Hätäpoistumistiet

Yli sata nuorta kuoli discopalossa. Nuoret jäivät loukkuun, koska hätäpoistumistiet oli lukittu. Discon omistaja kertoi, että hätäpoistumistiet pidettiin lukittuina, etteivät lipun lunastaneet nuoret olisi päästäneet liputtomia kavereitaan sisälle. Aina silloin tällöin kuulemme tällaisesta järkyttävästä onnettomuudesta. Kaava on aina sama: paljon ihmisiä pienessä tilassa, ahtaat poistumistiet ja – hätäpoistumistiet lukossa.

 

Nämä tapaukset tulevat mieleeni liian usein seurakuntien tiloissa. Ovi vihreän valon alla on takalukossa. Vahtimestari ei ole muistanut avata ovea. Tai sitten hän on ajatellut, että ihmisten liikkeitä on helpompi valvoa, kun on vain yksi kulkuväylä. Tai sitten kyse on puhtaasta piittaamattomuudesta: ei meillä kuitenkaan mitään tapahdu. Mutta tulipalo on mahdollinen myös kirkossa.

 

Miten saisi seurakuntiin oikeasti perille turvallisuuden yksinkertaiset perussäännöt:

 • Jos tilaan päästetään ihmisiä, jokainen vihreän kyltin alla oleva ovi on oltava avattavissa ilman avainta.
 • Poistumisteillä ei saa säilyttää mitään.
 • Poistumisteille ei saa nostaa tuoleja eikä jättää rollaattoreja, vaikka kuinka olisi 300 ihmistä salissa, jossa palotarkastajan mukaan saa olla 240.
 • Poistumistietä ei saa blokata ulkoa päin sen enempää lumikinos kuin polkupyörätkään.

 

Joulu lähestyy. Kirkot ja muut seurakuntatilat täyttyvät juhlijoista. Kynttilöiden valo luo tunnelmaa. Joulun riemu ei saa muuttua murheeksi. Seurakunnan tilojen turvallisuus ei saa perustua siihen, että luotetaan varjelukseen. Sen on perustuttava siihen, että turvallisuudesta vastaavat kantavat vastuunsa – etukäteen.

 1. Kiitos, Heikki, että nostit turvallisuuskulttuurin framille.

  Elävästä elämästä: Huomautin eräässä hypermarketissa myyjälle sammuneesta poistumistien valosta. Vastaus: ”Se asia kuuluu kiinteistönomistajalle.”

  Vastapainoksi kokemus Rovaniemen pääkirkosta. Suntio tiesi, että kirkko tulee tupaten täyteen. Hän kertoi puhdistaneensa poistumistiet lumesta ja jäästä ja hiekoittaneensa ne hyvin. Hän pyysi, että välitän viestin, että edustamastani juhlaa viettävästä joukosta asetetaan kirkon jokaiselle poistumisovelle henkilö. Tehtävänä olisi päivystää siinä tilaisuuden ajan ja olla valmiina avaamaan ovi, jos jotain poikkeavaa tapahtuu.

  Tuntuipa hyvältä toteuttaa tuollainen pyyntö!

 2. Loistava Heikki!

  Hallitus esittää tulipalon sammuttamiseksi seuraavia toimen piteitä:

  ””Jos työtön ei työllisty kolmen kuukauden tarkasteluperiodin aikana tai osallistu vähintään viideksi päiväksi työvoimapoliittiseen palveluun, hänen työttömyysturvansa heikkenee. Mallissa ei kuitenkaan huomioida lieventävänä seikkana omaa aktiivista työnhakua, johon ei käytetä TE-toimiston palvelua” ( Lähde kauppalehti, 4.10).

  Joulu lähestyy ja vuosi vaihtuu, taitaa syttyä monia paloja näitä turvallisuus määräyksiä noudattamalla. Ei hyvältä näytä.

 3. Heikki Leppä, kiitos hyvästä ja aiheellisesta kirjoituksesta. Emme saa tuudittautua siihen, että eihän meillä kirkossa koskaan…

  Kuopion tuomiokapitulista pieni tarina.
  Istuntosalissa on kevytrakenteinen alttari, jonka päällä on seinällä Kristus-patsas.
  Jos nostaa silmänsä korkeuksiin (Sanakin siihen kehottaa), näkee vihreän poistumistien valon.
  Tarvittaessa alttari siirtyy kevyesti ja sen takainen seinä onkin ovi, jonka kahva näkyy hyvin.
  Lukitsemattomasta ovesta pääsee kierreportaisiin ja pihalle.
  Aika moni hartauspuhe on kuultu pelastustiestä Kristuksessa…