Bloggaaja, muista kuvien tekijänoikeudet

Blogikirjoituksiin voi liittää mukaan kuvia. Se elävöittää ja saattaa parantaa tekstin luettavuutta. Mutta muista, että saat käyttää ja  julkaista vain kuvia, joihin sinulla on lupa ja oikeudet.

Mikä tahansa netistä napattu kuva ei siis käy, vaikka nappaminen helppoa onkin. Tekijänoikeudet saattavat rajoittaa kuvan käyttöä. Esimerkiksi lehtien sivuilta napsitut kuvat ovat pääsääntöisesti tekijänoikeuden alaisia. Myöskään kuvatoimistojen vesileimattuja kuvia ei sovi käyttää.

Netistä löytyvien kuvien käytössä tulee siis olla tarkkana. Verkosta löytyy paljon visuaalista vapaata riistaa, mutta se ei tarkoita, että kaikki on. Kotimaa24:n blogit ovat lukijoiden omia ja itse hallitsemia, mutta Kotimaa24 tarjoaa alustan ja yleisön osana uutismediaa. Tämän vuoksi ylläpito puuttuu aina blogeissa mahdollisesti tapahtuviin tekijänoikeusrikkomuksiin ne havaitessaan.

Sivuston käyttöohjeissa sanotaan seuraavasti: ”Tuottaessaan palveluun sisältöä käyttäjä vastaa sen oikeellisuudesta, lainmukaisuudesta ja sopivuudesta sisältöohjeiden mukaisesti.”

Ja edelleen: ”Käyttäjä korvaa kaikki vahingot ja kulut, jotka aiheutuvat Kotimaata tai sen työntekijää vastaan esitetyistä vaatimuksista, jos nämä vaatimukset johtuvat käyttöehtojen ja sisältöohjeiden vastaisesta toiminnasta tai käyttäjän tekemistä kolmannen osapuolen oikeuksien loukkauksista.”

Kolmannen osapuolen oikeuksien loukkaaminen on esimerkiksi kuvan luvaton julkaiseminen.

Yllä olevan kuvan on ottanut Olli Seppälä Las Palmasin hautausmaalla. Kuvaa saa käyttää kuvaajan nimi mainiten. Ei kuitenkaan kaupalliseen käyttöön.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Ylläpito Kotimaa.fi
Ylläpito Kotimaa.fi
Asiaa lukijabloggauksen pelisäännöistä ja näköaloista. Apua ongelmatilanteisiin. Palaute ja parannusehdotukset: Kotimaa24@kotimaa.fi