Elokuva, joka on pakko katsoa

Italialaisen Pier Paolo Pasolinin näkemys (1964) Matteuksen evankeliumista  on klassikko. Jeesus-elokuvista ei kannata puhua, jos ei ole nähnyt tätä mustavalkoista, Etelä-Italian karuissa maisemissa kuvattua mestariteosta. Amerikkalaisia ja lähtökohtaisesti kristillis-juutalaisia elokuvia on hyvä verrata tähän marksilais-katoliseen luomukseen. Kumpi vetääkään pitemmän korren?

Elokuvassa on paljon lähikuvia kasvoista, tavallisten työtätekevien ihmisten kasvoista. Tässä on elokuvan marksilaisuus: Jeesuksen sanat kohtaavat eletyn elämän. Poissa on kirkollinen loisto ja kristillisen kuvakielen tahaton imelyys. Matteuksen evankeliumin Jeesus on vihainen ja energinen.

Jeesusta filmissä esittää espanjalainen oikeustieteen ylioppialas Enrique Irazoquin, jolle koitui elokuvasta ongelmia. Kun hän palasi Francon hallitsemaan kotimaahansa, hän joutui syytteeseen kommunistisen propagandaelokuvann tekemisistä. Matteuksen evankeliumi sai varsin ristiriitaisen vastaanoton, vaikka se sai myös katolisen kirkon elokuvapalkinnon. Elokuva on omistettu paavi Johannes XXIII:lle.

Matteuksen evankeliumi nähtiin Yle Teemalla ja se on vielä 26 päivän ajan katsottavissa Yle Areenasta >

Matteuksen evankeliumi

Olen nähnyt Pasolinin Matteuksen evankeliumin ainakin neljä kertaa. Ja vielä jaksoi sytyttää. Suosittelen.

    • Nimenomaan puhetta. Mutta pelkkää Jumalan sanaa Matteuksen kynästä 🙂

      Sosialista paatosta. Sitäpä juuri ja kiinnostavalla tavalla.

      Minusta elokuva on vain kasvanut korkoa.

  1. Hyvä elokuva, jonka teksti oli nimenomaan Matteuksen evankeliumista. Ville Hassisen mukaan; ” niin paljon puhetta ja sosialistista paatosta”. ”Sosialistista paatosta” ja yhteiskuntakritiikkiä Jeesus etupäässä harjoitti ja opetti Jumalan valtakuntaa. Sen vuoksi ylipapit ja kirjanoppineet häntä myös vihasivat ja saivat osoitettua hänet rikolliseksi, joka villitsee kansaa . Lopuksi he saivat järjestettyä hänelle kuoleman tuomion.

    • Mutta Matteuksen teksti nimenomaan taipui enemmän sosialistiseksi puheeksi ja tavallaan voi nähdä fariseusten, vai olivatko papistoa, edustaneen kapitalismia tötteröhattuineen.

Seppälä Olli
Seppälä Olli
PERMANTOPAIKKA-blogissa käsitellään laajasti kuulttuuriaiheita ja esitetään arvioita yksittäisistä taideluomista, erityisesti teatterista ja kirjallisuudesta.