Euroopan anglikaanit pohtivat vieraanvaraisuutta hiippakuntasynodissa

Suomen Anglikaaninen kirkko, joka toimii yhteistyössä luterilaisen kirkon kanssa monella paikkakunnalla, on osa Englannin kirkon Euroopan hiippakuntaa. Hiippakuntasynodi kokoontuu tällä viikolla Saksan Kölnissä. Suomesta edustajana on allekirjoittaneen lisäksi Emmanuel Eneh Tampereelta, jossa hän työskentelee yhdessä Ville Aalon kanssa englanninkielisten jumalanpalvelusten järjestämisessä.IMG_20160613_154229

Englannin kirkon synodaalirakenteessa hiippakuntasynodit kokoontuvat piispojen johdolla keskustelemaan hiippakunnan asioista ja myös päättämään lakisääteisistä asioista. Esimerkiksi Euroopan hiippakunnan rahaston, jonka varoista maksetaan muun muassa hiippakunnan toimiston kulut, luottamushenkilöinä toimivat hiippakuntasynodin edustajat, jotka valitsevat keskuudestaan rahastolle hallituksen.

Hiippakuntasynodi alkoi maanantaina 13.6. yhteisellä ehtoollisella ja synodin järjestäytymisellä. Hiippakunnan piispa, Robert Innes, käytti avauspuheenvuoron, jossa hän esitti huolensa Euroopassa kasvavasta nationalismista. Lisäksi hän kiinnitti huomionsa uuteen raporttiin, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä ainoastaan 300 000 osallistuu Englannin kirkon jumalanpalveluksiin viikoittain. Kirkko pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen ohjelmalla, joka on saanut nimen ”Renewal and Reform” (Uudistus ja reformi), jonka tarkoituksena on keventää hallintoa ja ohjata varoja tehokkaammin paikallisiin, seurakuntatasolla tapahtuviin missio-keskeisiin projekteihin.

Synodi jatkuu tiistaina, jolloin asialistalla on hiippakunnan koulutusohjelmat, tiedotus, keväinen Anglikaanisen kommuunion kokous sekä lastensuojeluun liittvät käytännöt. Päivää rytmittävät raamattuopetus, rukoushetket ja yhteinen ehtoollinen.

Hiippakunnan piispa, Robert Innes, avauspuheessaan

Hiippakunnan piispa, Robert Innes, avauspuheessaan

Mäkipää Tuomas
Mäkipää Tuomas
Olen Helsingin St Nicholas'n anglikaanisen seurakunnan pappi, apulaislääninrovasti sekä Englannin kirkon kirkolliskokousedustaja. Vastaan Englannin kirkon työn kehittämisestä Suomessa (Suomen Anglikaanisen kirkon kautta) ja kansallisella tasolla Porvoon sopimuksen mukaisista suhteista Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon. Olen myös hiippakuntasynodin jäsen ja hiippakunnan papiston puheenjohtaja. Tässä ominaisuudessa edustan papistoa piispan neuvostossa (vastaa lähinnä tuomiokapitulin istuntoa). Suomen Anglikaaninen kirkko on osa Englannin kirkkoa ja seurakuntana olemme inklusiivinen sanan ja sakramentin yhteisö. Ilolla saamme seurata, kuinka Jumala kutsuu yhteyteensä ja ylösnousseen Kristuksen seuraajiksi. Seurakuntamme ovat hyvin erilaisia, korkeakirkollisesta Helsingin St Nicholaksesta hyvin yksinkertaiseen jumalanpalvelukseen Espoon Tapiolassa. Tampereen Christ the King on jotain tältä väliltä. Käytetyimmät kielet ovat tällä hetkellä arabia, englanti, swahili, Nigerian kansalliset kielet ja suomi