tässä yhteydessä haluttiin vihjailla.

   Se, että tieteen tuloksia käytetään erilaisten ideologioiden käsikassarana, on toki toinen tarina.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Erkki O Auranen

  Olen kaivosinsinööri ja pappikin jo kohta 20 vuotta. Kokemusta on kansainvälisestä kaupasta, sillä olen allekirjoittanut vientiprojektisopimuksia seitsemällä eri kielellä ja toiminut kaupallisena attasheana Pekingin suurlähetystössämme hoitaen metallisteollisuuden vientiä Kiinaan ja Pohjois-Koreaan. Konepajayrittäjänä yritykseni meni konkurssiin 1980 ja olin 27 vuotta ulosotossa varattomana kokien kaikki sen elämän "ihanuudet", mm 22 vuotta konkurssin jälkeen täysi-ikäisten lasteni omaisuuksien (asunto auto, kesämökki) ulosmittaukset sivullisen ulosmittauksena, vaikka lapset olivat 2-9 vuotiaita yrityskonkurssini ajankohtana. Olen kirjottanut viisi kirjaa, mm Kiinakaupan käsikirja, Kirjeitä niille, jotka unohtavat oikean tien, Henkivaltojen Taistelu Suomessa, Tutustu Pyhään Henkeen, Strangling the North Koreans. Radio- ja TV-ohjelmia olen tennyt useita satoja mm Radio Dei, Radio Patmos ja Taivas TV7 kanaville.