Halipula (oodi oksitosiinille)

b2ap3_thumbnail_Amma.jpg

Äiti Amma tulee jo kahdennentoista kerran Intiasta käsin päin halaamaan meitä juroja suomalaisia. Äiti Amma on ammattihalaaja, joka suorastaan tihkuu oksitosiinia, naisellista hormonia, jolla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus. Syliin pääseminen on hyvä lääke sosiaalisten tilanteiden pelkoon.

Kosketus ja hieronta vapauttavat oksitosiinia, samoin kaikki muutkin mielihyvän tunteeseen liittyvät asiat, mukaan lukien seksuaalinen mielihyvä. Halihormoniksikin kutsuttu oksitosiini vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta toisiinsa.

Hyvin mennyt tähän asti? Miehenä minun on harmiteltava sitä, että oksitosiinin on havaittu herättävän meissä sekä negatiiviset että positiivisetkin varhaislapsuuden muistot äitisuhteestamme myös myöhemmällä iällä. Eikö mies pääse ikinä äidistään kokonaan eroon, oli tämä elossa eli ei?

Kun olin poikamiehenä ottamassa ensiaskeleitani seurakuntapappina, muuan kollegani otti minut isälliseen puhutteluunsa, jonka aikana hän pyytämättä ja yllättäen totesi mm. näin: ”Kuule, Hannu, kyllä se vaan niin on, että miehelle naisen syli on paras paikka maailmassa!” Oksitosiinista hän ei maininnut mitään…

Lapualaisessa Tuomasmessussa pääsisi halaamaan emäntiä ihan urakalla, tietää Kotimaa24-uutiset kertoa. Vai mahtaisiko lukijoilla olla hyviä vinkkejä siihen, miten tämä suomalainen kansantauti, halipula, parannetaan?

 

b2ap3_thumbnail_Haleja.jpg

 

 K24-uutinen, josta tämä bloggaus sai innokkeensa:

https://www.kotimaa.fi/uutiset/kotimaa/12467-lapuan-tuomasmessussa-saa-aeiti-mamman-halauksen

 


  1. Hyvä vertaus tuo Juudas. Ja pitää sisällään mielenkiintoisia henkilökohtaisia implisiitioita joita pyysit minua välttämään. Yritin kyllä välttää.

    Tämä epäilevä Tuomas kyllä enemmänkin ajoi sitä, että halailussa on aika usein jotain pirun epäilyttävää. Ihan ”Kumare” -meininkiä on joskus.

    PS. Tuoreessa tutkimuksessa oksitosiini liitettiin yhteisöllisyyteen varsin erikoisesti ; Vahvistaa me-muut -henkeä. Eli ryhmän ulkopuolisiin kohdistettu aggressio voi lisääntyä oksitosiinin vaikutuksesta vaikka ryhmän sisäpuolisille ollaan ystävällisiä.

    Ajatus viehättää koska Pascal Boyerin mallissa fundamentalismi olisi antioksitosiiniutta ; Sisäinen kuri on oleellista. Apostaatikot ovat usein kovimmin rangaistuja juuri siksi että se on sisäisen kurittamisen piirissä. Fundamentalistit eivät siis tässä määrittein pelleile miekkalähetyksellä. ; Hengellistä väkivaltaakin on montaa sorttia.

Kirjoittaja

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121