Hylätyt lampaat

Suurin virhe tehtiin, kun alettiin toistaa hokemaa ”avioliittolain muutos ei vaikuta kirkon avioliittokäsitykseen. Kirkko päättää itse vihkimiskäytännöistään”. Niiden, jotka tämän hokemisen aloittivat ja sitä jatkoivat, tulisi kantaa vastuu käsillä olevista ja tulevista ongelmista. Tuskinpa kuitenkaan kantavat.

Tuo usein toistuva hokema on sinänsä totta, mutta ei kerro totuutta siitä, mitä tapahtui ja mikä muuttui. Ja kaikkein vähiten se kertoi siitä, mihin muutokseen ja miten piti varautua. Tämä laiminlyönti kostautuu nyt vääjäämättömästi kuin Titanicin törmääminen jäävuoreen.

Älytöntä kyllä, keskustelu on jämähtänyt sen pyörittelemiseen, miten käy niille papeille, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja heti ensi vuoden maaliskuun alettua. Se olisi kaikkein helpoin hoitaa ojennukseen ja selvittää etukäteen ja jopa ohjeistaa tarkasti. Sitäkään ei jostain syystä tehdä.

Paljon haastavampi ja tärkeämpi asia pohdittavaksi olisi se, mikä on mahdollista ja miten tulisi toimia, jotta pappi pysyy ”sallituissa raameissa”. Piispat ovat tähän mennessä hylänneet selviämään omin nokkinensa ne pappinsa, jotka haluavat palvella seurakuntalaisiaan niin pitkälle kuin se on mahdollista sallituissa rajoissa. Kaikkein kovimpaan paikkaan eivät joudu ne, jotka tietoisesti ottavat riskin ja rikkovat annettuja rajoja, vaan ne, jotka vilpittömästi ja parhaan taitonsa mukaan yrittävät pysyä sallituissa rajoissa. Kipeimmät kantelut tehdään näiden pappiparkojen toimista, jotka eivät voi tyytyä torjumaan seurakuntalaisensa pyyntöä ja sanomaan ”en tee mitään, ettei tule tehdyksi virhettä”.

Luulisi piispojen kantavan huolta pappiensa oikeusturvasta. Eivät taida erimielisyydeltään ehtiä.

Laiha lohtu on seurata, kuinka naurunalaisiksi tuomiokapitulit aikanaan joutuvat, kun niiden käsittelyyn ja tuomittaviksi tulee taidokkaasti provosoituja ”melkein vihkimisiä” ja ”melkein siunaamisia”. Mutta saavat syyttää itseänsä jos/kun eivät ajoissa eteensä katsoneet.

30 kommenttia

 • Eivät heterot menetä mitään, vaan me kaikki koko kristikunta menetämme oleellisen, jos Raamattua sovelletaan ihmisten mieliksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Raamattu myöskin soveltaa meistä ihan jokaisen syntiinlangenneiksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Hylätyt lampaat? Eräs näkökulma voisi olla se, etttä kirkko luopuisi vihkioikeudesta, silloin me kaikki olisimme hylättyjä! Tämä voisi olla hyvä ratkaisu. Saataisiin tämä ratkaistua. Kaikkia kohdeltaisiin tasavertaisisesti. Ordotoksinen kirkko saisi pitää vihkioikeuden koska heitä kohtaa ei esitetä mitään kritiikkiä. Heillä tämä asia ei ole ajankohtainen, ei edes sen jälkeen kun laki astuu voimaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Sami Paajanen :”Ordotoksinen kirkko saisi pitää vihkioikeuden koska heitä kohtaa ei esitetä mitään kritiikkiä. Heillä tämä asia ei ole ajankohtainen, ei edes sen jälkeen kun laki astuu voimaan.”

  Käsitykseni mukaan laki koskee myös ortodoksikirkkoa, ja ”hedonistisesti” olen onnellinen, jos myös ortodoksikirkko kieltäytyy ”kumartamasta” maallisen regimentin ”keisaria”.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tietenkin jokainen, joka yleensä lukee Raamattua saa siitä omat käsityksensä. Vaaralliseksi virheelliset tulkinnat tulevat vasta, kun auktoriteetti hairahtuu ja on paljon seuraajia. Vastuun kantaminen ei taida olla kovin yleistä, vastuu on kuitenkin suuri.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  VL-liikkeen lisäksi toinen on tietysti TK-liike

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   VL-liike on tullut tunnetuksi autoritäärisestä johdostaan ja eksklusiivisesta pelastusopistaan. En näe, miten rinnastus TK-liikkeeseen toimii.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Rantanen! Johdattajat voivat erehtyä myös erilailla. Tien vierillä on yleensä oja molemmin puolin eikä ole väliä kumpaan ojaan kärryt kaatuvat.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Leppä sanoo:

  Minulla on kokemusperäistä tietoa blogistin kirjoituksen tueksi. Muutama vuosi sitten luonnostelin muutaman muun papin kanssa mahdollista rukousta parisuhteensa rekisteröineiden puolesta ja kanssa. Pyrkimyksemme oli aidosti pysyä rajan oikealla puolella. Metelihän siitä nousi ja kapituliinkin kanneltiin.

  En tee samaa virhettä toistamiseen…

  Ilmoita asiaton kommentti