Hyvyyttä ja kauneutta on: maksuttomia ravintolaillallisia Euroopan varattomille

Sydämessäni läikähti, kun törmäsin eilen Ylen uutiseen, jossa kerrottiin eri puolilla Eurooppaa vaikuttavista ravintolaketjuista, joiden politiikkaan kuuluu tavalla tai toisella tarjoilla tasokkaissa olosuhteissa laadukasta ruokaa myös varattomille ihmisille, maksutta.

Esimerkiksi Espanjassa toimivat Robin Hood -ketjun ravintolat ovat päiväsaikaan tavallisia kuppiloita maksavine asiakkaineen. Tarjolla on koti- ja tapasruokaa. Iltaisin ravintolat kuitenkin muuttuvat kodittomien illallispaikoiksi. Eikä millaisiksi tahansa: Pöytiin katetaan pöytäliinat ja kukkamaljakot, ja tarjoilijat tarjoilevat vähävaraisille ilmaiseksi kolmen ruokalajin illallisateriat, Ylen uutisessa kerrotaan.

Taustalla vaikuttaa pastori Ángel García Rodríguezin perustama hyväntekeväisyysjärjestö, joka haluaa toiminnassaan seurata paavi Franciscuksen ajatuksia köyhien tukemista. Robin Hood -ravintolat eivät kuitenkaan ryövää rikkailta, maksulliset lounaat ovat hyvin kohtuuhintaisia. Julkkiskokkeja on ilmoittautunut kokkaamaan ravintoloihin illallista silloin tällöin ja auttamaan ruokalistojen suunnittelussa.

Uutisessa mainittiin myös skottilainen ruokaketju, jossa asiakas saa maksaa oman ruokansa lisäksi annoksen myös varattomalle sekä The Real Junk Food Project -hankkeen useissa maissa vaikuttava kahvilaketju, jossa annokset valmistetaan hävikkiruuasta ja asiakas saa maksaa ruuastaan sen verran kuin pystyy. Los Angelesissa toimii puolestaan Everytable-ketju, jonka ravintoloissa sama ruoka on eri hintaista eri kaupunginosissa. Pienituloisten ihmisten alueella ruoka myydään halvella kuin suurituloisten asuinalueilla.

Kaiken pelottavan, pahan, julman, kovan ja vastakkainasetteluja alleviivaavan keskellä maailmassa on jatkuvasti myös hyvää, kaunista, inhimillistä sekä vilpitöntä pyrkimystä toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Kirjoittaja

Emilia Karhu
Emilia Karhu
Olen Kotimaan toimittaja, joka palasi jälleen opintovapaalta töihin.