Ihmeen hieno Kouvola

Kirkkopäivät järjestetään kahden vuoden välein eri puolilla Suomea. Vuonna 2013 vastuussa oli Kuopion hiippakunta ja tapahtuma järjestettiin Kuopiossa. Mikkelin hiippakunnan alueella Kirkkopäivät järjestettiin viimeksi vuonna 1997 Lappeenrannassa. Nyt ensimmäistä kertaa tapahtuma saapuu Kouvolaan.

Kaikkea kivaa betonista

Elokuussa Helsingin Sanomat järjesti kyselyn, jossa etsittiin Suomen ruminta kirkkoa. Voiton vei Konalan kirkko, mutta kolmannelle sijalle kipusi Kouvolan Keskuskirkko. Ulkopaikkakuntalaiset helposti erehtyvätkin luulemaan 70-luvun arkkitehtuurin tuotosta varastoksi tai sisäpelihalliksi. Suosittelen kuitenkin vilkaisemaan toisenkin kerran, ja jos aikaa on, niin käy sisällä asti.

Jaakko ja Kaarina Laapotin suunnittelemassa kirkossa arkkitehdin kynänjäljen ja pelisilmän huomaa kaikkialta. Muodot ovat suorakulmaisia, ikkunat suuret ja antavat mahtavat näkymät puistoon, ja alttaritaulu yksi Suomen erikoisimmista. Mukavat penkit kuuluvat kirkkojen parhaimmistoon ja kehuttua akustiikkaa kannattaa tulla testaamaan Kirkkopäivien aikana järjestettävissä oopperaesityksissä.

Torilla tavataan

Arkkitehtuurinsa lisäksi Kouvola tunnetaan muutaman kuuluisan henkilön kotipaikkana. Täältä ovat kotoisin kotiseutuaan usein mainostavat Henkka Hyppönen ja Mika Saukkonen, jalkapalloilija Sami Hyypiä sekä kissa nimeltä Seppo. Näyttelijöistä koko Suomelle tuttuja ovat Satu Silvo ja Elina Knihtilä. Musiikkipuolelta Kymen kaihoisia säveliä voi tunnistaa Viikate-yhtyeen sävelistä ja onpahan täältä maailmalle ponnistanut myös Tuure Kilpeläinen.

Urheilupuolella Kouvolaa edustavat pesisseura KPL, jonka kotiottelu sattuukin sopivasti Kirkkopäivien aikaan, jääkiekkojoukkue KooKoo sekä Antti Muurisen valmentama futisjoukkue MyPa. MyPa on Veikkausliigan mestari vuosimallia 2005, ja KooKoon Mestis-mestaruutta juhlittiin viime keväänä. Sarjanousua Liigaan odotellessa KooKoo ystävällisesti lainaa jäähalliaan Kirkkopäivien konserttiareenaksi.

Tiesitkö tämän Kouvolasta?

 • Kouvolan Lakritsi on valittu Suomen Parhaaksi MTV3:n ohjelmassa kesällä 1995!
 • Jos tuotantobudjetti saadaan hankittua, Kouvolassa aletaan kuvata elokuvaa ensi keväänä. Kuvitteellisesta Kouvostoliitto-kultista kertova elokuva pureutuu ajatukseen työn mielekkyydestä ja yksilön paikasta yhteiskunnassa.

PS. Kirkkopäivä-liput ovat nyt myynnissä osoitteessa matkavekka.fi/kirkkopaivat

19 kommenttia

 • Osmo Peltonen sanoo:

  Kouvola hieno kaupunki, kun on muija (alunp. siis vanhan kansan kieltä) sieltä kotoisin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Osmo Peltonen :”Kouvola hieno kaupunki…”

  Kaipa olisi jo aika unohtaa ne Kouvolassa harjoitetun punaisen terrorin veripellotkin.

  Onhan Kouvolassa myös lasten huvipuisto Tykkimäki, joka lapsenlapsemme mielestäni on ainakin hänen kesäisinä lomapäivinään vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen kuin Lahden HopLop, Launeen perhepuisto tai ”kärkkärin” [=Tavaratalo Kärkkäinen] leluvalikoimat, joista ”huippua” ovat viime vuosien aikana edustaneet erilaiset Tähtien sota -leegot kypärineen ja ”lasermiekkoineen” ml. kylmä ja jäinen universumin planeetta Hoth.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Suvi Mononen sanoo:

   Tuula, totta tosiaan. Tykkimäenkin kanssa meillä on yhteistyötä suunnitteilla, mutta näihin kaikkiin tapahtumapaikkoihin täytynee palata tulevissa teksteissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Stenholm sanoo:

  Kaikki kunnia Kouvolalle, se on kaupunki, joka herättää sisäisen runollisuuden, mutta Sami Hyypiä on Voikkaalta ja MyPa Myllykoskelta 😉

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Suvi Mononen sanoo:

  Kirkkopäiväsihteerin huomautus: Junantuomana ulkopaikkakuntalaisena en ymmärtänyt Kouvolan arvoa sen asukkaiden silmissä ja irvailin muun muassa arkkitehtuurille kovin sanoin. Minua ystävällisesti kehotettiin vaihtamaan uraa ja suuntaamaan tarmoni esimerkiksi Hymyn juttujen kirjoittamiseen. Mietin ehdotusta, mutta sain sovittua aselevon ja uskallankin siis jatkaa kirkkopäiväsihteerinä toukokuuhun asti, jonka jälkeen olen vapaasti rekrytoitavissa. Pahoittelen vielä asianosaisille aiheuttamaani mielipahaa. Teillä on hieno kaupunki.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Suvi Mononen :”…uskallankin siis jatkaa kirkkopäiväsihteerinä toukokuuhun asti, jonka jälkeen olen vapaasti rekrytoitavissa.”

