Ilmastoähky

Median tuottama ilmastoähky meni liian pitkälle, kun otettiin esille videoiden katselu älylaittella. Kaupungeissa asuville viherpiipertäjille tuli paha mieli. Paljon helpompi olisi syyttää pelkästään maalaisia, kun he joutuvat käyttämään autoja ja työkoneita, vaikka heidän ansiosta meillä on hiilinieluja, ruokaa ja heidän hiilijalanjälkensä on pienempi kuin meillä kaupunkilaisilla.

Minkälainen olisi hyvä ja rakentava uutisointi ilmastomuutoksesta?

Miten ilmastoa suojeltaisiin kaikkein tehokkaimmin?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

 

28 kommenttia

 • Martti Pentti sanoo:

  Ilmastoa tulee suojella kaikin keinoin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  On selvää, että ihmisiä ahdistaa, jos ja kun heidän toivonsa on vain maallisissa. Ihmiset pelkäävät, että maa ei pysty kantamaan ihmisen kuormaa ja ovat valmiita asettumaan sen puolesta niitä vastaan, jotka taas eivät pelkää, vaan toteavat, että suurempi kysymys, kuin ihmisten saasteet on luonnon omat muutokset, jotka eivät johdu ihmisten toimista. Muutokset tapahtuvat nopeasti ja ihminen tuskin pystyy toimillaan saamaan muutosta aikaan. Lämpeneminen on todennäköisesti kosminen ilmiö ja varmasti tapahtuva.

  Avaruuksissa tapahtuvat muutokset ovat ilmeisesti muutosten takana ja ihmisen toimet ovat lopulta vain pienessä osassa siitä vaihtelusta, mistä nyt on kysymys. Edellinen suuri muutos (jääkausi) ei kaiketi ollut ihmisen aiheuttama, mutta nyt kuvitellaan ihmisen yksin aiheuttavan nykyisen muutoksen. Aikamoista ihmisen ylpeyttä. Mitäpä jos kaikki onkin jo kirjoitettu tapahtuvaksi, niin ettei ihmisten syyllistämisellä lopulta voiteta mitään? Seuraava Evankeliumin texti on monesti puhutellut:

  ”Sillä ne ovat koston päiviä, että kaikki täyttyisi, mikä kirjoitettu on. Voi raskaita ja imettäväisiä niinä päivinä! Sillä suuri hätä on oleva maan päällä ja viha tätä kansaa vastaan; ja he kaatuvat miekan terään, heidät viedään vangeiksi kaikkien kansojen sekaan, ja Jerusalem on oleva pakanain tallattavana, kunnes pakanain ajat täyttyvät. Ja on oleva merkit auringossa ja kuussa ja tähdissä, ja ahdistus kansoilla maan päällä ja epätoivo, kun meri ja aallot pauhaavat. Ja ihmiset menehtyvät peljätessään ja odottaessaan sitä, mikä maanpiiriä kohtaa; sillä taivaitten voimat järkkyvät. Ja silloin he näkevät Ihmisen Pojan tulevan pilvessä suurella voimalla ja kirkkaudella. Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.” Ja hän puhui heille vertauksen: ”Katsokaa viikunapuuta ja kaikkia puita. Kun ne jo puhkeavat lehteen, niin siitä te näette ja itsestänne ymmärrätte, että kesä jo on lähellä. Samoin te myös, kun näette tämän tapahtuvan, tietäkää, että Jumalan valtakunta on lähellä. Totisesti minä sanon teille: tämä sukupolvi ei katoa, ennenkuin kaikki tapahtuu. Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa. Luuk.21:22-33

  Ps. Tuossa vertauksessa Jeesus käyttää puita kansojen vertauskuvana. (Viikunapuu on Juutalainen kansa ja muut puut ovat pakana kansoja)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Ilmastonmuutoksesta on youtube-sivustolla kriittistä tietoa käynnissä olevaan mediamyllytykseen. Vaikka ihmisen vaikutusta ei voi kieltääkkään, niin muutos maapallolla ei selitä esim. Marsin napajäätiköiden sulamista ja auringon vaikutusta suuremmassa kuvassa koko aurinkokuntaan. Tämä median myllytys ei näytä historian valossa olevan mitenkään uutta. Ei ole ihme, että ähky alkaa vaivata, kun jokaisessa mediassa rummutettu ilmastonmuutos on esillä päivittäin. Tarkoitusperiä voi vain arvalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Luonnon hyväksi meistä jokainen voi tehdä itse toimenpiteitä. Ei tarvitse hankaloittaa muiden elämää. Minä tein esim. seuraavia muutoksia: vaihdoimme autot hybrideihin (iso katumaasturi ja pienempi auto) ja vene kulkee sähköllä.

  Ilmastotekoja voi tehdä kaupunkilainen varsin mainiosti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Juha Heinilä: ”Median tuottama ilmastoähky meni liian pitkälle, kun otettiin esille videoiden katselu älylaittella. Kaupungeissa asuville viherpiipertäjille tuli paha mieli.”

  Juha, minullakin tulee ”paha mieli” kun blogistit kirjoittelevat ivallisesti esim. ilmaston lämpenemisestä. Kysymys on vakavasta asiasta, jota ei ole media keksinyt tai ”tuottanut”. Media on tiedon välittäjä ja levittää kyllä monesti myös väärä tietoa. Nykyään puhutaan ”medialukutaidosta”. Ei siis pidä sokeasti uskoa kaikkea mitä kirjoitetaan. Pitää olla kriittinen, mutta asioita ei pidä lytätä sen perusteella, että niistä uutisoidaan paljon . Ei tähän olisi tarvinnut yhdistää ”Kaupungeissa asuvia viherpiipertäjiä”. Minusta tuo ”viherpiipertäjä”- sana loukkaa mm. yhtä hallituspuoluetta.

  Itse asiasta sanoisin, että uskon siihen, että maailmanlaajuinen Internetti palvelimineen tarvitsee paljon energiaa. Siitähän tuossa uutisessa oli kysymys kun tuotiin esille, että ”videoiden katselu älylaittella” lisää ilmaston lämpenemistä. Varmaan tunnet asian ammattisi vuoksi paremmin kuin minä, joten ei tästä enempää.

  Tätäkään kommenttia ei pidä käsittää kielloksi blogistille, mutta eikö negatiinen palaute ole myös joskus paikallaan? P. Pesosen kanssa tuli keväällä pitkä keskustelu kun arvostelin hänen blogejaan. Hän kirjoitti ilmaston lämpenemisestä kolme blogia ja kaikki olivat minun mielestä ”asiattomia huitaisuja” ilman selkeää perustietoa itse asiasta.

  Voit jatkaa tyylilläsi, mutta Sinun on hyvä tietää että meissä lukijoissa on niitä jotka ottavat asiat ”tosissaan”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Leo, kiitos hyvästä kommentista ja palautteesta. Joitain asioita jota heräsi lukiessani kommenttia.

   Tulkitsit väärin, että kirjoitin ilmastomuutoksesta ivallisesti. Sarkasmia oli tietysti mukana. Minun mielestä turhien videoiden katselu aiheuttaa ylimääräisiä ilmastopäästöjä, vaikka monet palvelukeskukset toimivat luontoystävällisesti.

   Ilmastotekoja voimme jokainen tehdä. Mielestäni Suomessa on turhaa syyllistetty maanviljeliöitä.

   Mielestäni videoiden katselulle ja musiikin kuuntelulle netin kautta olisi perustetta laittaa haittavero.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Juha, kiitos vastauksesta kommenttiini.

  Saatoin tulkita väärin sarkasmisi, mutta ehkä tuo ”viherpiipertäjä” on sana, joka minua ärsyttää ja leimaa turhaan luonnosta huolta kantavia. Minun mielestä maanviljelijöitä ei ole syyllistetty – on tuotu esille maatalouden aiheuttamat ilmastovaikutukset, kuten myös autoilun, teollisuuden ym. ilmastovaikutukset. Poliitikot viimekädessä päättävät mihin elinkeinoelämän alueelle ilmastonsuojelutoimet kohdistetaan. Tuskin maataloudelle tulee lisärasitteita kun Suomen Keskusta on hallituksessa mukana.

  Tuo on kannatettava ajatus, että videoiden katselulle laitettaisiin haittavero. Tietenkin sen pitäisi koskea koko maailmaa siis kaikkia Netin käyttäjiä. Käsitin, että tämä uusi hallitus tulee säätämään monille toiminnoille haittaveroja. Me kansalaiset tietenkin joudumme maksumiehiksi, mutta ”pallomme” suojelu on tärkeä ja Raamatullinen tehtävä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Leo, kiitos kommenteista. Kaupungit tuhoavat luontoa ei maaseutu. Metsät ja muut hiilinielut eivät ole kaupungeissa. Ilman hiilinieluja ilmasto tuhoutuu, vaikka tehtäisiin mitä toimenpiteitä. Pitäisikö kaupunkien ostaa maanviljeliöiltä ”hiilinielu-osuuksia” tai jotenkin muuten huomioida tämä epäkohta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Titeellisesti juurikin päinvastoin. Maaseudulla tuhotaan luontoa surutta, metsiä raiskataan ja riistohakataan, riisteläimiltä viedään elintila ja metsästetään sukupuuttoon, kuivatusojat tuhoavat järviä ja lannoitteet valuvat jokiin,järviin ja meriin. Mitä tiheämmin asutetu kaupunki, sitä vähemmän päästöjä / h:lö.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Seppo, maaseutu pärjää ja voi hyvin ilman kaupunkeja. Ihmiset tarvitsevat luontoa ja kasvillisuutta jotta täällä maailmassa voisi elää. On hienoa, kun Suomessa maanviljelijät hoitavat vastuullisesti metsiään ja peltojaan. Näin meillä kapunkilaisilla on mitä hengittää ja mitä syödä. Suomessa on maailman puhtain ilma ja luonto.

   Toki moni kaupunkilainen pärjää hyvin kun käy lähikaupassa, josta se ruoka tulee ja kaupungin ilma ei vielä Suomessa ole niin saastunut kuin monissa muissa maissa.

   Miksi ilma on puhdasta? Ilman maanviljelijöitä, jotka parantavat omalla toimillaan meidän kaupunkilaisten käyttämää ilmaa, ei täällä voisi elää. Ilman hiilinieluja ei kaupungit voi hyvin. Metsät ovat tärkeitä, vaikka isot metsäalueet on tuhottu, kun niiden tilalle on rakennettu kaupunkeja.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Vakavasti ottaen ilmakehä pallomme ympärillä on vain muutaman kilometrin mittainen, sen jälkeen alkaa avaruus, jossa ei ole ilmaa. Joku tutkija sanoi, että ilmakerros maapallon päällä on yhtä ohut, kuin jos jalkapallon päälle venyttäisi ilmapallon.

  On suoranainen ihme miten tämänkaltainen elämämme on edes mahdollista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Juuri näin, kiitos Ismo. Joka päivä voimme kiittää Jumalaa maapallon ilmakehästä. Ekosysteemin on Jumala hienosti tehnyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   ”Joka päivä voimme kiittää Jumalaa maapallon ilmakehästä. Ekosysteemin on Jumala hienosti tehnyt.” Jumala itse määräsi meidät toki viljelemään mutta myös varjelemaan luomakuntaansa. Ismolle ja Juhalle riittänee pelkkä kulutus. On siinä lapsille ja lapsenlapsille selittämistä. Tai siis itse asiassa olette tainneet tehdä ihan sen parhaan ekoteon,ettekä ole lisääntyneet ollenkaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Seija, hyvä kommentti. Kiitos. Nämä Jumalan ensimmäiset käskyt meille ihmisille pitäisi olla tärkeitä. On sääli, jos väistämme ne. Perisynti, jonka ihminen sai, vaikuttaa koko elämämme ajan.

   Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Ja Jumala siunasi heidät, ja Jumala sanoi heille: ”Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet”. (1. Moos. 1:27‭-‬28 FB38)

   Ja Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin viljelemään ja varjelemaan sitä. Ja Herra Jumala käski ihmistä sanoen: ”Syö vapaasti kaikista muista paratiisin puista, mutta hyvän- ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona sinä siitä syöt, pitää sinun kuolemalla kuoleman”. (1. Moos. 2:15‭-‬17 FB38)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Niin? Puhut perisynnistä ja synnistä ikäänkuin olisit jotenkin ulkopuolinen.

   Leikit ’raamattu-uskollista’, mutta et usko ilmeisestikään Johanneksen ilmestyskirjan ennustuksiin ’ilmasto-ähkystä’, koska ne eivät sovi omiin pieniin puoluepoliittisiin näpertelyihisi. Voi voi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Seija, olet tietämätön. Jos olisit lukenut blogin ja kommentit tarkemmin, niin tietäisit paremmin. Kiitos kommentista.

   Olen käsitellyt syntiä ja Jumalan tahdon mukaista elämää monissa blogeissani ja tässä on vain maininta. Syntiinlaankeemuksen jälkeen jokainen ihminen on synnin saastuttama aina syntymästään alkaen. Ihminen on tottelematon Jumalalle ja kunnioitus puuttuu. Pyhästä kasteesta alkaa uusi elämä. Kysymys on, haluammeko kulkea ikivanhaa tietä Taivaaseen?

   Ilmastomuutoksesta. Tosiasia on, että ilmasto on muuttunut ja muuttuu jatkossakin. Tosin sitä emme aina huomaa omilla aistellamme esim. kun grillasin ateriaa eilen mökillä. Loma on lomaa, vaikka ilmat eivät aina osu kohdalleen. Huom. koirani sai myös possun sisäfilettä ei nyhtökauraa.

   Viimeinen median lisäys ilmastoähkyyn tuli puskista Rinteen hallitukselle. Videoiden ja musiikin kuuntelu netin kautta kuormittaa luontoa. Luulisi tälle hallitukselle olevan helppo määrätä datan siirtoon perustuvan haitta-veron, mutta . . .

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Yle 3.7 ”Ilmaston lämpenemisen yllättävä sivutuote – Grönlannista voi tulla hiekkamarkkinoiden kuningas.”

  Vaikuttaa siltä, että yleltä alkavat uutiset loppua, joten siirrytään samaan sarjaan kuin kommunismin toteutuminen entisessä Neuvostoliitossa. Alkaako Saharasta mahdollisesti loppua hiekka? Tosin en ole aiheeseen syvällisesti perehtynyt.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kiitos kommentista, Kosti. Nuo uutiset ovat joskus tarkoitushakuisia. Tuon hiekkajutun tarkoitusta en tiedä, kun en ole uutista lukenut.

   Nasan juttuja välillä seuraan. Mitä ihmeellisin juttu, sitä helpompi on heidän rahaa kerätä. Heillä on ainainen rahapula. Uutiset Marsista ja sen ilmastosta ovat mielenkiintoisia.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Kosti

   Hiekkaa syntyy jonisaation vaikutuksesta. Kun ilma lämpenee riittävästi, niin jopa vesi alkaa jonisoitua. Tämä on todellisuutta maapallomme lämpimimmissä maissa. Esim. kun ilman lämpötila nousee 26 asteesta 30 asteeseen niin jonisaatio tulee kaksinkertaiseksi. Tämä ilmiö puolestaan merkitsee sitä että nopeammin jonisaation kiertoon reagoivat muuttuvat nopeammin. Esim Afrikan kuumimmissa osissa luontoon jätetty esine esim metalli osallistuu tähän jonisaatioon ja häviää jonisaation takia suhteellisen nopeasti.

   Sen sijaan hitaan jonisaatiokierron ainekset pysyvät pidempään. Pii on yksi näistä aineista joiden reagointiaika on pidempi. Tästä seuraa että kuumassa ilmanalassa piin erilaiset yhdistelmät tulevat eniten näkyviin. Kuumassa ilmanalassa siis kivi ja hiekka valtaavat alaa, jos suojaava kasvusto ei estä auringon säteiden kohdistumista maahan. Afrikassa asuneena tämä ilmiö on henkilökohtaisestikin erittäin läheltä koskettava, koska Sahara leviää etelään päin järkyttävän voimakkaasti.

   Missä päin maailmaa syntyy kylmempiä tai lämpimämpiä alueita johtoo muutamasta muustakin suuresta tekijästä. Yksi näistä on maapallon akselin asennon muutos aurinkoon nähden. Toinen on, että hyvin pitkien aikavälien kuluessa maapallon kiertorata auringon ympäri vaihtelee hyvin pitkuliaisen soikean ja lähes ympyrämäisen välillä. Kolmas on se että eri aikakausien aikana maapallon etäisyys auringosta ei ole vakio vaan vaihtelee sekin. Tämäkin vaikuttaa ilmakehän lämpöön.

   Näistä vaihteluista seuraa mm sellaisia ilmiöitä kuin mannerjäätiköiden synty jollekin alueelle (esim jääkausi) tai niiden sulaminen jossakin päin maailmaa jne.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Kiitos Matias omakohtaisesta asiaa valaisevasta kommentista.

   Ihmisen vaikutusta ilmastoon ei voitane tietenkään kiistää teollistumisen seurauksena. Toki muitakin syitä on. Toteat noista muuttuvista tekijöistä muun muassa maapallon akselin muutoksen. Japanissa tapahtuneen tsunamin johdosta maapallon akseli muuttui aurinkoon nähden. En tosin tiedä paljonko sillä on merkitystä suuressa mittakaavassa.

   Mikäli siirrytään 1000 vuotta taaksepäin, niin 1080-1180 Ranskassa, Saksassa ja Britanniassa talvet olivat erityisen leutoja. 1200-luvulla ilmasto muuttui kosteammaksi ja 1315 Euroopaan tuli nälänhätä. Talvi 1315-1316 oli Euroopassa niin kylmä, että itämeri jäätyi. Jäätyyhän se tosin nykyäänkin ainakin osittain. Onko nuo aikamäärät tarkkoja, sitä en tiedä. Kuitenkin nuo kaikki, mitä mainitset muuttuviksi tekijöiksi aiheutti loogisesti ajateltuna 1100-1300 -luvun muutokset. ”Apostolin kyyti” taisi olla tuolloin yleinen liikuntamuoto. Siksi suhtaudun varauksella siihen, että kaikki maapallolla johtuisi nykyisin ihmisen toiminnasta, kuten mediat antavat ymmärtää lähes joka päivä, viimeisimpänä Juhan esiintuoma ”videoiden katselu älylaitteilla.” Kun kehitys on mennyt tähän suuntaan, miten tuo lienee pysäytettävissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Matias ja Kosti kiitos hyvistä kommenteista. Saa nähdä miten Rinteen hallitus selviää Suomen ja EU-asioiden hoidosta. Minulla ei ole tähän hallitukseen paljoa luottamusta.

   Ilmasto muuttuu koko ajan ja luotan Jumalaan ja lopun aikojen merkkeihin. Jeesus tulee, oletko valmis.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Miten ilmastoa suojeltaisiin kaikkein tehokkaimmin?

  Tämä taitaa olla liian iso kysymys lyhyesti vastata. Yhteinen ongelma koko maailmassa. Ainakin kaikista saastuttavimmat tehtaat ja muut laitokset pitäisi sulkea tai korvata uusilla puhtaimilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos kaikille kommentoijille. Mielestäni K24n piirissä olevilla ei ole liian suuri ilmastoähky. On hyvä pitää kaikki asiat oikeissa suhteissa. Tärkeät asiat ja vähemmän tärkeät.

  Usko Herraan Jeesukseen Kristukseen, niin pelastut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit