Helena Paalanne: Naisten piispaportaat ovat ohdakkeiset

Kenttäpiispa Pekka Särkiö listaa blogissaan (10.3.) ansioita, joita piispakandidaatilla tulisi olla, jotta hän olisi kelpoinen piispaksi. Kirjoituksessa oli monta erittäin loukkaavaa kohtaa oppineita, ansioituneita ja uskollisesti kirkon työtä tehneitä pappisvirassa toimivia naisia kohtaan. Puheenvuoro on jälleen puuskahdus sitä kylmänä puhaltavaa tuulta, jossa pappisvirkaan vihityt naiset joutuvat tänä päivänä työtään tekemään.

Kenttäpiispa lähestyy piispan tehtäviä varsin teknokraattisesti. Hän rinnastaa puolustusvoimien johtamisjärjestelmän kirkon johtamisjärjestelmään, joten jo lähtökohta on toimimaton. Puolustusvoimat on yhteiskunnan legitimoima väkivaltakoneisto. Kirkko on yhteisö, jonka viestinä on ajasta ikuisuuteen jatkuva yhteys rakkaudessa, joka on opittu tuntemaan Kristuksessa.

Siinä maailmassa, missä ansioluetteloon haetaan titteleitä ja rivejä, on päivänselvää, että naisten portaat ovat ohdakkeiset, ymmärsivätpä hississä huristelevat miehet sitä tai eivät. Siinä toisessa maailmassa jokainen ihminen on alaston, vailla yhdenkään arvonimen tuomaa suojaa. Kun ei ole pappi, ei pappisasessori, ei tohtori, ei piispa, ei Etelä-Pohjanmaan teologiyhdistyksen puheenjohtaja, mikä on ihminen?

Jumalan sanan uskollinen julistaminen ei tapahdu muiden päiden yläpuolelta, vaan sen todellisuuden ymmärtämisestä, että olipa yllämme sotilaspuku tai musta tai violetti pantapaita, olemme kaikki vaatteidemme alla alasti, haavoittuvia ja kuolemaan tuomittuja eikä meitä voi pelastaa mikään muu kuin armo ja rakkaus.

Pelkän pappisvihkimyksen riittävyys ehdokkuuteen on sen syvästi teologisen ajatuksen ilmentämistä, että piispaksi ei pitäisi tulla komeaa CV:tä heilutellen, vaan viisaudella, joka kumpuaa kiinnittymisestä Jumalan maailmaan. Ne portaat, joita pitkin piispaksi pitäisi tulla, eivät nouse ylöspäin, vaan laskeutuvat alas kohti nöyryyttä ja tyhjenemistä omista ansioista

Helena Paalanne

  1. ”Virka ei ole kirkossa viranhaltijaa itseään vaan seurakuntalaisia varten. Siten tulisi myös ajatella kaikkia virantäyttöjä, ei viranhakijoiden omina projekteina, vaan kirkon työn mahdollistamisena.” Pekka Särkiö

    Yllä lausuttu on mielestäni erittäin viisas näkökulma. ” koko kirkon työn mahdollistamisena.” Kyse on Jumalan valtakunnan työstä.

  2. Ari Pasanen :”Kuinka elät niiden mukaan esim “anna meille meidän syntimme anteeksi NIINKUIN mekin annamme meitä vastaan rikkoneille”?”

    Esimerkiksi siten, että en ole uhannut heittää pommia kenenkään työpaikkaan, vaikka puolisoni työpaikkaan se uhattiinkin tehdä . Pyrin vaihtelevalla menestyksellä suhtautumaan evl-ortodoksi-katolinen –vakaumuksen omaavaan perheeseemme kohdistuviin perustelemattomiin syytöksiin ja uhkauksiin samalla tavalla kuin oheisen filmin koira edustivatpa syyttäjät mitä ideologiaa tahansa: https://www.youtube.com/watch?v=54sgyK-eWcU

Kirjoittaja

Vierasblogi
Vierasblogi
Kotimaan vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa.fi:ssä. Jos haluat kirjoittaa, ota yhteyttä Kotimaan toimitukseen.