Ääriryhmät ovat totta myös Suomessa

Kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike (SVL) osoitti tänään mieltää Jyväskylän keskustassa. Aluksi rauhallisesti sujunut mielenosoitus muuttui kesken kaiken mellakoinniksi ja sivullisten pahoinpitelyksi.

Suojelupoliisin toimintaympäristökuvauksen mukaan Suomen Vastarintaliike (SVL)on poliittinen, valtakunnallinen ja hierarkkisesti organisoitunut järjestö, jonka tavoitteena on sen oman ohjelman mukaan kansallissosialistisenvaltion luominen. Kyse on siis samasta järjestöstä, jonka edustajien kanssa kansanedustaja Olli Immonen taannoin oli kohutussa yhteiskuvassaan.

Väkivaltaisuus on siis jälleen tänään täyttä totta. Uhreina ovat lähinnä sivulliset. Kyse ei siis ollut ääriaineisten keskinäisestä väliselvittelystä - ei vielä tänään.

Suomen Vastarintaliikeen vastapuoli – lähinnä antifasisti ja anarkistit, ovat vielä toistaiseksi pysyneet Suomessa maltillisempina. Useissa muussa Euroopan maissa toimii myös konfliktihakuisia antifasisti ryhmiä, jotka pyrkivät hakeutumaan aktiivisesti väkivaltaisiin yhteenottoihin uusnatsien ja skinheadien kanssa. Meillä Suomessa ryhmät ovat ”kunnostautuneet” lähinnä ns. kuokkavierasjuhlissa.

Suomen Vastarintaliikkeen edustajat eivät ole vielä menneet kuokkavieraiksi kuokkavierasjuhliin, joten se yhteenotto on meillä vielä näkemättä.

Näiden ääriryhmien osalta merkillepantavaa kuitenkin on, että sekä anarkistit että Suomen Vastarintaliike vastustavat taloudellista globalisaatiota. Suomen Vastarintaliike vastustaa sen lisäksi myös monikulttuurisuutta.

Globalisaatio, monikansallisuus, kansainvälisyys ja kansalliseen identiteettiin liittyvät asia koskettavat kuitenkin kaikkia, täysin riippumatta siitä, millainen suhde henkilöllä on ääriryhmiin tai niiden tavoitteisiin. Keskustelua pitää siis ehdottomasti käydä. Ongelmista ei pidä vaieta. Jättäkäämme kuitenkin vihapuheet pois ja torjukaamme väkivaltaiset reaktiot riippumatta siitä, mistä suunnasta ne kulloinkin tulevat.

3 kommenttia

 • Jokaisella asialla on puolensa ja puolensa. Eli laitansa ja laitansa. Jos sitten laitaa halutaan sanoa äärilaidaksi, niin kai se on ok. Se on niin shengeniä nykyään, että. Jos vain hyvikset olisivat kiinnostuneita matkustamisesta, niin se olisi mainio asia.

  Olen kuullut jutun kylätappelusta eli kylienvälisistä. Porukat kohtasivat ja olivat uhoa täynnä. Kun kuitenkaan ei rähinä lähtenyt heti käyntiin, niin ´joku ratkaisi asian. Sanoi: Tästä se lähtee ja mätkäsi lähintä nyrkillä muotoon.

  Onkohan sitä ajateltu, että on kaikenlaista turismia ja nykyisin taitaa olla myös tappeluturismia, vai onko jokaisessa maassa nykyisin järki narikassa. Eihän entistä tuhoamalla mitään uutta rakenneta, kun rahat menee jälkien korjaamiseen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jukka Kivimäki
  Jukka Kivimäki

  Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.