Heleätä helluntaita Henki Pyhä antakoon

Vanha suomalainen sananlasku sanoo: ”Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä.

Minulle Jumala on ollut hyvä, Hän johdatti elämääni prinsessa Coletten, kun menin lähetystyöhön Kameruniin. Sieltä myös onnelliseksi tekevä pikkuväki Hilary ja Elvira. Olen onnellinen. Kiitän Jumalaa hänen suuresta hyvyydestään.

Helluntai on ilon ja riemun juhla. Sillä on ollut suuri merkitys kirkon elämään. Voidaanpa sanoa, että helluntai on kirkon syntymäpäivä.

Pyhän Hengen läsnäolo koettiin voimallisena. Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen sanoma rohkaisi Jumalan kansaa. Opetuslapset saivat rohkeuden julistaa evankeliumia kaikkeen maailmaan.

Helluntain kieli-ihme on kutsu viedä evankeliumi kaikille kansoille, jokaiselle kielelle, jokaikiselle ihmiselle, erotuksetta kaikille, vauvasta vaariin iästä riippumatta, jokaiselle.

Kieli-ihmeen sanoma julistaa, että evankeliumi kuuluu jokaisen ulottuville, heidän omalla kielellään. Raamattu on käännettävä. Jumalan sana on saatava vastaanottajain sydämen kieltä puhuvaksi.

Helluntai on ollut ikivanha juutalainen juhla. Alkuaan sitä vietettiin sadonkorjuun kiitokseksi. Iloittiin viljelysten annista. Kiitos kaikui kaikkialla Jumalan kunniaksi. Sitten siihen tuli mukaan Lain antamisen juhlinta. Toora, Jumalan sana kertoi Jumalan liitosta pyhän kansan kanssa. Jumala puhui omilleen. Kansaa kokoontui Jerusalemiin satoja tuhansia, toisinaan väkeä oli yli miljoona. Heitä tuli kaikkialta, missä juutalaisia asui.

Juhlan aikana vietettiin monia jumalanpalveluksia. Näiden saarnaajat olivat tarkoin valikoituja. Pietari oli yksi heistä. Hänen saarnavuoronsa oli aamupäivän liturgia noin klo 9 meidän kellotaulumme mukaan, kolmas hetki juutalaisen ajanlaskun mukaisesti.

Saarna tavoitti kuulijat. Moni liittyi Jeesuksen opetuslasten joukkoon. Lähetystyö pääsi käyntiin.

Apostolien sana laajeni muiden kansojen keskuuteen. Tuomas meni nykyiseen Intiaan, saapui nykyisen Keralan alueille 58 jKr., Matteus meni Etiopiaan, Pietari Jerusalemin jälkeen Syyrian Antiokiaan ja sieltä Roomaan, Johannes myöhemmin Efeson piispaksi Timoteuksen ja Onesimoksen jälkeen. Vain joitakin mainitakseni.

SUNNUNTAI 19.5.2024

Helluntaipäivä

Pyhän Hengen vuodattaminen

Toinen lukukappale eli epistola Ap. t. 2:1–13

Apostolien teoista, luvusta 2

Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi.
    Jerusalemissa asui hurskaita juutalaisia, joita oli tullut sinne kaikkien kansojen keskuudesta, mitä taivaan alla on. Kun tämä ääni kuului, paikalle kerääntyi paljon väkeä, ja hämmästys valtasi kaikki, sillä jokainen kuuli puhuttavan omaa kieltään. He kysyivät ihmeissään: ”Eivätkö nuo, jotka puhuvat, ole kaikki galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin oman synnyinmaamme kieltä? Meitä on täällä partilaisia, meedialaisia ja elamilaisia, meitä on Mesopotamiasta, Juudeasta ja Kappadokiasta, Pontoksesta ja Aasian maakunnasta, Frygiasta, Pamfyliasta, Egyptistä ja Libyasta Kyrenen seudulta, meitä on tullut Roomasta, toiset meistä ovat syntyperäisiä juutalaisia, toiset uskoomme kääntyneitä, meitä on kreetalaisia ja arabialaisia – ja me kaikki kuulemme heidän julistavan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja.”
    He eivät tienneet, mitä ajatella. Ihmeissään he kyselivät toinen toiseltaan: ”Mitä tämä oikein on?” Mutta jotkut pilkkasivat: ”He ovat juovuksissa, makeaa viiniä täynnä.”

45 KOMMENTIT

  1. Tänään vietämme helluntaiaattoa

    LAUANTAI 18.5.2024

    Helluntaiaatto

    Päivän aiheena on: Tule, Pyhä Henki

    Päivän aiheeseen ja teksteihin voi tutustua täällä

    https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/lauantai-18-5-2024/

    Panen esille yhden lukukappaleen:

    Toinen lukukappale Ap. t. 19:1–6

    Apostolien teoista, luvusta 19

    Paavali vaelsi ylänköseutujen halki ja tuli Efesokseen. Hän tapasi siellä muutamia opetuslapsia ja kysyi heiltä. ”Saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon?” ”Emme me ole kuulleetkaan mistään Pyhästä Hengestä”, nämä vastasivat. ”Millä kasteella teidät sitten on kastettu?” kysyi Paavali. He vastasivat: ”Johanneksen kasteella.” Silloin Paavali sanoi: ”Johannes tosin kastoi vedellä parannukseen, mutta hän kehotti ihmisiä uskomaan toiseen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, Jeesukseen.” Tämän kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen, ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, Pyhä Henki tuli heihin ja he puhuivat kielillä ja profetoivat.

  2. Tarjalle (ei meidän) : Evankelista Markus on Pietarin kirjuri. Jumalan Pyhä Henki voi puhua ”tyhmän kansan” suulla viisaita armon sanoja. ”Pupujussi”-opetuslapset muuttuivat Jumalan Hengen saatuaan loistaviksi saarnamiehiksi ja Jumalan totuuden sanansaattajiksi. Niin voi tapahtua vieläkin. ”Rohkenetko; minkä maksoi ristin tielle lähteä”. Oikea tieto ja rohkeus tulevat ylhäältä, Jeesukselta kun ”uskon silmät” ja sydän avautuvat.

    • Valma

      Kiitos sinulle hyvästä kommentistasi

      Evankelista Markus toimi elämänsä lopulla Aleksandrian piispana. Sama piispanistui sai myöhemmin piispoja yhdistävän tehtävän, joten Markus mainitaan Aleksandrian paavien luettelossa ensimmäisenä paavina. Hän kärsi marttyyrikuoleman huhtikuun 25. päivänä vuonna 68 jKr.. Tästä syystä kalenterissamme tuo päivä on Markun nimipäivä.

  3. Helluntain iloa pihapiirissä

    Kolmoset kirmaavat pitkin pihaa
    Puput ne somat ovat

    Tänään helluntaipäivänä 19.5.2024 Someron kirkossa ensimmäinen virsi puhui myös eläinten osallistumisesta helluntain iloon:

    Virsi 567

    1.
    Ah, kuinka kevät hohtaa
    ja kukkii, tuoksuu maa!
    Näin Luoja meidät kohtaa
    ja hyvyys valloittaa.
    Niityllä riemuissansa
    eläimet hyppivät,
    ja linnut lauluillansa
    Luojaansa kiittävät.

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25