Etäkokousmahdollisuudelle edelleen tarvetta myös kirkossa

Seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot kokoontuivat viime keväänä koronatilanteen kärjistyessä etänä. Koska nykyinen kirkkolaki ei tunne etäkokouksia, sähköiset kokoukset järjestettiin valmiuslain ja sen nojalla annetun kirkkohallituksen väliaikaisen määräyksen nojalla. Koronapandemia ei ole ohi ja etäkokouksia tulisi voida edelleen järjestää matalalla kynnyksellä.

Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuusto, jonka jäsen olen, lähtee syksyyn hybridikokouksin. Osa valtuutetuista on paikalla valtuustosalissa turvavälit huomioiden ja osa osallistuu etäyhteyden kautta. Koska kynnys palata valmiuslakiin on ilmeisen korkea ja koronasyksystä koitetaan Suomessa selvitä tartuntatautilain ja muiden lakien avulla.

Olisi erittäin tärkeä, että kirkko löytäisi nyt nopeasti tavan järjestää luottamuselimissään matalalla kynnyksellä etä- tai hybridikokouksia.  Vaatiko tämä todella kirkkolain muutosta vai joustavampaa lain tulkintaa, jätän kirkkohallituksen pohdittavaksi. Toivon tietenkin, että ratkaisu olisi jo valmistelussa. Tämä on esimerkki asiasta, jossa kirkon tulisi voida olla käänteissä ketterämpi, jotta terveydensuojelu ei jäisi lakipykälien alle.

Mielipidekirjoitus julkaistu Kotimaa-lehdessä 17.9.2020

Jalovaara Ville
Jalovaara Ville
Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti ja helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu.