Arkisia laupeudentöitä

IMG_1784

Matkustaminen on tarpeellista ja oleellista, sillä se auttaa näkemään kotinurkat tarkemmin.

Turistina maailmalla liikkuva on usein vieraiden lähimmäisten ymmärryksen ja oivallusten armoilla. Tuntuu pompöösiltä puhua laupeudentöistä, mutta laupeuden arkiset ulottuvuudet huomaa parhaiten maailmalla. Arjen laupeutta ovat kaikki ne teot ja toimenpiteet, jotka helpottavat elämää, erityisesti silloin, kun kohdataan vieraassa kontekstissa.

Arkista laupeudentyötä on viritellä opasteet ja opastus niin, että ensikertalainenkin löytää perille. Ymmärrys siitä, että kaikilla ei ole yhteistä kieltä tai viitekehystä todentuu pienissä yksityiskohdissa. Niiden arvon huomaa, kun ne puuttuvat.

 

Pyhä kutsuu myös maailmalla. Vaikka ei tuntisi uskontoa eikä kulttuuria, pyhä koskettaa ja kirkossa on aina kiinnostavaa vierailla.

Arkiseen laupeuteen kuuluu oikea nöyryys ja sopiva itsetunto: ettei loukkaannu turistin ’tyhmästä’ kysymyksestä. Tyhmä kysymys voi tietysti olla tyhmä tai ajattelematon, mutta se on myös signaali siitä, ettei asianomainen kohde ole hoitanut omaa viestintäänsä optimaalisesti. Jos vieras kysyy näin, miten minun pitää kohentaa tiedotustani, minkä asian olen kertonut huonosti? Voisinko opastaa, jakaa tiedotuslehtisiä, kyltittää tai tarjota kuunneltavia opaslaitteita?

Televisiomainos on nähtävä ainakin kolme kertaa, ennen kuin se jättää edes himmeän muistijäljen. Opastus toimii samalla logiikalla. Asioita on toistettava ja kerrattava riittävästi, sillä kirkkoon tutustuva ei ole suorittamassa rakennustaiteen tai uskonopin kurssia, vaan viihtymässä ja rikastamassa elämäänsä. On tärkeämpää tavoittaa tunne kuin vuosiluvut. Jos jotain paikan hengestä ja ilmapiiristä tarttuu mieleen ja saa aikaan hyvää, ollaan voiton puolella.

 

Inhimillisistä tarpeista puhuminen ei liene kovin pyhä asia. Mutta jokaisen terveen ihmisen on aika ajoin käytävä vessassa. Jos kuvaan tulee lääkitys tai sairaus, tarve kasvaa. Arkisen laupeudentyön voi tehdä avaamalla hätää kärsivälle oven siistiin ja toimivaan vessaan. Miettikääpä itse, kuinka vaikeaa on löytää hotelli helpotus, jos maa ja kieli ovat oudot. Eivätkä suomalaiset instituutiot kovin usein näitä matkustavaisten tarpeita ajattele, vaikka on kyse todella yleisinhimillisestä asiasta.

Se kuva, jonka voisin liittää narinani tähän osaan peräkaneetiksi, jäi ottamatta. Pariisin Pere Lachaisen hautausmaan sosiaalitila oli pelkistetty, maksuton ja hyvin siisti. Oli ilo käyttää palvelua, kun luonnolliset asiat keskeyttivät löytöretkeilyn.

 

Jokainen vierailu uudessa kirkossa sisältää myös lähetystyön sirun. Jokainen vierailu muokkaa mielikuvaa yhteisestä kirkostamme. Onko kirkolla varaa muuhun kuin positiiviseen imagoon?

Hyviä kesäretkiä kaikille!

 

Enemmän matkamuistoja ja kuvia Sanataidon blogissa.

2 kommenttia

 • May Roth-Edelmann sanoo:

  Kiitokset blogista, joka toivottavasti osuu ja uppoaa. Onnistuneen turismin suhteen meillä on vielä todella paljon tekemistä..

  Olin eilen itse oppaana kotikirkossani ja muutaman kävijän kanssa syntyi hyvä keskustelu kirkon pyöreästä Kristus-ikkunasta ja muista symboleista, ilman vuosilukuja.

  Pysähdyn kaikissa avoimissa kirkoissa, jotka vastaani tulevat, istahdan hetkeksi, lähetän terveisiä läheisilleni ja muistelen jo poistuneita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Liisa Laurila sanoo:

  KIitos – samanlaisia kokemuksia opastamisesta. Meillä on materiaalia tarjolla sille, joka haluaa tutkia tarkemmin vuosilukuja. Se rakkaus ja huolenpito, joka kirkkoon on kohdistunut, liikuttaa ihmisiä. Jokaisen vanhan esineen tekijä tiedetään – ainakin melkein kaikkien. Tarinat tavoittavat, lisätietoja voi onneksi antaa mukaan.

  Ja todella, paljon on tekemistä matkailussa. Kirkon kulttuurihistorian kautta käy yksi polku kirkon helmaan, siksi on tärkeää ottaa ihmiset kunnioittaen vastaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Liisa Laurila

  Sanat ovat uusiutuva, arvokas luonnonvara. Sanat ovat ajatusten peruskallio. Vaalitaan sanojen taitoa, vastuullisesti. Lisää luettavaa http://sanataito.blogspot.fi

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit