Ihmisarvo säilyy luovuttamattomana

Eri tiedotusvälineissä julkaistujen uutisten mukaan maamme poliittisten päättäjien mielipiteet ovat vahvasti jakaantuneet al-Holin leirillä olevien  suomalaisten naisten ja lasten auttamisesta kotimaahan. Keskeisiä esiin nostettuja näkökulmia ovat toisaalta kansalaistemme turvallisuus kotimaassa ja toisaalta lastenoikeudet ja yleiset ihmisoikeudet.

Usein on muistutettu, että leirillä olevat naiset ovat lähteneet Suomesta vapaaehtoisesti, mutta lapsilla ei samaa valinnan mahdollisuutta ole ollut. Samalla sivuutetaan seikka, että usein miten maamme ulkopuolella vaikeuksiin joutuneet suomalaiset ovat alun perin lähteneet maasta ihan vapaaehtoisesti.

Ensinnäkin tulee todeta, ettei kotimaisesta turvallisuudesta tule tinkiä ja että taloudellinen lisäpanostus turvallisuuteen on aina jostakin muusta pois. Samoin on muistettava, että demokratia itse on demokratian vihollinen, sillä demokratia lakkaa olemasta demokratia jos kansalaisten vapauksia rajoitetaan liiaksi.

Kolmantena asiana ja erityisesti näin joulun alla, on syytä muistaa protokristillinen totuus ihmisarvosta:

 • Ihmisarvoa ei voi ansaita
 • Ihmisarvoa ei voi tuhlata
 • Ihmisarvo kuuluu erityisesti niille, jotka sen  kaikkein vähiten itse ansaitsevat
 • Ihmisarvo ei tule muilta ihmisiltä 
 • Ihmisarvo tulee suoraan Jumalalta

Al-Holin leirillä olevat  suomalaiset ovat paitsi suomalaisia, ennen kaikkea ihmisiä. Olipa heitä koskeva poliittinen ratkaisu mikä tahansa, on heitä kohdeltava ihmisinä.

 1. Ensin oli perusteeton pelko, joka demonisoi sen kohteita. Nyt se on muuttunut niin, että se on perusteltu huoli, mutta suurenneltu kohtuuttomiin mittasuhteisiin. Löytyy tietoa myös siitä, että aina äiti ei ole korvaamaton.

  Mitä sinä tiedät näistä äideistä? Supon mukaan he ovat potentiaalisesti vaarallisia. Mielestäsi he eivät ole. Senkö mukaan pitäisi toimia? Kaikki tänne vaan? Mitäpä me Supolla teemme, kun meillä on Pentti.

  • Mistä tiedät, etttei Supo ole luokitellut itseäsi potentiaalisesti vaaralliseksi, Juhani Ketomäki?

  • Mitä tarkoittaa ’potentiaalisesti vaarallinen’? Se tarkoittaa, että mahdollisuus vaaraan on olemassa. Miten tuo mahdollinen vaarallisuus saadaan pienenemään? Miten vaaran mahdollisuus kasvaisi? Kun on kysymys ihmisistä, joita pidetään kenties vaarallisina, vastaus on mielestäni selvä: torjunta ja tyly kohtelu lisää katkeruutta ja vihaa, oikeudenmukainen ja hyväntahtoinen kohtelu hälventää sitä.

  • Oletetaan, että tuo pitää paikkaansa. Se olisi mielestäni pikemminkin syy luokitella sinut potentiaalisesti vaaralliseksi. Sinullahan olisi silloin hallussasi tietoja ja taitoja, joita voisi käyttää maamme etua vastaan. Valtiolliset poliisit tarkkailevat taatusti huolella agenttejaan.

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki
Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.