Ihmiskunnalle tulvii ongelmia – miksi Kaikkivaltias ei puutu?

Pakolaistulva on jälleen tuonut esiin sen, kuinka ihmisen omat toimet tuovat kurjuutta tähän maailmaan. Maailmaan, jolla on valtavasti kapasiteettia tehdä elämä ihmisarvoiseksi jokaiselle lajimme edustajalle.

 

Moni näkee tilanteessa varsin perustellun ristiriidan: Jos kerran Jumalalla on kaikki valta ja voima, miksei Hän puutu isolla kädellään edes meidän ongelmakenttämme pahimpiin mätäpaiseisiin? Kun kerran on Raamatun mukaan Rakkaus?(1.Joh4:8)

 

Pahuudensallinnan ongelmaa on pohdittu jo kauan, kolmisen sataa vuotta sitten keksittiin hieno nimikin: teodikean ongelma. Ratkaisuja vain on kovin vähän. ”Tutkimattomat ovat Herran tiet” ei välttämättä pure kaikkiin, monien usko jopa Jumalan olemassaoloon on kärsinyt pahasti ihmisten kärsimysten myötä.

 

Mutta onko Raamatussa sittenkin selitys teodikean ongelmaan? Sen sietää olla hyvä, Luojalla täytyy olla todella perustellut syyt nykyisen menon sallintaan.

 

Raamatun mukaan kaikki alkoi Eedenin puutarhasta. Kun Jehova Jumala loi ihmisperheen kaksi ensimmäistä jäsentä, orastavan onnen pani merkille eräs siihen asti uskollinen henkipersoona. Hän oivalsi itsekkään hetkensä tulleen, tekeytyi puhuvaksi käärmeeksi ja aloitti uransa ”valheen isänä”. Saatana ei tietenkään kiistänyt Luojansa kaikkivaltiutta – sehän olisi ollut hyvin tyhmää ja lyhytnäköistä – vaan muotoili kapinahaasteensa ovelammin: ”Ei ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan.” (1.Mo3:4)

 

Kaikkivaltiaan suvereenius ja Hänen hallitsemistapansa oli asetettu kyseenalaiseksi. Itse asiassa oli kyse panettelusta: Jumala valehtelee ja pidättää alamaisiltaan jotain hyvää, siis kelvoton hallitsija! Kaikkivaltias olisi voinut käyttää kaikkivaltiuttaan välittömästi tuhoamalla kapinan alkuunsa, jolloin maapallosta-paratiisi-projekti olisi jäänyt piirustuslaudalle. Mutta mitä johtopäätöksiä miljoonat enkelit taivaassa olisivatkaan tehneet ihmiskunnan väkivaltaisesta äkkilopusta? Eikö Luoja osannutkaan luoda ihmistä, ”omaa kuvaansa”?

 

Ajattelehan tilannetta, jossa ilkeä naapuri syyttää kunnollista perheenisää julkisesti siitä, että tämä kohtelee törkeästi lapsiaan. Kannattaako syytetyn hermostua syytöksistä? Millainen signaali olisi väkivallan käyttö tällaisessa haastavassa tilanteessa: Hampaita kenties menetetään, mutta syytös pysyy ja jaksaa entistäkin paremmin.

 

Kaikkivaltias laati Eedenissä täydellisen ratkaisun syntyneeseen kiistakysymykseen. Voima, nopeus ja monet muut suureet voidaan mitata nopeasti, mutta Jumalan hallintaoikeuteen ja -tapaan kohdistunut haaste vaatii pitkän mittauksen. Pahuuden sallinnalle tarjoutui todella pätevät perusteet, ja Panettelija aloitti virkansa ”tämän maailman ruhtinaana”(Joh14:30) Ihmiskunta puolestaan aloitti vaarallisen taivalluksensa kapinalipun alla, eikä Luojallamme ole ollut syytä tähän kujanjuoksuun juurikaan puuttua.

 

Ihmishallinnon vuosituhansia kestäneistä yrityksistä on muodostunut ”korkeimman oikeuden ennakkotapaus”, josta ei voi valittaa. Miljardi nälkää näkevää ei voi olla väärässä: parempaa hallintoa tarvitaan. Jokainen kastittoman raiskaus Intiassa, jokainen naamarimies Ukrainassa, pyssymies USA:ssa tai pakolainen meren pohjassa on osoitus ihmishallinnon kyvyistä.

 

Jumalan Poika, Jeesus Kristus antoi sitten myös Eedenissä herätettyyn kiistakysymykseen täydellisen vastauksensa. Saatanahan antaa ymmärtää, ettei ihminen halua olla uskollinen Tekijänsä ohjeille. Jeesuksen Kristuksenkin polulle kasattiin monia kiviä, mutta nuhteettomuutensa säilyttäen Vapahtajamme tiensä kulki. Ja sen tien päätöksenä on lopulta Saatanan pään murskaaminen, kertoo Raamattu.(1.Mo3:15)

 

Pian Jumala lopettaa pahuuden sallintansa ja korjaa asiat. Teodikean ongelmakin poistuu, koska ”kukaan ei tee pahaa, ei tuota turmiota minun pyhällä vuorellani, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta niin kuin meri on vettä tulvillaan.”(Jes11:9)

 

Mitä sinä asiasta ajattelet? Uskotko sinä, että pahuudensallinnalle on hyvä syy?

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Jumala ei toimi meidän oikeustajun ja moraalin mukaan, koska Jumalalla on myös Tuomio valta. Jumalan Armo on ja Rakkaus on ilmoitettu tuomion ja kadotuksen alaiselle maailmalle ihmiselle Kristuksessa.
  On aivan sama mitä me ajattelemme Jumalan oikeudenmukaisuudesta. Monet sanovat, etteivät halua olla missään tekemisissä sellaisen Jumalan kanssa joka ei tee ja toimi kuten meidän oikeuskäsityksemme mukaista on.

  Eikö Jumala saa tehdä omallaan mitä tahtoo? Jos pelastaa kadotettuja ja eksyneitä ihmisiä, niin sekö ei meille sovi? Vai loukkaako meitä se, ettei meillä ole asiassa mitään valtaa?

  Jos Jumala antaisi meidän päättää kenet pelastaa, niin menisi varmasti hienosti tämä homma. Liika rationaalisuus johtaa varmasti harhaan ja se juuri on saatanan tarkoitus.

  Meistä ei kukaan ole itse valinnut syntyä tänne Tellukselle ja Adam ja Eevakin tehtiin Jumalan omasta päätöksestä.

  Jumala kielsi ihmistä ja sanoi että lain rikkominen johtaa kuolemaan, joka tarkoittaa eroa Jumalasta, joten ihminen karkoitettiin paratiisista ja maa kirottiin Jumalan toimesta, koska paratiisissa ei voi olla syntiä. Synti ja kuolema tuli ihmisen osaksi ja Jumala lupasi lähettää pelastuksen maailmaan, ihmisen siemenen kautta.
  Kun aika tuli täyteen, niin syntyi Vapahtaja, jonka kautta ihminen saa uskon ja pelastuksen lahjaksi, joka on sielujen pelastus ja iankaikkinen elämä.
  Nyt meidän ei tarvitse enää epäillä Luojan Sanaa, kun saatana meitä kiusaa, vaan voimme taistella ja käydä lujana uskon kautta kohti pelastusta, joka edessämme kirkastuu päivä päivältä.

  • Hyvin todettu Ismo: ”Jumala ei toimi meidän oikeustajun ja moraalin mukaan.”

   Jos toimisi, kenenkähän pillin mukaan Hän kulkisi. Meillä ihmisillä kun on niin monelaisia käsityksiä oikeasta ja väärästä tässä Saatanan hallitsemassa maailmassa.

   Mutta niinhän se alussa luvattiinkin: ”Niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan.”

 2. Kaija Mäkelä

  Kiitos linkistä, jota kautta sain pikakatselmuksen asioista. Aihelistoilta ja laajasta opetuksesta en ainakaan nyt löytänyt opetusta Pyhästä Hengestä, Jeesuksen lupaamasta Pyhän Hengen kasteesta uskoville, Hengen jakamista armolahjoista ym. Olen ihmeellisellä johdatuksella saanut kokea näitä asioita ja uskon, että Jeesus edelleen kastaa Pyhällä Hengellä ja Henki jakaa armolahjoja anoville.

  Paavali kirjoittaa useammassa Raamatun kohdassa seuraavan asian ja ilmoittaa sen selkeimmin tässä: ”Jumalan valtakunta ei ole sanoissa, vaan voimassa.” (1 Kor. 4:20). Minulle tärkeä löytö on Raamatusta, että Henki tekee eläväksi, mutta kirjain kuolettaa.

 3. Koska sekä Kaija että Seppo haluavat tietää, miksi uskon, että Saatanasta tuli Saatana(=vastustaja) Eedenissä, niin haluan asian perustella. Ja teensen ihan mielelläni.

  Raamattu kertoo Saatanasta, että ennen kapinointiaan hän oli varsin uljas yksilö taivaassa: ”Kerubiksi minä sinut tein, sädehtiväksi vartijaenkeliksi, sinä olit pyhällä vuorella, käyskentelit välkehtivien kivien keskellä. Moitteen sijaa ei sinussa ollut siitä päivästä, jona sinut loin, siihen päivään, jolloin lankesit pahaan.”(Hes28:14,15)

  Samassa asiayhteydessä vihjataan myös tuohon pahaan: ”Olit Eedenissä, Jumalan puutarhassa”. Tuossa paikassa ei kovin montaa persoonaa ollut, joten…

  Jeesus Kristus antoi myös vihjeen Saatanan uran alusta: ”Saatana on ollut murhaaja alusta asti.”(Joh8:44) Miloin oli siis alku?

  Taivaassa ei liene koskaan murhattu ketään, ei edes huimimpien raamatuntulkintojen mukaan. On todellakin mahdotonta löytää veritekoja ennen maapallolle asetettua ensimmäistä ihmisparia. Saatana aloitti veritekojen historian surmaamalla(=houkuttelemalla kuolemaan) Aadamin ja Eevan, jotka kuolivat ”sinä päivänä”, alle tuhannen vuoden ikäisenä. Hengellinen menehtyminen oli sitten ennen auringon laskua, kuten Raamattu osoittaa.

  Mielestäni on erityisesti tämän kiistakysymyksen kannalta tärkeä oivaltaa, että Jumalaa vastaan suunnattu kapina alkoi täällä maan päällä. Samassa paikassa kävi Lunastajamme asettamassa syntivelkamme saldon tasapainoon ja maan päällä kiistakysymys pian saa myös lopullisen ratkaisunsa.

 4. Kaija esitti minulle henkilökohtaisen kysymyksen: ”Omaasi, ja ihmiskunnan hyvinvointia ajatellen, missä ajassa sinä, Rauli, eläisit mieluummin kuin tässä ajassa?”

  Tämän kysymyksen taustana on ”Jehovan todistajien väite siitä että mennään jatkuvasti huonompaan suuntaan, mikä Kaijan mielestä on ”sekä kestämätön, että osoittaa lyhytnäköisyyttä.”

  On aivan totta, että ihmiskunta on saavuttanut sellaisia myönteisiä askeleita, joista menneet sukupolvet eivät voineet nähdä edes unta. Mutta kyllä kiistakysymyksen ratkaisun hetki häämöttää jo aivan lähitulevaisuudessa. Ongelmiemme lähettämät signaalit ovat selkeät, tämä maailmanmeno ei pitkään tällaisena voi jatkua. Muutama pointti asiantilan tueksi, yltiöoptimistit lopettakoon lukemisen tähän.

  1) Olemme ensimmäinen maapallolla elävä sukupolvi, joka toimeen tarttuessaan voi tuhota kaiken elämän planeetalta. Laskelmien mukaan moneenkin kertaan.

  2) Olemme ensimmäinen ihmisjoukko, joka tuhlaa enemmän kuin tienaa maapallon luonnonvaroja.

  3) Olemme saaneet absoluuttisesti mitaten nälkää ja sotaa aikaan enemmän kuin koskaan ennen ihmiskunnan historiassa.

  4) Olemme luoneet talousjärjestelmän, joka vaatii kasvua kasvun päälle. Eihän se voi aina noin jatkua.

  5) Olemme saaneet eliölajien häviämisen ennätysvauhtiin, monet mittarit punaisella ekologisissa systeemeissämme.

  Minusta tässä on konkurssikypsän ihmishallinnon tuntomerkkejä riittävästi. Toki aina voi vedota ihmisen kykyyn selviytyä kiperistä paikoista, muttei tämä nyt Kaija sinustakaan voi hyvältä näyttää?

  Ja sitten vastukseni: Elän ihan mielelläni ja täysillä kaikkein mieluiten juuri tätä aikaa. Voin olla seuraamassa suuren kiistakysymyksen finaalivaihetta. Kenties näen sen hetken, jolloin ”paljastuu maa ja kaikki, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan.”(2.Piet3:10)

  P.S. En ole ensimmäinen, joka näkee ihmiskunnan ongelmien kokonaiskuvan. Esitin tuolla aiemmassa plogissani kysymyksen ”Eikös tämä elämä ole ihan kiva lahja, uskoopa sen jatkoaikaan tai sitten ei?”

  Eräs vastaaja, kutsutaan häntä nyt vaikka Kaijaksi, loihe lausumaan: ”Ihan kiva kyllä. 🙂 Etenkin kehittyneissä maissa. Muualla se voi olla sitten jotain ihan muuta.”

  Aika hyvin ymmärretty.

  • Lainaan tähän vähän laajemmin toista Pietarin kirjettä. ’Suuren kiistakysymyksen finaalivaihe’ on jokseenkin mieto kuvaus maailmankaikkeuden lopusta: ”Herran päivä tulee kuin varas. Sinä päivänä taivaat katoavat jylisten, taivaankappaleet palavat ja hajoavat. Silloin paljastuu maa ja kaikki, mitä ihminen on maan päällä saanut aikaan. Koska tämä kaikki näin hajoaa, millaisia onkaan pyhässä elämässä ja hurskaissa teoissa oltava niiden, jotka odottavat Jumalan päivää ja jouduttavat sen tuloa — tuon päivän, joka saa taivaat liekehtien hajoamaan ja taivaankappaleet sulamaan kuumuudesta. Mutta meillä on hänen lupauksensa, ja siihen luottaen me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee.” Jostakin äärettömästi suuremmasta tarinasta on kysymys kuin ihmiskunnan moraalisesta kompastelusta.

  • Voi olla, että käyttämäni ilmaus ”kiistakysymyksen finaali” vaikuttaa miedolta. Mutta olen sitä mieltä, että sinun käyttämäsi ”maailmankaikkeuden loppu” on vastaavasti numeroa liian iso.

   Pietarin kirjeen jae 7 kun ilmaisee, minkä lopusta tuossa kaikessa voimakkaassa kuvauksessa on kyse: ”Saman sanan varassa ovat nykyiset taivaat ja nykyinen maa tulen tuhoa odottamassa. Niitä säilytetään sitä päivää varten, jona tuomio tulee ja jumalattomat tuhotaan.”

   Ja tässä on nyt sitten se kaikkien aikojen vallankumous maan päällä.

  • ”Sinä päivänä taivaat katoavat jylisten, taivaankappaleet palavat ja hajoavat.” Ei tämä ihan tavanomaiselta ilotulitukselta vaikuta, ei kai ydinsotakaan hajottaisi muuta kuin tämän oman taivaankappaleemme pintakerroksen.

  • Raamattu käyttää joskus ilotulitusmaista kuvausta jysäyttävistä tapahtumista.

   Pietarinkirjeen ohella esimerkiksi Apotolien teoissa kerrotaan seuraavaa: ”Tämä on sitä, mikä profeetta Joelin suulla on ilmoitettu…Aurinko pimenee, kuu värjäytyy vereen”

   Mikään ei osoita, että ensimmäisenä helluntaina noin kävi.kirjaimellisessa merkityksessä. Ei liene siis niin, että kiistakysymyksenkään ratkeamisessa kirjaimelliset taivaankappaleet muuttaisivat kulkuaan.

  • Pietari ymmärsi helluntain ennakoivan pian koittavaa Herran päivää. Se ei tosin niin pian tullutkaan. Hän ei siis pitänyt auringon ja kuun pimenemistä – kuunpimennys on verenkarvainen – juuri sen hetken kuvana, jota helluntaina elettiin.

  • >>Mutta kyllä kiistakysymyksen ratkaisun hetki häämöttää jo aivan lähitulevaisuudessa.

   Toki. Kuten kohta 2000 vuotta, ja Jehovan todistajilla aivan erityisesti yli sata vuotta.

   >>3) Olemme saaneet absoluuttisesti mitaten nälkää ja sotaa aikaan enemmän kuin koskaan ennen ihmiskunnan historiassa.

   Ei kannata uskoa kaikkea mitä väitetään. Nälänhätää on vähemmän kuin aikaisemmin, ja vähenee entisestään. Lapsikuolleisuus on yksi hyvä yleisen hyvinvoinnin mittari, ja me olemme saaneet senkin todella hyvälle tolalle aikaisempaan verrattuna.

   YK: Nälkäisiä on sata miljoonaa vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1410836961848

   Maailmansodatkaan eivät ole ainutlaatuisia, mitä uhrimääriin tulee. Kymmeniä miljoonia ihmisiä on kuollut kaukana historiassakin sodituissa sodissa.

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_and_anthropogenic_disasters_by_death_toll

   Lisäksi väitteesi siitä että olemme saaneet sotaa aikaan enemmän kuin koskaan, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Päinvastoin:

   Elämme maailmanhistorian rauhallisinta ja väkivallattominta aikaa: http://yle.fi/uutiset/elamme_maailmanhistorian_rauhallisinta_ja_vakivallattominta_aikaa/5441316

   Ihmiskunta tulee kokemaan tulevaisuudessa monia haasteita, ja ihmisten lukumäärä tulee seuraamaan teknologisen kehityksen ja resurssien välistä, lahjomatonta, suhdetta. Olemme kokeneet historiassamme monen monta ihmisten lukumäärän dramaattista laskua, josta on aina seurannut kasvua. Se loppuu toki viimeistään kun Aurinko sanoo sopimuksensa irti, mutta ennen sitä kaikki on mahdollista, eikä Raamattu ole vielä koskaan osoittanut olevansa luotettava väitteessään siitä että loppu on lähellä. Ei ole ollut vielä koskaan.

 5. Mihinkään persoonallisen ’saatanaan’ pahan voimia ei tarvitse kytkeä. Kehotan Sinua Raulikin tutustumaan esseeseeni Saatanan synnystä, joka on tässä alunperin Skepsis-palstalle annettuna:

  http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/59639?Page=1

  tuo Genesiksen käärme ei muuten ollut kavalin van valistunein kedon eläimistä, eli käärmeen lukuarvo 358 ei sattumalta ole sama kuin Messiaan arvo 358. Mooseksen prossikäärme eli Venus-tähden symboli oli sekin Parantaja. Antiikissa kuparia käyetettiinkin parantamiseen. Venus oli omistettu kuparille ja heprean kuparia tarkoitava sana ja Venuksen nimi ovat samaa juurta noga. Jeesus sanookin itseään Ilmestyskirjan lopussa Venus-tähdeksi. Antiikissa yksi Venus tähden epiteettii oli Käärme, siksi Jeesuskin käske opetuslapsiaan olemaan viisaat kuin käärmeet.
  Yllä oleva tekjsti on osa tätä Blogimetsän keskustelua,joka sivuaa läheltä yo aihetta:
  https://blogimetsa.fi/item/1237-pimeae-energia-ja-pimeae-aine-saatanan-ominaisuuksiako

  • Kiitos lukuvinkistä, Seppo.

   UM-käännös kertoo käärmeen ”osoittautuneen varovaisimmaksi kaikista kedon villieläimistä”, kuten syntiinlankeemuskertomuksen alussa todetaan.(1.Mo3:1)

   Raamattu taitaa kuitenkin kytkeä pahuuden alun henkipersoonaan nimeltä Saatana? Eikös se sinunkin mielestäsi näin mene?

   Ja siitähän se kiistakysymyskin sitten sai alkunsa.

  • Rauli, käärmeeseen Genesiksessä liittyvä luonnehdinta on sanassa aruum, joka ei merkitse varovaisin eikä kavalin vaan ’valistunein’ . Sana juurena onkin valoihin viittaava sana Yr. (kaupunki eli ’valot’)

   Käsite ’henkipersoona’ on jehovantodistajien ikiomaa terminologiaa, sellaista sanaa ei Raamatusta löydy. Enmne edelleenkään tiedä,mitä Vt:n ’enkelit’ eli melekit ovat oikeasti analunperin olleet, planeettoja, tähtiä, alieneita vai mitä. Arkienkelit ainakin viittavat antiinkin astronomiaan edustaen planeettoja. (Gabriel Mars jne)
   Niiden aineettomuudesta tai ainellisuudesta ei ole mainitaan, jotkut nephilimit näytävät kuitenkiin kyenneen sukuyhdyntään ihmisten kanssa.
   Joku enkeli tuli sitten Korkeimman vastustajaksi, kun oli ylpistynyt ja vasta näin ja samalla tuli Pahuus maailmaan. Nyt looginen kysymys kuitenkin kuluu, mistä saattana saattoi sen ymlepyden itsensä saada, kun tä’ydellisessä maailmasa ei sityä ollut vielä olemassa? Eli miten voi kompastua kiven joka tulee olemasaooon vasta kun siihen kompastuu?

   Aurinkosymbolliikassa Korkein oli Aurinko ja sen ’vastustaja’ Seth/Sathan oli Sat ur nus,1000-vuodeksi ´sitominen´ Ut:ssa viittaa siihen astronomiseen tapahtumaan, että Saturnus viettää aina about 1000 vuotta muuhun planeettaperheeseen ´sidottuna´ mutta joutuu sitten välillä Auringon taakse eli muuttuu näkymättömäksi ´vastapuolelle asetetuksi´ (set-perusmerkitys) ´pimeäksi planeetaksi,kunnes taas palaa
   1000 vuodeksi planeettaperheen pariin.
   Näin ei olekaan ihme,että mm. Saturnuksen halkaisijan pituus ilmenee piilotekstisessä Seth-kontekstissa.

  • ”Käsite ‘henkipersoona’ on jehovantodistajien ikiomaa terminologiaa, sellaista sanaa ei Raamatusta löydy.”

   Näin on. Mutta eikös ole ihan hyvä ja selittävä ilmaisu? Näetkö siinä jotakin pahaa?

  • Persoona tarkoittaa oikeastaan roolia joko näytelmässä tai yhteisössä. Alunperin se merkitsi antiikin näyttelijän naamiota. Kolminaisuusopin Jumalan persoonista voi ymmärtää tätä kautta. Hän toimii eri yhteyksissä Isänä, Poikana tai Henkenä. Persoona on siis eri asia kuin yksilö.

  • Oikeinkirjoitus sinä tosissasi esität, että sekoiluihin pitäisi tutustua? Ja taas numero magiaa.

  • Oliko Jeesus Ketomäki numeromaagikko? Eli ei kannata käyttää sanaa magia jos ei sen sisältöä ymmärrä.

  • Se ei ole välttämättä tosiasiaa selittävä vaan perin tulkinnallinen ilmaisu, joka saattaa olla myös väärä,

 6. Rauli.

  Tämän illan Inhimillinen tekijä käsitteli karttamista kahden entisen Jehovan todistajan toimesta sekä noin 60 hengen Jehovan todistajista eronneiden kokemusten pohjalta kirjan laatineen näkemyksistä kertomusten pohjalta.

  Eikö Jehovan todistajat karta eronneita, kuten eronneet siitä kertovat, vaan totuus on Jehovan todistajien tiedottajan väite, ettei karttamista ole?
  Onko karttaminen sinusta todellisuutta?
  Onko sinun sallittua puhua aiheesta?

  • Karttaminen on varmasti todellisuutta nykyisin, olihan se sitä jo Korinttin seurakunnassa: ”Nyt täsmennän vielä: jos jotakuta sanotaan veljeksi mutta hän on siveetön tai ahne, epäjumalanpalvelija, pilkkaaja, juomari tai riistäjä, älkää olko tekemisissä hänen kanssaan. Älkää edes aterioiko tällaisen kanssa.”(1.Ko5:11)

   Uutisotsiokoissa karttaminen on tällä hetkellä pop, mutta tämä keskustelu ei ole tuon aiheen käsittelyä varten. Kenties myöhemmin voidaan asia ottaa tarkempaan tarkasteluun.

  • ”Jos jotakuta sanotaan veljeksi mutta hän on siveetön tai ahne, epäjumalanpalvelija, pilkkaaja, juomari tai riistäjä, älkää olko tekemisissä hänen kanssaan.” Tällä ei voi perustella sitä, ettei opillisten poikkeamien vuoksi ole tekemisissä veljensä kanssa, joka ei ole lainkaan siveetön, ahne, epäjumalanpalvelija, pilkkaaja, juomari tai riistäjä.

  • Karttaminen syntisyystä on eri asia kuin henkilön eroaminen jostakin uskovien joukosta ja esim. joukon uskoon liittyvien oikeassa olemisen vaatimuksista. Jos karttamisen pelko pitää joukoissa mukana, niin lähtökohta on väärä. En jatka asiaa enempää tässä yhteydessä.

 7. Risto R. Vielä about 300 vuotta sitten jos erosit kirkosta sinut telotettiin.Onneksi Valistusajan ateistis-deistiset filosofit saivat tämän uskonnollisen järjettömyyden loppumaan.
  Tämä ei sitten tarkoita että hyväksyisin jehovantodistajien julman nykykäytännön.

 8. Monesti emme saa loogista vastausta kärsimyksille. Jumalan rajoittaa valtaansa tässä maailmassa ja samalla krististitty saa antaa elämänsä Jumalan käsiin ( Ps 91). Jumalan avun odottaja saa uuden voiman ( Js. 40:27-31).

  Suurin kärsimys ja viha on siinä jos vastustamme Jumalaa ja joudumme kadotukseen ja ikuiseen helvetin tuleen jossa mato ei kuole eikä tuli sammu

Rauli Toivonen
Rauli Toivonen
Olen Jehovan todistaja Pyhäjärveltä. Leipäni olen ansainnut perheelleni viimeiset 35 vuotta opettamalla kemiaa ja matematiikkaa paikallisessa lukiossa. Lokakuun alusta 2017 siirryin eläkkeelle ja opetan nyt kanssaihmisilleni vain Raamattua. Harrastan liikuntaa varsin tarmokkaasti: pallopelejä, kuntosalia ja lenkkejä kuuluu viikottaiseen ohjelmaani. Olen kolmen lapsen isä ja myös kolmen lapsen isoisä. Vaimon kanssa yhteistä taivalta on tänä vuonna 42 vuotta. Voit kirjoitella minulle myös meiliä osoitteseen raulitoivonen1@gmail.com