Ensimmäinen ratsastaja ja korona
Tietyt kehityskulut toistuvat ihmiskunnan historiassa. Niissä nähdään jopa ennalta määrätty kaava, kuten miekka, nälkä ja rutto (Hes 7:15). Onnettomuuksissa kertautuvat sodat, nälänhätä ja kulkutaudit. Siksi monet haluavat sovittaa nykyhetken tapahtumiin valmista kaavaa ja nähdä siinä jonkin ennustuksen täyttymisen: "Tämä on nähty jo ennalta?" Samalla jää huomaamatta kunkin tilanteen ja siihen johtaneiden syiden ainutkertaisuus. Tuore ja oikeaan osuva tilanteen analyysi voi oppia historiasta, mutta ei voi sivuuttaa tätä päivää.
_ _ _
Albrecht Dürer (1471-1528) kuvasi puupiirroksissaan Raamatun tapahtumia ja oman aikansa tilannetta, niin myös Ilmestyskirjan ratsastajissa (Ilm 6). Keskiajan ja uudenajan taitteeseen osui aikakausien murros, jota kuvastivat talonpoikaissodat, löytöretket, reformaatio sekä kirjapainotaidon keksiminen - jonka ansiosta uudet aatteet levisivät teksteinä ja piirroksina.
Mitä olivat neljä ratsastajaa? Ensimmäisenä valkoinen hevonen sekä ratsastajalla kädessään jousi ja päässään voittajan seppele, toisena punainen hevonen ratsastajalla miekka, kolmantena musta hevonen ratsastajalla vaaka. Neljäntenä saapui harmaa hevonen, jonka ratsastajan nimi oli Kuolema ja sen peräässä - samalla ratsulla ratsastaen? - tuli Tuonela. Kolmen edellisen ratsun selitys on kutakuinkin selkeä: miekka merkitsee sotia, vaaka ruoan kallistumista ja nälänhätää sekä Kuolema ja Tuonela kuolleisuuden kasvamista sotien, nälän ja tautien seurauksena. Siten Ilmestyskirjan kolme jälkimmäistä ratsua noudattavat Vanhan testamentin usein toistuvaa vitsauksien triadia, miekkaa, nälkää ja ruttoa.
_ _ _
Entä ensimmäisenä saapuva valkoinen ratsu, ratsastajallaan jousi? "Hänelle annettiin seppele, ja seppelöitynä voittajana hän lähti uusia voittoja kohti." (Ilm 6:2). - "et vidi et ecce albus et qui sedebat super illum habebat arcum at data est ei corona et exivit vincens ut vinceret." Corona? - joidenkin selittäjien into saattaa tästä hypähtää kirjavan runoratsun selkään. Mutta kannattaa vielä pidätellä hevosta, ettei se lähde laukoille.
Mitä valkoinen hevonen ja sen ratsastaja voisivat merkitä miekan, nälän ja ruton edellä? Ratsastajasta puhutaan voittajana, johon myös voiton seppele tai kruunu viittaa. Jousi on joskus viittaus kauas vaikuttaviin nuoliin, myös kuvaannollisessa merkityksessä, esimerkiksi jumalattomien pahoihin aikeisiin (Ps 11:2; 64:4). Samoin jousi ja nuolet esiintyvät kuvaannollisessa merkityksessä Jumalan aseina pahaa vastaan: "Hän (Jumala) ampui nuoliaan ja hajotti viholliset" (Ps 18:15); "Sinä (Jumala) jännität jousesi suoraan heitä kohti ja ajat heidät pakoon" (Ps 21:13).
_ _ _
Ilmestyskirjassa puhutaan toisessakin kohdassa valkoisella hevosella ratsastavasta: "Minä näin taivaan avoinna: näin valkoisen hevosen ja sen selässä miehen. Hän on uskollinen ja totuudellinen, hän tuomitseee ja taistelee vanhurskaasti. Hänen silmänsä olivat kuin tulen liekit, hänellä oli päässään monta kruunua, ja häneen oli kirjoitettu nimi, jota ei tunne kukaan muu kuin hän itse. Hänellä oli pukunaan vereen kastettu viitta ja hänen nimensä on Jumalan Sana." (Ilm 19:11-13). Ratsastajan nimi, Jumalan Sana, viittaa samaan kuin Johanneksen evankeliumin alku: "Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala." (Joh 1:1-2). Jos tämä voittoisa, kruunattu ratsastaja on sama henkilö molemmissa kohdissa Ilm 6 ja 19, olisi kyseessä Jeesus Kristus?
Täydennän 11.4. Ilmestyskirjan kokonaisuudesta selviää kuitenkin, ettei Jeesus voi olla Ilm 6:2 ensimmäinen valkealla hevosella ratsastaja, koska Jeesus on Karitsana avaamassa sinettiä (6:1) ja siten päästämässä ratsastajia liikkeelle. Ennemminkin ensimmäinen ratsastaja on jokin voittoisa ilmiö tai ideologia, jonka perässä seuraavat onnettomuudet sota, nälkä ja taudit.
Ilmestyskirjan kuvakieli on moniselitteistä, eikä edes välttämättä avaudu selityksille. Itse kuitenkin näen niin, että ihmisiä koettelevilla vitsauksilla ja onnettomuuksilla on mahdollisuus edetä vain niille sallituun rajaan saakka, ei edemmäs, sillä Kristus puolustaa Isänsä luomaa maailmaa ja elämää. Myöhemmin (Ilm 19:11) valkoisella hevosella ratsastavana Jeesus kukistaa pahan vallan.
Hänellä on voiton kruunu päässään. Sota, Nälkä ja Kuolemakin on jo voitettu. Kristus on voittanut turmiovallat omalla kuolemallaan ristillä, mihin viittaa hänen vereen kastettu kuninkaan viittansa. Ylösnousemisellaan Kristus vahvisti voittonsa todellisuuden.
_ _ _
Kotimaa24-sivulla oli 31. maaliskuuta emerituspiispa Eero Huovisen haastattelu liittyen korona-epidemiaan. Kriisien ja kärsimysten keskellä ihminen joutuu ymmälleen paitsi ympäristönsä myös Jumalan kanssa. Mitä Jumala haluaa nyt sanoa? Huovisen mukaan vastauksessa on oltava varovainen. "On mieluummin kysyttävä ja mietittävä kuin vastattava ja väitettävä...Mutta kysymystä Jumalan puheesta ei saa väistää... Kriisien luonteeseen kuuluu, että ne pakottavat ihmisen pysähtymään ja miettimään sitä, mikä elämässä on kaikkein tärkeintä."
Huovinen sanoo kammoksuvansa tulkintoja, jotka väittävät kärsimyksiä Jumalan rangaistuksiksi joillekin erityisen syntiksi väitetyille ihmisille. Samalla Huovinen painottaa, että Jumala on elävä ja vaikuttaa jatkuvasti luomakunnassaan. Mikä on korona-kriisin osuus Jumalan suunnitelmassa? Huovinen kehottaa pitämään "pään kylmänä, sydämen lämpimänä ja kädet ristissä." Samalla hän luottaa siihen, että kaikki on Jumalan käsissä: "Haluan turvata siihen, että hän rakastaa koko maailmaa ja myös minua. Millä tavalla Jumala valtaansa toteuttaa, sitä en aina ymmärrä. Yritän suostua siihen, että Jumalan salaisuudet ovat suurempia kuin minun ajatukseni."
_ _ _
Jos siis otamme todesta sen, että Jumala on elävä ja vaikuttava luomakunnassaan, mitä meidän on ajateltava esimerkiksi korona-kriisistä? Onko sillä jokin tarkoitus? Voimme vain arvailla, emme pääse Jumalan salaisuuksiin. Rohkenen kuitenkin pohdiskella seuraavasti: Jumala rakastaa luomaansa maailmaa ja ihmistä, mutta samalla vihaa syntiä, joka uhkaa elämän säilymistä. Ihminen on oppinut hallitsemaan luontoa ja muokkaamaan sitä, sekä kuluttamaan rajattomasti sen resursseja - siinä määrin, että luomakunnan ja ihmiskunnan jatkuvuus on uhattuna. Jos kerran Jumala on elävä Jumala, joka pitää yllä luomaansa maailmaa, hän puuttuu tilanteeseen esimerkiksi luonnon omien prosessien kautta.
Olisi onnellista, ettei havaittaisi ihmisen käyvän sotaa itseään Luojaa vastaan. Siinä ei kävisi hyvin. Kun ihminen on ammentanut luonnonvarat tyhjiin on hän itsekin tyhjän päällä. Silloin ei ole epäselvyyttä voittajasta. Korona-kriisi tai jokin vastaava pysäyttäjä voisi kääntää ihmisen ajatukset elämän jatkumisen ja Jumalan puoleen
_ _ _
Tänään pitkänäperjantaina - parhaillaan kuuntelen Kallion kirkosta suorana lähetyksenä pienen esittäjistön Johannes-passiota - muistamme Jeesuksen kärsimystä, uhria maailman syntien puolesta. Hän, joka oli syytön kuoli, jotta me saisimme elää. "Kun siis Kristus on ruumiissaan kärsinyt, niin olkaa tekin valmiita kärsimään, jotta eläisitte jäljellä olevan maallisen elämänne Jumalan tahdon mukaisesti, ettekä ihmisten himoja seuraten. ... Rakkaat ystävät, älkää oudoksuko sitä tulta ja hehkua, jossa teitä koetellaan, ikään kuin teille tapahtuisi jotakin outoa. Iloitkaa päinvastoin sitä enemmän, mitä enemmän pääsette osallisiksi Kristuksen kärsimyksistä, jotta saisitte iloita ja riemuita myös silloin, kun hänen kirkkautensa ilmestyy... Silloin te ylimmän paimenen ilmestyessä saatte kirkkauden seppeleen (gloriae coronam), joka ei kuihdu." (1 Piet 4-5).
60 kommenttia
Ilmestyksen kaupunki Astyroargelogi John Michell yhdistää kirjassaan The City of Relevation aikahistoriallisen ja perinnäishistoriallisen Ilmestyskirjan tulkinnan. Hän lähtee ikimuistoisesta temppelisymboliikasta, missä temppeli on jo ammoin nähty kos-misena ihmisen ja maailmankaikkeuden yhdistävänä makro- ja mikrokosmisena mallina, joka kulloisessakin arkkitehtuurissaan sisältää näitä maailmoja yhdistä-vän ja niiden rakenteesta kertovan ns. mittasuhteitten kaanonin, joka perustui ju-malalliselle harmonialle ja täydellisyydelle. Tämä harmonia oli kuitenkin särkynyt ja Michell’n mukaan Johanneksen ilmestyskirja kuten muukin Ut:n henkinen tarpeisto kuvaa toivoa tuon harmonian palautumisesta, paratiisin ennallistumisesta. Hän kirjoittaa: ”Kultaisen ajan ajan täydellisen henkisen tietämyksen kadonnut valtakunta on selviö jokaiselle, joka tutkii tuon ajan hallitsevan tieteen sitä tukevaa kaanonia. Kuten temppeliä, tätä kaanonia pidettiin elävänä arkkityyppinä ja se seurasi jälleensyntymien kierroksia, jotka olivat yhteydessä jumaliin, jotka kaanonin olivat joskus ensimmäisinä ilmaiseet. Varhaiset kristityt todistivat muinaisen hengen jälleensyntymää ja Pyhä Johannes ikuisti ilmiön Ilmestys-kirjansa 21 lukuun:
Ja minä näin uuden taivaan ja uuden maan, sillä ensimmäinen maa ja ensimmäinen taivas olivat ka- donneet eikä merta enää ollut.
Ja minä Johannes näin pyhän kaupungin, Uuden Jeru- salemin laskeutuvan alas Jumalan tyköä taivaasta valmistettuna kuin morsian aviomiestään varten,
Sitten Johannes hahmottelee kanoonisen kaupungin ja temppelin sen keskellä ottaen mallikseen pyhän geometrian.perUskuvion; ympyrän neliön sisällä. Jakeet l5 ja 17:
Ja sillä, joka minulle puhui, oli mittasauvana kultai- nen ruoko mitatakseen kaupungin ja sen portit ja sen muurin. Ja kaupunki oli neliskulmainen ja sen pituus oli yhtä suuri kuin sen leveys. Ja hän mittasi sillä ruovolla kaupungin ja se oli 12000 stadionia. Sen pituus, le- veys ja korkeus olivat yhtäsuuret. Ja hän mittasi sen muurin, se oli 144 kyynärää ihmis- mitan mukaan, joka, mikä on enkelin.”
Kuvaus vaikuttaa ensin melkoiselta palapeliltä. Pyhä kaupunki näyttäytyy ilmei-sesti muodoltaan kuutiona, mutta on vaikeaa rekostruoida 1200 kyynäräistä kuu-tiota jota ympäröis 144 kyynäräinen muuri. Uusi Englantilainen Raamattu kääntää ilman minkään kreikkalaisen tekstiversion oikeutusta muurin korkeudeksi 144 kyynärää. Tämä tulkinta tekee jakeen täysin hämäräksi, näin on koska käytettävä mittayk-sikkö (kyynärä) voidaan tunnistaa. Aivan yksinkertaisen geometrian perusteella saadaan noiden kaupngin mittojen suhteet: Sana stadion-tässä tekstiyhteydessä käännetty vakomitaksi- viittaa 600 jalan pitui-seen yksikköön, joka luonnollisesti vaihtelee paikallisten arvojen mukaan (siis jalka). Kreikkalainen jalka on noin 12,15 tuumaa, joten vastaava stadion on 6o7,5 jalkaa. Kuitenkin Uuden Jerusalemin mittasuhteet johtuvat kristinuskoa ja pyhää Johannesta paljon varhaisemmista ajoista ja perusyksikkö tällöin on sumerilainen jalka, joka voidaan tarkasti määritellä ns Gudean säännöstä Louvressa säilytettä-västä tutkitusta sumerilaisesta savitaulusta: ”Berriman antaa teoksessaan Histori-cal Metrolocy sumerilaiselle jalalle arvon 13,2 tuumaa tai 1,1 engl. Jalkaa.” Sume-rin yardi on siis 100,5 metriä. Stadion on tällöin 500 Sumerin jalkaa tai 560 engl. jalkaa, joka vasta siis kään-nöksen furlongia. Kirjoitusten ensimmäinen ja inspiroitu englantilainen käännös on oikein. Stadion ja furlongit ovat sama (Furlong noin 200 m) ja juuri furlong jaettuna 560 jalkaa on Uuden Jerusalemin mittayksikkö. Uuden Jerusalemin kyynärä on Egyptin kuninkaallinen kyynärä, jonka pituus, jos Pii=3,1/7, on 1,728 jalkaa; kyynärän normaali pituus on jossain 1,718-1,72 jalan välillä, mutta pienet variaatiot pyhien yksiköiden mukaisissa arvoissa johtuivat kunkin erityisen pinta-alan vaatimuksista. 1,728 jalkaisen kyynärän merkittävyys on siinä, että 1728 on 12x12x12 (eli 12 kolmanteen, joka on juuri 144! Ja tähän yksikköön viittaa Johanneksen Ilmestyksen 11.1, jonka Johannes on antanut sa-nonnassa ”Ja minulle annettiin sauvankaltainen ruoko ja sanottiin: Mittaa Jumalan temppeli ja alttari ja ne, jotka siinä kumartaen rukoilevat” (kalamos homoios rab-do). Gematrian mukaan on nyt tämän fraasin ’sauvan kaltainen ruoko’ arvo 1729 ja käsitteen alttari (genet.) to thysiasterion arvo on täsmälleen 1728! Eli perfekti kuutio. Jumalan temppeli on synonyymi kanonisen ihmismallin soma lesou kans-sa, jonka arvo on 1729. Koska uusi Jerusalem on kauttaaltaan kuvattu 12 yksi-köissä ei ole epäilystäkään, etteikö kyynärä tällöin olisi 1,728-1,729 jalkaa. Tuu-man kymmenenneksen oli sallittu vaihdella, jotta kertomukseen saataisiin tarvit-tava harmonia. I200+:n furlongin tai stadionin suuruinen makrokosminen kaupunkineliö ja mik-rokosminen 144 kyynäräinen suojamuuri eroavat skaalaltaan, mutta kuuluvat sa-maan geometriseen kuvioon. Kun ne tuodaan verrattavissa oleviin mittasuhteisiin, voidaan havaita’ että 12 stadioninen neliö sisältää tarkasti 24,890 jalkaisen ympy-rän, jonka kehä vastaa myös 14400 kyynärää. Uuden Jerusalemin ydin voidaan nähdä kuutiossa, joka sisältää ympyrän, joka tosiasiallisesti on maapallo vastaten mittakaavaa 1 ialka = 1 maili, sillä kehän halkaisija on 792o jalkaa ja maan hal-kaisija on 792o mailia!! Tämän kuvan mietiskely voi tuottaa vision muinaisen tieteen mittasuhteista ja kosmisten vastaavuuksien ja tasapainon filosofiasta, joka symbolisoituu uudessa Jerusalemissa jälleen rakennetussa temppelissä. Symbolin takainen todellisuus on liian valtava täysin oikein ilmaistavaksi ja sen täytyy viimekädessä rajoittua hen-kilökohtaisen ymmärryskyvyn puitteisiin. Näyttää siltä, että tietyt liikkeet histori-assa yhtä hyvin kuin kunkin yksilön kehityksessä – milloin muinaisen mittasuhde-tieteen kaanon, johon tämä kuvio kuuluu, alkaa ajan vaikutuksesta ruumiillistua, merkityksellisiä ja stimuloivia ajatusmalleja muodostaen- assosioituvat profeetal-lisessa ja kosmisessa tietoisuudessa; Johanneksen Ilmestys on antiikin profeetalli-sen hengen työ, joka oli tunnusomainen varhaisessa kristillisyydessä. Patmoksen saaren näyssä Johannes tavoitti aikakausia ja kierroksia kosmisesta liikkeestä, kat-seli ikuisen luomisen ilmennyttä geometriaa ja koki rytmejä ja harmoniaa, Joiden kautta universumi toimii ja pysyy koossa. Tämä oli hänen vihkimyksensä huipen-tuma. Tällaisella hetkellä saadut vaikutelmat ovat arkisen kielenkäytön ulkopuolella ja pyhän Johanneksen oli käytettävä muinaista metafyysistä kieltä, joka oli rakentu-nut pyhän geometrian ja pyhän kaupungin ympärille. Ilmestyskirja on symbolijär-jestelmä, jossa jokaisella symbolilla on muiden merkkien suhteen tarkka merki-tyksensä ja vastaava numeroarvonsa viittaamassa monikerroksellisiin symboli-ryhmiin, jotka voidaan yhdistää geometriseen tai harmooniseen järjestykseen, jonka kokonaissumma on itse temppelin mallin koko rakenteessa. Kuten Blavatsy kirjoittaa Isiksessä: ”Koko Ilmestys on yksinkertaisesti allegorinen kertomus Mysteereistä ja vihkimyskokelaan, joka on Johannes itse, initiaatiosta.” Juutalaiset tutkijat ovat aina tunnistaneet, että heidän pyhät kirjoituksensa on koo-dattu numerosymbolien mukaisesti, mutta vaikka heidän numeroiden ja kirjainten välisiin suhteisiin perustuva tulkinta-avaimensa on hyvin tiedossa, kabbalan tiede näyttää hyvin vähän kiinnostavan nykyistä aikaamme. Kreikankielinen kabbala, joka oli pythagoralaisten ja gnostillisten mystikkojen kieli, on herättänyt huomio-ta vielä vähemmän, ja jollei meillä olisi joidenkin kirkkoisien kautta siitä vähäisiä esimerkkejä suoria todisteita sen olemassaolosta tuskin olisi. Gnostisen perinteen hylkäämistä toisella vuosisadalla seurasi kirkossa sen omaksuman politiikan mu-kaan kaiken aikaisemman todistusaineiston tuhoaminen, eritysesti sellaisen, joka viittasi kosmologiaan ja sitä tukeviin tieteisiin. Numerojärjestelmistä on kuitenkin vieläkin mahdollinen saada tietoa joidenkin Uuden testamentin gnostisten viit-tausten ja eräiden kreikkalaisten tekstien kautta, joiden avulla varhaiset kristityt olivat valmiit esittämään ikuisia totuuksia uskonsa takana ja todistamaan kristil-listen legendojen oikeellisuus uuden ajan tulkinnassa. Muita esimerkkejä uuden Jerusalemin kuvasta, joka oli saatu jo tuhansia vuosia ennen Johanneksen aikaa, tulee esiin seuraavassa luvussa, missä näytämme, että llmestys ei missään mieles-sä ollut alkuperäinen eikä ainutlaatuinen, vaan se oli Johanneksen kokemus antii-kin hengen ennustetusta paluusta, jota hän kuvasi perinteisellä mystisismin kielel-lä, jota initioidut gnostisissa kouluissa käyttivät. Mystinen kieli, ihmisen taidoista mitä kunnioitettavin, muodostuu aakostosta, jossa jokainen kirjain vastaa tiettyä ääntä, joka kuvaa myös tiettyä arkkityyppstä energian muotoa. Näkijä voi kokea luomistapahtuman geometrian muodoissa, vä-reissä tai musiikin harmoniassa ja tulla tietoiseksi, että nämä manifestaatiot viitta-vat elementaalien liikkeen yhteen perusmalliin, liikettä johtavat jumalina tunnetut voimat. Hän on viimein valmis laatimaan vastaavuuksien luettelon, jossa jokaisel-le kirjaimelle on omistettu sille luoneenomainen muoto, arvo ja väri, ja – ennen kaikkea numero. Ensimmäisen ja täydellisimmän maagisen aakkoston kerrotaan jumalien antaneen ensimmäiselle valaistuneelle ihmiselle, ja tätä kertomusta voi arvioida sen tosiasian valossa, että sama käsitys on luonteenomainen kaikille mys-tikoille kaikkina aikoina. Erillään kaikista jumalallisen luomisen kirjainten alku-perää kuvaavista kertomuksista meillä on Platonin kertomus Cratyloksessa, mutta myös Lullyn tieteellisessä systeemissä, jonka hän yhdennellätoista vuosisadalla kehitti visiostaan koskien numeroja ja kirjaimia ja teoksen ”Jumalten kieli” intui-tiivisissa käsityksissä, joita irlantilainen näkijä Å . E. antoi teoksessa The Candle of Vision: Inhimillisen puheen perusta on niissä äänissä, jotka vastaavat voimia, jotka yhdistelmissään ja vuorovaikutuksissaan luovat maailman. Ihmisen mieli on tehty jumalallisen kuvaksi, ia puheen elementit ovat suhteessa hänen mielensä voimiin ja sitä myöden hänen yliminänsä olemukseen. ” Mystisen kielen erityinen merkittävyys on siinä, että se on saatu sekä menneisyy-den perinnöstä että nykyisen persoonallisesta kokemisesta, Se on ainoa media, jonka avulla jonakin aikana saadut kokemukset voidaan siirtää nykyisyyteen kaut-ta kaikkien aikojen, koska se on Ilmestyksen kieli, meidän on tutustuttava siihen voidaksemme vastaanottaa Pyhän Johanneksen viestin.” Jatkuu Stonehengestä
Stonehenge Teen nyt sivuhyppäyksen Englannin kuuluisimman arkeologisen nähtävyyden eli Stonehengen kivikehän äärelle. En puutu kaikkiin sitä koskeviin loppumattomiin spekulaatioihin, katson vain, miten Michell hämmästyttävästi löytää sen mitoista vastaavuudet Johanneksen ilmestyksen Uuden Jerusalemin mittoihin.
Stonehengen ulkokehässä on 30 ja sisäkehässä 60 kiveä. U:n mallisessa avoimessa kehässä edellisten sisäpuolella on 19 kiveä korkeudeltaan 22 jalkaa. Kehien mitat ovat : Keskimmäisen kivikehän halkaisija 39,6 jalkaa, 6o kivisen kehän halkaisija 79,2 jalkaa. Uloimnan kehän päällyskiviä sitovien ns.lintellien pituus on 10,56 jalkaa(!) ja lintelli voidaan jakaa kolmeen 3,52 jalkaa pitkään osaan. Näin kiviympyrän pituudeksi tulee 316,8 jalkaa!
Michell löytää nyt Stonehengen tarkoituksen suuren ympyrän mitoista, sillä kun sen kehä on 316,8 jalkaa, tulee halkaisijaksi 1oo,82 jalkaa ja sama kehä ja halkai-sija on mittasuhteitten kaanonin perusteella nyt myös Uuden Jerusalemin pohja-piirustuksessa, joka on Stonehengen ympyrätemppelin ympyrän valtavasti suu-rennettu neliöinti, sillä
Uuden Jerusalemin ympärysmitta on kuusi (6) mailia, joka on sama kuin 1oo x 316, 8 : Nyt luku 3168 on tärkeä myös juutalaisessa kabbalismissa sillä sanon-nan ’Herra Jeesus Kristus”, kreikaksi Xyrios Iesous Kristhos lukuarvo on myös
3168
Toisin sanoen kun uuden Jerusalemin kehä ilmestyksen antamien mittojen mu-kaan on tarkkaan 48ooo stadionia on se silloin 3168o ooo jalkaa, joka on siis suhteessa vanhan Stonehengen uloimman kehän pituuteen 316,8 jalkaa! Ja molemmat mitat ovat edelleen kaanon-suhteessa Jeesus Kristuksen nimitykseen ”Herra Jeesus Kristus !
Tässä sama paremmin jäsenneltynä.
”5 Ettekö muista, että minä, kun vielä olin teidän tykönänne, sanoin tämän teille? 6 Ja nyt te tiedätte, mikä pidättää (to katekhon), niin että hän vasta ajallansa ilmestyy. 7 Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä (mesos) poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää (ho katekhon), 8 niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä.” (2.Tess. 2)
Jakeessa kuusi mainitaan persoonaton pidättäjä, ”mikä” pidättää, ja jakeessa seitsemän persoonallinen pidättäjä, ”joka” pidättää.
New King James kääntää jakeet;
”6 And now you know what is restraining, that he may be revealed in his own time. 7 For the mystery of lawlessness is already at work; only He who now restrains will do so until He is taken out of the way (mesos).”
Ensin mainitaan jakeessa kuusi neutri pidättäjä to katekhon (asia). Se ei voi olla muu kuin Kristuksen seurakunta, eli uudestisyntyneet uskovat maan päällä, Matt. 16:18. Jumala estää antikristusta ilmestymästä niin kauan kun seurakunta on maan päällä.
Sitten jakeessa seitsemän mainitaan maskuliini ho katekhon (henkilö). Hän on persoonallinen pidättäjä, eli Pyhä Henki, joka asuu uudestisyntyneissä uskovissa, Joh. 14:16. Vain Jumala itse Pyhän Hengen kautta on kyllin voimakas pidättämään antikristusta. Jakeen loppu kuuluu sanatarkasti;
”…kunnes (persoonallinen pidättäjä) tulee pois keskeltä” (kr. mesos). Jeesus käyttää samaa ”mesos” sanaa myös Matt. 18:20:ssä, missä Hän toteaa että ”missä kaksi tai kolme on kokoontunut minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään” (kr. mesos).
Sekä Kristuksen seurakunta että myös Pyhä Henki otetaan pois maan päältä seurakunnan ylösotossa ja vasta tämä mahdollistaa antikristuksen ilmestymisen. Seurakunnan ylösoton jälkeen alkaa nk. ahdistuksen aika, minkä lopussa Kristus palaa takaisin maan päälle yhdessä ylöstemmatun seurakuntansa kanssa ja tuhoaa antikristuksen, Ilm. 19:11-21.
”34 Mutta pitäkää vaari itsestänne, ettei teidän sydämiänne raskauta päihtymys ja juoppous eikä elatuksen murheet, niin että se päivä yllättää teidät äkkiarvaamatta 35 niinkuin paula; sillä se on saavuttava kaikki, jotka koko maan päällä asuvat. 36 Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä.” (Luuk. 21)
”10 Koska sinä olet ottanut minun kärsivällisyyteni sanasta vaarin, niin minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat.” (Ilm. 3)
Ja vielä tulkinnan selvyyden takia alkutekstin mukainen tarkempi käännös Bibliasta:
”34 Mutta kavahtakaat, ettei teidän sydämenne koskaan raskauteta ylönsyömisestä ja juopumisesta ja elatuksen murheesta, ja se päivä tulee äkisti teidän päällenne. 35 Sillä se tulee niinkuin paula kaikkein ylitse, jotka koko maan päällä asuvat. 36 Sentähden valvokaat ja aina rukoilkaat, että te mahdolliset olisitte kaikkia näitä VÄLTTÄMÄÄN , jotka pitää tapahtuman, ja seisomaan Ihmisen Pojan edessä.” (Luuk. 21, KR 1776)
”10 Ettäs pidit minun kärsivällisyyteni sanat, niin minä tahdon sinun VARJELLA kiusauksen hetkestä, joka koko maan piirin päälle tuleva on, niitä kiusaamaan, jotka maan päällä asuvat.” (Ilm. 3, KR 1776)
Ei tässä mitään karismaattisuutta tarvita. Pelkkää Sanan tuntemista vain.
Kiinnostava yksityiskohta on tuokin, että ratsastajalle annettiin jousi. Nuolista ei puhuta mitään. Mitä voi tehdä jousella ilman nuolia?
Karitsa on selvästi Kristus, joten ratsastaja ei voi olla Hän. Psalmin sanat ovat tietysti Vapahtajastamme kertovia ennustuksia, mutta Ilmestyskirja kertoo jostakin muusta. Joten tällä vakoisella hevosella ratsastavalla ei nuolia näytä olevan. Yleensä muualla Raamatussa nuoletkin mainitaan, niin kuin tuossakin lainaamassasi kohdassa. Miksi niitä ei ole nyt ? Uskoisin sille löytyvän selkeä selitys vielä.
Pidän mahdollisena, että kirkolla on nyt etsikkoaika. Jumala kutsuu sitä kokonaisvaltaiseen parannukseen, ei ainoastaan parannukseen ilmastokysymyksissä.
Mutta koska pandemia on maailmanlaajuinen, se ei voi olla herättelyä ainoastaan omalle kirkollemme. Uskallan ajatella, että se on kaikille kirkoille kutsu itsetutkisteluun ja kokonaisvaltaiseen parannukseen, jossa Jumalan ilmoitus Raamatussa ja Jeesuksessa Kristuksessa saa sen kunnian ja arvovallan, mikä sille kuuluu. Muuten on vaara, että ne jäykistyvät pelkäksi seremonialaitoksiksi vailla todellista kosketusta ihmisten sydämiin ja elämään.
Mahdollisesti tämä on kutsu myös vanhan liiton kansalle, Israelille, ottamaan lopultakin vastaan hänet, ”jonka he ovat lävistäneet”. Onko yö jo pitkälle kulunut ja päivä lähellä?
Keskustelusta puuttuu oleellinen.
2.Tes.2:3 ”Älkää antako kenenkään vietellä itseänne millään tavalla. Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi, tuo vastustaja, joka korottaa itsensä yli kaiken, mitä jumalaksi tai jumaloitavaksi kutsutaan, niin että hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala. Ettekö muista, että minä, kun vielä olin teidän tykönänne, sanoin tämän teille? Ja nyt te tiedätte, mikä pidättää, niin että hän vasta ajallansa ilmestyy. Sillä laittomuuden salaisuus on jo vaikuttamassa; jahka vain tulee tieltä poistetuksi se, joka nyt vielä pidättää, niin silloin ilmestyy tuo laiton, jonka Herra Jeesus on surmaava suunsa henkäyksellä ja tuhoava tulemuksensa ilmestyksellä, tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä ja kaikilla vääryyden viettelyksillä niille, jotka joutuvat kadotukseen, sentähden etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen, voidaksensa pelastua. Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen.”
Jakeissa on monia yksityiskohtia, joista poimin muutamia. Se mikä estää, tarkoittaa tarkasti suomennettuna sellaista, mikä on keskellä. Entä mikä oli keskellä ja esti laidoilta alkanutta hapantumista? Keskellä olleet apostolit sopivat hyvin estäjiksi. Kun he poistuivat, niin taikina mitä todennäköisemmin hapantui.
Kun puhutaan valkoisella hevosella ratsastajasta, niin sopiva ehdokas on myös laittomuuden ihminen. Hänellä on valkoiset vaatteet.
Antikristus, antivoideltu, antikristillisyys, antivoidellut, tarkoittaa samaa asiaa kuin valkoinen. Anti on sellaista, joka ulkoisest on samankaltaista kuin originaali, se syrjäyttää originaalin ja tulee aidon tilalle. Antimateria edustaa samaa asiaa. Ulkoisesti sama, mutta varaus on negatiivinen. Tätä kuvaa Ilmestyskirjan karitsan sarvet, mutta lohikäärmeen ääni?
Jeesus kertoo täsmälleen samasta asiasta, antikristillisyydestä, joka on syrjäyttänyt originaalin.
Mat.7:22-23 ”Moni sanoo minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?’ Ja silloin minä lausun heille julki: ’Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät.'”
Koska laittomuuden tekijät ovat kristikunnassa, niin missä he nyt ovat? Jos heitä ei ole, niin Jeesus puhui omiaan. Ainakin on varmaa, että laittomuuden edustajat ovat satavarmoja siitä, että he ovat Jumalan temppeli (”hän asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala”) ja että he tuntevat Jeesuksen, kun vielä tekevät suuria tekoja Jeesuksen nimessä ja kaikki toimii lupausten mukaisesti, ihmeitä tapahtuu heidän kättensä kautta, Mark.16.
Tämä on eräs tapa tulkinta enkä ole lainkaan varma, että se pitää edes vähäisessä määrin paikkansa. Pidän kuitenkin tärkeänä olla avoin ja pohtia monia erilaisia reittejä.
Ilmoita asiaton kommentti