Älä tuomitse muita uskontoja
Ei, niissä ei ole totuutta!
Näin tunnettu ortodoksiteologi Vladimir Losski ykskantaan totesi kaukoidän uskonnoista.
Hän keskusteli tulevan ortodoksipiispa Anthony Bloomin kanssa.
Nuorta Anthonya, tai siis silloin nimeltään Andrei, kiinnosti muut uskonnot.
Losski ja Andrei keskustelivat aiheesta pitkään. Kaukoidän uskonnot olivat erityisenä aiheena.
Kotiin päästyään Andrei kirjasi kahdeksan lainausta hindulaisuuden kirjoituksista.
Tavatessaan Losskin seuraavan kerran Andrei valehteli.
Luen pyhiä isiä ja teen merkintöjä. Tässä minulla on kahdeksan lainausta ilman kirjoittajaa. Ehkä sinä tunnistaisit ne?
Losskilla kesti parisen minuuttia löytää ortodoksiset kirkkoisät lainauksiin.
Andrei paljasti sitten mistä oli lainaukset ottanut. Losski ymmärsi näin asenteensa yksipuolisuuden.
Totuuden suhteen ei tarvitse omaksua hälläväliä asennetta.
Totuutta kuitenkin löytyy yllättävistäkin paikoista. Jopa valheen seassa voi olla totuutta.
Uskontojen maailma ei siis ole mustavalkoinen, eikä kaikkialla muualla ole silkkaa pimeyttä.
Tietty varovaisuus arvioissa on aina paikallaan ja tarpeen.
”Meidän täytyy olla varovaisia, kun tuomitsemme toista uskoa”, muistutti Anthony
C. S. Lewis ilmaisi asian hyvin.
Jos olet kristitty, sinun ei tarvitse uskoa että kaikki muut uskonnot ovat perin pohjin väärässä. Jos olet ateisti, sinun on uskottava, että kaikki maailman uskonnot ovat erehtyneet pahemman kerran… Jos olet kristitty, voit vapaasti ajatella, että kaikissa muissa uskonnoissa - omituisimmissakin - on ainakin jokin aavistus totuudesta… Kun minusta tuli kristitty, saatoin omaksua avaramman näkökannan…
Bloomin ja Losskin keskustelu on kirjasta Дом Божий - Три беседы о Церкви ja Lewisin lainaus on kirjasta Tätä on kristinusko. Blogikirjoitus on ilmestynyt aikaisemmin toisessa blogissa.
67 kommenttia
Lars,
Mielestäni on perustavaa laatua selvittää, että ymmärrämmekö, että Raamattu ei ole Totuuden päällä vaan, että Raamattu, Sana, on Itse Totuus.
Jos viljelemme mielissämme ja opetuksessa, että Jumalan Sana, Raamattu on yksi Totuuden/totuuksien päällä olevista totuuksista, niin päättelyketjusi toimii, mutta epäraamatullisesti. Jos tuet kantaasi muihin kirjoitettuihin viisauksiin, niin mielestäni, nk. kehälliset, teologiset perusteet on oltava yhteneviä Raamatun kanssa.
Martti,,
Jeesus on se (the):
Sana
Tie
Totuus
Valkeus
Jumala
jne., jne.
Kysymys on aina Jeesuksesta, vt. ”ilman minua te ette voi mitään tehdä”.
Joh. 1:
1 Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. 2 Hän oli alussa Jumalan tykönä. 3 Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on.
Siis ei ole mitään, mikä olisi syntynyt Hänen, Jeesuksen kautta, Jumalassa.
Sana on lauseessa oleva yksikkö ja totuus riippuu aina asiayhteydestä, pitää siis tutkia, onko joku väite tosi, vai epätosi.
Markku,
kirjoitat:
”Kirjoittajan sanoma on se että Raamatun sanojen totuus voi löytyä myös muista uskonnoista. Paavalikin ymmärsi että laki löytyy nyös pakanoilta heidän sydänmissään. Uskaltaisin sanoa, että myös se rakkaus mistä Paavali puhuu, löytyy myös pakanoilta ja heidän pyhistä teksteistään.”
Se Rakkaus, mistä Paavali puhuu, ”löytyy” vain Jumalalta, vt.1.Joh.3:
1 Katsokaa, minkäkaltaisen rakkauden Isä on meille antanut (didomi), että meitä kutsutaan Jumalan lapsiksi, joita me olemmekin. Sentähden ei maailma tunne meitä, sillä se ei tunne häntä.
Raamattu ilmaisee Jumalan/jumalallista rakkautta sanalla ’agape’. Se on rakkautta, jota ihminen ei voi kehittää, pusertaa itsestään.
Ilman tätä Jumalan meihin laittamaa, antamaa, tuhlaamaa ylenpalttista omaa rakkauttaan meillä ei ole kykyä kuin ’rakastella’, tuntea fyysistä ja henkistä tunnetta ihmisiä kohtaan. Sekin riittää, esimerkiksi, kun halutaan mennä naimisiin jonkun kanssa, muttei riitä eikä kelpaa Jumalan tarkoitusperiin. Siksi Jumala itse on vuodattanut omiinsa omaa Rakkauttaan. Sitä on, tulee lisää ja vähenee, niinkuin uskova itse haluaa. – Ei ole kysymys kuitenkaan kaikissa uskonnoissa olevasta hyvästä, rakkaudesta.
Markku, tiedän, että hengellinen yhteytesi suosii kaikkea mahdollista hyvää vaikka missä, jopa pahassa. Tästä on jo profetaalinen maininta Room. 3:
8 Ja miksi emme tekisi, niinkuin herjaten syyttävät meidän tekevän ja niinkuin muutamat väittävät meidän sanovan: ”Tehkäämme pahaa, että siitä hyvää tulisi”? Niiden tuomio on oikea.
Tämän käsityksen Paavali ilmoittaa ulkopuolisten herjaukseksi, kun Jeesuksen seuraajat vastaanottivat pelastuksen armon.
Paavali jatkaa Room 6:
1 Mitä siis sanomme? Onko meidän pysyttävä synnissä, että armo suureksi tulisi
Tässä on yksi esimerkki siitä, kuinka Armo käännetään irstaudeksi. Sitäkö Luther neuvoi Melantonille (ital muoto) kun hän kehotti tekemään ystäväänsä lujasti syntiä, ja paikkaamaan sitä rukouksella?
Todellistä Rakkautta, Jumalan Rakkautta ei ole vuodatettu kuin uskoviin. Eikä siinä ’vuodatuksessa’ ole putoillut ikäänkuin muruja tai sumutetta epäraamatullisiin opetuksiin, uskontoihin.
Olisi toivottaavaa, että Lars myös kertoisi jotain omasta ’vinkkelistään’.
Lars,
Muiden uskontojen ”tuomitseminen” ei ole kenenkään tehtävä. Niiden vastustaminen kylläkin, jos on kysymys, että niissä olisi jotain samaa kuin Evankeliumissa, joka on yhtäkuin Jeesus, yhtäkuin Sana jne.
Vaikka Jeesuksella oli kaikki valta tuomita, hänkin näki sen tarpeettomaksi, koska hänen vastustajiensa omat sanat tuomitsevat heidät.
Taivaankannen alla ei ole toista nimeä kuin Jeesus Kristus Hän joka pelastaa, Hän tarjoaa iankaikkisen elämän, syntien anteeksisaannin kautta. Kaikkien muiden uskontojen edustajat on haudattu ja kuopattu, eivätkä pelasta ketään.
Lars Ahlbäck. Minulle tulee surullinen olo monista kommenteista tässä ketjussa. Kun ei edes yritetä ymmärtää. Mutta muistanko oikein, että Anthony Bloom oli nuorena ateisti, joka luki kämpässään Markuksen evankeliumia ja tuli yhtäkkiä tuntemaan Kristuksen läsnäolon huoneessa? Elämän mullistavin seurauksin.
Kiitos, L. A. Ehkä tuo välähdys Anthony Bloomin elämästä antaa vähän syventävää perspektiiviä tähän uskontodebattiin.
Viisaus sanoo:
”Jotka minua juovat ne janoavat yhä lisää, ja jotka minua syövät, ne isoavat yhä lisää.”
Teologia halusi hellenismin kumoamiseksi tehdä toisen version, eli jeesusta syömällä et enää janoa mitään muuta, mutta et todennäköisesti myöskään isoa, eli kasva tiedon isääntyessä. ”Viisaus katoaa ja tieto käy turhaksi” , sanoo Paavali.
Olkaa sitten tyhmiä, mutta varokaa, ettei teitä käytetä hyväksi, koska tyhmiä on helppo huijata, viisaita ei niinkään.
Itse olen ajatellut, että kaikki ihmiset ovat Jumalann luomia ja monet uskonnot ympäri maailmaa johtuvat tästä seikasta. Uskonnot yleensä etsivät tietä Jumalan luokse, mutta vain Kristus itse on tie. Tietä ei tule etsiä, vaan kulkea.
Ilmoita asiaton kommentti