Heille ei ollut tilaa majatalossa

Majoitus on noussut näiden Kirkkopäivien kestopuheenaiheeksi, eikä suotta. Majoitustilojen vähyys yhdistettynä Kirkkopäivävieraiden toiveisiin on luonut tilanteen, jossa täytyy keksiä uusia konsteja kaikkien palvelemiseksi.

Kotimajoitus on ollut minulle henkilökohtaisesti sellainen kummajainen, että en ole suostunut sitä pohtimaan kovinkaan syvällisesti. Vaikka Karjalasta olenkin kotoisin ja aina meiltä on sohvannurkka petipaikaksi annettu tarvitseville, niin kotimajoituksen laajamittaisempi organisointi on tuntunut ylivoimaiselta tehtävältä – tässä kun on muutakin puuhaa.

Valitettavasti oveni taakse ei myöskään ole muodostunut jonoa ihmisistä, jotka haluaisivat kotimajoitusta Kirkkopäivillä luotsata. Siksipä ihmisten kysellessä kotimajoituksen perään olen kohautellut olkiani, ottanut yhteystietoja vastaan ja kertonut että välitän viestiä jos joku petipaikkaa tarvitsee.

Nyt Kouvolassa on kuitenkin herätty tilanteeseen: kaupunkiin olisi tulijoita, jotka söisivät paikallisissa ravintoloissa, kävisivät Kirkkopäivien lomassa ostoksilla ja toisivat muutenkin kaupungille toivottuja tuloja. Hotellia ei tähän hätään olla kuitenkaan rakentamassa, joten katseet kääntyvät väljästi asuviin kouvolalaisiin. Kuntanavigaattorin mukaan Kouvolassa asunnon pinta-ala on 43,84 neliötä henkeä kohden. Vertailun vuoksi esimerkiksi Kotkassa sama luku on 40,69.

Tilaa siis on. Mutta miten löytää nämä neliöt ja kuinka yhdistää majapaikan etsijä sitä tarjoavaan?

Ensiavuksi olemme perustaneet Facebook-yhteisöpalveluun ryhmän, jossa voit joko ilmoittaa vapaasta majoitustilasta tai laatia hakemuksen sellaisen saamiseksi. Tiedän, Facebook ei tavoita kaikkia potentiaalisia ihmisiä, mutta jostain on lähdettävä liikkeelle ja helpointa se on paikassa, jossa kuitenkin melkoinen määrä suomalaisia viettää aikaansa. Ylen jutussa vuodelta 2013 kerrotaan, että Facebookiin on kirjautunut noin 80 000 yli 64-vuotiasta. Sitä nuorempien ikäluokassa liittyneiden määrä oli puolessatoista vuodessa kasvanut 40 prosenttia.

Seuraaviin askeleisiin tarvitaankin sitten jo laajempaa perspektiiviä. Majoituspula ei nimittäin ole vain Kirkkopäivien ongelma, vaan Kouvolassa on yleensä hyvin vilkasta pitkin kesää ja monet suurtapahtumat ruuhkauttavat hotellit. Siksipä Kouvolassa pohditaan laajempaa portaalia, jossa kotimajoitusta voisi tarjota kaupunkiin tuleville. Itse ampumahiihdon MM-kisoja seuranneena en voi todeta muuta kuin että jos se on onnistunut Kontiolahdellakin, niin miksi ei sitten Kouvolassa?

Kallista pääsi Kouvolassa – kotimajoituksen Facebook-ryhmä (vaatii tunnukset Facebook-palveluun)

Muuta majoitusta: MatkaVekan hotellimajoitukset bussikuljetuksella sekä VisitKouvola

 

Kirjoittaja

Mononen Suvi
Mononen Suvi
Kouvolassa 22.-24.5.2015 järjestettävien Kirkkopäivien kirkkopäiväsihteeri. Lue lisää Kirkkopäivistä: www.kirkkopaivat.fi