Ylivieskalaisilla oli runsaasti näkemyksiä uudesta kirkosta

Ylivieskalaiseen seurakuntakoti Mariaan saapui eilen illalla puolentoista sataa kuntalaista keskustelemaan, millaisen kirkon he haluavat pääsiäislauantaina tuhopoltossa tuhoutuneen kirkon tilalle. Puheensorina oli huumaava.

Paikalle saapuneet jaettiin ryhmiin ja ryhmien kirjureina toimivat kirkkovaltuuston jäsenet. Jo ennakkoon kuntalaiset olivat lähettäneet muutamia kymmeniä ehdotuksia uuden kirkon sijainnista, muodosta, koosta ja materiaaleista seurakuntaan myös sähköpostilla.

Kaupunginarkkitehdin alustusta kaavoituksesta kuunneltiin tarkkaan. Nopean kyselyn perusteella suurin yksimielisyys ryhmissä vallitsee kirkon paikasta: vanhalle paikalle tai viereiseen kirkkopuistoon, ei mihinkään pellolle.

Rakennusmateriaali saisi olla puuta, ehkä. Eräs keskustelija toivoo arkkitehtuurilta kodikkuutta ja vanhanaikaisuutta, toinen jotakin nykyaikaisempaa.

– Sellainen, ettei kukaan järkyty, kun astuu kirkkoon. Uudenlaista tässä olisi tarkoitus tehdä, valoisampaa ja vaaleita sävyjä, arvioi yksi keskustelija.

Reunapöydässä eräs piirtää pohjapiirustusta paperille.

– Heräsin yöllä ja tuli mieleen kyyhkysen muoto. Penkkirivit muodostavat siivet. Parvella on penkit ja takana urut. Alttari on kyyhkysen nokassa.

Joku on tuonut esimerkkikuvia hirsirakennusyritykseltä, joka on rakentanut Venäjälle monta kirkkoa. Paikallinen metalliyritys taas lupaa kirkon pellityksen, jos kirkosta tulee samanlainen kuin entinen.

– Portaat saisivat olla matalammat kuin entisessä, sillä esteettömyys on tärkeää, huomauttaa eräs keskustelija.

Kirkon tapuli on ollut maamerkki joka puolelta lähestyttäessä, päätä pidempi korkeimpia puita. Vanhasta mallista voitaisiin paikalle saapuneiden mielestä antaa vähän periksi, kunhan tapuli vain on riittävän korkea ja näkyvä joka suuntaan.

– Metallirakenteinen tapuli on helposti perustettavissa. Siihen voi lisätä myös lyhty- tai lasielementtejä, jolloin näkyvyys on parempi kuin perinteisessä. Maamerkkiajatus toteutuisi, vaikka rakennus olisi muuten matala.

Kirkkoherra Timo Määtällä, kirkkovaltuuston- ja neuvoston puheenjohtajistolla ja talousjohtajalla on pari viikkoa aikaa tutustua ehdotuksiin.

– Toukokuun lopulla keskustelemme Museoviraston ja kirkkohallituksen edustajan kanssa menetetyn kirkon paikkaan liittyvistä mahdollisuuksista, kertoo Määttä jatkosuunnitelmista.

Tilaisuudessa ehdotettiin kansanäänestystä päätöksenteon tueksi. Määttä lupaa ottaa asian mietintään.

Lue pidempi juttu aiheesta
Kotimaa Prosta
.

Kuva: Raija Kurki

Lue myös:

Ylivieskan Kotiseutuyhdistys sai rahankeräysluvan uuden kirkon rakentamiseksi

Ylivieskan seurakunta anoo poliisilta keräyslupaa – apua kootaan jo Virossa asti

#KylläKirkoille -konsertti täytti Jokioisten kirkon

Rahalahjoitus ja nuorten vapputapahtuma – Ylivieskaa halutaan tukea

Uutta kirkkoa rakentamaan

Ylivieskan seurakunta saa uudet nuotit lahjoituksena

Edellinen artikkeliKysy Askolalta – ensimmäinen piispallinen Facebook-live
Seuraava artikkeliLuottamus sanomalehtiin on kasvussa

Ei näytettäviä viestejä