Herättäjäjuhlat ovat kansanjuhla

Ensimmäiset herättäjäjuhlat pidettiin 1893 Malkamäen talossa Etelä-Pohjanmaalla. Vuotta aikaisemmin oli perustettu kustannusyhtiö Herättäjä Ylivieskassa. Kustannusyhtiön vuosikokouksesta alkoi juhlaperinne, joka on jatkunut lähes katkeamattomana meidän päiviimme asti. Vain sota on estänyt juhlien järjestämisen.

Heinäkuussa 2017 herättäjäjuhlat pidetään Nilsiässä viidettä kertaa. Juhlien ohjelman päärunko rakentuu perinteiseen tapaan avoimen taivaan alla juhlakentällä seurojen, veisuiden, raamattutunnin ja messun varaan. Juhlien muuta ohjelmaa ovat mm. uusien Siionin virsien käyttöönottojuhla, konsertit ja näytelmät. Omaa ohjelmaa on lapsille ja nuorille. Juhlatorilla paistetaan ja maistetaan lättyjä lähetystyön hyväksi, hankitaan kotiin viemisiksi kirjoja, kortteja ja äänitteitä.

Uudistettujen Siionin virsien käyttöönotto antaa Nilsiän herättäjäjuhlille oman erityisen piirteensä. Niitä veisataan seuroissa ja muissa tilanteissa koko viikonlopun ajan. Uusia Siioneita voi ostaa juhla-alueelta sekä vaikkapa Herättäjän verkkokaupasta. Ennakkomyynti alkoi toukokuussa ja kirjoja on ensimmäisten viikkojen aikana mennyt jo yli 10 000 kpl.

Herättäjäjuhlat ovat luonteeltaan hengellinen kansanjuhla. Juhlakentän ohjelman kanssa ei ole rinnakkaisia tilaisuuksia. Tämä mahdollistaa kaikkien osallistumisen samoihin seuroihin. Yhteinen osallistuminen vahvistaa kansanjuhlan luonnetta. Tätä piirrettä on syytä varjella tulevaisuudessakin.

Juhlille valitaan juhlatunnus. Se voi olla peräisin Raamatusta, virsikirjasta tai Siionin virsistä. Nilsiässä tunnus ”Uudistat armollasi” on virsikirjan virrestä 382, joka tunnetaan myös Ukko-Paavon virtenä. Siinä liitytään kirkossamme parhaillaan vietettävään reformaation merkkivuoteen.  Juhlien tunnus vaikuttaa usein vahvasti juhlien puheiden sisältöön. Niipä Nilsiässä kaivataan Ukko-Paavon tavoin armon vilauksia.

Suuren tapahtuman ja kansanjuhlan valmistelua tehdään useiden vuosien ajan. Talkoolaisia juhlien eri tehtävissä on n. 1500 henkilöä.  Juhlat ovat suuri voimainponnistus paikkakunnalla ja alueella. Yhdessä tekeminen rakentaa uusia yhteyksiä ihmisten välille. Ilman talkoolaisia juhlien järjestäminen olisi mahdotonta.

Herättäjäjuhlilla on myös ekumeenisia piirteitä. Juhlien valmistelussa on usein mukana myös muiden kirkkokuntien jäseniä, samoin muiden herätysliikkeiden ihmisiä.

Paikallinen seurakunta tai seurakuntayhtymä, kunta ja Herättäjä-Yhdistys toimivat herättäjäjuhlien järjestäjinä.  Myönteistä on ollut havaita, että seurakunnissa on suhtauduttu myönteisesti juhlien isännyyteen, haluttu vuorollaan palvella läheltä ja kaukaa tulevia vieraita ja nähty herättäjäjuhlat mahdollisuutena seurakuntatyön näkökulmasta.  Tätä vieraanvaraisuutta voit kokea myös Nilsiässä.

Herättäjäjuhlat haluaa olla kaikille avoin ja matalankynnyksen kansanjuhla. Jokainen on lämpimästi tervetullut, mitään ehtoja ei aseteta, eikä jäsenkirjaa kysytä muualla kuin yhdistyksen vuosikokouksessa.

Lähde sinäkin heinäkuussa Nilsiään ja ota ystäväsi joukkoon mukaan!

Simo Juntunen

Kirjoittaja on Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja

Herättäjä-Yhdistys
Herättäjä-Yhdistys
Herättäjä-Yhdistyksen säännöllisinä bloggaajina kirjoittavat Juhani Elenius, Jukka Hautala, Kalle Hiltunen, Simo Juntunen, Urpo Karjalainen ja Ulla Tuovinen. Lisäksi mukana on vierailevia kirjoittajia. Seuraa meitä myös www.facebook.com/herattaja ja www.twitter.com/HYhdistys.