Esivaltauskollisuus ja valta. Voiko työajalla juhlia ja ryypätä?
Ajat ovat Suomessakin männävuosista muuttuneet.
Jos nykyään sortaa, vainoaa tai ahdistelee naisia, miehiä tai vähemmistöjä tai laiminlyö työtehtävänsä juhlimisen vuoksi,tästä joutuu nykyaikana vastuusteen.
Vastuusta ei millään tavalla, siis nykyään, vapauta se, että joskus ennen naisia, vähemmistöjä, enemmistöä tai ketä tahansa yksilöä on voinut kohdella sortaen, alistaen tai hyväksikäyttäen. Tai se, että ennen työaikana on ryypätty ja juhlittu.
Ennen oli ennen ja nyt on nyt.
Jos työntekijä työajalla vaihtaa viihteelle,tästä on nykyään seurauksia.
Asiaan puuttunee esimies ja työterveyshuolto. On keskusteluja, varoituksia, selvityksiä ja, jos mikään ei auta, irtisanominen.
Demokratiamme ydin on se, että samat säännöt koskevat kaikkia. Kaikilla meillä on samat oikeudet, mutta myös velvollisuudet.
On myös erikoisryhmiä, kuten ministerit. He vannovat virkavalan tai vakuutuksen, jolla he sitoutuvat palvemaan järjestelmää, jonka palvelukseen he astuvat.
He eivät vanno tulevansa tärisyttämään järjestelmää tai keksimään omia uusia käyttäytymistapojaan,vaan noudattamaan maamme lakeihin ja säädöksiin perustuvaa järjestelmää.
Uskollisuus esivallalle
Uskollisuus esivallalle on yksi kristinuskon yhteiskuntaetiikan keskeisimpiä - ja ongelmallisinmpia - käsitteitä.
Modernin länsimaisen yhteiskunnan synty on tehnyt tästä vähemmän ongelmallista - noudatetaan lakeja ja sääntöjä, jotka ovat samat kaikille. Alimmaisesta hallintoalamaisesta ylimpään valtionjohtoon.
Lakiemme mukaan valta Suomessa kuuluu kansalle, ja tätä kansan vaaleissa todistettua valtaa edustaa eduskunta.
Ei siis ole niin, että meillä voisi esimerkiksi olla omat lakinsa ja käyttäytymissääntönsä keksivä pääministeri.
Se valta, mikä pääministerillä on, ei ole hänen. Se tulee kansalaisilta, joita edustaa vaaleilla valittu eduskunta.
Jos eduskunnan kansanedustajat ovat sitä mieltä, että ylintä valtaa maassamme käyttävä rouva pääministeri voi käyttää työaikaansa juhlimiseen ja ryyppäämiseen, se on eduskunnan kansanedustajien päätös.
Jos taas äänestävät kansalaiset ovat toista mieltä - että samat säännöt koskevat niin pääministeriä kuin kaikkia muitakin kansalaisia - he voivat vaaleissa vaihtaa kansanedustajat sellaisiin henkilöihin, jotka edustavat kaikkien kansalaistemme yhdenmukaista ja tasa-arvoista kohtelua ja ajatusta velvollisuudesta kunkin noudattaa tämän maamme lakeja ja käytäntöjä, virka-asemasta riippumatta.
Esivallan kunnioittaminen
Esivalta on abstraktio. Se ei ole löydettävissä sieltä tai täältä. Se on demokratiamme kokonaisuus.
Asevelvolliset, armeija ja reserviläiset eivät laita henkeään alttiiksi siksi, että rouva pääministeri saisi työaikanaan juhlia ja juoda kuten ja milloin haluaa.
Poliisi tai rajavartiosto tai muut turvallisuus- ja pelastusviranomaiset eivät tee työtään tai laita henkeään päivittäin alttiiksi siksi, että rouva pääministeri voisi halutessaan työajallaan juhlia pintaliitäjäturhakkaiden kanssa kotibileissä, baareissa ja yökerhoissa.
Ihmiset, enemmistö meistä suomalaisista, on esivaltauskollisia. Me noudatamme lakeja, teemme arjen tehtäviämme ja velvollisuuksiamme ja elmämme elämäämme yhteiskuntakokonaisuuden hyödyksi.
Tämän yhteiskuntakokonaisuuden korkein ilmentymä on valtion johto. Kuten pääministeri.
Hänen tehtävänsä on palvelutehtävä, ylläpitää lakeihin perustavaa järjestelmäämme ja hoitaa Suomen asioita, ylläpitää uskoa esivallan kunnioittamisen tärkeyteen sen kaikilla tasoilla.
Valtiojohdon täytyy demokratiassa olla toimissaan kansalaisten kunnioittamisen arvoinen.
Yhteiskuntakokonaisuutemme, nykyajan esivaltauskollisuutemme, edustajana pääministerillä pitää olla toimivat yhteydet talous- ja tuotantoelämämme johtajiin, tieteen ja taiteen edustajiin, ruuantuottajiin, eri ammattijärjestöjen edustajiin, koko yhteiskuntakokonaisuuteen.
Pääministerin ykkösviiteryhmä ja seuralainen ei nykymaailmassa voi siis olla Helsingin pintaliitäjien biletysporukka.
Pääministeri ei ole itsevaltainen, mielitekojaan noudattava esivalta - kuten muinoin vaikkapa mielivaltaiset keisarit Nero ja Tiberius ja oman aikamme diktaattorit ovat - vaan hän on omassa toimessaan demokraattisen esivallan edustaja ja sen palvelija.
49 kommenttia
Blogistin kirjoitus on lapsellinen. Pääministeri on tavoitettavissa 24/7 mutta pääministeri, kuten kukaan muukaan ihminen, ei tee töitä kellon ympäri viikosta toiseen.
Samalla logiikalla, jolla pääministeri lähtee viihteelle työajalla, hän myös lenkkeilee työajalla, hoitaa lapsiaan työajalla ja jopa nukkuu työajalla.
Olisin kuvitellut että tohtori ja dosentti osaa vähän ajatella ennen kuin julkaisee mitään näin typerää.
Blogisti liittyy Purran ja Kärnän seuraan.
Älkää nyt teeskennelkö tekopyhästi hyvistä, olihan se törkeä video, ei sille mitään voi.
Itse-kontrolli, joka Marinilla niin hyvin on pysynyt joka tilanteessa, petti todella pahasti, joko tarkoituksella tai aineen vaikutuksesta. Jos on pakko hyväksyä se, että ihmisellä on kahdet kasvot, julkinen ja yksityinen, ja yksityinen on se todellinen, niin täytyy ihmetella, että miten hän on päätynyt pääministeriksi.
Ja onko tällä menolla Alma seuraava pääministeri, tarkoitan tätä räppityttöä.
Härreguudendo ! Vai että kellon ympäri ! Loppuun on kulutettu yksi ihminen, pitäisi olla päivä- ja yöpääministeri, ja viikonloppuna kolmas. Mitä sanoo työaikalaki ?
Mikko Nieminen ”Olettaisin Tarja Parkkilan tietävän, että edustuksellisessa demokratiassa äänestäjät valitsevat päättäjät.”
Voihan se olla, että räppärit ovat meidän tuleviä päättäjiä, kun nuoriso nousee äänestäjiksi. Ja sitten nytkytellään ja irvistellään pitkin katuja ja videot täynnä vanhemmille ihmisille, mutta se on huonoa käytöstä. Ja kun idiootit vanhemmat kasvattavat idiootteja lapsia, niin eipä loppua ole näkyvissä iki-ihanalle räppivaltakunnalle. Pääministereiksi pyrkivät tekevät itsestään musiikkivideoita, ja kokeilevat kannatusta tyyliin, kenellä on notkeimmat lantiot. Kenellä on paras nytkäytys ja viheliäisin virnistys.
Nuoriso voi hyvinkin sanoa meille, ” Me olemme tulossa,” ”Te olette menossa, ettekä te sille mitään voi.”
Kuten ei voidakkaan. Mutta me olemme vielä elossa ja sananvapaus sekä mielipiteenvapaus ehtivät koskea myös meitä. Joten siltä pohjalta.
Mikko Nieminen 22/8, 09:11
”Pääministeri on tavoitettavissa 24/7 mutta pääministeri, kuten kukaan muukaan ihminen, ei tee töitä kellon ympäri viikosta toiseen.”
On paljon vähemmän tärkeitä tehtäviä joissa ollaan valmiina toimimaan kellon ympäri.
Viimeisten vuosisatojen vaihteessa olin vastuussa yrityksen toiminnasta, joka ennen minun tehtäviin siirtymistä oli konkurssin tai lopettamisen partaalla. Sen korjaaminen vaati ympärivuorokautista otetta. Nukuin joskus viikonkin aikana vain muutaman tunnin pätkissä. Työ innoitti, vastuu pakotti. Kaksi yritystä vedin nk. kuiville. Tässä työssä minulla oli muutama henkilö, jotka olivat valmiudessa yötä päivää ja nauttivat suorastaan saada olla osa haastetta.
Jos pääministerin tehtävä ei pakota valvomaan ja nukkumaan silloin kun on tarvis, niin minkälainen tehtävä motivoisi, koska minun esimerkkini ei ole poikkeus, vaan sitä on paljon liikkeellä. Tällaisissa muutaman vuoden pesteissä ollaan aina tietoisia mitä ne edellyttävät.
”Rouva pääministeri voi käyttää työaikaansa juhlimiseen ja ryyppäämiseen”… ei tämä ole muuta, kuin tarkoituksellista yritystä mustamaalata pääministeriä. Pääministerillä ei ole työaikaa. Hän ei ollut työtehtävissä. Siihen nähden pitäisi olla sama laulaako, tanssiko ja jouko hän mietoa alkoholia valitsemassaan seurassa. Tai ottako joku videota, kun seurue leikillisesti tanssaa kameralle! Voi aikojaa, voi tapoja– enkä tarkoita Sanna Marinia, vaan tätä blogikirjoitusta.
Niin se on, ettei korkea koulutuskaan takaa sydämen sivistystä.
”Moni asia vaikuttaa, jos antaa vaikuttaa.” Aivan. Kristittyjen tulisikin valvoa juuri tätä. Ei pitäisi lähteä kaikkien maailman tuulten vietäväksi.
Tekeekö virkavalta työtään, jotta voisimme nimitellä ketä tahansa vaikkapa ’pintaliitäjäturhakkeiksi’?
Ilmoita asiaton kommentti