Eräs meidän aikamme profeetta – Greta Thunberg!

Näin hiljattain somessa kuvan, jossa ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg esitettiin ikonikuvana. Kuvassa Greta oli madonnamainen hahmo, jolla oli myös sädekehä päänsä päällä. Kuvaan oli liitetty myös teksti: Pyhä Greta.

Tuo kuva oli ehkä huono, kun se esitettiin ikonina. Toisaalta kuva toi mieleeni otsikon asian: Ainakin minusta ja varmaan monen muunkin mielestä Greta Thunberg on ”eräs aikamme profeetta”.

Profeetat tunnemme kristillisessä maailmassa ainakin Vanhasta testamentista. Uuden testamentin tunnetuin profeetta oli Johannes Kastaja. Vanhassa testamentissa profeetat saarnasivat Jumalan, Jahven puoleen kääntymistä, mutta he saarnasivat myös yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteuttamisen puolesta.

Viime mainittu ja ilmastoaktivismi rinnastuvat minusta melko lähelle toisiaan. Nuori ruotsalainen tyttö, ilmastoprofeetta, on nostanut koko maapalloamme ja ihmiskuntaamme koskevan asian vahvasti esille ja myös vallanpitäjien tietoisuuteen, Greta Thuneberg on myös haastanut vahvasti valtaa pitäviä kantamaan vastuuta ja tekemään oikeita päätöksiä.

Greta Thuneberg puhui Yhdysvaltain kongressin valiokunnalle. Hän viittaasi kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) tuloksiin. Hän sanoi: Älkää uskoko ja kunnelko minua. Kuunnelkaa tiedemiehiä!

Greta Thunberg on saanut paljon myönteistä vastakaikua toiminnalleen. Hän on toki saanut myös kritiikkiä. Ehkä hölmöin kritiikki on ollut se, että ”sairasta tyttöä ei pitäisi käyttää hyväksi tällaisessa”.  Toistaiseksi ainakin julkisuuden perusteella on näyttänyt siltä, että Greta on tiennyt mitä tekee ja tahtonut tehdä mitä tekee! Toki hänellä lienee avustajia taustalla.

En sano Greta Thunbergia pyhäksi Gretaksi, mutta mielestäni aiheesta kutsun häntä yhdeksi aikamme profeetaksi! Hän ”saarnaa” herätystä ja parannuksen sekä muutoksen tekemistä meille kaikille elintärkeässä asiassa. Toivotaan, että hänen sanomansa otetaan todesta. Toivotaan, että hän saa turvallisesti jatkaa työtään ja muuta elämäänsä.

Toivo Loikkanen

 1. ”niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen t e i t ä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.”

  Mitä katsot Malinen Pietarin tarkoittaneen ja kattaneen sanalla ‘teitä’.
  Seppo kirjoitti aikaisemmin ja kysyi: Vastaus, Pietari kirjoitti veljille ja niille, jotka olivat laittaneet toivonsa Herran tulemukseen.

  On tunnettua, että seurakunta odotti Jeesuksen paluuta pian, mutta Pietari, kuten Paavalikin antoi ymmärtää, että ”Herran päivä” se kauhea ja hirmuinen, josta vanhat profeetat ennustivat on vasta tuleva viimeisinä aikoina.

  Viimeisistä ajoista ei ole paljon sanottavaa, muuten kuin sen minkä voi käsittää, että niin seurakunta, kuin koko ihmiskunta elää lopun aikoja, on elänyt jo pari tuhatta vuotta ja edelleen sanotaan: Katsokaa , ettei kukaan teitä eksytä. Jumala on sama eilen, tänään ja huomenna.

  ”Sentähden, niinkuin Pyhä Henki sanoo: ”Tänä päivänä, jos te kuulette hänen äänensä, Älkää paaduttako sydämiänne, niinkuin teitte katkeroituksessa, kiusauksen päivänä erämaassa, jossa teidän isänne minua kiusasivat ja koettelivat, vaikka olivat nähneet minun tekojani neljäkymmentä vuotta; sentähden minä vihastuin tähän sukupolveen ja sanoin: ’Aina he eksyvät sydämessään’; mutta he eivät oppineet tuntemaan minun teitäni; ja niin minä vihassani vannoin: ’He eivät pääse minun lepooni’.”

  Katsokaa, veljet, ettei vain kenelläkään teistä ole paha, epäuskoinen sydän, niin että hän luopuu elävästä Jumalasta, vaan kehoittakaa toisianne joka päivä, niin kauan kuin sanotaan: ”tänä päivänä”, ettei teistä kukaan synnin pettämänä paatuisi;
  sillä me olemme tulleet osallisiksi Kristuksesta, kunhan vain pysymme luottamuksessa, joka meillä alussa oli, vahvoina loppuun asti. Hebr.3:7-14

  Tänä päivänä on Pelastuksen päivä.

 2. Tuosta synnin pettämäksi tulemisesta ja paatumisesta voisi vielä jatkaa,
  koska monet kuvittelevat tulevansa Kristittyinä puhtaiksi lihan vaivoista, niin he, kun huomaavat, ettei näin tapahdukkaan, niin he ”synnin pettämänä paatuvat” ja luopuvat luottamuksesta Jumalaan.

  Pietari kuitenkin juuri kehoittaa, ettemme luopuisi niin helposti vaikka kaikkinainen kurjuus ja vaiva kohtaa meitä.
  Sanoohan Apostoli myös: Monen ahdistuksen kautta teidän on meneminen Taivasten Valtakuntaan, ikäänkuin tämä hetken kestävä maallinen vaellus olisi vain hetkellinen vaiva, kuin kipu jalassa, kun siihen on osunut jokin kolhu.

  Onkin käsitettävä täydellisen Pyhityksen tulevan vain uskon kautta Kristukseen, jossa meidän on yksin Pelastuminen.
  Jos aloitan Hengessä, niin miten päätän lihassa, muuten kuin siten, että olen jälleen kääntänyt katseeni itseeni Kristuksen sijaan?

  Pahimpien kiusausten keskellä on rukoiltava Jumalaa ja katsottava yksin Kristuksen Armoon. Jos en selviydy kiusauksen keskellä ja ”syyttäjä” alkaa rusikoimaan, niin miten voin kestää ilman Uskoa? Jos olen heikko, on Kristus kuitenkin minua vahvistava ja nousen jälleen. Armoa on saada elää Kristuksessa.

  Saatana sanoo kaiken aikaa sinulle: ”Et ole kunniallinen ja sopiva Kristitty, eikä sinusta voi koskaan tulla, sillä vaatimukset ovat paljon korkeammat.”

  On siis aina muistettava mikä on alussa annettu, se myös pysyy ja kantaa loppuun, kunhan vain olemme kärsivälliset. Jumalan Armo on kaikkea ymmärrystä ylempi.

Loikkanen Toivo
Loikkanen Toivohttps://www.facebook.com/toivo.loikkanen
Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.