Ilman ruokaa ei ole kirkkoa

Open Doors välittää Pohjois-Korean kristityille ruoka-, lääke- ja vaateapua. Tämä tapahtuu sekä maanalaisen verkoston että pohjoiskorealaisista pakolaisista huolehtivien salaisten turvakotien kautta. Tuki on Pohjois-Korean kirkolle elintärkeää. Kuten veli Simon, Open Doorsin Pohjois-Korean työn koordinaattori sanoo: "Ellei ole ruokaa, ei ole myöskään kirkkoa.” Kysyimme Kim Sang-Hwalta, uskovalta pohjoiskorealaiselta pakolaiselta, miltä tuntuu nähdä nälkää.

Mietittyään vain pari sekuntia Kim vastasi: "Kuvittele herääväsi aamulla kello 4.30 ja meneväsi pienelle, laittomasti omistamallesi viljelyspalstalle. Jos olet mies, joudut ensin hakemaan joelta vettä perheellesi. Perheen täytyy myös koota puita metsästä. Kello 7.30 on aamiaiseksi ehkä maissikeittoa. Sen jälkeen menet töihin valtion firmaan tai maatilalle. Lounas syödään kello 12 ja 13 välillä: jälleen maissia ja ehkä jopa maissiriisiä. Oikeaa riisiä ei Pohjois-Koreassa yleensä saa. Joskus ruokaa ei ole ollenkaan  ja ihmisillä on nälkä. Jos et ole syönyt muutamaan päivään, et pysty nukkumaan. Et voi ajatella muuta kuin ruokaa."

Myös Open Doorsin paikalliset lähteet antavat tilanteesta kolkon kuvan. He kertovat, että talvella ei ole mitään syötävää, kun maa on jäässä. Lisäksi kansalaisten täytyy maksaa ylimääräisiä veroja mm. rakentamisen, armeijan ja ruokavarojen keräämisen tukemiseksi. Pohjois-Korean hallitus ei kuitenkaan säännöstele ruokaa tarvittavalla tavalla, vaan suurin osa ihmisistä kärsii aliravitsemuksesta. Heillä ei myöskään ole polttopuita asuntojensa lämmittämiseen.

"Kärsimme myös korruptiosta, loputtomasta ryöstelystä ja sosiaalisesta epävakaudesta", muuan paikallinen kertoo. Tilannetta vaikeuttavat hirmumyrsky Muifan jälkeen leviävät taudit, kuten kolera, punatauti ja ihosairaudet. Erityisesti kolera leviää nopeasti huonon hygienian ja saastuneen veden vuoksi. Sadat ihmiset kärsivät ripulista, joka on kohtalokas erityisesti lapsille ja vanhuksille. Sairauksiiin ja nälkään kuolevien määrä kasvaa joka päivä.

"Kiitos teille rakkaudestanne"

Open Doorsin avun ansiosta Pohjois-Korean kristityt ymmärtävät, etteivät ole yksin hengellisessä taistelussaan. "Se, että pystytte tukemaan meitä, on todiste Jumalan olemassaolosta. Tiedämme, ettei Hän ole unohtanut meitä." Muuan kristitty kertoo, että kevät on erityisen vaikeaa aikaa, koska talven ruokavarat on käytetty eikä uutta satoa ole vielä saatu. Open Doors ajoittaakin valtaosan tuestaan talveen ja varhaiskevääseen. "Johtajamme pitävät aina mielessään teidän rakkautenne ja huolenpitonne, kun toimitatte meille ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita. Teemme parhaamme jakaaksemme ne maanalaisen seurakunnan kristityille turvallisesti ja oikeaan aikaan. Haluan kiittää Open Doorsia ja kaikkia tukijoitanne ympäri maailman."

Pohjois-Korean kristityt kertovat myös rukoilevansa tukijoidensa puolesta. "Rukoilen Taivaallista Isäämme, että hän siunaisi ylitsevuotavalla armollaan kaikkia teitä tukijoita, jotka olette yhtä Kristuksessa.”

Yksi maanalaisen seurakunnan johtajista selitti "pyhän riisin" tai "rakkausriisin" periaatetta, jota Korean kirkko oli pitkään harjoittanut. Se tarkoittaa, että kristityt naiset olivat panneet joka viikko syrjään hiukan riisiä ja tuoneet sen kerran viikossa kirkkoon jaettavaksi köyhille. Vanha perinne oli kauan ollut unohduksissa.Se elvytettiin uudelleen 1990-luvun suuren nälänhädän aikana, Jumalan muistutettua asiasta. Nyt ruoka-apu rakentaa luottamusta köyhien keskuudessa ja avaa tietä evankeliumille.

Open Doorsin työntekijä kertoo esimerkin Kiinassa tapaamastaan "Veli Y:stä".Työntekijä sai antaa hänelle Raamatun ja muuta hengellistä luettavaa sisältävän audiolaitteen. Näin veli Y oppi ymmärtämään evankeliumin, jonka oli kuullut jo isältään. Hänestä tuli kristitty, ja hän sai tietää myös vaimonsa olevan salaa uskova. Nyt veli Y huolehtii 15 hengen verkostosta. Hän on myös jakanut niin paljon ruoka-avustuksia köyhille, että on joutunut viranomaisten kuulusteluun. Open Doorsin työntekijä tukee Veli Y:tä edelleen.

"Ette tiedä, millaista on nähdä nälkää"

Koska Pohjois-Korean tilanne on niin synkkä, Open Doors auttaa yli 60.000 kristittyä jakamalla heille ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä. Kristityt kokevat tämän avun elintärkeänä. "On mahdotonta kuvitella autoa ilman moottoria. Samoin mekään emme voi kuvitella selviytyvämme ilman teidän huolenpitoanne, ohjaustanne, tukeanne ja rakkauttanne. Niiden avulla menemme läpi mistä tahansa olosuhteista, aivan niin kuin kevät murtautuu esiin kylmän talven jälkeen."

Vähän aikaa sitten Open Doorsin taloustilanne pakotti tekemään vaikeita päätöksiä Pohjois-Korean budjetin käytöstä. Ehdotimme sikäläisille kirkon johtajille, että vähentäisimme hiukan ruokaan käytettäviä varoja. Heidän vastausviestinsä oli dramaattinen: "....Lopettakaa mikä tahansa muu toiminta, mutta olkaa ystävällisiä älkääkä pienentäkö lähettämänne ruuan määrää. Ette tiedä, millaista on nähdä nälkää."

Tämän viestin jälkeen erotimme enemmän rahaa ruokaan. Pohjimmiltaan kirkon johtajien viesti oli, että ilman ruokaa ja muuta akuuttia apua Pohjois-Korean kirkko ei voi toimia. Silloin kristillisten kirjojen jakamisesta ja kristinuskon opettamisesta radion kautta ei ole hyötyä.

Ruoka-avun turvin kirkko menestyy jopa äärimmäisen vihamielisissä ja vaarallisissa olosuhteissa. Kristityt tuntevat, että heistä huolehditaan. Ruoka antaa fyysistä voimaa ja mahdollistaa selkeän ajattelun. Kristityt saavat mahdollisuuden palvella muita ja levittää evankeliumia. Ruualla on todella merkitystä.

Lähde: opendoors.fi

Tutustu lisää Pohjois-Korean tilanteeseen.

 

Kirjoittaja

Open Doors

Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa