Haes mulle liiteristä halko!

 

Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni siitä, että mätkitte toinen toisianne.” (Joh. 13:34, 35).  Näin olisi varmaan paikallaan ajantasaistaa kirkkoraamatun suomennosta kun lukee monia kommentteja vaikkapa Kotimaa 24 uutisten tai blogikirjoitusten perässä. Tämä miete on noussut jälleen voimakkaasti mieleeni kun olen lukenut Kotimaa24:n arkkipiispan Facebook-viestiä koskevan uutisen jälkeistä kommentointia.

Kommentoidessa on paikallaan esittää täydennyksiä, osoittaa heikkouksia, tehdä sarkastisia yksinkertaistuksia ja tuoda esiin havaitsemiaan ajatusvirheitä sekä polemisoida asioita jne. Useinhan blogikirjoitus jo itsessään lähtee siitä, että tarkoituksellisesti herätetään keskustelua ja esitetään provosoivia väitteitä. Mutta silloin ollaan hakoteillä, kun kannanottojen ja kirjoitusten väitetään sisältävän aivan muuta, kuin mitä niissä on sanottu ja esitetään kirjoittajan henkilöön ja hänen motiiveihinsa kohdistuvia iskuja ja loukkauksia.

Mielestäni arkkipiispan Facebook-päivitys 25.11. oli tasapainoinen analyysi tilanteesta ja se antoi myös näköaloja eteenpäin. Ainakin se oli sitä, mitä omassa blogissani päivää paria aikaisemmin peräänkuulutin. Se oli juuri sitä mitä arkkipiispan kuuluu tehdä, ja jos jonkun mielestä tuntuu, että se sisälsi politikointia muun asian puolesta kuin kirkon puolesta, se pitää lukea uudelleen niin monta kertaa, että sen antaman viestin viimein ymmärtää.

En usko, että olen ainoa, jolle on tullut tympeä olo kirkollista keskustelukulttuuria seuratessa tämänkin asian äärellä.

2 kommenttia

  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

    Jos, ja kun kirkollinen keskustelu homojen vihkimisestä tulee jatkumaan seuraavat 10-15 vuotta, pelkään pahoin, että samalla sanat ”kristitty”/”kristillinen” tulevat saamaan uuden merkityksen. ”Kirkollinen keskustelu” tarkoittaisi Raamatun varjolla toisen ihmisen estotonta loukkaamista/häpäisemistä luita ja ytimiä myöten.

    Arkkipiispa esitti kirkon vaihtoehdot, mikäli lähiaikoina tai todennäköisesti viimeistään lähitulevaisuudessa eduskunta hyväksyy sukupuolineutraalin avioliittolain, tosin henk. koht. olen sitä mieltä, että vihkimisistä luopuminen olisi ainoastaan näennäisratkaisu, koska sama keskustelu olisi sitten edessä siunaamisista jne.

    Ilmoita asiaton kommentti