Ayaan Hirsi Ali kirjassaan: ”Islam tarvitsee reformaation”

Islamin ympärillä kohisee jatkuvasti ja sen pulssia mittaavat monet eri toimijat: poliitikot, tieteilijät, media ja suuri yleisö. Islam on myös erityisen vaikea puheenaihe, joka usein tuntuu saavan erilaiset selittäjät harjoittamaan monenkirjavaa, tunteisiin sekoittunutta älyllistä akrobatiaa.

Mutta on myös kohti käyvää, asiallista ja kriittistä analyysiä. Maailman tunnetuimpiin islam-kriitikkoihin kuuluva somalialaissyntyinen Ayaan Hirsi Ali räjäyttää pankin kirjallaan Harhaoppinen. Miksi islam tarvitsee nyt uskonpuhdistusta.

***

Ennen varsinaisia teesejään kirjoittaja kertaa jo aiemmista kirjoistaan tutun oman tarinansa. Nuorena Somaliasta Saudi-Arabian kautta Eurooppaan siirtynyt somalityttö kokee itsensä kyselijäksi, eräänlaiseksi ”protestantiksi”.

Hän pakenee järjestettyä avioliittoa ja päätyy Saksan kautta Alankomaihin, missä hän päättää jättää islamin taakseen. Sittemmin hän opiskelee ja siirtyy politiikkaankin, kunnes joutuu islamistien monien uhkauksien vuoksi muuttamaan Yhdysvaltoihin.

***

Ayaan Hirsi Ali on rohkea nainen. Kirjan iso avainkysymys on: miksi islamin kritisoiminen on niin vaikeaa ja miksi monet muslimit reagoivat sellaiseen liki irrationaalisella tavalla? Hirsi Ali toteaakin vaikutusvaltaisten islamilaisten voimien pyrkivän estämään kaiken islamin kyseenalaistamisen, myös länsimaissa. Tällöin sananvapaus usein antaa periksi.

Islamin sisällä käydään Hirsi Alin mukaan sisällissotaa, jossa on näkyvissä myös valopilkkuja. Moderni teknologia mahdollistaa myös sen, että kriittinenkin tieto ja keskustelu kulkevat tukahduttamis-yrityksistä huolimatta.

***

Kirjoittaja analysoi kohdettaan kirjassaan viidessä pääkappaleessa. Samalla hän tiivistää niiden aiheet pamflettinsa viideksi kovaksi islamin uudistusvaatimukseksi.

Kyseiset uudistamista vaativat asiat ovat Hirsi Alin mukaan samalla asioita, jotka ovat perustavanlaatuisesti epäsopivia nykyaikaan.

– Koraanin asema Jumalan viimeisenä ja muuttumattomana sanana sekä Muhammedin asema viimeisenä, erehtymättömänä sanansaattajana.

– Islamin panostus kuolemanjälkeiseen elämään tämän elämän sijaan.

– Sharian ottaminen kaikenkattavaksi lakijärjestelmäksi.

– Tavallisten muslimien velvollisuus käskeä hyvään ja kieltää paha, määrätä toimimaan oikein ja estää tekemästä väärin.

– Pyhän sodan eli jihadin käsite.

***

Mutta Hirsi Alin pääteesi hänen kirjassaan on, että islam tarvitsee uskonpuhdistusta. Muuten tämä uskontokunta tulee romahtamaan.

”Tällainen (islamin) reformaatio ei hyödyttäisi ainoastaan naisia, homoseksuaaleja ja uskonnollisia vähemmistöjä. Uskon, että se on myös islamin edun mukaista”, Hirsi Ali tiivistää väitteitään.

***

Islam monine ilmiöineen on tällä hetkellä myös länsimaiden tulevaisuuden kannalta iso kysymys, joka vaatii vastauksia. Vaikenemalla asiat eivät muutu paremmiksi.

Siksi Hirsi Alin kaltaisten sisäpiiriläisten peloton teksti on arvokasta luettavaa meille kaikille, joilla on myös sellaisia kysymyksiä, joita poliittisen korrektiuden tai pelon vuoksi ei ole enää oikein Euroopassa sopivaa esittää.

Ayaan Hirsi Ali: Harhaoppinen. Miksi islam tarvitsee nyt 
uskonpuhdistusta. Scanria 2016. 219 s.

Kuva: Jacques Demarthon / AFP / Lehtikuva. Ayaan Hirsi Ali, kuva vuodelta 2008.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMaailman uskonnonvapaustilanne heikentynyt
Seuraava artikkeliKirkon akateemiset jyrkkänä: Ei virkasuhteiden lakkauttamiselle ja määräaikaisuuksien lisäämiselle

Ei näytettäviä viestejä