Elämä

Mitä se on? Kissoilla sanotaan olevan ainakin seitsemän elämää. En tiedä mistä se tulee, mutta totta se lienee. Lapsuudesta tuli mieleeni yksi kissa, joka raahautui etujaloillaan läheiseen puroon eli luomaan. Takajaloille oli tapahtunut jotain, ne eivät toimineet. Kissa meni veteen ja painoi päänsä veden alle ja tilanne oli ilmeisesti ohi melko pian. Itse olin yksin ja niin pieni, etten osannut tehdä muuta kuin katseella seurasin.

Mitä elämä sitten on? Uskontunnustuksen tunnustavat ihmiset tunnustavat, että Isä on luoja! Luoja siis luo tyhjästä luovalla sanallaan ja pystyy samalla sanalla antamaan elämän kaikelle elävälle. Ihmiskunnalle, eläinkunnalle ja myös kasvikunnalle.  Elämä on siis jotain, joka kiinteästi liittyy Jumalaan ja on siksi arvokas.  Jotenkin tulee mieleen, että me ihmiset luokittelemme elämää tarkoituksen mukaan. Jos nyt käsittelisin esimerkiksi sukupuolielämää, lukijoita ja kommentaattoreita olisi enemmän. Olemmehan sen havainneet. Jos käsittelisin elämääni lestadiolaisena, niin sekin voisi herättää intohimoja. Jätän senkin alueen sivuun. Ihmisten mukaan on työelämä, silloin ollaan hyödyllisiä ja tehokkaita.  Sitten on yöelämä, joka sekin koetaan tarpeellisena ja aktivoivana. Seuraelämä tekee ihmisestä kelvollisen kansalaisen, joka kuluttaa kulttuuria, luo kontakteja ja on muutenkin hyödyllinen.

Työelämässä, seuraelämässä ja yöelämässä menestyvä kansalainen on hyödyllinen ja korvaamaton ainakin melkein. Tärkeän henkilön jäädessä eläkkeelle pahin painajainen on se, ettei kahden viikon sisällä tule ongelmaa, joka kaataisi koko lafkan, jos en riennä apuun. Joskus käy jopa niin, että virkaa tai tointa ei edes täytetä. Huomataan, että koko uran ajan joku teki turhaa työtä. Työuralta on jäänyt lähtemättömästi mieleeni komppanian vääpelin työn harjoittelu. Olin yhdessä alokaskomppaniassa vääpelinä ja jouduin tekemään paljon tilastointia alokkaiden ominaisuuksista. Johonkin arkistoon nekin tuherrukset menivät, mutta yhtään hyödyttävää asia en osaa mainita. Elämä mitä se on, joudumme useasti kysymään! Onko elämä annettu tuhlattavaksi? Kristillisen uskon mukaan Jumala on elämän lahjoittaja ja ylläpitäjä sekä Hänen vallassaan on myös elämämme pituus.

Onko nyt kuitenkin käymässä niin, että ihminen on astunut Jumalan reviirille päättäessään kuka saa syntyä ja kuka ei? Tarvitaan tietos ja taitoa, etteivät ne saa lapsia, jotka saisivat, mutta jostain syytä eivät halua. Toisaalta niiden pitää saada lapsia, jotka eivät saa, mutta pitää saada. Molemmat vaativat jumalan antamaa järkeä. Suuret ikäluokat ovat nyt monien hampaissa, kun aiheuttavat hirveän eläkepommin. Hyvinvoinnin rakentaminen ei anna vanhukselle oikeutta hyvään loppuelämään, jos ei ole kertynyt sukanvarteen. Ihmisen elämän onnistumisen kannalta olisi eduksi harmonia Jumalan tahdon  luonnen yhteydessä, koska Hän käski viljellä ja varjella Luomakuntaansa. Tämä ei oikeastaan ole edes vaihtoehto vaan elinehto, jospa vain sen ymmärrämme! Moni ymmärtää, mutta odottaa, että joku toinen tekee asioita ensin. Jumala puhuu ihmiselle luonnonilmiöissäkin, mutta Raamattu todistaa, ettei se puhuttelu saa aikaan parannusta.

    • Aika ja sen kuluminen vaikuttaa ainakin minuun niin, että aiemmin niin tärkeät asiat muuttuvatki yhdentekeviksi. Kaikkea tilastoidaan ja talletetaan, jos vaikka joku joskus kiinnostuisi ja alkaisi tutkia ja tekee ihan varmaan vääriäkin johtopäätöksiä.

      Nyt pitäisi tehdä joka vuosi sellainen vuosikirja, josta voisi jälkipolvet suoraan lukea, että Suomi oli hyvinvoinnin ja pahoinvoinnin maa. Osa oli sitä mieltä, että pitää säästää ja toinen osa , että pitää ottaa lisää velkaa. Ajatukset samasta asiasta voivat olla näin hajallaan.

    • Kyllä kai se on niin, että ihminen menettää kyvyn nauttia mistään ja kärsimys kivun takia saavuttaa kyllästymispisteensä, niin kuoleman enkeli tulee uskovalle ystävänä!

Kirjoittaja

Lahtinen Lauri
Lahtinen Laurihttps://laurileevi.wordpress.com/,%20Lauri%20Leevi%20Mikael%20Lahtinen%20youtube.com
Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, Kun corona esti kokoontumisen...Olen jatkanut torstai juttuja otsikolla. Torstaihartaus.