Etiopiassa armeija pidättänyt hyökkäystä suunnitelleita Isis-taistelijoita

Etiopiassa on pidätetty hyökkäyksiä suunnitelleita Isis-militantteja,  kertoivat viranomaiset uutistoimistoille [AfricaNews].

Pidätetyt olivat suunnitelleet hyökkäyksiä hotelleihin, uskonnollisille kokoontumispaikoille ja pääkaupunki Addis Adebassa sijaitseviin julkisiin tiloihin, Etiopian turvallisuusviranomaiset (National Intelligence Security Services) kertoivat lausunnossaan 21. syyskuuta 2019.

Pidätykset tapahtuivat kuukausi sen jälkeen, kun ryhmä ilmoitti aloittaneensa video- ja äänimateriaalin tuottamisen amharicin kielellä, joka on yksi maan puhutuimpia kieliä [VOA News].

Armeijan edustaja kertoi BBC:lle, että suurin osa pidätetyistä tulee Syyriasta ja Jemenistä, mutta mukana oli myös joitakin etiopialaisia.

Isis toimii aktiivisesti naapurimaa Somaliassa al-Shabab-ryhmän rinnalla, ja on aikaisemminkin pyrkinyt saamaan jalansijaa Etiopiassa.

“Ennen Jihadisti-ryhmät kuten Al Ittihad Al Islamiya muodostuivat Somaliassa pyrkimyksenään luoda Itä-Afrikkaan islamistinen valtio, mutta Etiopian armeija kukisti ne lopullisesti vuonna 1996, Etiopiaan tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen”, kertoo Open Doorsin World Watch-tutkimusryhmän vainoanalyytikko Yonas Dembele.

“Samalla tavalla mikä tahansa Isis-hyökkäys Etiopian maaperällä saisi Etiopian hallituksen julistamaan sodan alueella toimivaa Isistä vastaan.”

Jossain osissa Etiopiaa turvallisuustilanne on kuitenkin heikko etnisten jännitteiden tähden, ja Isis käyttää hyväkseen paikallisia konflikteja ja turvallisuustyhjiöitä [Stratfor].

Open Doors
Open Doorshttp://opendoors.fi
Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa