Yle televisioi suorana Suvi­seurojen jumalan­palveluksen – Ei ole merkki muutoksesta SRK:n kielteiseen tv-kantaan

Suvieurojen juhlateltta ja kaiutin. Kuva: Kuvapalvelu / Suviseurat

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen Suviseuroilla Lopella tehdään mediahistoriaa, kun sunnuntaina 3.7. Yle lähettää ensimmäistä kertaa juhlilta tv-jumalanpalveluksen suorana lähetyksenä.

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) viestintäpäällikkö Harri Vähäjylkkä kertoo, että televisioinnista on ollut Ylen kanssa puhetta jo useampana vuonna, mutta se on kaatunut käytännön järjestelyihin ja pitkiin etäisyyksiin. Nyt Ylen kalusto pääsee helpommin liikkumaan Lopelle.

– Yle on tervetullut lähettämään jumalanpalveluksemme suurelle yleisölle.

Vähäjylkän mukaan televisiointi ei ole merkki liikkeen kielteisen tv-kannan muutoksesta. Vanhoillislestadiolaisuuden yhtenä opetuksena on ollut jyrkkä suhtautuminen televisioon vielä 1980-luvulla.

– Tuolloin huomio keskittyi televisiokysymyksessä paljolti itse laitteeseen.

Televisiota on takavuosikymmeninä liikkeen piirissä kutsuttu muun muassa "saatanan sontaluukuksi" ja sen hankkiminen kotiin saattoi johtaa jopa liikkeestä erottamiseen.

– Minullekin opetettiin lapsena, että televisio ei ole kristityn perheen huonekalu. Mutta samalla selitettiin, että kyse on sisällöistä eli siitä, mitä sieltä tulee, ja siitä onko se kristitylle sopivaa ja rakentavaa katsottavaa. Tämä oli asian ydin. Nyt meillä kotona ei myöskään ole televisiota, mutta halutessani voin katsoa kiinnostavia tai tärkeitä ohjelmia muilla laitteilla verkosta, Vähäjylkkä sanoo.

Hän ei varsinaisesti kaipaa SRK:lta uutta kannanottoa televisioon, mutta myöntää muuttuneen tilanteen. Enää tv ei ole olohuoneen nurkassa, vaan kulkee älypuhelimessa mukana – siitä on tullut henkilökohtaisempaa. Mediamaailma- ja teknologia ovat muuttuneet sitten entisten aikojen.

– Kyllä asiasta ja mediakasvatuksesta jatkuvasti keskustellaan liikkeen sisällä, mutta varsinaista painetta virallisen tv-kannan muuttamiseksi ei tietääkseni ole. Mutta ehkä sellainenkin joskus tulee. Ja viimeistään korona-aika on tehnyt esimerkiksi seurojen striimauksista ja niiden seuraamisesta tavallista.

Televisiointi aiheuttaa Suviseurojen ohjemaan pieniä muutoksia. Ylen tiimi saapuu seura-alueelle varhain sunnuntaiaamuna ja pystyttää laiteittaan. Tämän vuoksi perinteinen aamuhartaus ei ole juhlateltassa vaan se radioidaan seuraväelle.

Lue myös:

Onko vl-kanta sontaluukkuun muuttunut? (blogikirjoitus 2016)

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä yhden kerran.n>Antoisia lukuhetkiä!