Ehtoollisviini - ihan vaan viiniä

Vapaa-ajattelijat esittivät, että ehtoollisviinin verovapaudesta luovutaan. Rahallisesti kyse on suurimmallakin uskontokunnalla alle sadasta tuhannesta eurosta. Lisäksi byrokratia maksaa, koska veron osuuden palautusta anotaan erikseen ja joku senkin paperin tekee ja toinen lukee. Vertailuna esimerkiksi öylätistä maksetaan normaali elintarvikkeen arvonlisävero.

Luin asiaa koskevan uutisen alta varsin jyrkän kommentin: "Vapaa-ajattelijain aloite on pyhyyttä vastaan suunnattu hyökkäys." Ja tavallaan juuri näin onkin.

Ehtoollinen on tärkeä asia. Se on toinen niistä sakramenteista, jonka kaikki kristinuskon suunnat tunnustavat. Ehtoollinen on tosi tärkeä asia. Siis kristityille tosi tärkeä.

Meidän muiden näkökulmasta se on viinitilkan juominen polvistuneena. Suomi on vapaa maa, jossa voi vapaasti vaikkapa juoda tilkan viiniä polvillaan. Eivät vapaa-ajattelijat halua sitä kieltää.

Mutta ehkä verovapauden kumoaminen muistuttaa ikävästi tästä tosiasiasta. Uskonnonvapaus ei lähtökohtaisesti tarvitse verovapautta eikä mitään säätelyä. Kumoamalla verovapauden valtio symbolisesti muistuttaa tästä: juokaa toki viinitilkka. Vaikka monta kertaa päivässä. Ei meitä kiinnosta, ei suuntaan eikä toiseen.

Sen, mikä on kristitylle tosi tärkeää, ei tarvitse olla kaikille merkityksellistä.

6 kommenttia

 • Tarja Aarnio sanoo:

  ”Sen, mikä on kristitylle tosi tärkeää, ei tarvitse olla kaikille merkityksellistä.”

  Näyttää se olevan merkityksellistä vapaa-ajattelijoillekin, tosin eri syystä.

  Veroasioita on toisella palstalla käsitelty ja tietysti niiden pitää olla kunnossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Jori, tervetuloa palstalle takaisin. Olen useinkin itse asioista eri mieltä kanssasi, mutta se onnistuu asiallisuutesi vuoksi. Sinä et provosoidu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Hernesaho sanoo:

  Onko näin, että viini on kokonaan verovapaata, vai onko viini vapaa vain alkoholiverosta?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Joo, tervetuloa vaan Jori takaisin minunkin puolestani kirjoittamaan ja kommentoimaan asiallisesti esiin nostamistasi asiallisista asioista asialliseen tapaasi.

  Ilmoita asiaton kommentti