Autsch! Nyrkkitervehdys osui silmään

Hallituksen voimatrio teki dapit eli nyrkkitervehdyksen. Sipilä, Stubb ja Lindström (missä oli Timo "Sopimus ei kuulunut mun rooteliin" Soini?) ilmaisivat äijämistä iloa, että sopimus saatiin kasaan, että tunnelin päässä näkyi valoa, että työpaikkoja syntyi, että hallitus tunsi onnistuvansa että jne. yms.

Monille pienipalkkaisille, joiden asemaa heikennettiin, tervehdystapa oli nyrkinisku silmään. Mistä äijät kuvittelevat iloitsevansa? Nyt kilpailu/yhteiskuntasopimus on vaarassa. Nyrkkitervehdyksen syytäkö?

Nyrkkitervehdys lienee mm. afroamerikkalainen tapa, jolla ilmaistiin 1960-luvulla mustien ylpeyttä ja omanarvontuntoa, tietää Helsingin Sanomat: ”Englanniksi se on ”fist bump”. Siitä käytetään myös ilmaisuja ”dap”, ”power five”, ”fist pound”, ”brofist”, ”closed-fist high five”, ”knuckle buckle” ja ”fist jab”.”

Tätä äijämäistä nyrkkien yhteen lyömistä oln nähty vuosikymmenten mittaan siellä täällä, esimerkiksi nyrkkeilykehissä ja lätkäareenoilla, sillä hanskat kädessä ylävitoset eivät näytä yhtä jämäkältä, eleeltä. Nyrkkitervehdyksessä on poweria ja rispektiä.

Nyrkkitervehdys tarkoittaa toki myös pystyyn nostettu kättä, joka on nyrkissä. Se ilmaisee voimaa ja uhmaa. Jos käsi on vaaka-asennossa, miellyhtymää natsitervehdykseen ei voi välttää, kuten aikoinaan Anders Breivikin tapauksessa.

Minkälaiset voimatervehdykset nähdään aikanaan äänestyksen jälkeen kirkolliskokouksessa kun kirkko ottaa kantaa avioliittolakiin tekemällä "avioliittolakisopimuksen" tai jotain...

- Olli Seppälä -

56 kommenttia

 • Tarja Aarnio sanoo:

  Politiikasta saa siis keskustella täälläkin :).

  Tervehdys oli melkomoinen erehdys erityisesti tässsä todella vaikeassa tilanteessa. Kun tavalliset työntekijät näyttävät olevan yhteiskunnan maksumiehiä samaan aikaan, kun yhtenä esimerkkinä Nokian ex-pomo veroja pakoillen Portugalissa välttää tilinteon rengashuijauksessa, niin ei ihme, että hidas Suomen tavallinen kansa alkaa käydä kuumana. Siihen muuten yleensä tarvitaan aika paljon.

  Rengasmokaa edelsi tieto ylettömistä osingoista yrityksiltä, jotka eivät veronkevennystenkään jälkeen ole omalta osaltaan tehneet mitään maan taloudellisen tilanteen korjaamiseksi vaan jatkavat vinkumista työntekijöiden aseman heikentämisestä muka kilpailukyvyn parantamisen nimissä. Kumma olisi, jos ei rähinä olisi valmis. Mielenkiintoista muutens, että esim. Kone porskuttaa varsin mallikkaasta ihan näillä olemassa olevilla ehdoilla. Oisko johdon vaihdon paikka yhdessä jos toisessakin suuryrityksessä?

  Meikäläistä todella ihmetyttää, että vanha hallituspuolue kepu valitsi nokkamiehekseen sinänsä varmaan ihan ok ihmisen, mutta poliittisen untuvikon. Sieltä olisi luullut löytyvän tyyppi, joka ei tällaiseen suohon olisi eksynyt.

  Kokoomus näyttää valitsevan yksi toisensa jälkeen fantastisia untuvikkoja myös.

  Persut menivät hallitukseen Soinin päätettyä, että ministeri ollaan joku päivä. Lupauksista viis. Ulkomailla on hauska olla. Persut tekevät mitä tahansa, ettei hallitus kaatuisi. On nimittäin luultavasti ensimmäinen ja viimeinen kerta sitä herkkua. Ja taitaa koskea myös puolueen kansanedustajia, joten mikä tahansa kelpaa tämän kauden.

  Eikäpä kummallista valtiomiestaitoa tarvita talouden kuntoon saattamiseksi, jos yksinkertaisesti rapautetaan hyvinvointiyhteiskunta leikkaamalla vanhusten, lasten, vammaisten, korkeakoulujen, kulttuurilaitosten jne. tuet. Jos sillä selvittäisi, niin kyllä tuohon kykenisi kuka tahansa. Suorastaan törkeää tältä hallitukselta. Mitens on tuo veroparatisien juttu, veropakolaiset, miljoonien tuet yrityksille, jotka eivät tuota muuta kuin osinkoja omistajilleen. Miksi sellaista pitää tukea?

  Toivon vilpittömästi, että yhteiskuntasopimus syntyy! Mitään yleislakkoja ja muita rähinöitä ei todellakaan kaivata tässä tilanteessa, mutta siihen on myös toisen osapuolen eli työnantajien tultava mukaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Suomen julkisoikeudelliset menot ovat lähes 60%.

  Virolla vastaavasti noin 40%.

  Suomalaiset yritykset siis menevät taloudelliseen ravikilpailuun kurakärryjen kanssa kun virolaiset menevät kilpavaunuilla. Ja samassa erässä ollaan.

  Kun vielä otetaan huomioon että suomalaisen talouden kehitys on ollut Euroopan pohjanoteerauksia, niin meillä ei yksinkertaisesti ole varaa heittäytyä välinpitämättömäksi ikään kuin jatkossakin eri tahot voivat ulosmitata mitä haluavat.

  On todella jo kiire tehdä ratkaisevia parannuksia kilpailukykyymme tai muutoin välimatka eturivin maihin kasvaa tavoittamattoman pitkäksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Minun mielestäni pääministeri Sipilä vastaili eilen TVssä ihan asiallisen viisaasti toimittajan kysymyksiin.

  Mitä nyrkkitervehdykseenn ja sen vaikutuksiin tulee, niin se on helppo ottaa keppihevoseksi ja vaikkapa syyksi olla hyväksymättä yhteiskuntasopimusta. Näin tehden ei tarvitse kertoa todellisia syitä olla osallistumatta. Mielestäni syyksi ei kelpaa myöskään se, että ”meillä ei ole luottamusta hallitukseen”. Jos sopimukseen ei osallistuta, niin syyt pitää löytyä sopimuksen sisällöstä.

  Pääministeri sanoi reilusti, että hän aikoo jatkossakin iloita kun on aihetta. Nyt oli kun kymmenen kuukauden yrityksen jälkeen näkyi pikkuisen valoa tunnelin päässä. On merkillistä jos poliitikoilta kielletään jo tunteiden ilmaisukin.

  Suomessa on vallalla pelkkä negatiivinen hallituksen yms. tahojen parrjauskampanja, niin ettei enää nähdä metsää puilta. Poliittisesta valtakamppailustahan tässä on kyse.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  ”Nyrkkitervehdys tarkoittaa toki myös pystyyn nostettu kättä, joka on nyrkissä. Se ilmaisee voimaa ja uhmaa. ” blogisti

  On todennnäköistä, että tällaisia nyrkkitervehdyksiä tullaan näkemään Helsinkiin kaavaillussa tulevassa joukkomielenilmaisussa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Vielä yksi mielipide. Suomen kansalaiset ovat valinneet nykyisen eduskunnan ja sitä kautta maan hallituksen. Kuka maata johtaa? Hallitusko vai ay-liike? Joidenkin julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan ay-liike on ottamassa roolia, mikä ei sille kuulu. Ehkä tarkemmin sanottuna valtaa hamuaa vasemmistosiipi ay-liikkeen kautta.

  Mitä mieltä muut kommentoijat ovat?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Kari Häkämies sanoi: ”Tämä on tärkeä askel kilpailukyvyn parantamisessa ja sitä kautta uskomme, että työllisyys lähtisi Suomessa nousuun, Häkämies sanoi.” Ei kai se työnantajapuolelle ole mikään uskon asia. Miksi ei suoraan luvannut, että työllisyys lähtee nousuun.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Sen takia hän ei sitä luvannut koska ei sitä oikeasti kukaan tiedä. Uskon asia se on. EK:n oli helppo hyväksyä sopimus. Siellähän se on laadittukin.

   Aika jännää että aina kun verrataan talouttamme muihin maihin niin syy huonompaan tulokseen on aina työntekijöissä. Milloin palkat ovat liian suuret, milloin joku muu etu. Koskaan ei sanota että mitäpä jos vika onkin kelvottomassa yritysjohdossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   Suuryritysjohtajien kelvollisuuteen en osaa ottaa kantaa. Pienyrittäjistä tiedän kokemuksen kautta, että rankkaa on. Karkeasti ottaen voi sanoa, että jos työntekijän bruttopalkka on 2000 euroa kuussa niin se maksaa työnantajalle n. 3000 euroa kuussa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Sen takia hän ei sitä luvannut koska ei sitä oikeasti kukaan tiedä.” Elleivät työnantajat tiedä työn antamisesta, kuka sitten? Ennätysosinkojen äskettäisestä jakamisesta päätellen on kysymys tahdon eikä uskon asiasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Ok 60 % on siis laskettu bruttokansantuotteesta. Ilmeisesti pidät sitä suurena. Eli mikä on ongelma? Paljonko se saisi olla? Jos se lasketaan Viron tasolle niin pitääkö julkiset palvelut huonontaa samalle tasolle?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Juhani

   Koska Suomi on yksi eniten ulkomaan kaupasta riippuvien valtioiden joukossa, niin julkistalouden kuluja on supistettava niin paljon että vienti alkaa vetämään. Käytännössä se merkitsee mielestäni noin 5% – 10%, jolloin tulemme suunnilleen samalle tasolle kuin naapurimaamme Ruotsi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Vienti on muustakin kuin halvasta hinnasta kiinni. On osattava myydä hyvin tuotteita, jotka kiinnostavat ostajia. Kenties hinnankin voi pitää silloin kohdallaan. Ruotsissa ja Virossa tätä osaamista taitaa olla, onko meillä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Salme, voi etsiä johtoa vaikka siitä kun sanotaan että suomalaisten yritysjohtajien palkat ovat pienempiä kuin muualla ja että jos niitä ei nosteta, he lähtevät ulkomaille töihin. Kukaan ei ole lähtenyt. Kukapa heitä ottaisi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Innostuessaan sektori kapeutuu. Nyt kävi juuri noin. Siinä pojat uskoivat saaneensa ison urakan lopultakin kuntoon. Siinä unohtui täysin se , miten herkästä asiasta samalla on kyse. Nyt ,syntyi mielikuva jossa hallitus tyrmäsi vastustajansa, eli kansan syvät rivit. Pitää rukoilla näille pojillemme viisautta ylhäältä. Varsinkin juuri nyt.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Se, että ministerit iloitsivat, kun luulivat vihdoin löytyneen Suomesta vastuuntuntoa vaikeiden ongelmien ratkaisemiseksi sopien, on vallan luonnollista eikä sen pitäisi loukata yhtään ketään. Valitettavasti ilo saattoi olla ennenaikainen, kun yksi sopijoista ei ihan oikeasti ollutkaan sopimuksen takana. Vaikea on uskoa sopimisen kulttuuriin, jos sopimuksia ei toden tullen pidetäkään. Luokkataistelun kärjistäminen on varmin tie kohti hyvinvointiyhteiskunnan lopullista romahdusta.

  Ilmoita asiaton kommentti