  Hui kauheeta. Toivottavasti kysymyksessä ei ole mm. SPR:n harrastama rekrytointityyli, jossa tehtävään palkataan työnhakija, jonka palkkakustannukset maksetaan verovaroista ja joka saa ”kenkää”, kun palkkakustannusten verovaroista maksettava korvaus loppuu. Toivottavasti kirkko haluaa Suvin jatkavan tehtävässään myös toukokuun jälkeen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Suvi Mononen sanoo:

   Heh, SPR:n malliin en onneksi ole vielä törmännyt, enkä toivottavasti siihen tutustukaan. Mutta tarkoitukseni oli sanoa että katsellaan niitä uusia hommia sitten, kun entiset on kunnialla hoidettu alta pois.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mari Teinilä sanoo:

  Osa-aikaisena kouvolalaisena (tarkkaan ottaen Anjalan majakiveläisenä) olen sitä mieltä, että kyllä Kouvolan ja kouvolalaisen pitäisi kestää esimerkiksi arkkitehtuurinsa kohdistuva arvio. Kouvolassa on niin paljon omintakeista hyvää, että se kestää myös pienen pilkan. Minä muuttaisin kokonaan Kouvolaan – arkkitehtuurista huolimatta – jos työpaikka ei olisi Helsingissä. Suville kaikkea hyvää Kouvolassa! kirkkopäiväsihteerinä!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Suvi Mononen sanoo:

   Kiitos osa-aikaiselle koouvolalaiselle tsemppauksista! Kummastelin kyllä itsekin tätä myrskyä vesilasissa, mutta jokaisella on oma herkka kohtansa, olkoot se osalla kouvolalaisista siis arkkitehtuuri.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Rossi sanoo:

   Kaikille Teille Kouvolan arkkitehtuurista innostuneille vielä yksi lyhyt huomio: Täällä on kaksi 100 vanhaa velivenäläisen rakentamaa varuskunta-aluetta; Kasarminmäki Kouvola cityssä ja Koria vajaa 8 kilometriä isolle kirkolle päin. Erinomaisen osoitus siitä, kuinka sotilaskäytöstä pois joutuneet tilat on kunnostettu uusiokäytöön. Miekat on taottu auroiksi. Kannattaa tutustua. Tarvittaessa löytyy huippuluokan opastusta!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Virtanen sanoo:

  Luulin otsikon perusteella, että teksti on tavallista mainospuhetta. Vasta kommentteja silmäiltyäni luin jutun. Oikein hyvä, ei lainkaan pilkallinen, korkeintaan kevyen itseironinen. Ei tuosta pitäisi edes umpikouvolalaisen loukkaantua. Sitäpaitsi se kirkon osalta kuvaus on pelkästään realistinen ellei jopa varovasti ihannoiva.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Suvi Mononen sanoo:

   Hei Kari, teksti muuttui maanantaina puolenpäivän maissa, ja kommentin kellonajan perusteella luulen että luit tämän muokatun version. Ironia ja sarkasmi ovat niin vaikeita lajeja että siinä helposti saa lukijan niskakarvat pystyyn, mutta jatketaan yrittämistä erehdyksien kautta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Virtanen sanoo:

   Vähän ihmettelinkin, mistä on kysymys.

   Sarkasmi ja ironia ovat vaikea laji. Etenkin niille, jotka eivät niitä ymmärrä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Kouvola on ihan ok, sellainen köyhän miehen Kotka. Kaupunki ilman merta ja kunnon koripalloa. Toisaalta kouvolalaiset ovat tunnettuja perinteiden arvostuksestaan: siellä ei koskaan purettu mitään, vaikka olisi pitänyt.

  Entisenä kotkalaisena olen käynyt Kouvolassa satoja kertoja. Paljon mainettaan parempi kaupunki. Kaupungin kannalta oli harmi, että hovi- ja hallinto-oikeudet siirrettiin muualle. Vaikuttaa siltä, että Kouvola joutuu lähivuosina, muun muassa kuntaliitostensa vuoksi, pahoihin talousvaikeuksiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Hautanen sanoo:

  Höh. Amerikkalaista sanontaa mukaillakseni, jos Suomi-neidolle tehtäisiin suolihuuhtelu, niin letku vietäisiin Kouvolaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Annikki Salo sanoo:

  Kouvola lie hyvä kaupunki. Tärkeintä nyt kuitenkin on, minkälainen Kirkkopäivien sisältö ja tulos on. Ovatko päivien sisältö ja päätökset Raamatun Sanan mukaiset? Se on kaikkein tärkeintä sekä tätä aikaa että iankaikkisuutta varten.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Suvi Mononen

  Kouvolassa 22.-24.5.2015 järjestettävien Kirkkopäivien kirkkopäiväsihteeri. Lue lisää Kirkkopäivistä: www.kirkkopaivat.fi

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit