Avioliitto kokousmörkönä
Kirkolliskokouksen ensimmäisestä varapuheenjohtajasta käytiin kokouksen avauspäivänä äänestys. Helsinkiläinen Tulkaa kaikki -ehdokas Katri Korolainen hävisi Mikkelin hiippakuntaa edustavalle Seija Kuikalle äänin 46-61. Katrin saamaa äänimäärää voidaan pitää hyvänä, vaikka hänen ansionsa tuntien olisin tietysti suonut hänelle ääniä enemmänkin. Toki nyt tiistaina ilahdutti se, että Katri tuli valituksi tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajaksi. Tämä osoittaa, että kirkolla on tulevaisuutta!
Varapuheenjohtajavaalin tulos kuvastaa myös kirkolliskokouksen yleisempiä jakolinjoja. Joku äänestäjä voi painottaa maantiedettä, toinen ikää tai ehdokkaiden työhistorioita. Kaikkein merkillisimmän selityksen kuulin käytävältä, jossa huojentunut edustaja selosti toiselle, miten hyvä oli ”saada Korolaisen valinta estettyä”. Syy: Katrin osallisuus puheenjohtajistossa ja puhemiesneuvostossa olisi ollut ”uhka avioliitolle”.
Uhka avioliitolle! Tämä kuulostaa absurdilta, mutta on kirkolliskokouksen todellisuudessa aivan mahdollinen vaikutin äänestyspäätöksiin. On vaikea sanoa, kuinka moni kirkolliskokousedustaja itse asiassa äänesti ”avioliitosta” ja kuinka moni varapuheenjohtajasta, mutta käytäväpuhuja tuskin oli ajatuksineen yksin. ”Uhka avioliitolle” tuntuu täällä leijuvan mörkönä monen tajunnassa, vaikka itse asia ei olisi edes käsittelyssä.
Avioliittolain muutokseen reagoiminen on vain yksi niistä kymmenistä ja kymmenistä asioista, joita kirkolliskokous alkavalla kaudella käsittelee. On surullista, jos sen annetaan hallita kaikkea toimintaa. On surullista, että avioliittokysymys tuntuu hallitsevan ihmisten käsityksiä toisistaan laajemminkin. Sen ei saisi antaa kasvaa pakkomielteeksi, joka nousee – ellei ole jo noussut – suorastaan kristinuskon ydinasiaksi.
Yksi ryhmämme tavoitteista tällä kaudella on tehdä näkymättömiä rakenteita näkyviksi. Tämä liittyy niin kirkolliskokouksen kulissientakaisiin ryhmäytymisiin kuin vieläkin vaikeammin sanoitettaviin asioihin, kuten erilaisiin kollektiivisiin pelkotiloihin. Keskustelu on mahdollista ja mielekästä vasta, kun rakenteet on tunnistettu ja sanallistettu.
Johanna Korhonen
kirkolliskokousedustaja
yleisvaliokunnan puheenjohtaja
Vantaa
14 kommenttia
Avioliitolla on monia uhkia. Ei ole tuomitsemista, jos toteamme yhden olevan näitä.
Kuinka ollakaan että Johanna Korhosen korvaan tarttui juuri tuo lause.
Avioliitto on aika heppoisissa kantimissa, mikäli Katri Korolainen tai edes koko TK-liike on sille uhka.
Olisi ollut mielenkiintoista, jos blogisti olisi hiukan avannut sitä, mitä hän tarkoittaa ”näkymättömillä rakenteilla”/”kulissien takaisilla ryhmäytymisillä” tai ”kollektiivisilla peloilla.” Nyt joutuu arvuuttelemaan.
Puheenjohtajiston vaalin tulos on suoraa seurausta siitä että keskusta voitti seurakunnissa pidetyt vaalit ja tämän seurauksena myös kirkolliskokouksen vaalit. Niinpä kummankin varapuheenjohtajan nouseminen keskustan listoilta ei ollut yllätys.
Molemmat ovat myös kokeneita hallintoihmisiä, toinen Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja toinen entinen kansanedustaja.
Ei myöskään ollut mitenkään erikoista että toinen heistä on selkeästi kirkkomme suurimpaan kansanliikkeeseen kuuluva aktiivi. Onhan vanhoillislestadiolaisia enemmän kuin Lahden kaupungissa on väkeä ja heidän kesäjuhlillaankin on osallistujia säännöllisesti enemmän kuin Mikkelin kaupungissa on asukkaita.
Kyllä tämä puheenjohtajiston vaali selkeästi kuvastaa kirkkomme laajojen väestöryhmien tukemaa linjausta.
Itse Katri Korolaista äänestäneenä en voi kuin ihmetellä tällaista asennoitumista. Enkä nyt tarkoita vain näitä Johanna Korhosen mainitsemia avioliittomörköjä, vaan myös sitä tapaa, jolla TK-liike itse on nostanut asian tikunnokkaan.
Olisiko nyt syytä katsahtaa TK-lliikkeessäkin peliin ja pohtia, kuinka aggressiivisesti, kirkon järjestystä uhmaavilla irtiotoilla ja perinteisen avioliiton kannattajia vähemmistöjen syrjijöiksi leimaamalla on itse edistetty tällaisten mörköjen esiin marssia..?
Ei siis ole millään muotoa Katri Korolaisen kaltaisten fiksujen ja osaavien ihmisten vika, jos heidän taustallaan oleva ryhmittymä julkisuudessa harjoittaa demagogiaa ja syyllistämistä. Siellä ne mörötkin asuvat.
Ainakin paperisen Kotimaan mukaan kyse oli nimenomaan siitä että nostetaan esiin ns kirkon kasvoja. Totta kai sillä on symbolista merkitystä mitä ryhmittymään kukin edustaa. Muutenhan varapuheenjohtajat valittaisiin ilman keskustelua. Sinun lisäksesi yli 20 muuta ei ole tätä tajunnut. Taatusti kukaan TK-liikkeen edustaja ei äänestänyt ketään muuta kuin Korolaista
Ohessa mielestäni suositeltavaa ja järkevää keskustelua avioliitosta kirkon näkökulmasta katsottuna:
https://www.youtube.com/watch?v=HBrg89wpxuM
Jouni Turtiainen, se on vain loogista päättelyä. Kritisoit kovasti TK-liiketttä ja siitä huolimatta äänestät heidän edustajaansa varapuheenjohtajaksi. Jos et näe tässä mitään ristiriitaa niin sitten et näe.
On se kamalaa tuo demokratia kun TK-liikkeen edustaja voidaan jättää valitsematta varapuheenjohtajaksi vaikka hän olisi niin kovasti halunnut! ?
Ilmoita asiaton kommentti