Entäs jos Jeesus olisi ollut Suomen evl-kirkon työntekijä?

Jeesus oli opettanut ihmisiä koko päivän. Silloin opetuslapset tulivat hänen luokseen ja sanoivat: ” Herra, sinä olet opettanut heitä jo pitkään ja heillä on nälkä. Nyt on sinun aika tehdä tilastot. ”Niin Jeesus asettui ja alkoi laatia raporttia, strategiaa ja tilastoida ihmisiä. Mutta se oli vaikeaa, sillä heitä oli niin paljon. Opetuslapset sanoivat laskeneensa yli viisituhatta ihmistä. Lisäksi ihmisillä oli nälkä. Jeesus teki G@lile@-järjestelmään seuraavan päivän tilavarauksia läheisen vuorenrinteiltä, tarkasti syn@gog@-järjestelmästä lähialueen saarnavuorot ja luki sähköpostit Synagogahallituksen juut.fi- palvelimelta. Opetuslapset tulivat kiireesti hänen luokseen. ”Mestari. tuolla on yksi poika, jolla on viisi leipää ja kaksi kalaa.” ”Jakakaa siitä ruoka kansalle”, ohjeisti Jeesus. ”Ei käy”, vastasivat opetuslapset. ”Hänellä ei ole hygieniapassia eikä emännän antamaa perehdytyskoulutusta. Eikä hänen nimeään löydy διαι μεγα καρδια - tietokannasta. Emme voi antaa hänen jakaa leipää ilman diakoniatyöntekijöiden antamaa vapaaehtoistyön perehdytyskoulutusta." Silloin Jeesukselle tuli hätä. Hän käski ohjata nämä viisituhatta ulos ennen kuin hälytykset pamahtaisivat päälle ja kulunvalvonta aktivoituisi. Oli näet tullut jo pimeää. Opetuslapset vastasivat hänelle: ”Herra, he ovat jo ulkona. Olet opettanut heitä ulkona koko päivän.” Tästä Jeesukselle tuli uusi huoli: mihin sarakkeeseen ulkotapahtuma kirjattaisiin?
bc jesus' birthday

20 kommenttia

  • Raimo Turunen sanoo:

    Voi pyhä jysäys. Pilkataanko täällä järjestäytynyttä yhteiskuntaa, tarkkaan harkittua hallintosysteemiä, isien (huom!) perinnäissääntöjä, ammatillisuutta, osaamiskuvauksia ja suunnitelmallisuutta. On aikoihin eletty, vietä tässä sitten joulua.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

    Lakataan jatkossa laatimasta minkäänlaisia kirkollisia tilastoja mistään. Sen sijaan keskitytään kehittämään Uskonmääränmittauslaitetta. Se voisi olla kuumemittarin tapainen puikko, jolla voisi tsekata – korvasta – kuunneltujen hengellisten puheitten ja musiikin määrää. – suusta – lähteneitten siunausten ja kirousten määrää – navasta – itsekeskeisyyden aste – kainalosta – valheenpaljastuskoe

    Ihmisten lukumääräinen laskenta loukkaa sekä niitä, jotka olivat mukana jossakin tilaisuudessa että ennen kaikkea niitä, jotka eivät olleet. Jätetään Jumalallekin jotakin duunia viimeiselle tuomiolle. Hänen arviointiperusteensa kun ovat ihan toisenlaiset kuin nämä meidän maalliseen regimenttiin kuuluvat erotteluperusteemme.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Elias Tanni sanoo:

    Myöhemmin Jeesus jatkoi: ”Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä. Paitsi jos heillä ei ole vanhempien allekirjoittamaa viisisivuista turvatietolomaketta mukana”.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Timo-Matti Haapiainen sanoo:

    Mielestäni jäätävimpiä kysymyksiä Raamatusta suomalaisille käytännöille on ollut: ”Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?” (Ap. t. 8:36.) Filippos ei kysynyt kotikunnan tai maassaololuvan perään. Onneksi tässä kysymyksessä meiningin kestämättömyyden käyminen ilmeiseksi on johtanut reagointiin.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku Hirn sanoo:

    Kyllä Jeesuksen porukassa oli varmaan jo silloin yksi ja toinen irvileuka. Mutta luulen että blogisti on tehnyt , ihanasti ärsyttäessään kirkon hierarkiaa, ajatusvirheen.

    Jos Jeesus jeesusluontonsa kanssa inkarnoituisi tähän päivään , niin hän ei olisi kirkon palveluksessa tekemässä tilastoja ja muita kummallisuuksia. On mahdotonta ajatella , että hän olisi noin sopeutunut .Eihän hänellä sellaisena olisi mitään annettavaa tai ihmisiä ravistavaa . Uskon että Hänen toimintansa olisi yhtä provosoivaa kuin vanhaan aikaan mutta uudessa muodossa .Historia toistuisi ja tavalla tai toisella hänet totuuden puhujana modernilla tavalla eliminoitaisiin.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Elias Tanni sanoo:

      Jep, tätä mietinkin, joten kirjoittajan auktoriteetilla päätin sivuuttaa ongelman ja aloittaa siitä, jossa mahdoton (Jeesus olisi päässyt/halunnut/suostunut kirkon töihin) oli jo tapahtunut.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

    Hyvin oivallettu, Elias.

    Hallinto/byrogratia vie aivan liikaa tilaa ja voimia kirkossa. Myös kaikenmaailman gallupit ovat syvältä…

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Lahtinen sanoo:

    Jos Jeesus olisi ollut evl-kirkon työntekijä, siltä olisi otettu pappisvirka pois.

    Jeesus olisi julistettu kovasydämiseksi ihmisvihaaja-konservatiiviksi.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

      No ainakaan Kristillisdemokraattien jäsenkirjaa perhettä, sukua ja kotia vieroksuvalla Jeesuksella tuskin olisi.

      Ehkäpä Jeesus hakeutuisi kaikkein pelokkaimpien homovihaajien seuraan ja sanoisi: mene, äläkä enää kirjoita..

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Salme Kaikusalo sanoo:

      Minkähän puolueen jäsenkirja Jeesuksella olisi, jos jatketaan ajatusleikkiä?

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

    Kiitos Elias kirjoituksesta. Bloggaa useammin! Kirjoituksessasi oli varmaan joitain kaikuja omista kokemuksistasikin.

    Kirkon tilastoinnin isä oli muuten fennomaani ja biblisisti. Tarjoan pullakahvit sille, joka tietää nimen. Googlatakin saa, koska en usko sen sieltä ihan helposti löytyvän.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Elias Tanni sanoo:

      Teemu, jatkoa seuraa! Ja kyllä, omista kokemuksista tämä syntyi. Viittätuhatta en tosin ole koskaan yhteen tilaisuuteen saanut…

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Osmo Peltonen sanoo:

      Teollistuminen toi ongelman: että teollisen ”liikekannallepanon” seurauksena voisi olla ihmisiä, joiden paikkaa tai roolia ei pystyisi määrittämään. Hallinnon kannalta ihmiset eivät kuitenkaan voineet vain olla ja puuhailla omiaan. Tällöin tilastointi oli tietämisen keino, jolla hämärästä joukosta ihmisiä pystyttiin tarpeen mukaan sanomaan jotakin. Eri keinoista avautui sitten reittiä myös byrokratiaan…

      Mikähän tuo nimi olisi? Kirkkohistorian tuntemus jää heikoksi, mutta Saksan suunnalta saattoi hyvinkin saada vaikutteita.

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Elias Tanni sanoo:

      Isaacus Rothovius keksi kirkonkirjat Suomeen- Tämä nykyinen käsitys seurakunnasta tapahtumajärjestäjänä taas lienee saanut alkunsa pyhäkoulutoiminnan laajentamisesta kaupugistuvassa Englannissa 1700-1800 -lukujen vaihteessa. Niiden tilastoinnin syntyhistoriaa en tiedä.

      Ilmoita asiaton kommentti